Κατά μέτωπο επίθεση της μαφίας του ευρώ εναντίον του Δ. Καζσάκη και του ΕΠΑΜ.Μέρος 5ο.Σε άρθρο της Καθημερινής φυλλάδας του Αλαφούζου με τη σφραγίδα νομπελιστών οικονομολόγων για να έχει δήθεν κύρος..

Η κυβέρνηση ξανάνοιξε τη συζήτηση ευρώ ή δραχμή. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή», αλλά «ευρώ ή Grexit». Και Grexit με νέα δραχμή δεν είναι λύση, είναι καταστροφή.

Ευρώ ή δραχμή αποφασείστε εσείς κι όχι το όργανο του Αλαφούζου για σας!

Κατ’ αρχάς, η ανάμνηση καλών εποχών με τη δραχμή δεν σημαίνει ότι οι εποχές ήταν καλές εξαιτίας της δραχμής ούτε ότι θα επανέλθουν με Grexit και νέα δραχμή ενώ οι εταίροι μας παραμένουν στο ευρώ. Οι δραχμιστές υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια: σβήσιμο του δημοσίου χρέους, σβήσιμο των ιδιωτικών χρεών και ισοτιμία 1:1 νέας δραχμής με ευρώ. Τέτοιες υποσχέσεις είτε είναι εσκεμμένα παραπλανητικές, είτε προδίδουν μια βαθιά άγνοια της οικονομικής πραγματικότητας.

Στην επταετία της κρίσης, η Ελλάδα έχασε τη θέση που κατείχε ανάμεσα στις οικονομίες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Η σημερινή της κατάσταση αντικατοπτρίζει την παραγωγικότητά της, πράγμα που σημαίνει ότι η βελτίωση την πρώτη οκταετία του 21ου αιώνα ήταν απατηλή, αποτέλεσμα της τεχνητής αύξησης της κατανάλωσης μέσω δανεισμού. Τέτοιος δανεισμός θα είναι ανέφικτος επί πολλά χρόνια σε περίπτωση Grexit.

Οι συνέπειες του Grexit θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας θα επιφέρει γρήγορα βαθιά υποτίμηση της νέας δραχμής σε σχέση με το ευρώ και η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων θα συρρικνωθεί δραματικά. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε ευρώ θα γίνει πολύ μεγαλύτερο σε νέες δραχμές και πολύ πιο δυσβάσταχτο. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε νέες δραχμές, με μείωση της αξίας τους τουλάχιστον στο μισό. Η αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα θα έχει, επίσης, ως συνέπεια τη χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων και την επιδείνωση της ανεργίας. Βραχυπρόθεσμα, τα όποια πλεονεκτήματα μιας αυτόνομης νομισματικής πολιτικής θα εξανεμιστούν υπό το βάρος της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα και καύσιμα είναι πολύ πιθανές. Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες, θα τυπώνει πληθωριστικό χρήμα και θα καταφεύγει σε περαιτέρω λαϊκιστικές πολιτικές, εξαλείφοντας τόσο τα κέρδη ανταγωνιστικότητας από το αδύναμο νόμισμα όσο και τις όποιες ελπίδες για ξένες επενδύσεις.

Οι μακροχρόνιες συνέπειες του Grexit θα είναι ακόμη πιο δραματικές για το βιοτικό μας επίπεδο. Το κατρακύλισμα της παραγωγικότητας έχει σταματήσει μόνο και μόνο γιατί η χώρα παραμένει στη ζώνη του ευρώ. Εξω απ’ το ευρώ, η παραγωγικότητα και το βιοτικό μας επίπεδο θα μειωθούν σημαντικά. Οι σύγχρονες και ευημερούσες οικονομίες, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, βασίζονται στην αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας τον πλούτο που παράγεται για να χρηματοδοτήσουν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Εχουν επίσης έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και, συνεπώς, περιορίζει τις κομματικές επιρροές.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εγχώριοι πολιτικοί θεσμοί αδυνατούν να κάνουν τα απαραίτητα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης συμβάλλει στη μακροχρόνια σύγκλισή μας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αντίθετα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενδυναμώσει τη ροπή προς τις πελατειακές δομές και θα ενισχύσει τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε μια κλειστή και φτωχή οικονομία με υψηλή διαφθορά.

Αντί για Grexit, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και μακροχρόνια θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους. Η αύξηση της παραγωγικότητας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας ιδιαίτερα στο μέτωπο των επενδύσεων, η ιδιωτικοποίηση τομέων της οικονομίας όπου το κράτος απέτυχε, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναστροφή της κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες ανεξάρτητα από το τι νόμισμα θα έχουμε. Εάν όμως έχουμε νέα δραχμή θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο να γίνουν, βυθίζοντας την χώρα σε μακροχρόνια φτώχεια.

Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι προκάτοχοι καθυστερούσαν, και οι εταίροι έδωσαν πιο μεγάλη έμφαση στα δημοσιονομικά παρά στις μεταρρυθμίσεις. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αφορούν και το σύστημα διακυβέρνησης ευρύτερα – την εφαρμογή των νόμων και την απονομή της δικαιοσύνης, τα οποία όλα χωλαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης. Οπως έχουν αποδείξει πολλές οικονομικές μελέτες, η κακή διακυβέρνηση αποτελεί τεράστιο αντικίνητρο στην προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατή η οικονομική ανάκαμψη.

Μειοψηφίες ακυρώνουν ή καθυστερούν σημαντικά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θίγουν τα συμφέροντά τους, κατάφωρες παρανομίες όπως η καταστροφή δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας παραμένουν ατιμώρητες, η φοροδιαφυγή καλπάζει και τα φορολογικά χρέη συσσωρεύονται. Η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί στη «μαύρη τρύπα» της ατέλειωτης λιτότητας χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Η κρίση τώρα στον όγδοο χρόνο της έχει υποβάλει σε αφόρητη δοκιμασία άτομα και θεσμούς της χώρας. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου είναι ανελέητη και πρωτοφανής. Χρειαζόμαστε έξοδο από αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυτό απαιτεί αλλαγή πλεύσης και μεταρρυθμίσεις μέσα στο ευρώ, όχι Grexit. Εκτός ευρώ και χωρίς την πίεση των θεσμών, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν ποτέ. Με Grexit, όλες οι θετικές προοπτικές μηδενίζονται.

Η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παρέχοντάς μας επίσης τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για καλύτερους όρους, για ανάπτυξη και προσαρμογή του χρέους. Επειδή η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να τάσσεται εναντίον της συνοχής της E.Ε. και του ιδίου του ευρώ, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εργασθούμε όλοι για τη σταθερότητά του και την επιτυχία της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Ετσι θα ικανοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες οφείλουν επίσης να ανταποκριθούν τάχιστα, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για τον περιορισμό της λιτότητας και τη στήριξη της αναπτυξιακής τροχιάς της Ελλάδας.

Γιώργος-Μάριος Αγγελέτος, MIT, Κώστας Αζαριάδης, Washington University in St. Louis, Κώστας Αρκολάκης, Yale University Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University, Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Chicago, Κώστας Μεγήρ, Yale University, Χάρης Ντέλλας, University of Bern, Νίκος Οικονομίδης, New York University, Στυλιανός Περράκης, Concordia University, Εμμανουήλ Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χριστόφορος Πισσαρίδης, London School of Economics, Nobel Prize in Economics, Βασιλική Σκρέτα, University College London, Θανάσης Στέγγος, University of Guelph, Μιχάλης Χαλιάσος, Goethe University Frankfurt.

http://www.kathimerini.gr/896973/opinion/epikairothta/politikh/to-grexit-paramenei-katastrofiko-gia-thn-ellada

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΔΡ • 7 μέρες πριν

(Α) Δεν βλέπω πουθενά τα μειονεκτήματα παραμονής στο Ευρώ και, κυρίως, γιατί αυτά είναι λιγότερα από μια συντεταγμένη, ομαλή (με την υποστήριξη των εταίρων/θεσμών) μετάβαση σε εθνικό νόμισμα (ιδίως αν το επιδιώξουν και άλλες χώρες).

(Β) Βλέπω πολλούς αφορισμούς και (αυθαίρετες) γενικεύσεις χωρίς αιτιολόγηση. Ειδικότερα, η παρατήρηση των συγγραφέων ότι “Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας θα επιφέρει γρήγορα βαθιά
υποτίμηση της νέας δραχμής σε σχέση με το ευρώ και η αγοραστική δύναμη
των μισθωτών και των συνταξιούχων θα συρρικνωθεί δραματικά.” δείχνει να αποδέχεται την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της τρέχουσας κατάστασης στην οικονομία αλλά δεν διαβλέπω προτάσεις για τη βελτίωση. Οι παροτρύνσεις για μεταρρυθμίσεις π.χ.οι τρέχουσες στο φορολογικό (μείωση αφορολόγητου) και ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα που μειώνουν το χρέος. Δεν βελτιώνουν καθόλου την ανταγωνιστικότητα. Χωρίς βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας η μακροπρόθεσμη παραμονή σε ένα υπερβολικά ανατιμημένο νόμισμα για τις ανάγκες της οικονομίας αποτελεί βασική παραβίαση των στοιχειωδών αρχών της οικονομίας που τείνουν να το αγνοούν οι συγγραφείς.

Κάποια σημεία στο άρθρο, επιεικώς, “επιδέχονται βελτίωση”: Π.χ. “Ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα και καύσιμα είναι πολύ πιθανές.” Σε μια ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχουν αυξήσεις τιμών με βάση την προσφορά και ζήτηση (η βενζίνη με1,5€/lt στοιχίζει ακριβότερα από εμφιαλωμένο αναψυκτικό). Σήμερα, το κόστος της ενέργειας (που είναι αποτέλεσμα κρατικού παρεμβατισμού, με περιορισμό εισαγωγών μέσω φόρων στα όρια του προστίμου) μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πολύ περισσότερο από, π.χ. τη μεταρρύθμιση της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων και lock-out. (Το σχόλιο περί ελλείψεων δίνει την εντύπωση ότι αποσκοπεί στο να τρομάξει τους αναγνώστες).

Δεν μου είναι δυνατό να επεκταθώ σε όλο το άρθρο, αλλά γενικά θα συμφωνήσω με τα πολιτικά οφέλη παραμονής στο Ευρώ. Συνοπτικά όμως, η “πάση θυσία” παραμονή στο Ευρώ δεν θα πρέπει να μη μας οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις πριν αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε την έξοδο, ή περιμένοντας κάποιους άλλους να προηγηθούν για να “κρυφτούμε από πίσω”.

CCS ΔΡ5 μέρες πριν

Οι συγγραφείς αγνοούν στοιχειώδεις αρχές της οικονομίας και τους νουθετείς; Μάλλον δεν έχεις καταλάβει σε ποιους απευθύνεσαι. Σίγουρα δεν έχει εξετάσει το έργο τους. Πολύ επιεικώς θα σου πω ότι όχι μόνο αγνοείς, εσύ, τα βασικά, αλλά ούτε μια πρόταση ολόκληρη δεν μπορείς να διαβάσεις. Δυστυχώς, αυτό είναι το κατάντημα της ημετέρας παιδείας, σε τέτοια χάλια την “σφυρηλάτησαν” οι αγώνες της αριστεράς. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν παράγει μορφωμένους ανθρώπους, παράγει συνδικαλιστές, ημιμάθεια και εξυπνακιδισμό.

Alexis Liarokapis7 μέρες πριν

Οι ίδιοι “οικονομολόγοι”, που υπογράφουν το μανιφέστο εναντίον του GREXIT, εκφράστηκαν στην αρχή της χρεωκοπίας όταν το χρέος ήταν κυρίως ιδιωτικό (σε τράπεζες) και δεν είχε μεταφερθεί σε επίπεδο κρατών; Μήπως υπερασπίζουν κυρίως τραπεζικά συμφέροντα; Και όχι βέβαια των ελληνικών τραπεζών που δεινοπαθούν από τα capital controls …
Ενα GREXIT τύπου Σόιμπλε στην υπεράσπιση των ευρωπαικών συμφερόντων, είναι το ίδιο με ένα δυναμικό GREXIT που θα αναζητήσει και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια (ανατολικά και δυτικά) σε όλους τους τομείς και με αναζήτηση ει δυνατόν άξιων ηγετών;
Χρεωκοπία σημαίνει ότι πληρώνεις στο ακέραιο όλα σου τα χρέη και μάλιστα στο ίδιο νόμισμα ή κάτι άλλο;
Μήπως τελικά η “οικονομική” επιστήμη δεν είναι επιστήμη, αλλά κάτι άλλο;
Κάποιος σωστός αρχαίος έλληνας μας έμαθε πως λύνονται οι γόρδιοι δεσμοί …!

 

D.CHRIS • 7 μέρες πριν

Αδιανόητο να μην διαβάζει κανείς με προσοχή οικονομολογους όπως οι Πισσαρίδης, Αγγελέτος που μιλούν με απλά και συγκεκριμένα επιχειρήματα και να ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα οπως ο (κάθε) Ανάρμοστος. Αδιανόητο, επίσης, κάποιος να απαξιά να μιλήσει στην μητρική του γλώσσα και να περνάει μια βόλτα για να εκφράσει τη δική του Ύβρι μεταμφιεσμένη σε ηθικούρες, σαν Σαρδανάπαλος. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν από τους δύο.
Μεταρρυθμίσεις και παραμονή στην ΕΕ/ΕΖ. Αυτό χρειαζόμαστε.

Ανάρμοστος7 μέρες πριν

1)Από τους 14 ο ένας είναι δημόσιος υπάλληλος στην Ελλάδα και πληρώνεται σε ευρώ, οπότε έχει κάθε συμφέρον να μην χάσει τον μισθουλάκο και τα λεφτά του με μια επιστροφή-σοκ στην δραχμή και οι άλλοι 13 δεν ζούνε στην Ελληνική καθημερινότητα και δεν έχουν την παραμικρή υποψία για τον αργό και βασανιστικό θάνατο που βιώνει όλη η μη-δημόσια πιάτσα.
2)Όλοι αυτοί οι κύριοι ήταν και χθες, όταν χτυπούσαμε Ολυμπιακούς αγώνες και διορίζαμε και επιδοτούσαμε τον δημόσιο μας τομέα γενναιόδωρα. Έπαιζαν όμως τα σιωπηλά αγαλματάκια μπροστά στην ασυδοσία και στην κακοδιαχείριση του πολιτικού συστήματος. Που είναι τα άρθρα τους που μας προειδοποιούσαν και κατήγγειλαν τους ηγέτες μας; Γιατί αυτή η όψιμη προειδοποίηση, εμένα πολύ άρχισε να μου βρωμάει πλέον.
3)Την οικονομική διαχείριση την είχαν τα τελευταία 30 χρόνια ουσιαστικά τεχνοκράτες, δηλαδή άνθρωποι ακριβώς όπως αυτοί οι 14, και το καράβι στην ξέρα το έριξαν αυτοί ακριβώς με τις διαδοχικές λάθος εκτιμήσεις και μηχανοραφίες. Λυπάμαι, αλλά εμένα όχι μόνο δεν με πείθουν πλέον, αλλά αποτελούν και επιχείρημα υπέρ της αντίθετης άποψης.

picar Ανάρμοστος2 μέρες πριν

Διαφωνώ σχεδόν απόλυτα, διότι η σοβαρή επιχειρηματολογία ούτε προ, ούτε κατά την κρίση εισακούσθηκε από τη μάζα των ψηφοφόρων. Τα ΜΜΕ πρόβαλαν και προβάλλουν ζημιογόνες για την Ελλάδα πολιτικές απόψεις από ανεύθυνα άτομα, είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι. Η σοβαρή συζήτηση ποτέ δεν έγινε μέρος της καθημερινότητας του απλού πολίτη. Την εποχή 1980-2010 αν εξετάσει κανείς τι και πως ψήφισαν οι Έλληνες, βλέπει ότι η ανευθυνότητα ήταν κυρίαρχη. Τότε βέβαια οι συνέπειες του εξωτερικού χρέους δεν είχαν άμεση επίδραση στην οικονομική ζωή της χώρας. Οσο δε για το δυσθεώρητο ύψος του χρέους ποτέ δεν έγινε αναφορά σε αυτό από πολιτικούς ή δημοσιογράφους. Μόνο εκ των υστέρων κατά τη διάρκεια της κρίσης έμαθε ο πολύς κόσμος ότι η Ελλάδα χρωστούσε αυτά που χρωστάει. Μερικά hedge funds βέβαια με διεθνή πείρα κατάλαβαν από πριν τι γινόταν και προσπάθησαν να επωφεληθούν. Όσο δε για την οικονομική διαχείρηση, οι τεχνοκράτες πάντα υήρξαν υποχείριο των πολιτικών.

Ανάρμοστος picar2 ώρες πριν

Πως γίνετε να διαφωνείς, λέγοντας τα ίδια με εμένα;

pk • 7 μέρες πριν

Ο Τσίπρας και οι λοιποί προφανώς και έχουν σχέδιο να πάμε στη δραχμοκαταστροφή χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξαναβγούν εάν βγει τώρα η Νέα Δημοκρατία και γυρίσει σιγά-σιγά την κατάσταση, όπως είχε

 

Γιωργος Κακαρελιδης / George K8 μέρες πριν

Κρίμα πού, τόσο λαμπρά ἐν Ἑσπερίᾳ μυαλά, δὲν βρῆκαν στίς τόσες ἀράδες, νὰ ποῦν 1 λέξη γιά τό πόπολο ἤ γιά τίς εὐθῦνες ὅλους τοῦ πολιτικοῦ μνημονιακοῦ ἐσμοῦ ἤ γιά τούς καταστροφεῖς τῆς ἀπατηλῆς ῎ενταξης στό εὐρώ.
Μόνο κούνημα δακτύλου καί ἄκρατη καταστροφολογία διανθισμένη μέ κάποια “πολύ πιθανόν”. Οὔτε κάν μπῆκαν στόν κόπο νὰ ἀναρωτηθοῦν τί σημαίνει κρατική κυριαρχία ἤ νὰ δοῦν ἄν ἔχουμε ἰσοσκελισμένο ἰσοζύγιο ἐξωτερικῶν συναλλαγῶν.
Τώρα γιατί διδάσκουν οἰκονομικά, ἀναφερόμενοι σέ νόμισμα κρατικό (δηλαδή σταθερότητα τιμῆς καί εργασίας ὅπως καλή ὥρα τό δολλάριο) καὶ προωθοῦν καί μᾶς ἐγκλωβίζουν σὲ fiat νόμισμα ποὺ δὲν ἐνδιαφέρεται γιά τὴν τελευταία οὔτε γιά τὴν εὐημερία, παρά μόνο ὡς ἀποθησαυριστικό χωρίς μηχανισμους ἀνακύκλωσης πλεονασμάτων, ἐκ κατασκευῆς, εἶναι φαίνεται ἄλλη ἱστορία.
Καί συνεχίζουν τό ἴδιο τροπάρι μέ τόν ΓΑΠ. Ἄνοιγμα κλειστῶν ἐπαγγελμάτων (χωρίς νὰ μᾶς λένε ποιά ἀκριβῶς, ἀφοῦ τὰ ἄνοιξαν οἱ προηγούμενοι, χωρίς βέβαια νὰ παραθέτουν καί κάποιο ἁπτό οίκονομικό ἀποτέλεσμα ἀπὸ φαρμακάδες, συμβολαιογράφους, φορτηγατζῆδες), ἀποκρατικοποίηση (ἐδῶ δώσαμε μεταφορές τραίνα, ἐπικοινωνίες, άεροδρόμια, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, μόνο ἡ Ἀκρόπολη σχεδόν ἔμεινε).
Τό περίεργο εἶναι ὅτι οἱ τῆς Ἀγγλίας δὲν προτείνουν νὰ ἐνταχθῇ στό εὐρώ, οἱ δὲ ἐξ Ἀμερικῆς τὰ βάζουν μέ τόν Τράμπ. Ἔ, καταλαβαίνουμε.

XT8 μέρες πριν

Φιλτατοι κκ Καθηγητες,
Ολα αυτα που συμβουλευετε ειναι, οπως λεμε στα μερη μας, ‘χωρις τον ξενοδοχο’. Χωρις την ενεργη συμμετοχη μιας σοβαρης πλειοψηφιας των Ελληνων, αυτα τα πραγματα, οσο σωστα κι αν ειναι, δεν γινονται.
Και αν γινει κατι, μεχρι τον επομενο Δημαγωγο.
Πολυ φοβαμαι οτι αυτο σας εκανε να βρισκεστε, οπως κι εγω, μακρυα απο την Πατριδα.
Χρηστος Τσιρωνης, Μοντρεαλ.

picar8 μέρες πριν

 

Takis Baltas8 μέρες πριν

… απεθανέτο με τά των αλλοφύλων….

 

Nick Nicoletopoulos8 μέρες πριν

Με τη δραχμή θα τερματιστεί το νομοθετικό χάος, η πολυνομία.
Με τη δραχμή τα δικαστήρια θα βγάζουν γρήγορα αποφάσεις.
Με τη δραχμή η δικαιοσύνη θα λειτουργεί αποτελεσματικά.
Με τη δραχμή θα εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, η δημόσια διοίκηση θα υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη.
Με τη δραχμή η χώρα θα αποκτήσει κτηματολόγιο (είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο).
Με τη δραχμή θα τερματιστούν τα ρουσφέτια.
Με τη δραχμή θα έχουμε αξιοκρατία, μόνον οι καλύτεροι θα στελεχώνουν το δημόσιο.
Με τη δραχμή θα σταματήσει η πρακτική του “μέσου”, του ρουσφετιού και η αναζήτηση πολιτικής βοήθειας για διάφορα ζητήματα.
Με τη δραχμή θα μπει τέλος στα «φακελάκια».
Με τη δραχμή τα σκουπίδια θα μαζεύονται από τους δρόμους και θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς χώρους.
Με τη δραχμή θα εφαρμόζονται οι νόμοι.
Με τη δραχμή η χώρα θα αποκτήσει πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και θα τερματιστεί το σημερινό χάος.
Με τη δραχμή θα πάψουν πρακτικές όπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Με τη δραχμή θα τερματιστεί η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες στο δημόσιο.
Με τη δραχμή τα Πανεπιστήμια θα αναβαθμιστούν.
Με τη δραχμή τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία θα τερματιστούν.
Με τη δραχμή θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Με τη δραχμή θα αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που όλοι θα συμβάλουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
Με τη δραχμή η χώρα θα αποκτήσει στρατηγικό μακροπρόθεσμα σχεδιασμό.
Με τη δραχμή θα γίνουν επενδύσεις (παρά τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τις φοροεπιδρομές και εισφοροεπιδρομές, την αναξιοκρατία, τη δικαιοσύνη-ανέκδοτο, κλπ, κλπ).
Με τη δραχμή θα αποκτήσουμε νέα παραγωγικό μοντέλο.
Με τη δραχμή θα αυξηθούν οι εξαγωγές
Με τη δραχμή θα αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα.
Με τη δραχμή θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δαπάνες για τις συντάξεις που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές.
Με τη δραχμή θα επιστρέψουν οι χιλιάδες νέοι επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.
Με τη δραχμή θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί η απασχόληση (θα τους προσλάβει όλους το Δημόσιο και απλά θα τυπώνει χαρτιά για να τους πληρώνει)
Με τη δραχμή θα τερματιστούν ο κομματισμός και η ευνοιοκρατία.
Με τη δραχμή θα αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και θα διοχετεύουν και πάλι χρήματα στην πραγματική οικονομία.
Με τη δραχμή θα σβήσει το μίσος και ο διχασμός στην πολιτική ζωή.
Με τη δραχμή οι θεσμοί θα λειτουργούν αποτελεσματικά.

Με τη δραχμή η χώρα θα αποκτήσει μια νέα ελπιδοφόρα στρατηγική. Και στο τέλος της ημέρας δεν διακινδυνεύουμε και πολλά. Μετά από όσα έχουμε ζήσει, πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα χωρίς όλα αυτά που τώρα κουτσά-στραβά τα έχουμε και χωρίς το παραμικρό να μας κρατάει από το να γίνουμε Ζιμπάμπουε;

Ευαγγελάτος Σχόλιο γράφοντος.

Ούτε με την δραχμή θα γίνουν αυτά που ειρωνεύεσαι αν δεν υπάρχουν συνειδητοποιημένοι πολίτες. και το νευρώ δεν φαίνεται να βοήθησε σε τίποτα 15 ολάκαιρα χρόνια μέχρι σήμερα, ούτε θα βοηθήσει. Γιατί ώριμοι γίνονται οι πολίτες με πολύπλευρη επώδυνη προαπάθεια και αγώνα κι όχι μόνο με μια παιδεία της πλάκας, όπως τόσα χρόνια συμβαίνει στα ελληνικά σχολιά…

XT Nick Nicoletopoulos7 μέρες πριν

Ζητω η Δραχμη, λοιπον…
Κατα τ’αλλα, κατω τα χερια απο την Ζιμπαμπουε…

Ζείρων • 8 μέρες πριν

Έγινε, λέει, η δραχμούλα
(β)Ρωμηοστάνης βοσκοπούλα
Εκεί στά ψηλά της στάνης
της φωνάζει ο Δραχμαζάνης…
“Από λύκους μή φοβάσαι
στο πλευρό μου πάντα θάσαι
με τας άρκτους εκ Ρωσσίας
JB Guest7 μέρες πριν

https://ase.tufts.edu/economic…

http://sites.tufts.edu/yioanni…

 

sardanapalus8 μέρες πριν

Greeks should realise that their living standards will fall dramatically, and so they should. There is already a historical correction going on (some they call nemesis to the hubris perpetrated by simple people and politicians). Whatever is to happen better to happen while the country is in the ez. Thus, it is somehow protected. In the meantime, greeks should show humility and contrition for their doings. Blaming others is childish to say the least, and disorientating. The times of moronic heroes are well passed.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.