“Τιμή σ’ εκείνους που όρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες”.

Είπε ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής από το πολεμικό του αεροπλάνο F16.

Το έπος του 1821 και του 1940 ήταν το έπος της Παναγίας και αν μετανοήσει ο ελληνικός λαός από την αλαζονεία που τον διακατέχει ένα νέο έπος μας περιμένει

Μακάρι να μας βρει σύσσωμα ενωμένους με το πνεύμα ομοψυχίας που είχαν οι πρόγονοί μας απέναντι στον τριπλό φασισμό του 1940.

Η ιστορία αποδεικνύει ότι η ελευθερία των λαών δεν είναι δεδομένη. Τα ισχυρά κράτη με την αλαζονεία της ισχύος τους πάντα θα επιβουλεύονται τους μικρούς και αδύναμους. Είναι τραγικό να βλέπεις στην εποχή μας ότι εξακολουθεί ακόμη να λειτουργεί ο νόμος της ζούγκλας τόσο μεταξύ των ανθρώπων όσο και των εθνών: <<Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό>>.

Έτσι μέσα σε πνεύμα ενθουσιώδες έγινε  η παρέλαση στην Πάτρα με χιλιάδες κόσμου να παρακολουθούν τους παρευλαύνοντες μαθητές και τα νιάτα της Πάτρας, οι περισσότεροι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές στολές για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και  να τιμούν το Έπος του ’40.

Δεκάδες σχολεία από όλες τις βαθμίδες παρέλασαν στους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας, ενώ μαζί τους  ακολούθησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι συλλόγων, όπως ο ποντιακός, ο κυπραϊκός, τα σώματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο Ερυθρός Σταυρός και οι Ένοπλες Δυνάμεις με νεότατου τύπου οχήματα, σύγχρονο οπλισμό  και στολές.

Η Πάτρα, η πρώτη βομβαρδισθείσα πόλη με την έναρξη της ιταλικής εισβολής, τιμάει τους ήρωες του ’40 με μία μεγαλειώδη παρέλαση και πλήθος κόσμου με αυτές τις από γενεά σε γενεά μεταφερόμενες διηγήσεις των παλαιοτέρων να την παρακολουθεί, έχοντας κατέβει στο κέντρο της πόλης, σε μια ηλιόλουστη μέρα, με αρκετά καλό καιρό που διευκόλυνε κατά πολύ τη συμμετοχή ως και μικρών παιδιών στις εκδηλώσεις.

Ο ενθουσιασμός του λαού μας και το πατριωτικό συναίσθημα ήταν πολύ μεγάλο. Ελπίζουμε να διατηρηθεί σε κάθε απειλή εναντίον του λαού μας από όπου κι αν προέρχεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.