SARS-COVID-2 τεχνητό δημιούργημα ή όχι;

SARS-COV-2 as an artificial creation: scientific arguments and counterarguments

SARS-COV-2 ως τεχνητό δημιούργημα: επιστημονικά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα

Yee , 1 Ching Siang Tan , 2, Shermaine Abdullah Khan , 2 Kah Seng Lee , 3 Bey Hing Goh , 4 και Ming , Chiau

Εισαγωγή

Συζητήσεις και ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του ιού που προκαλεί τη νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) έχουν τεθεί συχνά και έχουν συζητηθεί ευρέως μεταξύ όλων των κοινοτήτων από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας τον Δεκέμβριο του 2019. Ο COVID-19 έχει αποκτήσει γρήγορα πανδημία κατάσταση, που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από εξακόσιων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο τη στιγμή της συγγραφής. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να ανακαλύψουμε την προέλευσή του για να αποτρέψουμε ένα άλλο ξέσπασμα ιού [ ]. Οι κύριες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου κορωνοϊού 2 (SARS-COV-2) είναι ότι προέκυψε φυσικά, ως ζωονοσογόνος λοίμωξη, ότι κατασκευάστηκε σκόπιμα ως βιολογικό όπλο [ , ] ή ότι έχει τυχαία διέρρευσε από βιοεργαστήριο στην Κίνα από ερευνητές που μελετούσαν έναν ιό που σχετίζεται με τον κοροναϊό SARS. Ως εκ τούτου, αυτό οδηγεί σε ένα εξαιρετικά συζητήσιμο ερώτημα: είναι ο COVID-19 ανθρωπογενής ή φυσική ασθένεια;

Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός με περίβλημα με μονόκλωνο γονιδίωμα ριβονουκλεϊκού οξέος με θετική αίσθηση. Περιέχει συνολικά τέσσερα γένη: άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα. Το γένος βήτα ταξινομείται σε τέσσερις σειρές από το Α έως το Δ. Επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι ο ιός που προκαλεί το COVID-19 ανήκει στη γενεαλογία Β της ομάδας βήτα κορωνοϊού, η οποία είναι η ίδια ομάδα ενός άλλου ιού που προκαλεί επιδημία, του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου κορωνοϊός (SARS coronavirus). Λόγω αυτής της ομοιότητας, ονομάστηκε SARS-COV-2 [ , ].

Επιχείρημα: ένας φυσικά μεταλλαγμένος ιός

Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη πανδημία, μπορεί να συναχθεί ότι το COVID-19 είναι πιθανότατα ασθένεια που οφείλεται σε ζωονοσογόνο μετάδοση. Αυτό υποστηρίζεται από μελέτες που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός SARS προέρχεται από την άμεση επαφή μεταξύ ανθρώπων και μοσχοειδών. Ένας άλλος νέος κορονοϊός, ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), έχει επίσης ανακαλυφθεί λόγω της άμεσης μετάδοσής του στον άνθρωπο από τις καμήλες dromedary [ ]. Η αναδρομική ανάλυση μερικών πρώιμων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γουχάν πέρυσι δείχνει ότι αυτή η μεταδοτική ασθένεια μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, οι νυχτερίδες θεωρείται ότι είναι τα ζώα-ξενιστές που είναι υπεύθυνα για την έναρξη της αλυσίδας μετάδοσης αυτού του ιού. Έως και 96% ομοιότητα βρέθηκε μεταξύ του SARS-COV-2 και του κοροναϊού της νυχτερίδας χρησιμοποιώντας ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος [ ]. Αυτή η θεωρία υποστηρίχθηκε από άλλες μελέτες που έχουν συνοψιστεί λεπτομερώς αλλού [ , ]. Μια μελέτη υποστήριξε αυτό το ενδεικτικό εύρημα χρησιμοποιώντας ανάλυση που βασίζεται σε αλληλουχία και τεχνητή νοημοσύνη στη γονιδιωματική αλληλουχία του νέου κοροναϊού [ ]. Τα φίδια βρέθηκαν να είναι η πιο πιθανή αποθήκη άγριας ζωής για τον ιό σε σύγκριση με άλλα ζώα [ ]. Αντίθετα, μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι ο SARS-COV-2 θα μπορούσε να προέρχεται από νυχτερίδες αλλά με παγκολίνους ως πιθανούς ενδιάμεσους ξενιστές [ ].

Εκτός από τη θεωρία ότι το COVID-19 μεταδίδεται από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, διαπιστώθηκε ότι η φυσική επιλογή είναι ο λόγος πίσω από τη σύνδεση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης ακίδας SARS-COV-2 στο ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 που μοιάζει με άνθρωπο (ACE2 ) υποδοχέας. Εκτός αυτού, η πολυβασική θέση διάσπασης αυτού του νέου κοροναϊού δείχνει μια πιθανότητα να προκύπτει μέσω μιας φυσικής εξελικτικής διαδικασίας. Το κριτήριο για την ενίσχυση της δέσμευσης μεταξύ ενός πρόδρομου ιού και του υποδοχέα ACE2 συμπεραίνεται αλλού [ ]. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε συμπέρασμα για την προέλευση του SARS-COV-2 όπου ο πρόδρομος του ιού απέκτησε γονιδιωματικά χαρακτηριστικά μέσω της προσαρμογής μετά από μια ζωονοσογόνο μετάδοση και της εισαγωγής της πολυβασικής θέσης διάσπασής του κατά την άμεση μετάδοση μεταξύ ανθρώπων [ ].

Αντίλογος: ένας ανθρωπογενής ιός

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης πρότειναν και υποστήριξαν τη θεωρία του COVID-19 ως αποτέλεσμα ενός φυσικού γεγονότος, υπάρχει μια άλλη υποδηλωτική θεωρία που δηλώνει ότι ο SARS-COV-2 είναι ένας σκόπιμα κατασκευασμένος ιός που απελευθερώθηκε ακούσια από ένα βιολογικό εργαστήριο στο Wuhan της Κίνας . Η προέλευση της επιδημίας και η «πιθανή» πηγή νυχτερίδας έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό. Η έκθεση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν ανέφερε ότι η πηγή – ο κορωνοϊός που σχετίζεται με νυχτερίδες – βρέθηκε στη νότια περιοχή του Γιουνάν, όπως και η προέλευση της επιδημίας SARS-COV-2 [ ]. Συγκριτικά, το γειτονικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε αυξήσει την πιθανότητα αυτής της πανδημίας καταστροφής ξοδεύοντας 44 εκατομμύρια δολάρια στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας (Επίπεδο 4). Όπως ήταν φυσικό, διερευνήθηκαν οι ρίζες της επιδημίας. Όλες οι μελέτες του Shi Zhengli, του επικεφαλής ιολόγου από το ινστιτούτο, για κοροναϊούς που σχετίζονται με νυχτερίδες επικεντρώθηκαν στις νότιες, υποτροπικές περιοχές του Yunnan. Ωστόσο, το ξέσπασμα εκδηλώθηκε στη Γουχάν, η οποία απέχει σχεδόν 900 χιλιόμετρα από το Γιουνάν. Αυτό το cliffhanger φαίνεται να υποδεικνύει μια πιθανότητα ότι αυτό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού διέρρευσε τεχνητά. Παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση απαξίωσε την πιθανότητα μιας εργαστηριακής προέλευσης με βάση γενετικές μελέτες, η απόσταση του επίκεντρου από τις σπηλιές των νυχτερίδων εγείρει ερωτήματα.

Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι μελέτες που περιλαμβάνουν τη μελέτη της μετάδοσης κορωνοϊών που μοιάζουν με SARS νυχτερίδων με χρήση κυτταροκαλλιέργειας και ζωικών μοντέλων όπως τα ποντίκια εργαστηρίου έχουν διεξαχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, είναι πιθανό ότι ένα αθέλητο εργαστήριο απελευθέρωσε τον πρόγονο του SARS-COV-2. Θεωρητικά, η μετάλλαξη του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) του SARS-COV-2 μέσω προσαρμογής κατά τη διέλευσή του σε κυτταρική καλλιέργεια είναι δυνατή, καθώς αυτό παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες διέλευσης του κοροναϊού SARS [ ]. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη παρείχε μια πιο φειδωλή εξήγηση σχετικά με τις αλλαγές του τομέα δέσμευσης υποδοχέα SARS-COV-2 (RBD) μέσω ανασυνδυασμού ή μεταλλάξεων με πιο ισχυρά στοιχεία [ ]. Ο μηχανισμός τόσο της πολυβασικής θέσης διάσπασης όσο και της Ο-γλυκοζυλίωσης προκάλεσαν επίσης μια διαφωνία ενάντια στη θεωρία ότι τα σενάρια που βασίζονται σε καλλιέργεια είναι η προέλευση του COVID-19. Δεν υπάρχει λεπτομερής εξήγηση και επιστημονική απόδειξη για την υπόθεση σχετικά με τη δημιουργία του SARS-COV-2 μέσω κυτταροκαλλιέργειας ή διέλευσης ζώων, η οποία θα απαιτούσε προηγούμενη απομόνωση ενός πρόδρομου ιού με υψηλή ομοιότητα στη γονιδιωματική αλληλουχία. Η RBD των ιών από την νυχτερίδα Rhinolophus affinis και τους παγκολίνους της Μαλαισίας (Manis javanica) έχουν αξιοσημείωτα χαμηλότερη συγγένεια με τους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE2) της αγγειοτενσίνης, αν και οι δύο πηγές περιέχουν κοροναϊούς παρόμοιους με τον SARS-COV-2 [ ]. Αποτελέσματα από άλλες μελέτες μη κορονοϊού έδειξαν ότι το κριτήριο για τη δημιουργία μιας πολυβασικής θέσης διάσπασης είναι είτε η επαναλαμβανόμενη διέλευση του ιού σε κυτταροκαλλιέργεια είτε ζώα με υποδοχείς ACE2 παρόμοιους με αυτούς των ανθρώπων, οι οποίοι επίσης δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς στο πλαίσιο του SARS-COV-2.

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα πρότεινε ότι απαιτείται συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος για τη δημιουργία Ο-γλυκοζυλίωσης στον ιό. Επομένως, είναι απίθανο να έχει συμβεί ως αποτέλεσμα της διέλευσης της κυτταροκαλλιέργειας [ ]. Παρόλο που κανένας επιστήμονας δεν έχει παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη απόδειξη που να αποδεικνύει την ανθρώπινη χειραγώγηση του ιού χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέθοδο γενετικής μηχανικής, υπάρχουν καταστάσεις που περιλαμβάνουν ανθρώπινη παρέμβαση που έχουν αναφερθεί [ ]. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά της πρωτεΐνης ακίδας στον SARS-COV-2 έχουν επίσης εγείρει υποψίες για το εάν ο ιός είναι ανθρωπογενής [ , ]. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο θέσεις S1 και S2 της πρωτεΐνης ακίδας έδειξαν βέλτιστα τμήματα, γεγονός που διευκολύνει τη διείσδυση του RNA του ιού στο ζωντανό κύτταρο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την άμυνα του ξενιστή του ξενιστή [ ]. Επιπλέον, παρόμοιες αλληλουχίες υποδείχθηκαν επίσης στις πρωτεΐνες ενδονουκλεάση (nsp15) και 2′-O-MTase (nsp16), μεταξύ άλλων θέσεων του SARS-COV-2 [ ].

Τελικές προοπτικές

Έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις σχετικά με την αρχική πηγή του SARS-COV-2 και του COVID-19, οι οποίες εξακολουθούν να μην έχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη δήλωσή τους. Μεταξύ αυτών, η θεωρία που περιλαμβάνει τον ανασυνδυασμό, τη σύγκλιση και την προσαρμογή του SARS-COV-2 έχει τεθεί στο προσκήνιο, υποδηλώνοντας μια πιθανότητα στην εξελικτική οδό για το SARS-COV-2 [ ]. Οι περισσότερες επιστημονικές αναφορές πιστεύουν ότι η πολυβασική θέση διάσπασης και η μετάλλαξη των πρωτεϊνών ακίδας είναι οι μηχανισμοί πίσω από την προσαρμογή αυτής της ομάδας βήτα κορωνοϊού του SARS-COV-2 στον άνθρωπο [ ]. Οι αλλαγές στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα της επιφανειακής πρωτεΐνης (S) του SARS-COV-2 έχουν ως αποτέλεσμα την αποτελεσματική δέσμευσή του με τους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2, ειδικά στον ανθρώπινο αναπνευστικό αεραγωγό, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης αναδρομικής μελέτης που διεξήχθη στο Zhejiang της Κίνας, έδειξαν μια απώλεια θέσης αμινοξέων και τέσσερις μεμονωμένες μεταλλάξεις αμινοξέων στο SARS-COV-2 με μεγαλύτερη ομοιότητα με τον άνθρωπο από τους ιούς. ]. Εκτός από αυτό, έχουν επίσης ανακαλυφθεί γονιδιωματικές και ισχυρές ενδείξεις της ομοιότητας μεταξύ του SARS-COV-2, του κορονοϊού της νυχτερίδας και του κορονοϊού του παγκολίνου σε ολόκληρο το επίπεδο γονιδιώματος. Οι αλλαγές στη διασταύρωση S1-2 του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων μεταλλάξεων, εισαγωγών και διαγραφών, καταδεικνύουν ότι η δημιουργία πολυβασικών θέσεων διάσπασης επιτυγχάνεται μέσω μιας φυσικής εξελικτικής διαδικασίας [ ].

Συμπερασματικά, όλα αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στο SARS-COV-2 βοηθούν τους επιστήμονες να αποκλείσουν την ιδέα ότι αυτή η πανδημία που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό είναι το αποτέλεσμα μιας ανθρωπογενούς δράσης που θα μπορούσε είτε να κατασκευαστεί στο εργαστήριο είτε να δημιουργηθεί περαιτέρω ως ένα βιοόπλο από συνωμοσία. Πρόσφατες ανακαλύψεις αποκάλυψαν στοιχεία για την παρουσία του ιού σε όλο τον κόσμο πριν εμφανιστεί στην Ασία. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για την πραγματική του προέλευση ως παγκόσμιου οργανισμού που περίμενε να εμφανιστούν ευνοϊκές συνθήκες αντί να προέρχεται από την Κίνα. Πρόσφατες δοκιμές λυμάτων στη Βαρκελώνη είχαν δείξει ότι ο ιός μπορεί να ήταν παρών στην ισπανική πόλη τον Μάρτιο του 2019, πολλούς μήνες πριν η Κίνα εντοπίσει το παθογόνο στην πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019. Με βάση τα διαθέσιμα αποτελέσματα, είναι πολύ πιθανό ότι αυτός είναι ένας φυσικός ιός που προέκυψε από ένα ζώο ξενιστή, πιθανότατα μια νυχτερίδα, χωρίς καμία άμεση απόδειξη για τον ενδιάμεσο ξενιστή του. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη μια οριστική απάντηση στο ποιο ζώο χρησιμεύει ως ενδιάμεσος ξενιστής για αυτόν τον ιό και την ασθένεια. Επιπλέον, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του SARS-CoV-2 στα Τ κύτταρα, ειδικά με στοιχεία από πρόσφατα μεταθανάτια ευρήματα για τον προτιμησιακό αντίκτυπό του στα Τ κύτταρα CD 4+ και CD 8+ [ ]. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω μελέτη όλων των μικροοργανισμών είναι υποχρεωτική προκειμένου να κατανοηθεί πώς εξελίσσονται, πώς ζουν και πώς μεταδίδονται, κάτι που μπορεί να είναι η βασική λύση για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του COVID-19.

Ευχαριστίες

Σύγκρουση συμφερόντων

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Goh HP, Mahari WI, Ahad NI, et al. Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το ποσοστό θνησιμότητας κρουσμάτων COVID-19: Μια ποσοτική ανάλυση των κορυφαίων 50 χωρών που επηρεάστηκαν. Prog Microbes ΜοΙ ΒίοΙ. 2020; 3 (1):a0000171. [ ]
2. Castro-Chavez F. Anticovidian v. 2: COVID-19: Hypothesis of the Lab Origin versus a Zoonotic Event που μπορεί επίσης να είναι εργαστηριακής προέλευσης. GJSFR [ ]
3. Νόμος PK COVID-19 Pandemic: The Origin, Implications and Treatments. Open Journal of Regenerative Medicine. 2020; 9 (02):43. [ ]
4. Alanagreh L a., Alzoughool F., Atoum M. Η ανθρώπινη νόσος του κορωνοϊού COVID-19: Η προέλευση, τα χαρακτηριστικά και οι γνώσεις για τα πιθανά φάρμακα και τους μηχανισμούς του. Παθογόνα. 2020; 9 (5):331. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
5. Tan CS, Yeoh SF, Long CM COVID-19: Critical Role of Angiotensin 1–7 in ACE2 Modulation. Χρονικά της Ακαδημίας Ιατρικής, Σιγκαπούρη. 2020; 49 (6): 398–400. [ PubMed ] [ ]
6. Al-Ahmadi K., Alahmadi M., Al-Zahrani A. Χωρική συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από κορωνοϊό πρωτογενούς αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής και της έκθεσης σε καμήλες dromedary στη Σαουδική Αραβία. Ζωονόσοι Δημόσια Υγεία. Ιούνιος 2020; 67 (4): 382–90. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
7. Chan JF, Kok KH, Zhu Z., et al. Γονιδιωματικός χαρακτηρισμός του νέου ανθρωποπαθογόνου κοροναϊού του 2019 που απομονώθηκε από ασθενή με άτυπη πνευμονία μετά από επίσκεψη στη Γουχάν. Emerg Microbes Infect. 2020; 9 (1):221–36. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
8. Berekaa MM Insights για την πανδημία COVID-19: Προέλευση, παθογένεση, διάγνωση και θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σύνορα στη βιοεπιστήμη (Elite edition). 2021; 13 :117–39. [ PubMed ] [ ]
9. Morens DM, Breman JG, Calisher CH, et αϊ. Η προέλευση του COVID-19 και γιατί έχει σημασία. Το αμερικανικό περιοδικό τροπικής ιατρικής και υγιεινής. 2020; 103 (3):955–9. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
10. Nguyen ΤΤ, Abdelrazek Μ., Nguyen DT, et αϊ. Προέλευση του νέου κορωνοϊού (COVID-19): Μελέτη Υπολογιστικής Βιολογίας με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. 2020; bioRxiv 2020.05.12.091397. [ ]
11. Ji W., Wang W., Zhao X., et αϊ. Μετάδοση μεταξύ ειδών του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV που εντοπίστηκε. J Med Virol. 2020 Απρ. 92 (4):433–40. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
12. Nadeem MS, Zamzami ΜΑ, Choudhry Η., et αϊ. Προέλευση, πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι και θεραπεία για τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19). Παθογόνα. 22 Απριλίου 2020; 9 (4) [ άρθρο δωρεάν PMC ] [ PubMed ] [ ]
13. Yang J., Petitjean SJL, Koehler Μ., et αϊ. Μοριακή αλληλεπίδραση και αναστολή της δέσμευσης του SARS-CoV-2 στον υποδοχέα ACE2. Nat Commun. 11 Σεπτεμβρίου 2020; 11 (1):4541. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
14. Andersen KG, Rambaut Α., Lipkin WI, et αϊ. Η εγγύς προέλευση του SARS-CoV-2. Ιατρική της φύσης. 2020; 26 (4):450–2. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
15. Sheahan Τ., Rockx Β., Donaldson Ε., et al. Μηχανισμοί του σοβαρού ζωονοσογόνου οξέος αναπνευστικού συνδρόμου επέκτασης του εύρους ξενιστή του κορωνοϊού στο επιθήλιο του ανθρώπινου αεραγωγού. J Virol. Μάρτιος 2008; 82 (5):2274–85. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
16. Cui J., Li F., Shi ZL Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nat Rev Microbiol. Μάρτιος 2019; 17 (3): 181–92. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
17. Bagdonaite I., Wandall HH Global aspects of viral glycosylation. Γλυκοβιολογία. 1 Ιουλίου 2018; 28 (7):443–67. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
18. Goyal VK, Sharma C. Ο νέος κοροναϊός 2019: Μια φυσική καταστροφή ή ένα βιολογικό όπλο κατά της ανθρωπότητας: Μια κριτική ανασκόπηση της ανίχνευσης της προέλευσης του νέου κοροναϊού. 2019 [ ]
19. Yan L.-M., Kang S., Guan J., et αϊ. Ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του γονιδιώματος SARS-CoV-2 που υποδηλώνουν εξελιγμένη εργαστηριακή τροποποίηση αντί για φυσική εξέλιξη και οριοθέτηση της πιθανής συνθετικής διαδρομής του. Zenodo org. 2020 [ ]
20. Oluka NL, Igwe EO, Ugboma-Uti U. Bio-terrorism Strategy in the Wuhan Coronavirus Pandemic: A Perspective from Conspiratorial and Apocalyptic Hypotheses. [ ]
21. Maurya AK, Mishra N. In silico επικύρωση των παραγώγων κουμαρίνης ως δυνητικών αναστολέων έναντι της Κύριας Πρωτεάσης, της NSP10/NSP16-Μεθυλοτρανσφεράσης, της Φωσφατάσης και της Ενδοριβονουκλεάσης του SARS CoV-2. Journal of Biomolecular Structure and Dynamics. 2020:1–16. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
22. Yuen K.-S., Ye Z.-W., Fung S.-Y., et al. SARS-CoV-2 και COVID-19: Τα πιο σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα. Κύτταρο & Βιοεπιστήμη. 2020; 10 (1):1–5. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
23. Lian J., Jin X., Hao S., et αϊ. Επιδημιολογικά, κλινικά και ιολογικά χαρακτηριστικά 465 νοσηλευόμενων περιπτώσεων κορονοϊού 2019 (COVID-19) από την επαρχία Zhejiang στην Κίνα. Άλλοι ιοί της γρίπης. 2020 12 Μαΐου; [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
24. Karlsson AC, Humbert M., Buggert M. Τα γνωστά άγνωστα της ανοσίας των Τ κυττάρων στον COVID-19. Sci Immunol. 2020 18 Νοεμβρίου; 5 (53) [ PubMed ] [ ]
25. Chen Z., John Wherry Αποκρίσεις Ε. Τ κυττάρων σε ασθενείς με COVID-19. Nat Rev Immunol. 2020 Σεπ. 20 (9):529–36. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]
26. Kaneko Ν., Kuo HH, Boucau J., et αϊ. Απώλεια των βοηθητικών κυττάρων του θυλακίου T που εκφράζουν Bcl-6 και των βλαστικών κέντρων στον COVID-19. Κύτταρο. 1 Οκτωβρίου 2020; 183 (1):143–57 e13. [ δωρεάν άρθρο PMC ] [ PubMed ] [ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.