ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ, ΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΨΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΕΒΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ;

‘Nuremberg 2.0’: Why COVID Conspiracy Theorists See This Lawyer As Their Saviour

Ο Reiner Fuellmich, ένας Γερμανός δικηγόρος που ειδικεύεται στην εταιρική απάτη, έχει ορκιστεί να θέσει παγκόσμιους ηγέτες και κορυφαίους επιστήμονες στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υποτιθέμενη κατασκευή μιας ψεύτικης πανδημίας. Έχει γίνει η μεγάλη ελπίδα της παγκόσμιας σκηνής συνωμοσίας του κορωνοϊού.
‘Nuremberg 2.0’: Why COVID Conspiracy Theorists See a German Lawyer as Their Saviour
Ο Reiner Fuellmich φωτογραφήθηκε στο Βερολίνο νωρίτερα φέτος. Φωτογραφία: Paul Zinken/picture-alliance/dpa/AP Images

Η Λίζα, μια εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ από το Δουβλίνο, είναι αποφασισμένη να μην κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού επειδή προσυπογράφει τη θεωρία συνωμοσίας ότι είναι ένας μηχανισμός ελέγχου του πληθυσμού που σχεδιάστηκε από τον Μπιλ Γκέιτς.

Ωστόσο, η 50χρονη, η οποία λέει ότι εισήχθη για πρώτη φορά στις θεωρίες συνωμοσίας –ή όπως το χαρακτηρίζει, «τι συμβαίνει πραγματικά»– μέσω ομάδων στο Facebook που υποστηρίζουν τη ζωή, αισθάνεται όλο και πιο ανήσυχη από τότε που επιβλήθηκαν περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους. στην Ιρλανδία, όπου περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν λάβει και τα δύο τρυπήματα.

Διαφήμιση

Ένα άτομο της δίνει ελπίδα: ένας Γερμανός δικηγόρος που ονομάζεται Reiner Fuellmich. «Υπάρχει απλώς κάτι γι ‘αυτόν, ο τρόπος που μιλάει, που με έκανε να τον εμπιστευτώ», εξήγησε τηλεφωνικά η Λίζα, η οποία ζήτησε να μην αναγνωριστεί με το πλήρες όνομά της λόγω πιθανών επιπτώσεων στην προσωπική της ζωή.

«Πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι ο ιππότης μας με λαμπερή πανοπλία».

Το Fuellmich δεν είναι γνωστό όνομα στους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά για πολλούς από αυτούς που έχουν εμπλακεί σε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το COVID-19, έχει γίνει μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσκολλώνται στη φαντασίωση ότι σύντομα θα ηγηθεί μιας μεγάλης δίωξης παγκόσμιων ηγετών, επιστημόνων και δημοσιογράφων, δικάζοντάς τους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» για τον ρόλο τους στη δήθεν κατασκευή μιας ψευδούς πανδημίας.

Οι οπαδοί του πιστεύουν ότι αυτές οι δίκες θα έχουν παγκόσμια ιστορική σημασία, τόσο πολύ που έχουν γίνει γνωστές ως «Νυρεμβέργη 2.0» σε σχέση με τις δίκες των ναζιστών ηγετών που έγιναν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Jan Rathje, πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο Η γερμανική δεξαμενή σκέψης κατά του εξτρεμισμού Cemas , είπε ότι η ιδέα μιας «δεύτερης Νυρεμβέργης» – που πλαισιώνεται ως μαζικές δίκες προδοτικών «ελίτ» – ήταν ήδη γνωστή σε πολλούς στην ακροδεξιά προτού γίνει συνώνυμη με τη νομική μάχη του Φιούελμιχ.

«Η ιδέα μιας δεύτερης δίκης της Νυρεμβέργης είναι παρούσα σε ακροδεξιούς κύκλους εδώ και πολλά χρόνια και συνδέεται με ιδέες εκδίκησης», είπε.

Αυτή η ώθηση για ένα «Νυρεμβέργη 2.0» κερδίζει έλξη στην ολοένα και πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια σκηνή κατά του αποκλεισμού. Ο Rathje είπε ότι οι αναφορές του όρου στις γερμανικές ομάδες Telegram αυξήθηκαν από σχεδόν μηδέν σε πάνω από 1.000 την ημέρα τον Απρίλιο. Ο όρος έγινε τάση στο Twitter στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι, και τον Αύγουστο, ένας άνδρας διέκοψε μια συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, φωνάζοντας «Νυρεμβέργη 2.0» .

Εν τω μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οπαδοί του Fuellmich τον αναφέρουν ως ήρωα, σωτήρα ή ακόμα και, περιστασιακά, «αποσταλμένο από τον Θεό». Δημιουργούνται μιμίδια που τον δείχνουν να κάνει photoshop σε δικαστικές αίθουσες με παγκόσμιους ηγέτες στο εδώλιο.

Μια ομάδα στο Facebook, στην οποία οι υποστηρικτές του Fuellmich ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με την τοπική αστυνομία σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στα βίντεό του, απέκτησε περισσότερα από 17.000 μέλη πριν αφαιρεθεί από το Facebook ως αποτέλεσμα ερευνών από το VICE World News. Πολλοί υποστηρικτές μάλιστα δωρίζουν χρήματα για να πραγματοποιηθούν αυτές οι δοκιμές – η Λίζα λέει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτόν.

Αυτοί οι άνθρωποι θα καταλήξουν απογοητευμένοι.

«Όταν κοιτάζω πώς μπορεί να σταθεί αυτό στο δικαστήριο, απλώς δεν έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα», είπε ένας Γερμανός δικηγόρος που γνωρίζει τον Fuellmich για περίπου δέκα χρόνια και ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω φόβου παρενόχλησης από τους υποστηρικτές του.

«Είναι πλήρης ανοησία».

Πριν από την πανδημία, ο Fuellmich, ο οποίος διευθύνει το δικό του δικηγορικό γραφείο στο Γκέτινγκεν της κεντρικής Γερμανίας, και επίσης ζει και εργάζεται με μερική απασχόληση στις ΗΠΑ, ήταν περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του σε υποθέσεις εταιρικής απάτης υψηλού προφίλ εναντίον εταιρειών όπως η Deutsche Bank και η Volkswagen .

Αλλά πέρυσι, καθώς η πανδημία σάρωσε τον κόσμο, τραβώντας τεράστιους αριθμούς ανθρώπων στις τρύπες των κουνελιών της θεωρίας συνωμοσίας, η καριέρα του πήρε μια εκπληκτική τροπή. Τον Ιούλιο του 2020 ο Fuellmich παρουσιάστηκε ως vlogger και ίδρυσε την corona ausschuss – χονδρικά μεταφρασμένη ως “επιτροπή κορώνας” – για τη διερεύνηση των “εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας” που διαπράχθηκαν από κυβερνήσεις και εταιρείες σχετικά με τον COVID-19.

Τα «ευρήματα» της επιτροπής, τα οποία μεταδίδονται εβδομαδιαία στον ιστότοπό του σε πολύωρες συνεδριάσεις, διαβάζονται σαν ένα γλωσσάρι κάθε συνωμοσίας για τον COVID. Με οικοδεσπότη τον Fuellmich και τρεις άλλους δικηγόρους, εμφανίζεται ως μια επίσημη έρευνα – παρόμοια με αυτή που μπορεί να δημιουργήσει μια κυβέρνηση μετά από μια εθνική καταστροφή.

Αλλά είναι στην πραγματικότητα απλώς μια σειρά συνεντεύξεων με διάφορα πρόσωπα από το περιβάλλον διεθνούς συνωμοσίας, που προωθούν μύθους για τον COVID-19: ότι η πανδημία σχεδιάστηκε από μυστικές παγκόσμιες ελίτ, ότι τα εμβόλια είναι μια θανατηφόρα μορφή ελέγχου του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Rathje, η επιτροπή ήταν η πηγή ιογενούς παραπληροφόρησης, όπως ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια παραβιάζουν τον κώδικα της Νυρεμβέργης που θεσπίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή είναι ιατρικά πειράματα στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν συναινέσει. Αυτό, φυσικά, δεν είναι αλήθεια.

Τα βίντεο συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές και έκαναν τον Fuellmich αστέρι του κινήματος Querdenken («πλευρικοί στοχαστές») της Γερμανίας που αρνούνται τον COVID-19 – το οποίο είναι κεντρικό στην ασταθή σκηνή κατά του lockdown της χώρας – και τακτικό ομιλητή σε συγκεντρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γερμανοί διαδηλωτές κατά του αποκλεισμού τέθηκαν υπό παρακολούθηση λόγω φόβων για εξτρεμισμό

Αλλά αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τις πολλές άλλες φιγούρες που προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας για τον COVID είναι οι αγωγές που έχει καταθέσει από πέρυσι κατά πολιτικών, επιστημόνων και άλλων εξέχουσες προσωπικότητες. Το πιο πρόσφατο ενημερωτικό του δελτίο παραθέτει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Υόρκη, τη Νότια Αφρική και αλλού. Συνήθως, χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να φτάσουν στο σημείο όπου μπορούν να απολυθούν ή να αποβληθούν από το δικαστήριο – μια τυπικά παράξενη αγωγή που κατατέθηκε στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, κατά της βασίλισσας Ελισάβετ και της επαρχιακής υγειονομικής υπηρεσίας της πολιτείας, Bonnie Henry, ισχυριζόμενη ότι ο COVID Το -19 είναι απλώς γρίπη, πρόκειται να εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2022.

A demonstrator holds up a placard at a anti-COVID restrictions protest organised by Querdenken in Leipzig last November. Photo: JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images

Ένας διαδηλωτής κρατά ένα πλακάτ σε μια διαδήλωση κατά των περιορισμών κατά του COVID που διοργάνωσε η Querdenken στη Λειψία τον περασμένο Νοέμβριο. Φωτογραφία: JOHN MACDOUGALL/AFP μέσω Getty Images

Ο Fuellmich προσπαθεί επίσης να ασκήσει ομαδική μήνυση – είτε στον Καναδά είτε στις ΗΠΑ, λέει – εναντίον του Christian Drosten, του εξέχοντος Γερμανού ιολόγου που έχει περιγραφεί ως ο «αρχι-εξηγητής του κορωνοϊού» της χώρας του. Ο Fuellmich τον κατηγορεί για «πανδημική απάτη» με την υποτιθέμενη βάση ότι τα διαγνωστικά τεστ PCR, τα οποία αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, όπου ο Drosten είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας, δεν μπορούν πραγματικά να ανιχνεύσουν τον COVID-19. Η Charité δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την αγωγή.

Ο Fuellmich ζήτησε από τους ακόλουθους να δωρίσουν 800 ευρώ (680 £) προ φόρων για να χρηματοδοτήσουν αυτήν την υπόθεση. Σύμφωνα με αποδείξεις που είδε το γερμανικό ιστολόγιο ελέγχου στοιχείων Volksverpetzer, μπορεί να έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ (περίπου 850.000 £) μέχρι στιγμής. Ο Fuellmich δεν απάντησε στα αιτήματα του VICE World News για σχολιασμό.

Νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο VICE World News ότι η υπόθεση είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη. Οι ομαδικές αγωγές των ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκηθούν από ή εναντίον ατόμων σε άλλες χώρες. Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι οι δοκιμές PCR είναι ακριβείς.

Παρά τις εξαιρετικά περιορισμένες προοπτικές επιτυχίας του, οι θεωρητικοί συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο έχουν προσκολληθεί στο έργο του Fuellmich κατά πλήθος, με χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν κάνει δωρεές στο νομικό ταμείο του. Ο Γερμανός δικηγόρος Chan-jo Jun, ο οποίος παρακολουθούσε τις αγωγές του Fuellmich, είπε ότι οι υποστηρικτές του φάνηκαν ενθουσιασμένοι από την επιτυχία μερικών δευτερευουσών υποθέσεων στη Γερμανία όπου οι επιχειρήσεις αμφισβήτησαν τους κανόνες lockdown που ήταν βιαστικά και κακώς γραμμένοι.

“Ωστόσο, αυτό στο οποίο συνήθως στοχεύουν [αυτές οι αγωγές] είναι να αποδείξουν ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει”, είπε. «Προφανώς δυσκολεύονται να το αποδείξουν στο δικαστήριο. Τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν καν στα δικαστήρια».

Την άνοιξη του περασμένου έτους, ο Fuellmich φάνηκε να κάνει σκόπιμες κινήσεις για να αυξήσει το παγκόσμιο κοινό του εκτός Γερμανίας. Δημιούργησε ένα αγγλόφωνο κανάλι Telegram και εμφανίστηκε σε πολλά γνωστά podcast, συμπεριλαμβανομένου του The Delingpod, με οικοδεσπότη τον James Delingpole, τον συντάκτη του Breitbart London.

Στο επεισόδιο, που κυκλοφόρησε στα τέλη Μαΐου 2020 και περιγράφεται ως «Νυρεμβέργη 2 και γιατί όσοι εμπλέκονται στον τρόμο του κορωνοϊού πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ο Fuellmich αποκάλεσε την πανδημία «χειρότερη από το Τρίτο Ράιχ» και ισχυρίστηκε ότι πολλά μεγάλα Οι αγωγές θα ξεκινήσουν «τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες».

Ο θόρυβος γύρω από τη νομική μάχη του Fuellmich αυξήθηκε από αυτό το σημείο, με τους υποστηρικτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δηλώνουν ότι οι δίκες θα ξεκινούσαν σύντομα ή ότι οι αγωγές είχαν ήδη επιτυχία. Δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία « Εμείς οι άνθρωποι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας », προτρέποντας τους ανθρώπους να γράψουν στην τοπική αστυνομία χρησιμοποιώντας τα βίντεο του Fuellmich ως αποδεικτικά στοιχεία.

Η ομάδα είχε περισσότερα από 17.000 μέλη προτού το Facebook αφαιρέσει την ομάδα για διάδοση παραπληροφόρησης, μετά από ερωτήματα από το VICE World News.

«Ευχαριστούμε το VICE που το έφερε υπόψη μας», έγραψε ένας εκπρόσωπος του Facebook.

«Καταργήσαμε αυτήν την ομάδα λόγω παραβίασης των πολιτικών μας για τον COVID-19 και τους εμβολιασμούς. Δεν επιτρέπουμε επιβλαβή παραπληροφόρηση για τον COVID-19 που έχει καταρριφθεί από ειδικούς στη δημόσια υγεία – όπως πλαστά προληπτικά μέτρα ή ισχυρισμοί ότι ο ιός δεν υπάρχει».

Μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από τον Fuellmich στη συγκέντρωση κατά του lockdown «Freedom» στο Λονδίνο τον Ιούλιο πρόσθεσε στη δημοσιότητα που τον περιβάλλει. Σε ομάδες Telegram που συνδέονται με το QAnon, οι χρήστες μοιράστηκαν έναν ιστότοπο με έναν σύνδεσμο Zoom για να παρακολουθήσουν τη δοκιμή, η οποία ισχυρίστηκε ότι θα ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου 2021. Η ροή στον ιστότοπο, η οποία δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από τον Fuellmich, δεν λειτούργησε.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ οι αγωγές είναι σχεδόν σίγουρα καταδικασμένες να αποτύχουν, αυτό είναι σχεδόν εκτός θέματος. Οι μακροχρόνιες νομικές μάχες εκτελούν μια σημαντική λειτουργία για τα κινήματα συνωμοσίας, δίνοντάς τους ένα σχέδιο για να ενωθούν και να κινητοποιηθούν γύρω τους – και τυχόν απώλειες είναι πιθανό να ενισχύσουν μόνο τις πεποιθήσεις τους.

«Ακόμα κι αν χάσουν την υπόθεση, απλώς αποδεικνύει ότι υπάρχει μια συνωμοσία που φτάνει στο νομικό σύστημα», είπε ο Τζουν. Επιπλέον, πρόσθεσε, «μαζεύουν επίσης χρήματα».

Οι σημαντικές δωρεές που ρέουν για το bankroll του «Nuremberg 2.0» εγείρουν το προφανές ερώτημα: Πιστεύει πραγματικά ο Fuellmich αυτά που λέει ή τραβάει ένα τεράστιο πλήγμα στους θεωρητικούς συνωμοσίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο;

Σύμφωνα με τον Γερμανό δικηγόρο που γνωρίζει τον Fuellmich για πάνω από μια δεκαετία και τον περιγράφει ως φίλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνωμοσιολόγος πιστεύει αυτό που κηρύττει.

«Ναι, το πιστεύει – είναι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό», είπε ο δικηγόρος στο VICE World News.

Υπέθεσε ότι το επαγγελματικό υπόβαθρο του Fuellmich για την καταπολέμηση της εταιρικής αδικοπραγίας μπορεί να διαμόρφωσε την κοσμοθεωρία του, καθιστώντας τον δυσπιστία προς τους θεσμούς και συμβάλλοντας στη διολίσθησή του στην ιδεολογία συνωμοσίας. Ο φίλος είπε ότι είχε ακούσει τον Fuellmich να μιλά για μια πίστη στις «παγκόσμιες ελίτ» ακόμη και πριν χτυπήσει η πανδημία. Στα βίντεό του, ο ίδιος ο Fuellmich περιγράφει ότι έπεισε ότι υπήρχαν άνθρωποι πίσω από τις σκηνές που «τραβούσαν τα νήματα» στο επάγγελμά του όλα αυτά τα χρόνια.

Αφού έχασε μια δικαστική υπόθεση κατά της Deutsche Bank, κατηγόρησε τους δικαστές ότι ήταν σε σύγκρουση με την εταιρεία. Στη συνέχεια, οι δικαστές τον μήνυσαν για συκοφαντική δυσφήμιση .

«Δεν είναι κακός άνθρωπος. είναι ένας άνθρωπος που τον οδηγεί έντονα η αδικία», είπε ο φίλος. «Αλλά αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλάει δεν είναι πραγματικές αδικίες».

Η έλλειψη προόδου του Fuellmich στην υλοποίηση της διαφημιστικής εκστρατείας έχει οδηγήσει ορισμένους από τους υποστηρικτές του να χάσουν την πίστη τους. Στην ομάδα Crimes Against Humanity στο Facebook, ορισμένοι σχολιαστές δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι ο Fuellmich είναι «απάτη», όπως και το υπόλοιπο πολιτικό και επιστημονικό κατεστημένο.

Για πολλούς άλλους, ωστόσο, η έλλειψη ουσιαστικής προόδου ερμηνεύεται απλώς ως περαιτέρω απόδειξη ότι το νομικό κατεστημένο είναι διεφθαρμένο και δεσμευμένο να εμποδίσει τις προσπάθειές τους να αποκαλύψουν την παγκόσμια πλοκή του κορωνοϊού – επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στη θεωρία συνωμοσίας.

«Είναι σαν να αποτυγχάνουν οι προφητείες – μερικοί άνθρωποι θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό, αλλά άλλοι θα συνεχίσουν να πιστεύουν», λέει ο Rathje, ο ερευνητής του εξτρεμισμού.

Ο ίδιος ο Fuellmich δεν δείχνει σημάδια απομάκρυνσης από το κίνημα συνωμοσίας στο οποίο έχει γίνει κάτι σαν παγκόσμιο πρόσωπο. Προσπάθησε μάλιστα να μεταφράσει αυτή την υποστήριξη σε μόνιμη παρουσία στο γερμανικό πολιτικό τοπίο, υποψήφια καγκελάριος για το περιθωριακό κόμμα της θεωρίας συνωμοσίας Die Basis, που συχνά αναφέρεται ως κόμμα Querdenken, στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου μήνα.

Ενώ το κόμμα κέρδισε ένα φαινομενικά εντυπωσιακό 1,59 τοις εκατό υποστήριξη, αυτό ανήλθε σε 735.000 ψήφους – αρκετά για να του εξασφαλίσει δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση και μια έντονη υπενθύμιση του μεγέθους του ολοένα και πιο ριζοσπαστικοποιημένου συνωμοτικού περιθωρίου.

“Ο Fuellmich πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτό το κίνημα, καθώς έχει επενδύσει τόσο πολύ σε αυτό τώρα”, δήλωσε ο Rathje.

ΠΗΓΗ:https://www.vice.com/en/article/akvww8/reiner-fuellmich-nuremberg-2-why-covid-conspiracy-theorists-see-this-lawyer-as-their-saviour

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ
Reiner Fuellmich, a German lawyer specialising in corporate fraud, has vowed to put world leaders and leading scientists in the dock for supposedly engineering a fake pandemic. He’s become the great hope of the global coronavirus conspiracy scene.
Reiner Fuellmich pictured in Berlin earlier this year. Photo: Paul Zinken/picture-alliance/dpa/AP Images

Lisa, a supermarket worker from Dublin, is determined not to get the coronavirus vaccine because she subscribes to the conspiracy theory that it’s a population control mechanism designed by Bill Gates.

But the 50-year-old, who says she was first introduced to conspiracy theories – or as she terms it, “what’s really happening” – through pro-life Facebook groups, has been feeling increasingly anxious since further restrictions were placed on the unvaccinated in Ireland, where about three-quarters of the population have received both jabs.

Advertisement

One person is giving her hope: a German lawyer called Reiner Fuellmich. “There’s just something about him, the way he speaks, that made me trust him,” Lisa, who asked not to be identified by her full name because of potential repercussions in her personal life, explained over the phone.

“I really do think he could be our knight in shining armour.”

Fuellmich isn’t a familiar name to most people. But for many of those sucked into conspiracy theories around COVID-19, he has become one of the most influential figures in the world. Thousands of people worldwide are clinging to the fantasy that he will soon be leading a major prosecution of world leaders, scientists and journalists, placing them on trial for “crimes against humanity” for their role in supposedly engineering a false pandemic.

His followers believe these trials will carry global historical significance, so much so that they’ve become known as “Nuremberg 2.0” in reference to the trials of Nazi leaders that took place after World War 2. Jan Rathje, a political scientist and researcher at German anti-extremism think tank Cemas, said the notion of a “second Nuremberg” – framed as mass trials of treacherous “elites” – was already familiar to many in the far-right before becoming synonymous with Fuellmich’s legal battle.

“The concept of a second Nuremberg trials has been present in far-right circles for a number of years, and it’s connected to ideas of revenge,” he said.

This push for a “Nuremberg 2.0” is gaining traction within the increasingly-interconnected global anti-lockdown scene. Rathje said that mentions of the term in German Telegram groups jumped from virtually zero to over 1,000 a day in April. The term trended on Twitter in the UK this summer, and in August, a man interrupted a police press conference in Sydney, Australia, shouting “Nuremberg 2.0”.

Meanwhile, on social media, Fuellmich’s followers refer to him as a hero, saviour or even, occasionally, “sent by God”. Memes are created showing him photoshopped into courtrooms with world leaders in the dock.

A Facebook group, in which Fuellmich’s supporters encourage people to contact their local police about the claims made in his videos, gained more than 17,000 members before being removed by Facebook as a result of inquiries by VICE World News. Many supporters are even donating money to make these trials happen – Lisa says she plans to start fundraising for him soon.

These people are going to end up disappointed.

“When I look at how this might stand up in court, it’s just not in touch with reality,” said a German lawyer who’s known Fuellmich for about ten years and asked not to be named due to fear of harassment from his supporters.

Advertisement

“It’s complete nonsense.”

Before the pandemic, Fuellmich, who runs his own law firm in Göttingen, central Germany, and also lives and works part-time in the US, was best known for his involvement in high-profile corporate fraud cases against companies including Deutsche Bank and Volkswagen.

But last year, as the pandemic swept the world, drawing vast numbers of people down conspiracy-theory rabbit holes, his career took a surprising turn. In July 2020 Fuellmich launched himself as a vlogger and founded the corona ausschuss – roughly translated as “corona committee” – to investigate “crimes against humanity” committed by governments and corporations regarding COVID-19.

The committee’s “findings”, which are broadcast weekly on his website in multi-hour-long sessions, read like a glossary of every COVID conspiracy going. Hosted by Fuellmich and three other lawyers, it comes across as an official-looking enquiry – similar to what a government might set up after a national disaster.

But it’s really just a series of interviews with various figures from the international conspiracy milieu, pushing myths about COVID-19: that the pandemic was planned by secret global elites, that vaccines are a deadly form of population control. According to Rathje, the committee has been the source of viral disinformation, such as a claim that vaccines violate the Nuremberg Code established after World War 2, because they are medical experiments that people haven’t consented to. This is, of course, not true.

Advertisement

The videos have racked up millions of views and made Fuellmich a star of Germany’s COVID-denying Querdenken (“lateral thinkers”) movement – which is central to the country’s volatile anti-lockdown scene – and a regular speaker at rallies.

READ: German anti-lockdown protesters placed under surveillance over extremism fears

But what makes him stand out from the many other figures spouting COVID conspiracy theories are the lawsuits he has filed since last year against politicians, scientists and other prominent figures. His most recent newsletter lists pending court cases in Canada, New Zealand, New York, South Africa and elsewhere. Typically, these take months or even years to reach the point where they can be dismissed or thrown out of court – one typically bizarre lawsuit filed in British Columbia, Canada, against Queen Elizabeth and the state’s provincial health officer, Bonnie Henry, claiming that COVID-19 is just influenza, is due to be heard in March 2022.

A demonstrator holds up a placard at a anti-COVID restrictions protest organised by Querdenken in Leipzig last November. Photo: JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images

A demonstrator holds up a placard at a anti-COVID restrictions protest organised by Querdenken in Leipzig last November. Photo: JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images

Fuellmich is also trying to bring a class action lawsuit – in either Canada or the US, he says – against Christian Drosten, the prominent German virologist who’s been described as his country’s “corona-explainer-in-chief.” Fuellmich is accusing him of “pandemic fraud” on the supposed basis that PCR diagnostic tests, which were developed at Berlin’s Charité hospital, where Drosten is the director of the Institute of Virology, cannot actually detect COVID-19. Charité did not respond to a request for comment on the lawsuit.

Advertisement

Fuellmich has asked followers to donate €800 euros (£680) before tax to fund this case. According to receipts seen by the German fact-checking blog Volksverpetzer, he may have raised over €1 million (about £850,000) so far. Fuellmich did not respond to VICE World News’ requests for comment.

Legal experts told VICE World News the case is fundamentally flawed. US class-action lawsuits cannot be brought by or against people in other countries. There is also plenty of evidence that PCR tests are accurate.

Despite its extremely limited prospects of success, conspiracy theorists around the world have latched on to Fuellmich’s project in droves, with thousands believed to have donated to his legal fund. German lawyer Chan-jo Jun, who has been following Fuellmich’s lawsuits, said his supporters seemed heartened by the success of a few minor cases in Germany where businesses challenged lockdown rules that were hastily and poorly written.

“However, what [these lawsuits] usually aim for is proving there is a worldwide conspiracy that corona doesn’t exist,” he said. “Obviously they have a hard time proving this in court. Most of the time they don’t even get to court.”

In spring last year, Fuellmich appeared to make deliberate moves to grow his global audience outside of Germany. He set up an English-language Telegram channel and appeared on a number of well-known podcasts, including The Delingpod, hosted by James Delingpole, the editor of Breitbart London.

Advertisement

In the episode, released in late May 2020 and described as “Nuremberg 2 and why those involved in the Coronavirus scare should be tried for crimes against humanity,” Fuellmich called the pandemic “worse than the Third Reich” and claimed that a number of big lawsuits will begin “over the next two or three weeks.”

The buzz around Fuellmich’s legal battle grew from this point, with supporters on social media declaring that the trials would start soon, or that the lawsuits were already succeeding. A Facebook group was created called “We the People Crimes Against Humanity,” urging people to write to their local police using Fuellmich’s videos as evidence.

The group had more than 17,000 members before Facebook removed the group for spreading misinformation, following queries from VICE World News.

“We thank VICE for bringing this to our attention,” wrote a Facebook spokesperson.

“We have removed this Group for violating our policies on COVID-19 and vaccinations. We do not allow harmful COVID-19 misinformation that has been debunked by public health experts – like fake preventive measures or claims that the virus doesn’t exist.”

A live-streamed speech by Fuellmich at the anti-lockdown “Freedom” rally in London in July added to the hype surrounding him. On QAnon-affiliated Telegram groups, users shared a website with a Zoom link to watch the trial, which it claimed would start on July the 4th, 2021. The stream on the website, which doesn’t appear to have been created by Fuellmich, didn’t work.

Advertisement

Experts say that while the lawsuits are almost certainly doomed to fail, that’s almost beside the point. The long-running legal battles perform an important function for conspiracy movements, giving them a project to unite and mobilise around – and any losses are likely to only reinforce their beliefs.

“Even if they lose the case, it just proves there is a conspiracy reaching into the legal system,” said Jun. Plus, he added, “they are also gathering money.”

The significant donations flowing in to bankroll “Nuremberg 2.0” raise the obvious question: Does Fuellmich genuinely believe what he’s saying, or is he pulling off a massive grift on corona conspiracy theorists around the world?

According to the German lawyer who has known Fuellmich for over a decade and describes him as a friend, there’s no question that the conspiracy theorist believes what he preaches.

“Yes, he believes it – he is completely convinced of it,” the lawyer told VICE World News.

He speculated that Fuellmich’s professional background fighting corporate wrongdoing may have shaped his worldview, making him distrustful of institutions and contributing to his slide into conspiracy ideology. The friend said he’d heard Fuellmich talk about a belief in “global elites” even before the pandemic hit; in his videos, Fuellmich himself describes becoming convinced that there were people behind the scenes “pulling the strings” in his profession over the years.

Advertisement

After losing one court case against Deutsche Bank, he accused the judges of being in cahoots with the company. The judges then successfully sued him for libel.

“He’s not a bad man; he’s a man who is strongly driven by injustice,” the friend said. “But these things he is talking about aren’t real injustices.”

Fuellmich’s lack of progress in delivering on the hype has led some of his supporters to lose faith. In the Crimes Against Humanity Facebook group, some commentators declare they think Fuellmich is a “fraud”, just like the rest of the political and scientific establishment.

For many others, though, the lack of any meaningful progress is merely interpreted as further proof that the legal establishment is corrupt and committed to thwarting their attempts to expose the global coronavirus plot – reaffirming their belief in the conspiracy theory.

“It’s like when prophecies fail – some people will turn their backs on it, but others will keep believing,” says Rathje, the extremism researcher.

Fuellmich himself shows no sign of drifting away from the conspiracy movement in which he’s become something of a global figurehead. He’s even tried translating this support into a permanent presence on the German political landscape, standing as candidate for chancellor for the fringe conspiracy theory party Die Basis, often referred to as the Querdenken party, in last month’s federal elections.

While the party won a seemingly unimpressive 1.59 percent support, that amounted to 735,000 votes – enough to secure them potentially hundreds of thousands of euros in public funding, and a stark reminder of the size of the increasingly radicalised conspiracist fringe.

“Fuellmich will likely stay in this movement, as he’s invested so heavily in it now,” said Rathje.

https://www.vice.com/en/article/akvww8/reiner-fuellmich-nuremberg-2-why-covid-conspiracy-theorists-see-this-lawyer-as-their-saviour

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.