Για να ξέρεις πότε είσαι σε νόμιμη άμυνα και πότε όχι.

Αυτά είναι τα δικαιώματά σου αν κάποιος εισβάλει σπίτι σου – Τι θεωρείται νόμιμη άμυνα;

Για να μην φτάσεις στο έσχατο σημείο να δεις ολόκληρη τη ζωή σου πίσω σε χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Mε αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο στην Πιπερίτσα της Μεσσηνίας που κατέληξε στον θάνατο δεκαοχτάχρονου Ρομά, αλλά και άλλων περιστατικών στο παρελθόν με εισβολές εντός ιδιωτικών περιουσιών και τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών, το ενδιαφέρον του κόσμου για να μάθει ποια είναι τα πραγματικά δικαιώματά του αν κάποιος εισβάλλει στο σπίτι, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ρητά ότι «δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας». Η ρύθμιση αυτή είναι αυτονόητη συνέπεια της αίσθησης αυτοσυντήρησης και της ανάγκης του καθενός να προστατεύσει τον εαυτό του ή και τρίτους από επιθέσεις…

Μάλιστα πολύ ωραία όλα αυτά αλλά πως στοιχειοθετείται η «νόμιμη άμυνα»;

Ο νομικός ορισμός της άμυνας είναι ο εξής: «Άμυνα θεωρείται η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους»

Από τον ορισμό αυτό προκύπτουν επιγραμματικά κάποιες βασικές αρχές, που ισχύουν στη νόμιμη άμυνα, προκειμένου αυτή να μην τιμωρηθεί:

1) Καταρχάς θα πρέπει η εναντίον μας επίθεση να είναι άδικη και παράνομη, έτσι π.χ. κάποιος που πυροβολεί το δικαστικό κλητήρα, ο οποίος έρχεται να του κατασχέσει πράγματα, δεν είναι σε άμυνα, διότι ο κλητήρας λειτουργεί στο πλαίσιο του Νόμου και κατόπιν εντολής.

2) Έπειτα θα πρέπει άμυνα και επίθεση να ταυτίζονται χρονικά ή τουλάχιστον να είναι πολύ κοντά, έτσι π.χ. αν κάποιος μας πυροβολήσει και φύγει, δεν νοείται να τον βρούμε μετά από μία… εβδομάδα στο καφενείο και να τον πυροβολήσουμε εξ επαφής, ενώ αν π.χ. ο δράστης κυνηγάει το θύμα επί ώρες, η άμυνα είναι δυνατή, για όσο χρόνο υφίσταται αυτή η κατάσταση, διότι εδώ η επίθεση έχει διάρκεια. Επίσης αν το θύμα π.χ. καταφέρει να αφοπλίσει τον επίδοξο δράστη,η επίθεση λογικά έχει τελειώσει, οπότε αν στη συνέχεια τον σκοτώσει, θα έχει πρόβλημα… σας συμφέρει να τον αφοπλίσετε και να τον παραδώσετε στην αστυνομία.

3) Τρίτον και βασικότερο, η άμυνα οφείλει να είναι η αναγκαία, όπως λέει ο Νόμος και εδώ είναι ένα λεπτό σημείο, που μπορεί και δημιουργεί στην πράξη προβλήματα στον αμυνόμενο, διότι αν έχουμε υπέρβαση του αναγκαίου ορίου και μέτρου, η πράξη άμυνας μπορεί να κριθεί ως άδικη και να τιμωρηθεί! Έτσι π.χ. αν μας επιτεθεί κάποιος με ύβρεις, η άμυνα με… πυροβολισμό προφανώς υπερβαίνει το μέτρο και θα τιμωρηθούμε για ανθρωποκτονία με πρόθεση (ίσως με ελαφρυντικό). Τα όρια βέβαια δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, αλλά συχνά πολύ λεπτά, γι’ αυτό ο Νόμος αναφέρει ορισμένα κριτήρια, με βάση τα οποία θα κριθεί το αναγκαίο μέτρο της άμυνας. Αυτά είναι: η επικινδυνότητα, το είδος, ο τρόπος και η ένταση της επίθεσης, η βλάβη που επεδίωκε ο επιτιθέμενος και οι λοιπές περιστάσεις.

Όποιος υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη, ενώ αν έγινε η υπέρβαση από αμέλεια, με την ποινή που προβλέπεται για το αντίστοιχο έγκλημα εξ αμελείας. Αν όμως η υπέρβαση οφείλεται στο φόβο και την ταραχή που του προκάλεσε η επίθεση, τότε μένει ατιμώρητος! Έτσι π.χ. αν διαπιστώσει κάποιος έντρομος μέσα στη νύχτα ότι έχει μπει διαρρήκτης στο σπίτι του και τον πυροβολήσει, ακόμα και αν ο επίδοξος ληστής ήταν άοπλος, τότε με βάση τις περιστάσεις, ο αμυνόμενος θα πρέπει να κριθεί ατιμώρητος, διότι ήταν προφανώς φοβισμένος και δεν μπορούσε μέσα στο σκοτάδι να διακρίνει αν ο εισβολέας οπλοφορούσε ή όχι!

Να σημειωθεί τέλος ότι αν κάποιος προκαλέσει με πρόθεση την επίθεση του άλλου, για να τον πλήξει δήθεν σε κατάσταση άμυνας, τότε θα τιμωρηθεί κανονικά για το έγκλημα (είναι οι γνωστοί και ως προβοκάτορες)…

Επίσης, ο αμυνόμενος μπορεί να τιμωρηθεί για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή χρήση, ενώ η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια από την οικεία αστυνομική Αρχή. Δεν απαιτείται άδεια για κατοχή αεροβόλου ή ψαροντούφεκου.

ΠΗΓΗ:https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/926032_ayta-einai-ta-dikaiomata-soy-kapoios-eisvalei-spiti-soy-
Σχόλιακαι ιδέες για άμυνα::
1)Το να σκοτωσεις έστω και σε άμυνα είναι φοβερό. Αλλά δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Φίλος μου αστυνόμος μου είπε ότι ακόμα και σε άμυνα αν σκοτώσεις δεν ξεμπερδεύεις εύκολα. Αλλά αν τον τραυματίσεις σοβαρά μου είπε ότι την “έκατσες την βάρκα“ γιατί μια ζωή θα σου ζητάει νοσήλεια και άλλα πολλά και θα σου τη έχει “στημένη “κιόλας. Οπότε καλύτερα μπαμ και κάτω, και μετά πολύ καλό δικηγόρο. Εγώ του είπα ότι αφήνω τον λήστη να μπεί μέσα και μετά αναλαμβάνει ο “Δίας“. Δηλαδή το ροτβάιλερ που έδωσα 2000 χιλιάρικα να το αγοράσω και άλλα τρία να το εκπαιδεύσω να ορμάει μόνο στο λαιμό. Δεν βγαίνει από το εξοχικό ποτέ, την ανάγκη του την κάνει στο παρτέρι της αυλής. Επειδή είμαι σε ακατοίκητη περιοχή, έχω αυτόν τον “φίλο“. Όποιος θέλει ας κοπιάσει. Φόλα δεν τρώει γιατί είναι εκπαιδευμένος και συνέχεια τον εκπαιδεύω. Τον έχω στο δωμάτιο, και στον διάδρομο. Εκπαιδεύτηκε μέσα στον ίδιο χώρο που μένει. Αλλά μου είπε ο αστυνόμος να βάλω πινακίδες σε πολλές γλώσσες ότι υπάρχει σκύλος. Είμαι συνταξιούχος και αξίζει τον κόπο να δίνω 500 ευρώ τον χρόνο για ανανέωση της εκπαίδευσης. Όποιος θέλει λοιπόν το δωμάτιό μου είναι ανοιχτό…………………..
2)Αμα μένεις σε εξοχικό, κοστίζει το… ναρκοπέδιο
3)Αν  θέλετε την γνώμη μου μια πιστόλια στο κεφαλι και να τον πετάξετε σε κάνενα πηγάδι ήν υπόνομο γιατί με τους νόμους που έχουν στην Ελλάδα θα φας καμία δεκαριά χρονάκια
4)Όμως δεν έχει σημασία το τι λέει ο νόμος, αν ειναι γύφτος, λαθρομετανάστης, Αλβανός, πουστης και κομμουνιστής απαγορεύεται να τον αγγίξεις, ούτε να τον κοιτάξεις στα μάτια γιατί έτσι το θέλουν τα μεγάλα αφεντικά της παγκοσμιοποίησης!
5)Για όλα αυτά, πρέπει ο κάθε ένας να έχει επτά – οκτώ σενάρια έτοιμα, επομένως ζητώ συγνώμη από τους περισσότερους, καθόσον διαφαίνονται δύσκολα πράγματα, τα οποία σαφώς απαιτούν κόπο και νομική σκέψη…

Leave a Reply

Your email address will not be published.