Παραδεχόμαστε το λάθος μας από πεπλανημένη διαδικτυακή πληροφόρηση

Η δικαιολογία του εμβλήματος της εταιρείας Aardvark Mobile Tours ότι δεν έχει σχέση με τον αιγύπτιο θεό Άνουβι μας αρκεί. Δεν αντιλαμβανόμαστε βέβαια γιατί επέλεξε αυτό το μάλλον άσχημο ορυκτόποδο θηλαστικό για έμβλημα μιας κινητής εταιρείας ελέγχου λοιμωδών και όχι μόνο, ασθενειών.

Ισχυρισμός:

Οι κινητές μονάδες διενέργειας τεστ για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 φέρουν ως έμβλημα το πρόσωπο του κυνόμορφου θεού της αιγυπτιακής μυθολογίας Άνουβι.

Συμπέρασμα:

Απεικονίζεται το λογότυπο της εταιρίας Aardvark Mobile Tours, η επωνυμία και το σήμα της οποίας αναφέρονται ευθέως στον ορυκτόποδα (άαρντβαρκ), ένα θηλαστικό ζώο.

Κυκλοφόρησε σε ελληνικές ιστοσελίδες και ιστολόγια μια σειρά φωτογραφιών από κινητό συνεργείο ελέγχου για τη νόσο COVID-19, με την επισήμανση ότι το λογότυπο της μονάδας απεικονίζει τον ψυχοπομπό θεό Άνουβι της αιγυπτιακής μυθολογίας. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Παραδείγματα: triklopodia.gr, evaggelatos.com, katohika.gr, newsalamina.net, oxafies.com, kyklwpas.blogspot, katakomviki-ecclesia.blogspot, ermionh.blogspot, thesecretrealtruth.blogspot


Τι ισχύει;

Η σειρά φωτογραφιών που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (ήδη στην αγγλόφωνη, ισπανόφωνη, γαλλόφωνη, ιταλόφωνη, γερμανόφωνη και ολλανδική “πτυχή” του Facebook) περιλαμβάνει, εκτός μιας τυχαίας γραφιστικής απεικόνισης του θεού Άνουβι, εικόνες από πραγματικό κινητό συνεργείο ελέγχου για τη νόσο COVID-19. Οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί ήδη από τις 11 Ιουλίου στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα από την εταιρία, με έδρα στην πολιτεία Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, Aardvark Mobile Tours. Η συγκεκριμένη εταιρία, υπό την ειδικότερη έκφανσή της, ως Aardvark Mobile Health, διέθεσε τη νεοσυσταθείσα κινητή μονάδα διενέργειας τεστ στη διάθεση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ήδη λειτουργεί συνεργείο στο Μαϊάμι της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ. [πηγή] [φωτογραφία]

Η αρχική δημοσίευση των φωτογραφιών με το κινητό συνεργείο διενέργειας τεστ για τη νόσο Covid-19. Πηγή στιγμιοτύπου: Twitter.

Όπως με ευκολία μπορεί να διακρίνει κάποιος, το επίμαχο “έμβλημα” της κινητής μονάδας προέρχεται από αυτή την εταιρία-πάροχο των κινητών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για το λογότυπο αυτής.

Η συγκεκριμένη εταιρία Aardvark Mobile Tours, συσταθείσα ως Aardvark Event Logistics, Inc., δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην παροχή ποικιλίας υπηρεσιών, όπως, κυρίως, υπηρεσιών “μιας στάσης” (one-stop shop), μάρκετινγκ, εφοδιαστικής, στην διοργάνωση εκδηλώσεων κ.ά, και διαθέτει ένα μεγάλο στόλο φορτηγών οχημάτων. Έχει, μεταξύ άλλων, προηγούμενη εμπειρία σε κινητές ιατρικές μονάδες. [πηγή]

Το όνομα της εταιρίας (Aardvark) προέρχεται από το θηλαστικό ορυκτερόπους (Orycteropus afer), που είναι αναγνωρίσιμο διεθνώς ως άαρντβαρκ – λέξη η οποία προέρχεται από τα Αφρικάανς. Το λογότυπο της συγκεκριμένης εταιρίας συσχετίζεται ευθέως με την επωνυμία της, και εντοπίζεται εδώ και αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο.

Ο ορυκτερόπους στο φυσικό του περιβάλλον. Φέρει επιμήκη κεφαλή που απολήγει σε μακρύ κυλινδρικό ρύγχος, του οποίου το άκρο θυμίζει εκείνο του χοίρου. By Louise Joubert – Own work, CC BY-SA 3.0. [πηγή]

 


Ειδικότερα, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε τα εξής στο Πρακτορείο Ειδήσεων AFP:

“Τα συνεργεία ελέγχων φέρουν μια σιλουέτα ορυκτερόποδα, διότι η εταιρία πίσω από τα φορτηγά οχήματα όπου πραγματοποιούνται τεστ είναι η Aardvark Mobile Health, τμήμα της Aardvark Mobile Tours. Το λογότυπο της Aardvark Mobile Tours έχει σχεδιαστεί το 2007 και περιλαμβάνει την κεφαλή του Ορυκτερόποδα – αυτό που βλέπετε στο λογότυπο του συνεργείου διάγνωσης COVID-19.”

Δεν απηχεί κάποιον “συμβολισμό” το έμβλημα της εταιρίας, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

“Ο Larry Borden, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, επέλεξε για την ακρίβεια το όνομα ‘Aardvark’ αρχικώς λόγω του διπλού ‘A’ στην αρχή της λέξης, που σημαίνει ότι η εταιρία θα εμφανιζόταν στην αρχή του τηλεφωνικού καταλόγου”, συμπλήρωσε.

Τη χρήση του λογοτύπου τουλάχιστον από το 2008 μπορούμε να επιβεβαιώσουμε σε αρχειοθετημένη μορφή της πρώιμης ιστοσελίδας της εταιρίας εδώ.


Ανακεφαλαιώνοντας, δεν υπάρχει καμία σχέση του “συμβόλου” των κινητών μονάδων ελέγχου για COVID-19 με τη μυθολογική μορφή του θεού Άνουβι. Πρόκειται για χρήση του λογοτύπου συγκεκριμένης εταιρίας, η επωνυμία και το σήμα της οποίας αναφέρονται ευθέως στον ορυκτόποδα (άαρντβαρκ), ένα θηλαστικό ζώο.

ΠΗΓΗ:https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/08/11/anubis-coronavirus-test-truck-hoax/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.