Kατά μέτωπο επίθεση των ευρωμαφιόζων στον Δημήτρη Καζάκη και το ΕΠΑΜ. Μέρος 4ο.Άρθρο πρόκληση της Καθημερινής του Αλαφούζου.

Τίτλος του άρθρου:  Grexit με νέα δραχμή θα είναι καταστροφή

Καθώς η ολέθρια συζήτηση για το Grexit έχει ξεκινήσει και πάλι, 14 Έλληνες οικονομολόγοι από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, με άρθρο τους στην “Καθημερινή της Κυριακής”, εξηγούν γιατί η έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή.

Ευρώ ή δραχμή;

Όπως τονίζουν, “η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας θα επιφέρει γρήγορα βαθιά υποτίμηση της νέας δραχμής”, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης και της αξίας των καταθέσεων, όπως υπογραμμίζουν.    

“Οι δραχμιστές υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια: Σβήσιμο του δημόσιου χρέους, σβήσιμο των ιδιωτικών χρεών και ισοτιμία 1:1 νέας δραχμής με ευρώ. Τέτοιες υποσχέσεις είτε είναι εσκεμμένα παραπλανητικές, είτε προδίδουν μια βαθιά άγνοια της οικονομικής πραγματικότητας”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι μακροπρόθεσμα, χωρίς καμία εξωτερική πίεση για μεταρρυθμίσεις, θα ενισχυθούν οι πελατειακές δομές και οι διαχρονικές παθογένειες της ελληνικές οικονομίας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια χώρα φτωχή και με υψηλή διαφθορά.

Η “έκρηξη” του χρέους

Σε αντίθεση αυτών που διαλαλούν οι δραχμιστές, στην περίπτωση ενός Grexit η κατάσταση του χρέους θα επιδεινωθεί: “Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος θα γίνει πολύ μεγαλύτερο με σε νέες δραχμές και πολύ πιο δυσβάσταχτο. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε νέες δραχμές με μείωση της αξίας τους τουλάχιστον στο μισό. Η αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα θα έχει, επίσης, ως συνέπεια τη χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων και την επιδείνωση της ανεργίας”, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

Αρνούνται σθεναρά

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις η οποίες πλέον δεν γίνονται: “Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι προκάτοχοι καθυστερούσαν, και οι εταίροι έδωσαν πιο μεγάλη έμφαση στα δημοσιονομικά παρά στις μεταρρυθμίσεις”. Επίσης γίνεται αναφορά στις “μειοψηφίες” που ακυρώνουν ή καθυστερούν σημαντικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θίγουν τα συμφέροντα τους, καθώς και στα φαινόμενα καταστροφής της δημόσιας ή της ιδιωτικής περιουσίας που μένουν ατιμώρητα.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι “χρειαζόμαστε έξοδο από αυτή τη μαύρη τρύπα με αλλαγή πλεύσης και μεταρρυθμίσεις μέσα στο ευρώ”.    

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Γιώργος-Μάριος Αγγελέτος, ΜΙΤ

Κώστας Αζαριάδης, Washington University in St. Louis

Κώστας Αρκολάκης, Yale University

Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University

Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Chicago

Κώστας Μεγήρ, Yale University

Χάρης Ντέλλας, University of Bern

Νίκος Οικονομίδης, New York University

Στυλιανός Περράκης, Concordia University

Εμμανουήλ Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χριστόφορος Πισσαρίδης, London School of Economics

Βασιλική Σκρέτα, University College London

Θανάσης Στέγγος, University of Guelph

Μιχάλης Χαλιάσσος, University of Frankfurt   

Καθημερινή της Κυριακής 19/2/2017

Και http://www.capital.gr/oikonomia/3192247/grexit-me-nea-draxmi-tha-einai-katastrofi

Σχόλιο γράφοντος: Καταλαβένετε ότι επιστράτευσε το παγκόσμιο σύστημα της οικονομικής ελίτα, των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών οίκων, με λίγα λόγια όλη η πλανηταρχία που σιγοντάρει τους εθνοπροδότες πολιτικούς μας, ονόματα οικονομολόγων που μας τα πλασσάρει σαν αυθεντίες, για να σας κάνει πλύση εγκεφάλου όπως πάντα. Χωρίς να αναφέρει τις γνώμες αντιευρωπαϊστών, αντιμνημονιακών, αντι ευρώ, οικονομολόγων.

Όσοι ενδιαφέρονται για ανάλυση των αιτιάσεων των 14 οικονομολόγων μπορούν απόψε, 22/2/17 και ώρα 19.00 να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του Γιάννη Αλεξανδρόπουλου οικονομολόγου, στην αίθουσα του ΕΠΑΜ Πάτρας, Τσαμαδού 39.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.