Γιατί ο Μάης είναι ο καλλίτερος μήνας για να επιβληθεί ένα Μνημόνιο; Μάθημα Οικονομίας 10ο

Γιατί μέχρι να συνειδητοποιήσει ο πολίτης τι λαχτάρα τον περιμένει (στην τσέπη του) έχουν έρθει οι χαρές του καλκοκαιριού με “τα μπάνια του λαού και τη σύνταξη του παππού” και μετά για όλους, τον μήνα Σεπτέμβρη,  έρχονται τα ζόρια.

Δεν προλαβαίνει ούτε πορείες να κάνει μια-δυο φορές το χρόνο, (ως συνήθως, τις οποίες το Σύστημα τις καταπίνει αμάσητες) με λίγο ξύλο, μερικά δακρυγόνα και πάμε στον Φλεβάρη-Μάρτη όπου η πλειοψηφία νιώθει την τραγωδία να την αγκαλιάζει, αγανακτεί, αλλά χωρίς καμια αλλαγή, χωρίς ελπίδα, παρά μόνο προς το χειρότερο.

Οι εντολές των μνημονίων και οι απειλές για ενεργοποίηση του κόφτη παραμένουν. Ότι και να συμβεί είναι δεδομένο με το άρθρο 427 του Δεύτερου Μνημόνιου θα ισχύσει “η μείωση της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη)”. 

Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας; Η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Δηλαδή σιγά-σιγά θα φθάσουμε τους μισθούς των όχι των 350 ευρώ, ούτε των 200 το μήνα, αλλά στα 150 με 128 ευρώ. Υπομονή θα τα δείτε με τα μάτια σας και δεν θα το πιστεύετε.

Όσο για τους Έλληνες, θα ζούνε το καλοκαίρι μέσα από την τηλεόραση, αυτό θα τους φθάνει για δροσιά και διασκέδαση. Α, όχι, θα έχουν την Trivago για να τους βρει ποιο θα είναι το καλλίτερο ξενοδοχείο με θέα! και η προσμονή του χειμώνα…

Η μόνη δροσιά που θα απολαμβάνουμε είναι ο άγριος χειμώνας

Ευτυχώς ο Λόγιος Ερμής μας συνεφέρνει από την ουτοπία.

Μνημόνιο 2016 – Μνημόνιο 2017: Κάθε Μάη και ένα Μνημόνιο! Όπως λέμε κάθε πέρυσι και καλλίτερα!

 

Το μνημόνιο μας καταστρέφει, χωρίς επιστροφή στη δραχμή το τέλος έρχεται

Και αφού τα δοκιμάσαμε όλα τα μνημόνια, από αυτό της σοσιαλδημοκρατίας έως το πιο βαρύ της κεντροδεξιάς, αποφασίσαμε τελικά ότι μας άρεσε το αυστηρώς ακατάλληλο της Αριστεράς με στοιχεία ανατροπής, συγκρουσιακές εντάσεις και λίμπιντο ρήξης, καθότι το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο προτιμά τα καυτά!

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος, από όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθούσε να πείσει τα ελληνικά νοικοκυριά πώς το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση είναι το τελευταίο και μόνο για το «καλό τους»! Η ιστορία όμως συνεχίζει να διαψεύδει τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ένα χρόνο μετά έρχεται το 4ο Μνημόνιο.

Δεν έχουν προλάβει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν όσα περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Τρίτου Μνημονίου, που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο (2016), και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ένα επαχθέστερο Τέταρτο Μνημόνιο -ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάζουν- που δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο…

Άντε και οι αγορές είναι μπροστά μας. Λες και δεν θα δανειζόμαστε από τις αγορές τσάμπα θα μας τα δίνουν!

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν σε τέτοια επίπεδα που δεν θα το πιστεύουν!…

Πολλά ψέματα. Πολλές υποσχέσεις. Πολλά κοινά σημεία. Η τεράστια απόγνωση όμως των πολιτών είναι αυτή που κυριαρχεί στη καθημερινότητα, την οποία οι βουλευτές αγνοούν… Στο επίκεντρο τα Μνημόνια και οι επιτροπείες. Τι «κληρώνει» για τους Έλληνες φορολογούμενους:

Τρίτο Μνημόνιο (2016) Κοινωνική ασφάλιση, φορολόγηση (μείωση αφορολόγητου ορίου), ασφαλιστικές εισφορές και ένα σωρό υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές ήταν μόνο μερικά από τα μέτρα που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στους εκατομμύρια πολίτες «να κάνουν υπομονή» και ότι «θα παρθούν με μοναδικό σκοπό να βγούμε από την κρίση».

Οι συνταξιούχοι με τον νόμο Κατρούγκαλου (όπου δεν έγιναν αλλαγές- καθώς το νέο ασφαλιστικό αλλάζει κάθε μήνα!) έγιναν αποδέκτες… «επιδομάτων»! Τσίπρας και Καμμένος κατόρθωσαν το ακατόρθωτο! Να φέρουν τεράστια ανατροπή στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας, χωρίς όμως να βελτιωθούν αφενός οι αποδοχές της τρίτης ηλικίας και αφετέρου οι υπηρεσίες που τους παρέχονται! Αντ’ αυτών ήρθαν μόνο μεγάλες περικοπές σε όλες τις παροχές του συστήματος, καταργήθηκαν μία για πάντα βασικές ασφαλιστικές έννοιες και «τελείωσε» η αρχή της ανταποδοτικότητας. …

Το Μνημόνιο του Μαΐου του 2016 έφερε όμως και τα εξής εμπρηστικά μέτρα:

Εμπρησμός σκέτος τα νέα μέτρα στα καύσιμα, στην τηλεφωνία ακόμη και στο εσπρέσο σας.

– 1)Επιβολή τέλους στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας

 

-2) Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ

 

–3)Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα

 

-4) Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων

 

–5)Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα υγρά

 

Όπως και μέτρα για: – τον αυτόματο «κόφτη» περικοπής δαπανών – τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέταρτο Μνημόνιο (2017) Άλλοι το χαρακτηρίζουν «συμπληρωματικό»… Ένα πολυνομοσχέδιο 941 σελίδων… Με μέτρα που ξεπερνούν τα 4,9 δισ. ευρώ.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2018- 2021 προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2021. Το σύνολο των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό (από συντάξεις και εισφορές) ανέρχεται το 2019 σε 2,63 δισ. ευρώ. Το 2020 προστίθενται τα μέτρα αύξησης των εσόδων (αφορολόγητο) που φτάνουν στο 1,92 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του κράτους, από την περιοχή των 55 δισ. ευρώ την τριετία 2017- 2019 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε 56,8 δισ. ευρώ το 2020.

Με αυτό το «συμπληρωματικό Μνημόνιο» κύριες και επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται και επίσημα σε «χαρτζιλίκια». Επιδόματα, τέκνων και συζύγων, εξαφανίζονται από τον «ασφαλιστικό χάρτη». Ξεκινά η μείωση μέχρι 18% της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συντάξεων, και το μέλλον της να φαίνεται άκρως «δυσοίωνο»… Αναλυτικά το επαχθές νέο πακέτο-μέτρων…

– Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές –

Από 1.1.2020 ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ -τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών – επιταχύνονται οι διαδικασίες δικαστικών αποφάσεων για απεργίες και κινητοποιήσεις εργαζομένων – πώληση του 8% όγκου ηλεκτρικής ενέργειας …

Με λίγα λόγια ότι είχε απομείνει όρθιο στον ιδιωτικό (και δημόσιο) τομέα – και είχαν μείνει πάρα πολλά τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη αξία τώρα που χάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς οριστικά κι αμετάκλητα υπέρ πίστεως της Αριστεράς και της Προόδου – τώρα καταρρέει… κι αποχαιρέτα την τη σύνταξη που χάνεις!

Μας απέμεινε ως παρακαταθήκη η υπερήφανη ριζοσπαστική ψυχοσύνθεση του αντιμνημονιακού αγώνα και η παρήγορη ανάμνηση του πολιτικού κεφαλαίου των Βαρουφάκη και συνεργατών.

Με τη συνδρομή αυτών των πολιτικών κολοσσών, αλλά και των σημερινών Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Σταθάκη, Χουλιαράκη κλπ, που μεγαλούργησαν το τελευταίο εξάμηνο, παραδώσαμε αμαχητί το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ότι έχει απομείνει όρθιο και αποτελούσε μια ελάχιστη ελπίδα για το μέλλον…

…Και συνεχίζουμε απτόητοι και υπερήφανοι κάνοντας το άσπρο μαύρο, μέχρι να μην μείνει τίποτα όρθιο, τίποτα για χάσιμο, μέχρι να βρει το μνημόνιο την αριστερή του δικαίωση στις ριζοσπαστικές μας ψυχοσυνθέσεις….

Και τώρα είμαστε τελικά ήσυχοι και χαρούμενοι δίχως αγανακτισμένους πολίτες, δίχως διαδηλώσεις, δίχως πυρπολημένα κτήρια και εγκύους, δίχως παιδάκια που λιποθυμούσαν στα σχολεία, δίχως αυτοκτονίες, δίχως αισθηματικές συναυλίες ……

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2017/05/2016-2017.html#.WSwQccaQl1s

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.