Αν ισχύουν τα παρακάτω τότε πλην των μπολιών δηλητηριαζόμαστε και από τις μπατονέτες

Αναστολή rapid test/PCR μέχρι την απόδειξη ασφάλειάς τους, ζητά η συντεχνία Ισότητα

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην πλατεία “Γρηγόρη Αυξεντίου” στη Λεμεσό.

Την αναστολή της διενέργειας των rapid test μέχρι την απόδειξη της ασφάλειάς τους, ζήτησε το Συμβούλιο Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας μετά τον εντοπισμό τοξικής ουσίας στις μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για τα τεστ.

Με επιστολή του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Πρόδρομος Χριστοφή αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση ομάδας ιδιωτών και σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, μετά από εργαστηριακή ανάλυση, μπατονέτες οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια rapid test και εξετάσεων PCR παιδιών και ενηλίκων σε δημόσια νοσηλευτήρια όπου ανιχνεύθηκε η ύπαρξη οξειδίου του αιθυλενίου, σε επίπεδο συγκέντρωσης πολλαπλάσιο (36x) του ορίου ανίχνευσης της εφαρμοσθείσας μεθόδου.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και οι εργαστηριακές εξετάσεις (PCR test) διενεργούνται μέσω της λήψης δείγματος, από τη μύτη, με τη χρήση μπατονέτας (όσον αφορά τα PCR test η μπατονέτα εισχωρεί βαθύτερα στον ρινοφάρυγγα, κάτι το οποίο ίσχυε παλαιότερα και για τα rapid test).

Τονίζει ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι τοξική/επικίνδυνη (καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξική για την αναπαραγωγή) ακόμα και αν εισπνευσθεί, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων ενώ βάσει ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας που, αν και αφορά τα τρόφιμα, δεικνύει ότι ο χειρισμός προϊόντων που περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ουσία πρέπει να γίνεται βάσει των αρχών της προφύλαξης και της πρόληψης.

Επισημαίνει δε ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 72 ώρες) στους συγκεκριμένους τύπους εξετάσεων, προκειμένου να δικαιούται να εργαστεί, φοιτήσει και άλλα.

«Ένεκα της σοβαρότητας του θέματος, αφού άπτεται της ασφάλειας και της υγείας χιλιάδων εργαζομένων και άλλων ευάλωτων και μη ομάδων του πληθυσμού», ο Κυπριακός Σύνδεσμος ζητά την «δέουσα, αντικειμενική, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση της ασφάλειας των υπό αναφορά εξετάσεων, τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από διαπιστευμένα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα».

Ζητά επίσης την «αναστολή της διενέργειας των πιο πάνω εξετάσεων μέχρι την απόδειξη της ασφάλειας αυτών».

ΠΗΓΗ:https://dialogos.com.cy/anastoli-rapid-test-pcr-mechri-tin-apodeixi-asfaleias-toys-zita-i-syntechnia-isotita/?fbclid=IwAR0Ow2j9TAeLVZtQv6k0YsFJXaNKsNM4rR7Ka6ziacYs9SWuKWap-HP2h-Q

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.