Άφησαν νεκρούς και τραυματίες άταφους και αβοήθητους και υποχώρησαν ενώ κυρίεψαν το ύψωμα της Άσπρης Μούττης.

Μαρτυρία: Η δραματική περιγραφή Καταδρομέα της 32 ΜΚ για τη μάχη της Άσπρης Μούττης

Η τραγωδία της Ασπρης Μούττης μια από τις πολλές που γράφτηκαν την επάρατη μέρα της μια ακόμη ήττας του Ελληνισμού

Η τραγωδία της Ασπρης Μούττης μια από τις πολλές που γράφτηκαν την επάρατη εκείνη μέρα της μια ακόμη ήττας του Ελληνισμού

 Σεπτέμβριος 1964 – Ιούλιος 1974 – Ιούλιος 2016

Τρεις ημερομηνίες σταθμός στην ιστορία της 32ης Μοίρας Καταδρομών που μετά από 52 χρόνια βάζει λουκέτο και περνά στην ιστορία, μαζί με τους δεκάδες ήρωες που άφησε κληρονομιά στις νεότερες γενιές.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής και το οριστικό κλείσιμο της Μοίρας, ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online θυμάται και τιμά με τη βοήθεια του Δημήτρη Χρυσάνθου, καταδρομέα που υπηρέτησε στην 32η Μοίρα Καταδρομών και έλαβε μέρος στις μάχες της Άσπρης Μούττης, τους ήρωες που πολέμησαν για να κρατήσουν όρθια τόσο τη σημαία της Μοίρας τους, όσο και την Κύπρο το 1974.

Η άγνωστη μάχη της Άσπρης Μούττης ζωντανεύει μέσα από τις περιγραφές του Δημήτρη Χρυσάνθου και το οπτικό υλικό από την περιοχή που παραχωρήθηκε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ από ομάδα καταδρομέων που πολέμησαν το 1974 και επισκέφθηκαν πρόσφατα την περιοχή. 

Παρά το γεγονός ότι η Μοίρα ρίχτηκε στη μάχη της Άσπρης Μούττης αποδεκατισμένη αφού έχασε αξιωματικούς τις προηγούμενες μέρες στο πραξικόπημα, στάθηκε στο ύψος της και με καταδρομική επιχείρηση, κατάφερε να καταλάβει τα πολυβολία των Τούρκων και να τους αναχαιτίσει,καταφέρνοντας τους μεγάλες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό. 

Ωστόσο μια διαταγή την αυγή της 21ης Ιουλίου ανέκοψε την πορεία προς τη νίκη και ανάγκασε τη μοίρα να οπισθοχωρήσει. Από τη μάχη της Άσπρης Μούτηης η 32 ΜΚ μέτρα πέντε νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες. 

Πρόκειται για τους, Ανθλγο Σιαμπτάνη Βασίλειο, Κ/δ Μουλλωτό Ευάγγελο, Κ/δ Παπαλή Χριστοφή, Κ/δ τον Πεγιώτη Ιωάννη και τον Κοντονικόλα Δημήτριο. (Σ.γ.: Αιωνία τους η μνήμη τους άφησαν άταφους και αβοήθητους να πεθάνουν! και το σπουδαιότερο εγκατέλειψαν το ύψωμα που το είχαν καταλάβει με αίμα!)

Η είδηση του οριστικού κλεισίματος της 32ης Μοίρας Καταδρομών, μέχρι σήμερα εδρεύει στο Σταυροβούνι, έφερε απογοήτευση στους εφέδρους καταδρομείς που υπηρέτησαν στις τάξεις της. Σε ερώτηση μας προς τον κύριο Χρυσάνθου για το θέμα, εξέφρασε την πικρία του και δήλωσε έχει τύψεις επί 42 χρόνια τώρα που άφησε τους συντρόφους του εκεί πάνω στο ύψωμα και πως δεν θέλει να το σχολιάσει. 

 

http://www.reporter.com.cy/politics/article/86872/martyria-i-dramatiki-perigafi-katadromea-tis-32-mk-ga-ti-machi-tis-aspris-moyttis-video-

Leave a Reply

Your email address will not be published.