Λιβάνι, Μύρο & Χρυσός, τι άλλο πιο πολύτιμο υπάρχει στον κόσμο για να προσφέρει κάποιος στον Λυτρωτή και Σωτήρα όλου του κόσμου;

Λιβάνι & Μύρο: Τα πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα δώρα με απαράμιλλα θεραπευτικά οφέλη

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ Παραδοσιακή Σοφία
25 Δεκεμβρίου 2022

Τα αρχικά χριστουγεννιάτικα δώρα από λιβάνι, χρυσό και μύρο δόθηκαν στο μωρό Ιησού από τρεις Μάγους (Μελχιόρ της Περσίας, Γκασπάρ από την Ινδία και Μπαλταζάρ από την Αραβία) που ταξίδεψαν μακριά για να συναντήσουν το νεογέννητο παιδί. Άνοιξαν τα σεντούκια του θησαυρού τους για να του παρουσιάσουν αυτά τα τρία εξαιρετικά σημαντικά δώρα (Ματθαίος 2:11).

Όλοι καταλαβαίνουμε τι είναι ο χρυσός, αλλά κάνουμε αυτό που πραγματικά ξέρουμε για το λιβάνι και το μύρο; Ενώ αυτά τα δώρα συνδέονται συχνά με πνευματικές έννοιες και ιερή σημασία, σήμερα ρίχνουμε μια ματιά στα υποτιμημένα ιατρικά οφέλη τους.

Στη Δύση, το λιβάνι και το μύρο χρησιμοποιούνται συχνότερα με τη μορφή θυμιάματος και συνδέονται με θρησκευτικούς εορτασμούς. Αλλά στην κινεζική και την αγιουρβεδική ιατρική, αυτές οι δύο ρητίνες δέντρων έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσικές θεραπείες τόσο για λοιμώξεις όσο και για χρόνιες ασθένειες.

Τι γνωρίζουν αυτοί οι αρχαίοι πολιτισμοί που πρέπει να γνωρίζουμε; Και τι σχέση έχουν αυτές οι δύο φυτικές ενώσεις με τον καρκίνο; Οι απαντήσεις μπορεί να σας εκπλήξουν.

Epoch Times Photo
Είναι γνωστό ως ο βασιλιάς των ελαίων γιατί ωφελεί κάθε σύστημα στο σώμα. (Madeleine Steinbach/Shutterstock)

Λιβάνι: Ένας αυξανόμενος δυσεύρετος θησαυρός

Συχνά αναφέρεται ως ο «βασιλιάς των ελαίων», το λιβάνι προέρχεται από τη ρητίνη τεσσάρων ειδών του δέντρου Boswellia που βρίσκεται συνήθως στην Αραβική Χερσόνησο και σε μέρη της Αφρικής. της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) Δυστυχώς, αυτά τα υπέροχα δέντρα βρίσκονται τώρα στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών .

Για κάποιους, αυτές οι ρητίνες μπορεί να περιγραφούν ως «ψώρα» στα δέντρα. Αλλά αν το σκεφτείτε, δεν είναι τόσο δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η ρητίνη είναι μια σκόπιμη και φυσική μέθοδος για να βοηθήσετε το ίδιο το δέντρο να αναρρώσει από τραυματισμό.

Και αυτές οι ρητίνες μπορούν να κάνουν το ίδιο για εμάς.

Σε όλη την ιστορία, η εισπνοή του καπνού της ρητίνης λιβανιού ήταν μια πρακτική πολλών τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και εδώ στην Αμερική. Μερικοί μασούν ακόμη και φρέσκια ρητίνη λιβανιού ή πίνουν το εκχύλισμα του (πηγή: Kyle Vialli: The Healing Properties of Frankincense Water and How to Make It ).

Τι κάνει το λιβάνι τόσο θεραπευτικό; Πρώτον, το λιβάνι έχει τεράστιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται συχνά με επιτυχία στη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών,

Και όταν πρόκειται για καρκίνο, η ικανότητα του λιβανιού να διακρίνει τα φυσιολογικά κύτταρα από τα καρκινικά κύτταρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το αιθέριο έλαιο λιβανιού έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προκαλεί απόπτωση (θάνατο) των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget (2019) έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο λιβανιού καταστέλλει μια από τις πιο θανατηφόρες και επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος – το μελάνωμα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τα εξαιρετικά οφέλη του λιβανιού στην καταπολέμηση των χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών και του καρκίνου, ακόμη και των επιπτώσεων της χημειοθεραπείας .

Το λιβάνι μελετάται επίσης για τα οφέλη του στην καταπολέμηση των μαθησιακών ελλειμμάτων και της απώλειας μνήμης .

Epoch Times Photo
Μύρο δέντρο (Shutterstock*)

Μύρο: Τόσο πολύτιμο όσο ο χρυσός

Οι θρύλοι του μύρου διαπερνούν επίσης τη θρησκευτική ιστορία. Λέγεται ότι ο Μωυσής έλαβε οδηγίες από τον Θεό να χρησιμοποιήσει μύρο για το χρίσμα της Σκηνής του Μαρτυρίου. Το μύρο καθαγιάστηκε στον Πρώτο και τον Δεύτερο Ναό από Ραβίνους. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τους Τρεις Σοφούς, τους Μάγους, των οποίων τα δώρα στο μωρό Ιησού περιελάμβαναν το δώρο του μύρου, που εκείνες τις μέρες ήταν τόσο πολύτιμο όσο ο χρυσός .

Το Myrrh είναι μια κολλώδης ρητίνη από το Commiphora myrrha   δέντρο , που φύεται στην Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο. Το μύρο είναι μια ισχυρή αντιβακτηριακή, αντιπαρασιτική και αντιμυκητιακή ένωση. Τόσο βαθιά είναι η ικανότητα του μύρου να θεραπεύει κατεστραμμένους ιστούς, που οι Έλληνες στρατιώτες το έφεραν στη μάχη μαζί τους για να το χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων και γάγγραινας.

Και όπως το σχετικό του λιβάνι, το μύρο έχει επίσης ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύγχρονες κλινικές μελέτες καταδεικνύουν τις αντικαρκινικές επιδράσεις του μύρου. Το β-ελεμένιο, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του γλοιοβλαστώματος.

Οι Συνεργικές Επιδράσεις του Λιβανιού και του Μύρου

Οι κύριες χημικές ενώσεις του λιβανιού και του μύρου είναι τα τερπενοειδή και τα αιθέρια έλαια. Για χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, τόσο το λιβάνι όσο και το μύρο εμφανίζονται συχνά στην ίδια συνταγή. Η ανάμειξη αυτών των δύο ισχυρών ουσιών εκδηλώνεται με μια σειρά από αλλαγές στην αρχική τους χημική σύνθεση. Το αποτέλεσμα? Μια σημαντική και μετρήσιμη αύξηση στις ατομικές ισχυρές θεραπευτικές τους ικανότητες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecules , τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν τον συνδυασμό λιβανιού και μύρου «έχουν σαφή θεραπευτικά αποτελέσματα σε πολλές χρόνιες ασθένειες και έχουν αποδειχθεί κλινικά». Η μελέτη αναφέρει το παράδειγμα του Xihuang Pill, μιας διάσημης αντικαρκινικής συνταγής γνωστής ως το «πρώτο φάρμακο» του TCM που μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του στομάχου και τον καρκίνο του ήπατος.

Μια λέξη της προσοχής

Επειδή αυτές οι φυσικά απαντώμενες ρητίνες είναι πολύ ισχυρές, είναι συνετό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αντιδράσουν αρνητικά με τυχόν συνταγές που μπορεί να παίρνετε. Για παράδειγμα, το μύρο δεν πρέπει να λαμβάνεται εάν είστε έγκυος, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα της μήτρας. Και εάν παίρνετε επί του παρόντος αραιωτικά αίματος, να γνωρίζετε ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να αναστείλουν την αποτελεσματικότητά τους.

Αναδημοσίευση από το TempletonWellness.com

 Βιβλιογραφικές αναφορές:

 • Bo Cao, Xi-Chuan Wei, Xiao-Rong Xu, et al., «Βλέποντας το αόρατο του συνδυασμού δύο φυσικών ρητινών, λιβάνι και μύρο: Αλλαγές στα χημικά συστατικά και τις φαρμακολογικές δραστηριότητες» Μόρια (Σεπτ. 2019); 3076. doi: 10,3390/μόρια24173076.
 • Danyou Hu, Changming Wang, Fengxian Li, et al., “A Combined Water Extract of Frankincense and Myrrh Aleviates Neuropathic Pain in Mice via Modulation of TRPV1”, Journal of Neural Transplantation (2017);3710821. doi: 10.1155/2017/3710821.
 • F. Hakkim, H. Bakshi, S. Khan, et al., “Το αιθέριο έλαιο λιβανιού καταστέλλει τον καρκίνο του μελανώματος μέσω της προς τα κάτω ρύθμισης της σηματοδότησης καταρράκτη Bcl-2/Bax και βελτιώνει την επτοτοξικότητα μέσω των φαρμάκων μεταβολισμού φαρμάκων φάσης Ι και ΙΙ”, Oncotarget (Μάιος 28, 2019)· 10(37): 3472–3490. doi: 10.18632/oncotarget.26930.
 • «Τι είναι το λιβάνι;» https://www.livescience.com/25670-what-is-frankincense.html
 • «Μπορεί το λιβάνι να θεραπεύσει τον καρκίνο;» https://www.healthline.com/health/cancer/frankincense-and-cancer
 • «Οφέλη για την υγεία από χρυσό, λιβάνι και μύρο» https://www.medicalnewstoday.com/articles/323861.php#1
 • Μελέτη για την υγεία Frankincense, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6544398/
 • Αιθέριο έλαιο μύρου και λιβανιού (μελέτη), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796379 /
 • «11 εκπληκτικά οφέλη και χρήσεις του λαδιού μύρου» https://www.healthline.com/nutrition/myrrh-oi l
 • “There Is More To Lincencense and Myrrh Than Meets The Eye” https://www.smithsonianmag.com/smart-news/chemically-theres-lot-more-frankincense-and-myrrh-meets-eye-180953727/
 • B. Barakat, H. Ahmed, H. Bahr, A. Elbahaie, «Protective Effect of Boswellic Acids against Doxorubicin-Induced Hepatotoxicity: Impact on Nrf2/HO-1 Defense Pathway», Oxidative Med. Κύτταρο. Longev (2018);2018:8296451. doi: 10.1155/2018/8296451.
Ο Τζέιμς Τέμπλετον ίδρυσε την Uni Key Health Systems το 1992 και τώρα το Templeton Wellness Foundation ως έναν τρόπο να ανταποδώσει και να βοηθήσει άλλους να επιτύχουν την υγεία και την ευεξία που αναζητούν
ΠΗΓΗ:https://www.theepochtimes.com/health/frankincense-myrrh-the-original-christmas-gifts-with-unparalleled-healing-benefits_4945038.html?utm_source=brightnoe&src_src=brightnoe&utm_campaign=bright-2022-12-27&src_cmp=bright-2022-12-27&utm_medium=email&est=WekpYmZkC6Qp5j4huyMSibAKQp12QIulnXpiiEQaOZkXNXe2aZB948jFJZtafn7dOAPJ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.