H μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab) και η ετεσεβιμάμπη (etesevimab) που αναπτύχθηκαν από την Eli Lilly, σώζουν ζωές αλλά όχι στην Ελλάδα. Εμείς επιμένουμε <<ιδιοτελώς>> στα επικίνδυνα εμβόλια.

Κορωνοϊός: Η συνδυαστική θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly μειώνει κατά 87% τις νοσηλείες και τους θανάτους
Φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly

11/03/2021 11:32

Η συνδυαστική θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly για την Covid-19 έδειξε 87% αποτελεσματικότητα στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων μεταξύ ασθενών που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η θεραπεία, ένας συνδυασμός δύο συνθετικών αντισωμάτων, της μπαμλανιβιμάμπης (bamlanivimab) και της ετεσεβιμάμπης (etesevimab) αναπτύχθηκε απο την Eli Lilly, που έχει την έδρα της στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, και από την καναδική AbCellera. Αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, όταν μολύνεται ένα άτομο και προσκολλάται σ’ αυτόν εμποδίζοντας το παθογόνο να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών η Eli Lilly ανακοίνωσε χθες ότι η εν λόγω θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από την Covid-19 κατά 87% σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο – μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα ευρήματα προηγούμενης μελέτης , που παρουσίασε η εταιρεία στα τέλη Ιανουαρίου, που έδειξαν ότι η θεραπεία συνέβαλε να μειωθούν κατά 70% οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ ασθενών που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

«Αυτά τα στοιχεία δίνουν πρόσθετες πληροφορίες στους παρόχους ιατρικής φροντίδας αναφορικά με τη συνδυαστική χρήση της μπαμλανιβιμάμπης και της ετεσεβιμάμπης ως μιας θεραπείας που μπορεί να σώσει ζωές βοηθώντας εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της Covid-10, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Eli Lilly, δρ Ντάνιελ Σκοβρόνσκι.

Στις κλινικές δοκιμές μετείχαν 769 ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της Covid-19 που κινδύνευαν να νοσήσουν βαριά και στον καθένα τους χορηγήθηκαν 700 mg μπαμλανιβιμάμπης και 1.400 mg ετσεεβιμάμπης και μόνον τέσσερις εξ’ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν, ενώ ουδείς κατέληξε σε αντίθεση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, όπου 11 άτομα νοσηλεύτηκαν και τέσσερα έχασαν τη μάχη. «Ίσως να μην εξαλείψουμε την Covid-19, αλλά μπορεί να μετατρέψουμε από πανδημία σε ενδημική νόσο και αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να κρατούμε ζωντανούς τους ασθενείς», δήλωσε ο δρ Πίτερ Πιτς, πρώην στέλεχος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly για την Covid-19 έλαβε την έγκριση του FDA τον Φεβρουάριο, ενώ προ ημερών εγκρίθηκε η χρήση της και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον δρα Ντάνιελ Σκοβρόνσκι Η Eli Lilly ετοιμάζεται να παρασκευάσει ένα εκατομμύριο δόσεις της θεραπείας τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος θεωρεί ότι η θεραπεία θα παρέχει προστασία τόσο κατά παλαιότερων στελεχών του κορωνοϊού όσο και κατά νέων παραλλαγών του που εξαπλώνονται στις ΗΠΑ, όπως η βρετανική, ενώ η εταιρεία μελετά και φάρμακα για τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/eli-lilly-therapeia-antisomaton-meionei-87-nosileies-thanatoys

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.