Ελλάδα της προχειρότητας και του βουλώματος της μιας τρύπας ανοίγοντας μια άλλη.

Έπαθε σοκ στρατιωτικός όταν αντίκρισε θύμα τροχαίου – Δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στους ένστολους ο Μητσοτάκης και η Καμόρα που έχει διαλύσει την Ελλάδα

Να ανακληθούν τώρα όλα τα στελέχη της από τα ασθενοφόρα ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η οποία στη σχετική επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφέρεται και σε περιστατικό που καταδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την υγεία των ίδιων των ανεκπαίδευτων στρατιωτικών που έχουν διατεθεί στο ΕΚΑΒ όσο βεβαίως και των ασθενών κατά τη διακομιδή τους στα νοσοκομεία.

Όπως δημοσιοποιεί η ΠΟΕΣ, ζητώντας για μια ακόμα φορά να ανακληθεί η ΠΝΠ και οι αποσπάσεις στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στρατιωτικός που διατέθηκε ως οδηγός στο ΕΚΑΒ έπαθε σοκ όταν αντίκρισε θύμα τροχαίου, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητά του.Σ.γ.:Ποια καθημερινότητα ρε παιδιά; μετατραυματικό στρες έπαθε ο ένστολος και θα τον πάρει μήνες για να συνέρθει, ιδίως αν μείνει χωρίς ψυχιατρική βοήθεια.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό έγγραφο της ΠΟΕΣ

«ΘΕΜΑ: Αποσπάσεις – Διαθέσεις Στρατιωτικού Προσωπικού (Οδηγοί ΕΚΑΒ)

Κύριοι Υπουργοί.

Με έγγραφό μας προειδοποιήσαμε εγκαίρως για πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την απόφαση, κατ΄ αρχάς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ελήφθη να αποσπώνται στρατιωτικοί στο ΕΚΑΒ με καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου έως 31-Δεκ-23.

Ήδη κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου διαπιστώνουμε την ύπαρξη πολύ σοβαρών αντιδράσεων από πολλές κατευθύνσεις (όπως ιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ), καθώς και πολύ σοβαρών προβλημάτων στην όλη λειτουργία, όπως άλλωστε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα κύρια σημεία στα οποία στοχεύαμε ήταν η ανάδειξη της αναρμοδιότητας και της έλλειψης εκπαίδευσης που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο διαφαίνεται ότι, εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα όπως της διαβίωσης και της ανεπαρκούς αποζημίωσης και υποστήριξης, που επιβεβαιώνουν τόσο Ενώσεις μέλη μας [όπως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ)] όσο και σχετική αρθρογραφία, υπάρχουν και εξίσου σοβαρά παράπλευρα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και να παραμείνουν για πολλά έτη.

Όπως αναφέρει έγγραφό της, το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (ΕΣΠΕΕΡΟΔ) σε περιστατικό που έλαβε χώρα την 6η Αυγ 2023, σε οικισμό του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Κομοτηνής, κλήθηκε πλήρωμα ασθενοφόρου του τοπικού Κέντρου Υγείας σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο άνδρας νεαρής ηλικίας είχε καταπλακωθεί από γεωργικό ελκυστήρα.

Στον μη εξοικειωμένο με τέτοιες μακάβριες εικόνες στρατιωτικό που οδηγούσε το ασθενοφόρο, η εικόνα του θύματος μας υπήρξε τραυματική, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητά του συναδέλφου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συνάδελφός μας στάθηκε τυχερός διότι στο ασθενοφόρο επέβαινε και ιατρός και διασώστης, με αποτέλεσμα να μην απαιτηθεί η περαιτέρω ενεργός ανάμειξή του.

Όμως τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που δεν επέβαινε ιατρός και θα έπρεπε ο στρατιωτικός να συνδράμει στη μεταφορά του θύματος;

Η ερώτηση, δυστυχώς, δεν είναι υποθετική, αφού όπως έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος άλλων καταγγελιών αρμοδίων φορέων, τα περισσότερα πληρώματα ασθενοφόρων παραμένουν με δύο άτομα ελλείψει ιατρών ή πρόσθετων νοσηλευτών.

Με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνονται με εμφατικό τρόπο οι ανησυχίες μας ότι η απόφαση να «βαπτιστούν» οι στρατιωτικοί ως οδηγοί του ΕΚΑΒ ήταν εντελώς πρόχειρη και δίχως να έχει ληφθεί καμία παράμετρος επί τούτου: ούτε η ασφάλεια των ασθενών, ούτε η νομική κάλυψη των στρατιωτικών, ούτε καν η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια στο πλαίσιο της οποίας όφειλε να έχει διασφαλιστεί και η ψυχική υγεία των στρατιωτικών. Σ.γ.: Λύσεις του ποδαριού, κανείς δε νοιάζεται για την ψυχική υγεία των αστυνομικών, των πυροσβεστών αλλά και των στρατιωτικών, μα μήπως και των λαϊκών, απλών ανθρώπων που τους δέχονται να σβήνουν πυρκαγιές, να εισπνέουν βλαβερές ουσίες, CO2 και ό,τι άλλο φαντάζεται κανείς; Ξεφορτωθείτε το ψευτορωμαίϊκο γιατί θα μας φάνε όλους, τον ένα μετά τον άλλο με τα παιδιά μας πρώτα. Πρόκειται για αλήτες που μόνο τον εαυτό τους κοιτάζουν και την ταέπη τους!

Κατόπιν των ανωτέρω, υπενθυμίζοντας το προφανές ότι κενά όντως υφίστανται και αυτά οφείλουν να αντιμετωπίζονται με προσλήψεις καταλλήλου προσωπικού σε μόνιμη βαση, επανερχόμαστε στο αίτημα μας για άμεση ακύρωση της πρόβλεψης άρθρου 2 του (β) σχετικού και την ανάκληση όλων των διαθέσεων/αποσπάσεων στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ.»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.