Σταματείστε τα πειραματικά εμβόλια πάνω στους ανθρώπους και τα παιδιά, πρόκειται για ανθρωποθυσίες εκ προθέσεως

57 κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί δημοσιεύουν συγκλονιστική μελέτη για τα εμβόλια COVID και απαιτούν άμεση διακοπή όλων των εμβολίων

6 months ago364,3k προβολές

Μια ομάδα 57 κορυφαίων επιστημόνων, γιατρών και εμπειρογνωμόνων δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αμφισβητείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των 4 τρεχόντων εμβολίων για τον COVID-19 και ζητούν άμεσο εδώ και τώρα τερματισμό όλων των προγραμμάτων εμβολίων. 

Σας παροτρύνουμε να διαβάσετε και να μοιραστείτε αυτήν την ανατριχιαστική έκθεση.

Υπάρχουν δύο βεβαιότητες σχετικά με την παγκόσμια διανομή των εμβολίων Covid-19. Το πρώτο είναι ότι οι κυβερνήσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των συνηθισμένων μέσων ενημέρωσης πιέζουν με όλες τους τις δυνάμεις για να εισάγουν αυτά τα πειραματικά φάρμακα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Το δεύτερο είναι ότι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση που τους γίνεται όταν κάνουν σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια είναι κρίσιμοι παίκτες στη συνεχή προσπάθειά μας να διαδώσουμε την αλήθεια.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα προηγμένο αντίγραφο αυτού του χειρογράφου σε προεκτύπωση παρακάτω. Έχει ετοιμαστεί από σχεδόν πέντε ντουζίνες γιατρών, κι επιστημόνων και ειδικούς δημόσιας πολιτικής από όλο τον κόσμο με σκοπό να σταλεί επειγόντως σε παγκόσμιους ηγέτες καθώς και σε όλους όσους σχετίζονται με την παραγωγή και διανομή των διαφόρων εμβολίων Covid-19 που κυκλοφορούν σήμερα.

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων Covid-19. Αυτή η μελέτη είναι μια βόμβα που πρέπει να ακουστεί από όλους, ανεξάρτητα από τις απόψεις τους για τα εμβόλια. Δεν υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί πολίτες που κάνουν ερωτήσεις. Οι περισσότεροι απλώς ακολουθούν τις εντολές των παγκόσμιων κυβερνήσεων, σαν να έχουν αυτοί κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη μας. Δεν το έχουν πετύχει. Αυτό το χειρόγραφο αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τη λογοκρισία και την ελεύθερη ροή πληροφοριών σχετικά με αυτό το κρίσιμο θέμα. Αφιερώστε χρόνο για να το διαβάσετε και να το μοιραστείτε ευρέως.


Μαζικός εμβολιασμός SARS-CoV-2: Επείγοντα ερωτήματα για την ασφάλεια των εμβολίων που απαιτούν απαντήσεις από διεθνείς οργανισμούς υγείας, ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις και κατασκευαστές εμβολίων

Roxana Bruno 1 , Peter McCullough 2 , Teresa Forcades i Vila 3 , Alexandra Henrion-Caude 4 , Teresa García-Gasca 5 , Galina P. Zaitzeva 6 , Sally Priester 7 , María J. Martínez Albarracín 8 , Alejandro Sousa-Escandon 9 , Fernando López Mirones 10 , Bartomeu Payeras Cifre 11 , Almudena Zaragoza Velilla 10 , Leopoldo M. Borini 1 , Mario Mas 1 , Ramiro Salazar 1 , Edgardo Schinder 1 , Eduardo A Yahbes 1 , Marcela Witt 1, Mariana Salmeron 1 , Patricia Fernández 1 , Miriam M. Marchesini 1 , Alberto J. Kajihara 1 , Marisol V. de la Riva 1 , Patricia J. Chimeno 1 , Paola A. Grellet 1 , Matelda Lisdero 1 , Pamela Mas 1 , Abelardo J. Gatica Baudo 12 , Elisabeth Retamoza 12 , Oscar Botta 13 , Chinda C. Brandolino 13 , Javier Sciuto 14 , Mario Cabrera Avivar 14 , Mauricio Castillo 15 , Patricio Villarroel 15 , Emilia P. Poblete Rojas 15, Bárbara Aguayo 15 , Dan I. Macías Flores 15 , Jose V. Rossell 16 , Julio C. Sarmiento 17 , Victor Andrade-Sotomayor 17 , Wilfredo R. Stokes Baltazar 18 , Virna Cedeño Escobar 19 , Ulises Arrúa 20 , Atilio Farina del Río 21 , Tatiana Campos Esquivel 22 , Patricia Callisperis 23 , María Eugenia Barrientos 24 , Karina Acevedo-Whitehouse 5 ,*

1 Epidemiólogos Argentinos Metadisciplinarios. República Αργεντινή.
2 Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Baylor. Ντάλας, Τέξας, ΗΠΑ.
3 Monestir de Sant Benet de Montserrat, Montserrat, Ισπανία
4 INSERM U781 Hôpital Necker-Enfants Malades, Université Paris Descartes-Sorbonne Cité, Institut Imagine, Παρίσι, Γαλλία.
5 Σχολή Φυσικών Επιστημών. Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Querétaro, Querétaro, Μεξικό.
6 Συνταξιούχος Καθηγητής Ιατρικής Ανοσολογίας. Universidad de Guadalajara, Χαλίσκο, Μεξικό.
7 Médicos por la Verdad Πουέρτο Ρίκο. Ιατρικό Κέντρο Ashford. Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο.
8 Συνταξιούχος Καθηγητής Κλινικών Διαγνωστικών Διαδικασιών. Πανεπιστήμιο της Μούρθια, Μούρθια, Ισπανία
9Ουρολογικό Νοσοκομείο Comarcal de Monforte, Πανεπιστήμιο Santiago de Compostela, Ισπανία.
10 Biólogos por la Verdad, Ισπανία.
11 Συνταξιούχος Βιολόγος. Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ειδικευμένη στη Μικροβιολογία. Βαρκελώνη, Ισπανία.
12 Center for Integrative Medicine MICAEL (Medicina Integrativa Centro Antroposófico Educando en Libertad). Mendoza, Δημοκρατία της Αργεντινής.
13 Médicos por la Verdad Argentina. República Αργεντινή. ´
14 Médicos por la Verdad Ουρουγουάη. República Oriental del Uruguay.
15 Médicos por la Libertad Chile. República de Chile.
16 Ιατρός, ορθοπεδικός. República de Chile.
17 Médicos por la Verdad Perú. República del Perú.
18Médicos por la Verdad Guatemala. República de Guatemala.
19 Concepto Azul SA Εκουαδόρ.
20 Médicos por la Verdad Brasil. Βραζιλία
21 Médicos por la Verdad Paraguay.
22 Médicos por la Costa Rica.
23 Médicos por la Verdad Βολιβία.
24 Médicos por la Verdad El Salvador.
* Αλληλογραφία: Karina Acevedo-Whitehouse,  karina.acevedo.whitehouse@uaq.mx

Σύνοψη

Από την έναρξη της επιδημίας του COVID-19, ο αγώνας για τη δοκιμή νέων πλατφορμών που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ασυλία έναντι του SARS-CoV-2, ήταν αχαλίνωτος και άνευ προηγουμένου, οδηγώντας σε έκτακτη έγκριση διαφόρων εμβολίων. Παρά την πρόοδο στην πρώιμη θεραπεία πολλαπλών φαρμάκων για ασθενείς με COVID-19, η τρέχουσα εντολή είναι η ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Η έλλειψη ενδελεχών δοκιμών σε ζώα πριν από τις κλινικές δοκιμές και η έγκριση βάσει δεδομένων ασφάλειας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών που διήρκεσαν λιγότερο από 3,5 μήνες, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια αυτών των εμβολίων. Ο πρόσφατα προσδιορισμένος ρόλος της γλυκοπρωτεΐνης Spike SARS-CoV-2 για την πρόκληση ενδοθηλιακών βλαβών χαρακτηριστικών του COVID-19, ακόμη και ελλείψει μόλυνσης, είναι εξαιρετικά σχετικό δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα εγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή γλυκοπρωτεΐνης Spike στους αποδέκτες. Δεδομένου του υψηλού ποσοστού εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών και του ευρέος φάσματος τύπων ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, καθώς και των δυνατοτήτων ενίσχυσης των ασθενειών που προκαλούνται από εμβόλια, ανοσοπαθολογίας Th2, αυτοάνοσης και ανοσοαποφυγής, υπάρχει ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των οφελών και των κινδύνων του μαζικού εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ομάδες που αποκλείστηκαν στις κλινικές δοκιμές. Παρά τις εκκλήσεις για προσοχή, οι κίνδυνοι του εμβολιασμού SARS-CoV-2 ελαχιστοποιήθηκαν ή αγνοήθηκαν από οργανισμούς υγείας και κυβερνητικές αρχές. Κάνουμε έκκληση για την ανάγκη ενός πλουραλιστικού διαλόγου στο πλαίσιο των πολιτικών υγείας,

Εισαγωγή

Από τότε που ο COVID-19 κηρύχθηκε πανδημία τον Μάρτιο του 2020, πάνω από 150 εκατομμύρια κρούσματα και 3 εκατομμύρια θάνατοι έχουν αναφερθεί παγκοσμίως. Παρά την πρόοδο στην πρώιμη περιπατητική θεραπεία πολλαπλών φαρμάκων για ασθενείς υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 85% της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19 [1], το τρέχον παράδειγμα για τον έλεγχο είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ενώ αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που σχετίζεται με την ανάπτυξη, παραγωγή και έγκριση έκτακτης ανάγκης των εμβολίων SARS-CoV-2, ανησυχούμε ότι οι κίνδυνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί ή αγνοηθεί από τους οργανισμούς υγείας και τις κυβερνητικές αρχές, παρά τις εκκλήσεις για προσοχή [2-8].

Τα εμβόλια για άλλους κορωνοϊούς δεν έχουν εγκριθεί ποτέ για τον άνθρωπο και τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν εξουδετερωτικά αντισώματα δείχνουν ότι μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο COVID-19 μέσω εξαρτώμενων από αντισώματα (ADE) και ανοσοπαθολογίας Th2, ανεξάρτητα από το εμβόλιο πλατφόρμα και μέθοδος παράδοσης [9-11]. Η ενίσχυση της νόσου που προκαλείται από το εμβόλιο σε ζώα που εμβολιάζονται έναντι του SARS-CoV και του MERS-CoV είναι γνωστό ότι συμβαίνει μετά από ιική πρόκληση και έχει αποδοθεί σε σύμπλοκα του ανοσοποιητικού και με τη μεσολάβηση Fc του ιού από μακροφάγα, τα οποία αυξάνουν την ενεργοποίηση και τη φλεγμονή των Τ-κυττάρων [11] -13].

Τον Μάρτιο του 2020, ανοσολόγοι εμβολίων και ειδικοί του κορωνοϊού αξιολόγησαν τους κινδύνους του εμβολίου SARS-CoV-2 με βάση τις δοκιμές του εμβολίου SARS-CoV σε ζωικά μοντέλα. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ADE και η ανοσοπαθολογία αποτελούσαν πραγματική ανησυχία, αλλά δήλωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν ανεπαρκής για την καθυστέρηση των κλινικών δοκιμών, αν και θα ήταν απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση [14]. Ενώ δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την εμφάνιση ADE και ανοσοπαθολογίας που σχετίζεται με το εμβόλιο σε εθελοντές που έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια SARS-CoV-2 [15], οι μέχρι τώρα δοκιμές ασφάλειας δεν έχουν αντιμετωπίσει συγκεκριμένα αυτές τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (SAE). Δεδομένου ότι η παρακολούθηση των εθελοντών δεν υπερέβη τους 2-3,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση [16-19], είναι απίθανο να είχε παρατηρηθεί τέτοιο SAE. Παρά τα 92 λάθη στην αναφορά, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ακόμη και ο αριθμός των χορηγούμενων εμβολίων, σύμφωνα με το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου των ΗΠΑ (VAERS), ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκε έχει αυξηθεί περισσότερο από 10 φορές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανοιχτό επιστημονικό διάλογο σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων στο πλαίσιο της ανοσοποίησης μεγάλης κλίμακας. Σε αυτό το έγγραφο, περιγράφουμε μερικούς από τους κινδύνους μαζικού εμβολιασμού στο πλαίσιο κριτηρίων αποκλεισμού δοκιμής φάσης 3 και συζητάμε το SAE που αναφέρεται σε εθνικά και περιφερειακά συστήματα καταγραφής δυσμενών επιπτώσεων. Επισημαίνουμε αναπάντητα ερωτήματα και εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη για μια πιο προσεκτική προσέγγιση στον μαζικό εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανοιχτό επιστημονικό διάλογο για την ασφάλεια των εμβολίων στο πλαίσιο του εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας. Σε αυτό το έγγραφο, περιγράφουμε ορισμένους από τους κινδύνους του μαζικού εμβολιασμού στο πλαίσιο των κριτηρίων αποκλεισμού της φάσης 3 της δοκιμής και συζητάμε το SAE που αναφέρεται σε εθνικά και περιφερειακά συστήματα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών. Επισημαίνουμε αναπάντητα ερωτήματα και εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη για πιο προσεκτική προσέγγιση του μαζικού εμβολιασμού. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανοιχτό επιστημονικό διάλογο σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων στο πλαίσιο της ανοσοποίησης μεγάλης κλίμακας. Σε αυτό το έγγραφο, περιγράφουμε μερικούς από τους κινδύνους μαζικού εμβολιασμού στο πλαίσιο κριτηρίων αποκλεισμού δοκιμής φάσης 3 και συζητάμε το SAE που αναφέρεται σε εθνικά και περιφερειακά συστήματα καταγραφής δυσμενών επιπτώσεων. Επισημαίνουμε αναπάντητα ερωτήματα και εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη για πιο προσεκτική προσέγγιση του μαζικού εμβολιασμού.

Κριτήρια αποκλεισμού δοκιμής φάσης 3 SARS-CoV-2

Με λίγες εξαιρέσεις, οι δοκιμές εμβολίων SARS-CoV-2 απέκλεισαν τους ηλικιωμένους [16-19], καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό της εμφάνισης ηωσινοφιλίας μετά τον εμβολιασμό και την ενίσχυση της φλεγμονής σε ηλικιωμένους. Μελέτες εμβολίων SARS-CoV έδειξαν ότι τα ανοσοποιημένα ηλικιωμένα ποντίκια διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή ανοσοπαθολογίας Th2 [9,20]. Παρά τα στοιχεία αυτά και τα εξαιρετικά περιορισμένα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων SARS-CoV-2 σε ηλικιωμένους, οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού επικεντρώθηκαν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα από την αρχή. Οι περισσότερες δοκιμές απέκλεισαν επίσης εθελοντές έγκυες και θηλάζουσες, καθώς και εκείνες με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις όπως φυματίωση, ηπατίτιδα C, αυτοάνοση, πήξη, καρκίνο και καταστολή του ανοσοποιητικού [16-29], αν και σε αυτούς τους λήπτες προσφέρεται τώρα το εμβόλιο η προϋπόθεση της ασφάλειας.

Ένα άλλο κριτήριο για τον αποκλεισμό από σχεδόν όλες τις δοκιμές ήταν η προηγούμενη έκθεση στον SARS-CoV-2. Αυτό είναι ατυχές καθώς αρνήθηκε την ευκαιρία να λάβει εξαιρετικά σχετικές πληροφορίες σχετικά με το ADE μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που έχουν ήδη αντισώματα κατά του SARS-Cov-2. Από όσο γνωρίζουμε, το ADE δεν παρακολουθείται συστηματικά για οποιαδήποτε ηλικία ή ομάδα ιατρικής κατάστασης που χορηγείται επί του παρόντος το εμβόλιο. Επιπλέον, παρά το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη αντισώματα [21], οι δοκιμές για τον προσδιορισμό της κατάστασης του αντισώματος SARS-CoV-2 πριν από τη χορήγηση του εμβολίου δεν διεξάγονται τακτικά.

Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από τα εμβόλια SARS-CoV-2 θα περάσουν απαρατήρητες;

Ο COVID-19 περιλαμβάνει ένα ευρύ κλινικό φάσμα, που κυμαίνεται από πολύ ήπια έως σοβαρή πνευμονική παθολογία και θανατηφόρο νόσο πολλών οργάνων με φλεγμονώδη, καρδιαγγειακή και δυσλειτουργία της πήξης του αίματος [22-24]. Υπό αυτή την έννοια, τα περιστατικά σχετιζόμενα με το εμβόλιο ADE ή ανοσοπαθολογίας θα ήταν κλινικά αδιάκριτα από το σοβαρό COVID-19 [25]. Επιπλέον, ακόμη και απουσία ιού SARS-CoV-2, η γλυκοπρωτεΐνη Spike από μόνη της προκαλεί ενδοθηλιακή βλάβη και υπέρταση in vitro και in vivo σε συριακά χάμστερ μειώνοντας το ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) και διαταράσσοντας τη μιτοχονδριακή λειτουργία [26]. Παρόλο που αυτά τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους, οι συνέπειες αυτού του ευρήματος είναι εκπληκτικές, καθώς όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση βασίζονται στην παράδοση ή την επαγωγή της σύνθεσης γλυκοπρωτεΐνης Spike. Στην περίπτωση εμβολίων mRNA και εμβολίων που φέρουν αδενοϊό, καμία μελέτη δεν εξέτασε τη διάρκεια της παραγωγής Spike σε ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την αρχή της προειδοποίησης, είναι φειδωλό να θεωρηθεί ότι η σύνθεση Spike που προκαλείται από εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημάδια σοβαρής COVID-19 και λανθασμένα να θεωρηθεί ως νέα κρούσματα λοιμώξεων από SARS-CoV-2. Αν ναι, οι πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιώδη στοιχεία προσωρινών ή διαρκών αυξήσεων138 στους θανάτους από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογένειας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. καμία μελέτη δεν εξέτασε τη διάρκεια παραγωγής Spike σε ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την αρχή της προειδοποίησης, είναι φειδωλό να θεωρηθεί ότι η σύνθεση Spike που προκαλείται από εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημάδια σοβαρής COVID-19 και λανθασμένα να θεωρηθεί ως νέα κρούσματα λοιμώξεων από SARS-CoV-2. Αν ναι, οι πραγματικές δυσμενείς επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιώδη στοιχεία προσωρινών ή διαρκών αυξήσεων138 στους θανάτους από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογένειας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. καμία μελέτη δεν εξέτασε τη διάρκεια παραγωγής Spike σε ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την αρχή της προειδοποίησης, είναι φειδωλό να θεωρηθεί ότι η σύνθεση Spike που προκαλείται από εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημάδια σοβαρής COVID-19 και λανθασμένα να θεωρηθεί ως νέα κρούσματα λοιμώξεων από SARS-CoV-2. Εάν ναι, οι πραγματικές δυσμενείς επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού ενδέχεται να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν ειδικά αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιώδη στοιχεία προσωρινών ή διαρκών αυξήσεων138 στους θανάτους από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογένειας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. είναι φειδωλό να θεωρηθεί ότι η σύνθεση Spike που προκαλείται από το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει κλινικά σημεία σοβαρού COVID-19 και λανθασμένα να μετρηθεί ως νέες περιπτώσεις λοιμώξεων SARS-CoV-2. Αν ναι, οι πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιολογικές ενδείξεις προσωρινών ή παρατεταμένων αυξήσεων138 στους θανάτους από τον COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογονικότητας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να καθοριστεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. είναι σπάνιο να ληφθεί υπόψη η σύνθεση Spike που προκαλείται από εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει κλινικά σημάδια σοβαρής COVID-19 και λανθασμένα να θεωρηθεί ως νέα κρούσματα λοιμώξεων από SARS-CoV-2. Εάν ναι, οι πραγματικές δυσμενείς επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού ενδέχεται να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν ειδικά αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιολογικές ενδείξεις για προσωρινές ή συνεχείς αυξήσεις138 στους θανάτους από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογένειας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. οι πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιώδη στοιχεία προσωρινών ή διαρκών αυξήσεων138 στους θανάτους από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογένειας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. οι πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ, εκτός εάν οι μελέτες εξετάσουν συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν ήδη μη αιτιώδη στοιχεία προσωρινών ή διαρκών αυξήσεων138 στους θανάτους από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό σε ορισμένες χώρες (Εικ. 1) και υπό το πρίσμα της παθογένειας του Spike, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Απροσδόκητες ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια SARS-CoV-2

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη δεδομένης της παγκόσμιας κλίμακας του εμβολιασμού SARS-CoV-2 είναι η αυτοάνοση. Ο SARS-CoV-2 έχει πολυάριθμες ανοσογονικές πρωτεΐνες και όλοι οι ανοσογόνοι επίτοποί του εκτός από έναν έχουν ομοιότητες με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες [27]. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή αντιγόνων, οδηγώντας σε αυτοανοσία [28]. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της φυσικής μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο εμβολιασμός προορίζεται για το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από SARS-CoV -2, σύμφωνα με τον Δρ Michael Ryan, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία ότι οποιοδήποτε από τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια εξέτασε και απέκλεισε ομόλογους ανοσογόνους επιτόπους για την αποφυγή πιθανής αυτοάνοσης λόγω παθογόνου ασταρώματος.

Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών πήξης του αίματος, έχουν ήδη αναφερθεί σε υγιή και νεαρά εμβολιασμένα άτομα. Αυτές οι περιπτώσεις οδήγησαν σε αναστολή ή ακύρωση της χρήσης αδενοϊικών φορέων εμβολίων ChAdOx1-nCov-19 και Janssen σε ορισμένες χώρες. Έχει πλέον προταθεί ότι ο εμβολιασμός με ChAdOx1-nCov-19 μπορεί να οδηγήσει σε ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία (VITT) που προκαλείται από αντισώματα που ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια κατά του παράγοντα αιμοπεταλίου-4, ο οποίος μιμείται κλινικά την αυτοάνοση θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη [29]. Δυστυχώς, ο κίνδυνος αγνοήθηκε κατά την έγκριση αυτών των εμβολίων, αν και η επαγόμενη από αδενοϊό θρομβοπενία είναι γνωστή για περισσότερο από μια δεκαετία και ήταν ένα συνεπές γεγονός με αδενοϊικούς φορείς [30]. Ο κίνδυνος VITT θα ήταν πιθανώς υψηλότερος σε εκείνους που ήδη κινδυνεύουν από θρόμβους αίματος,

Σε επίπεδο πληθυσμού, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν επιπτώσεις που σχετίζονται με τα εμβόλια. Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος ιός RNA που έχει παράγει μέχρι τώρα περισσότερες από 40.000 παραλλαγές [32,33], μερικές από τις οποίες επηρεάζουν την αντιγονική περιοχή της γλυκοπρωτεΐνης Spike [34,35]. Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μετάλλαξης, η επαγόμενη από εμβόλιο σύνθεση υψηλών επιπέδων αντισωμάτων anti-SARS-CoV-2-Spike θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε υποβέλτιστες αποκρίσεις έναντι μεταγενέστερων λοιμώξεων από άλλες παραλλαγές σε εμβολιασμένα άτομα [36], ένα φαινόμενο γνωστό ως «αρχικό αντιγονικό sin» [37] ή αντιγονική εκκίνηση [38]. Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν την αντιγονικότητα του SARS-CoV-2 θα σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια της ιικής εξέλιξης [39], αλλά τα εμβόλια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εύλογα ως εκλεκτικές δυνάμεις που οδηγούν παραλλαγές με υψηλότερη μολυσματικότητα ή μεταδοτικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ομοιότητα μεταξύ γνωστών παραλλαγών SARS-CoV-2, αυτό το σενάριο είναι απίθανο [32,34], αλλά εάν οι μελλοντικές παραλλαγές θα διέφεραν περισσότερο σε βασικούς επιτόπους, η παγκόσμια στρατηγική εμβολιασμού θα μπορούσε να έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο επικίνδυνου ιού. Αυτός ο κίνδυνος τέθηκε πρόσφατα στην προσοχή του ΠΟΥ ως ανοιχτή επιστολή [40].

Συζήτηση

Οι κίνδυνοι που περιγράφονται εδώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη συνέχιση του παγκόσμιου εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2. Απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλεια όλων των εμβολίων SARS-CoV-2 προτού εκθέσουμε περισσότερους ανθρώπους στον κίνδυνο184 αυτών των πειραμάτων, καθώς η απελευθέρωση ενός υποψήφιου εμβολίου χωρίς χρόνο για να κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκύψει στην υγεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης [41]. Η διαστρωμάτωση κινδύνου των ληπτών του εμβολίου είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, άτομα κάτω των 60 ετών έχουν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο να πεθάνουν από τον COVID-191 187. Ωστόσο, σύμφωνα με το Eudravigillance, οι περισσότερες από τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό SARS-CoV-2 συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το προγραμματισμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Dr. Ο Anthony Fauci προέβλεψε πρόσφατα ότι οι έφηβοι σε όλη τη χώρα θα εμβολιαστούν το φθινόπωρο και τα μικρότερα παιδιά στις αρχές του 2022 και το Ηνωμένο Βασίλειο περιμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής για να ξεκινήσει τον εμβολιασμό 11 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχει επιστημονική αιτιολόγηση για την υποβολή υγιών παιδιών σε πειραματικά εμβόλια, δεδομένου ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι έχουν ποσοστό επιβίωσης 99,997% εάν μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Όχι μόνο ο COVID-19 είναι άσχετος ως απειλή για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτόν τον πληθυσμό ή να αποκλείουν επιβλαβείς παρενέργειες αυτών των πειραματικών εμβολίων. Με αυτή την έννοια, όταν οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την εκλεκτική χορήγηση του εμβολιασμού COVID-19,

Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο της εσπευσμένης έγκρισης χρήσης εμβολίων SARS-CoV-2 και των σημερινών κενών στην κατανόησή μας για την ασφάλειά τους, πρέπει να τεθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Είναι γνωστό αν διασταυρούμενα αντιδραστικά αντισώματα από προηγούμενες μολύνσεις από κορονοϊό ή εμβόλιο; 206 προκαλούμενα αντισώματα μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ακούσιας παθογένειας μετά τον εμβολιασμό με τον COVID-19;
 • Έχει αποκαλυφθεί ξεκάθαρα στους λήπτες των εμβολίων ο συγκεκριμένος κίνδυνος ADE, ανοσοπαθολογίας, αυτοανοσίας και σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ώστε να πληρούν τα πρότυπα ιατρικής δεοντολογίας της κατανόησης των ασθενών για ενημερωμένη συναίνεση; Εάν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί;
 • Ποιο είναι το σκεπτικό για τη χορήγηση του εμβολίου σε κάθε άτομο όταν ο κίνδυνος θανάτου από τον COVID-19 δεν είναι ίσος μεταξύ των ηλικιακών ομάδων και των κλινικών συνθηκών και όταν οι δοκιμές της φάσης 3 απέκλεισαν ηλικιωμένους, παιδιά και συχνές ειδικές καταστάσεις;
 • Ποια είναι τα νόμιμα δικαιώματα των ασθενών εάν βλάπτονται από ένα εμβόλιο SARS-CoV-2; Ποιος θα καλύψει τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης; Εάν οι αιτήσεις έπρεπε να διευθετηθούν με δημόσιο χρήμα, έχει ενημερωθεί το κοινό ότι οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν λάβει ασυλία και ότι η ευθύνη τους για αποζημίωση όσων έχουν πληγεί από το εμβόλιο έχει μεταφερθεί στους φορολογούμενους;

Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών, προτείνουμε να σταματήσει ο μαζικός εμβολιασμός και να ανοίξει ένας επείγων πλουραλιστικός, κρίσιμος και επιστημονικά βασισμένος διάλογος για τον εμβολιασμό SARS-CoV-2 μεταξύ επιστημόνων, ιατρών, διεθνών οργανισμών υγείας, ρυθμιστικών αρχών, κυβερνήσεων και εμβολίων προγραμματιστές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γεφυρωθεί το τρέχον χάσμα μεταξύ των επιστημονικών στοιχείων και της πολιτικής δημόσιας υγείας σχετικά με τα εμβόλια SARS-CoV-2. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανθρωπότητα αξίζει μια βαθύτερη κατανόηση των κινδύνων από αυτή που διαφημίζεται επί του παρόντος ως επίσημη θέση. Ένας ανοιχτός επιστημονικός διάλογος είναι επείγων και απαραίτητος για να αποφευχθεί η διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην επιστήμη και τη δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί ότι ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές προστατεύουν τα συμφέροντα της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. Η επιστροφή της πολιτικής δημόσιας υγείας στην ιατρική που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, στηριζόμενη σε προσεκτική αξιολόγηση της σχετικής επιστημονικής έρευνας, είναι επείγουσα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουμε την επιστήμη.

1  https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-reported-sars-cov-2-deaths-in-england/covid-19-confirm-deaths-in-england-report

Δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι η έρευνα διεξήχθη ελλείψει εμπορικών ή οικονομικών σχέσεων που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Βιβλιογραφικές αναφορές

 1. McCullough PA, Alexander PE, Armstrong R, et al. Πολύπλευρη εξαιρετικά στοχευμένη διαδοχική θεραπεία πολλαπλών φαρμάκων για πρώιμη περιπατητική μόλυνση υψηλού κινδύνου SARS-CoV-2 (COVID-19). Rev Cardiovasc Med (2020) 21: 517–530. doi:10.31083/j.rcm.2020.04.264
 2. Arvin AM, Fink K, Schmid ΜΑ, et al. Μια προοπτική για πιθανή εξαρτώμενη από αντισώματα ενίσχυση του SARS-CoV-2. Nature (2020) 484:353–363. doi: 10.1038/s41586-020-2538-8
 3. Coish JM, MacNeil AJ. Έξω από το τηγάνι και στη φωτιά; Εγγυημένη δέουσα επιμέλεια για ADE σε COVID-19. Microbes Infect (2020) 22 (9): 405-406. doi:10.1016/j.micinf.2020.06.006
 4. Eroshenko Ν, Gill T, Keaveney ML, et al. Επιπτώσεις της εξαρτώμενης από αντισώματα ενίσχυσης της μόλυνσης για τα αντίμετρα SARS-CoV-2. Nature Biotechnol (2020) 38: 788–797. doi: 10.1038/s41587-020-0577-1
 5. Πολωνία GA. Χελώνες, λαγοί και εμβόλια: Μια προειδοποιητική σημείωση για την ανάπτυξη εμβολίου SARS-CoV-2. Εμβόλιο (2020) 38: 4219–4220. doi: 10.1016/j.vaccine.2020.04.073
 6. Shibo J. Μην βιαστείτε να εφαρμόσετε εμβόλια και φάρμακα COVID-19 χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας. Nature (2000) 579,321. doi: 10.1038/d41586-020-00751-9
 7. Munoz FA, Cramer JP, Dekker CL, et al. Ενισχυμένη ασθένεια που σχετίζεται με το εμβόλιο: Ορισμός περιπτώσεων και κατευθυντήριες γραμμές για τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ασφάλειας ανοσοποίησης. Εμβόλιο (2021) https : // doi . org / 10 . 1016 / ι . εμβόλιο . 2021 . 01 . 055
 8. Cardozo T, Veazey R. Αποκάλυψη ενημερωμένης συγκατάθεσης σε άτομα που δοκιμάζουν εμβόλια για κίνδυνο εμβολίων COVID-19 που επιδεινώνουν την κλινική νόσο. Int J Clin Pract (2020) 28: e13795. doi: 10.1111/ijcp.13795
 9. Bolles D, Long K, Adnihothram S, et al. Ένα διπλά απενεργοποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό οξέος αναπνευστικού συνδρόμου παρέχει ατελή προστασία σε ποντίκια και προκαλεί αυξημένη ηωσινόφιλη προφλεγμονώδη πνευμονική ανταπόκριση κατά την πρόκληση. J Virol (2001) 85: 12201–12215. doi: 10.1128/JVI.06048-11
 10. Weingartl Η, Czub Μ, Czub S, et αϊ. Η ανοσοποίηση με τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας Ανασυνδυασμένο εμβόλιο με βάση την Άγκυρα κατά του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου σχετίζεται με ενισχυμένη ηπατίτιδα σε κουνάβια. J Virol (2004) 78: 12672–12676. doi:10.1128/JVI.78.22.12672-12676.2004272
 11. Tseng CT, Sbrana Ε, Iwata-Yoshikawa Ν, et al. Η ανοσοποίηση με εμβόλια κορονοϊού SARS οδηγεί σε πνευμονική ανοσοπαθολογία σε πρόκληση με τον ιό SARS. PLoS One (2012) 7 (4): e35421. doi: 10.1371/journal.pone.0035421
 12. Iwasaki A, Yang Y. Ο δυνητικός κίνδυνος μη βέλτιστων αποκρίσεων αντισωμάτων στον COVID-19. Nat Rev Immunol (2020) 20: 339-341. doi: 10.1038/s41577-020-0321-6
 13. Vennema Η, de Groot RJ, Harbor DA, et al. Πρόωρος θάνατος μετά από πρόκληση του ιού περιτονίτιδας αιλουροειδών λόγω ανοσοποίησης ανασυνδυασμένου ιού δαμαλίτιδας. J Virol (1990) 64: 1407-1409
 14. Lambert PH, Ambrosino DM, Andersen SR, et al. Συνοπτική έκθεση συναίνεσης για τη συνάντηση CEPI/BC 12-13 Μαρτίου 2020: Αξιολόγηση του κινδύνου ενίσχυσης της νόσου με εμβόλια COVID-19. Vaccine (2020) 38(31):4783-4791. doi: 10.1016/j.vaccine.2020.05.064
 15. de Alwis R, Chen S, Gan S, et αϊ. Επίδραση της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού στη θεραπεία πολυκλωνικής υπεράνοσης σφαιρίνης Covid-19 και την ανάπτυξη εμβολίου. EbioMedicine (2020) 55: 102768. doi: 10.1016/j.ebiom.2020.102768
 16. Folegatti PM, Ewer KJ, Aley PK, et al. Ασφάλεια και ανοσογονικότητα του εμβολίου ChAdOx1 nCoV? 287 19 εναντίον του SARS-CoV-2: μια προκαταρκτική έκθεση μιας φάσης 1/2, απλής τυφλής, τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής. Lancet (2020) 396: 467–783. doi:10.1016/S0140-6736(20)31604-4
 17. Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N. Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2 mRNA Covid-19. N Engl J Med (2020) 383: 2603–2615. doi: 10.1056/NEJMoa2034577
 18. Ramasamy MN, Minassian AM, Ewer KJ, et al. Ασφάλεια και ανοσογονικότητα του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 που χορηγείται σε ένα σχήμα πρώτης ώθησης σε νέους και ηλικιωμένους ενήλικες (COV002): μία τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, δοκιμή φάσης 2/3. Lancet (2021) 396:1979–93. doi: 10.1016/S0140-6736 (20) 32466-1
 19. Chu L, McPhee R, Huang W, et αϊ. Ομάδα Μελέτης mRNA-1273. Μια προκαταρκτική έκθεση μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής φάσης 2 της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας του εμβολίου mRNA-1273 SARS-CoV-2. Εμβόλιο (2021) S0264-410X (21) 00153-5. doi: 10.1016/j.vaccine.2021.02.007
 20. Liu L, Wei Q, Lin Q, et al. Η IgG κατά της αιχμής προκαλεί σοβαρή οξεία πνευμονική βλάβη με την παραμόρφωση των αποκρίσεων των μακροφάγων κατά τη διάρκεια οξείας λοίμωξης SARS-CoV. JCI Insight (2019) 4 (4): e123158. doi: 10.1172/jci.insight.123158.
 21. Ιωαννίδης ΠΑ. Το ποσοστό θνησιμότητας της μόλυνσης του COVID-19 συνάγεται από δεδομένα οροεπικράτησης. Bull WHO (2021) 99: 19–33F. http :// dx . doi . org / 10 . 2471 / BLT . 20 . 265892
 22. Martines RB, Ritter JM, Matkovic E, et al. Παθολογία και Παθογένεια του SARS-CoV-2 που σχετίζεται με τη θανατηφόρα νόσο του κορονοϊού, Emerg Infect Dis (2020) 26: 2005-2015. doi: 10.3201/eid2609.202095
 23. Wu Z, McGoogan JM. Χαρακτηριστικά και σημαντικά μαθήματα από την επιδημία του κορονοϊού 2019 (COVID-19) στην Κίνα: Περίληψη αναφοράς 72 314 περιστατικών από το κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών. JAMA (2020) 323: 1239-1242. doi:10.1001/jama.2020.2648
 24. Xu Z, Shi L, Wang Y, et al. Παθολογικά ευρήματα του COVID-19 που σχετίζονται με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Lancet Respiratory Med (2020) 8:420-422 doi:10.1016/S2213-2600(20)30076-X
 25. Negro F. Η εξαρτώμενη από αντισώματα ενίσχυση παίζει ρόλο στην παθογένεια του COVID-19; Swiss Medical Weekly (2020) 150:w20249. doi: 10.4414/smw.2020.20249317
 26. Lei Y, Zhang J, Schiavon CR et al., Spike Protein Impairs Endothelial Function via Downregulation of ACE 2. Circulation Res (2021) 128:1323-1326. https : // doi . org / 10 . 1161 / CIRCRESAHA . 121 . 318902
 27. Lyons-Weiler J. Η παθογόνος προετοιμασία πιθανώς συμβάλλει σε σοβαρές και κρίσιμες ασθένειες και θνησιμότητα στον COVID-19 μέσω αυτοανοσίας, J Translational Autoimmunity (2020) 3: 100051. doi: 10.1016/j.jtauto.2020.100051
 28. An H, Park J. Molecular Mimicry Map (3M) του SARS-CoV-2: Πρόβλεψη δυνητικά ανοσοπαθογόνων επιτόπων SARS-CoV-2 μέσω μιας νέας ανοσοπληροφορικής προσέγγισης. bioRxiv [Preprint]. 12 Νοεμβρίου 2020 [αναφέρθηκε στις 19 Απριλίου 2020] https :// doi . org / 10 . 1101 / 2020 . 11 . 12 . 344424
 29. Greinacher A, Thiele T, Warkentin TE, Weisser K, Kyrle PA, Eichinger S. Θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό ChAdOx1 nCov-19. N Engl J Med (2021). doi: 10.1056/NEJMoa2104840
 30. Othman M, Labelle A, Mazzetti I et al. Θρομβοπενία που προκαλείται από αδενοϊό: ο ρόλος του παράγοντα von Willebrand και της Ρ-σελεκτίνης στη διαμεσολάβηση της επιταχυνόμενης κάθαρσης των αιμοπεταλίων. Blood (2007) 109:2832-2839. doi:10.1182/blood-2006-06-032524
 31. Ortel TL. Αποκτημένοι θρομβωτικοί παράγοντες κινδύνου στο περιβάλλον της κρίσιμης περίθαλψης. Crit Care Med (2010) 38 (2 Suppl): S43-50. doi:10.1097/CCM.0b013e3181c9ccc8
 32. Grubaugh ND, Petrone ME, Holmes EC. Δεν πρέπει να ανησυχούμε όταν ένας ιός μεταλλάσσεται κατά τη διάρκεια επιδημιών ασθένειας. Nat Microbiol (2020) 5: 529-530. https : // doi . org / 10 . 1038 / s41564 – 020 – 0690 – 4
 33. Greaney AJ, Starr TN, Gilchuk Ρ, et al. Πλήρης αντιστοίχιση μεταλλάξεων στον τομέα SARS-CoV? 339 2 Περιοχή δέσμευσης υποδοχέα αιχμής που διαφεύγει από την αναγνώριση αντισωμάτων. Cell Host Microbe (2021) 29:44–57.e9. doi: 10.1016/j.chom.2020.11.007.
 34. Lauring AS, Hodcroft EB. Γενετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2-Τι σημαίνουν; JAMA (2021) 325: 529–531. doi: 10.1001/jama.2020.27124
 35. Zhang L, Jackson CB, Mou H, et al. Η μετάλλαξη D614G στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 μειώνει την αποβολή S1 και αυξάνει τη μολυσματικότητα. bioRxiv [Preprint]. 12 Ιουνίου 2020 [αναφέρεται 2021 19 Απριλίου] https : // doi . org / 10 . 1101 / 2020 . 06 . 12 . 148726
 36. Korber B, Fischer WM, Gnanakaran S et al. Sheffield COVID-19 Genomics Group. Παρακολούθηση αλλαγών στην ακμή του SARS-CoV-2: στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το D614G αυξάνει τη μολυσματικότητα του ιού COVID-19. Cell (2020) 182: 812-827.e19. doi:10.1016/j.cell.2020.06.043
 37. Francis T. Περί του δόγματος της αρχικής αντιγονικής αμαρτίας. Proc Am Philos Soc (1960) 104: 572–578.
 38. Vibroud C, Epstein SL. Η πρώτη γρίπη είναι για πάντα. Science (2016) 354: 706–707. doi: 10.1126/science.aak9816
 39. Weisblum Y, Schmidt F, Zhang F, et al. Αποδράστε από εξουδετερωτικά αντισώματα με παραλλαγές πρωτεΐνης αιχμής SARS? 354 CoV-2. Elife (2020) 9: e61312. doi:10.7554/eLife.61312
 40. Vanden Bossche G (6 Μαρτίου 2021) https : // dryburgh . com / wp – 356content / uploads / 2021 / 03 / Geert _ Vanden _ Bossche _ Open _ Letter _ WHO _ March _ 6 _ 2021 . pdf
 41. Coish JM, MacNeil AJ. Έξω από το τηγάνι και στη φωτιά; Εγγυημένη δέουσα επιμέλεια για ADE σε COVID-19. Microbes Infect (2020) 22 (9): 405-406. doi:10.1016/j.micinf.2020.06.006

Σχήματα και γραφήματα

Εικόνα 1. Αριθμός νέων θανάτων από COVID-19 σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για επιλεγμένες χώρες. Το γράφημα δείχνει δεδομένα από την έναρξη του εμβολιασμού έως τις 3 Μαΐου 365 , 2021. Α) Ινδία (9,25% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε), Β) Ταϊλάνδη (1,58% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε), Γ) Κολομβία (6,79% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε), Δ) Μογγολία (31,65% του εμβολιασμένου πληθυσμού), Ε) Ισραήλ (62,47% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε), ΣΤ) Όλος ο κόσμος (7,81% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε). Τα γραφήματα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Our World in Data (πρόσβαση στις 4 Μαΐου 2021) https : // github . com / owid / covid – 19 – δεδομένα / δέντρο / κύριος /δημόσια / δεδομένα / εμβολιασμοί

 

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ COVIDΘΑΝΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ COVIDΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ COVIDΕΜΒΟΛΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.