Υπερμνησία ή Υπερθυμησία μια χρήσιμη ή επώδυνη ικανότητα;

Hypermnesia – Definition

April 2017

Ορισμός

Υπερμνησία είναι η μεγάλη συχνά απέραντη χωρητικότητα της μνήμης ενός ανθρώπου, σε όλα, εικόνες, σκέψεις, συλλογισμούς σε τόπο χρόνο, το ίδιο σε συναισθήματα,  τραυματικά γεγονότα κ.ά.Η μορφή αυτής της μνήμης λέγεται επεισοδιακή μνήμη.

Hypermnesia defines great memory capacity. This capacity is often judged as a gift by others, yet considered a pathology by the medical field. This case occurs in the context of a great improvement in episodic memory. In cases of emotional hypermnesia, memories of traumatic events of life such as war or deportation continually resurface (Targowla’s syndrome). It is advisable, however, not to classify an exceptional photographic or eidetic memory as hypermnesia, since these are not pathologies but rare abilities to memorize stimuli.

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΘΥΜΗΣΙΑ

 

Η 27χρονη Αυστραλή που θυμάται τα πάντα από τη μέρα που γεννήθηκε

Rebecca Saron τυχερή ή άτυχη; Έτσι κι αλλιώς, μετά θάνατο το ασυνείδητό μας θα γίνει συνειδητό και θα θυμόμαστε ό,τι επιθυμούμε να θυμόμαστε και από τα αρνητικά και από τα θετικά. Στο χέρι μας είναι να έχουμε λυτρωθεί από την αρνητική ενέργεια της ψυχής και του σώματος! Πως; Συγχωρώντας τους πάντες και στέλνοντάς τους την γνήσια και αυθόρμητη αγάπη σου προς αυτούς.

26|04|2017

Μία εξαιρετικά σπάνια ασθένεια κάνει την 27χρονη Αυστραλή Ρεμπέκα Σάρον να θυμάται κάθε δευτερόλεπτο της ζωής της: από τα πρώτα της γενέθλια μέχρι κάθε λέξη από τα βιβλία του Χάρι Πότερ.

Η Ρεμπέκα είναι μία από τους 80 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από Υπερθυμησία. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια νευροψυχολογική κατάσταση, όπου ο ασθενής θυμάται τα πάντα. Ακόμα και τα δώρα από τα πρώτα γενέθλια.

Ωστόσο η υπερθυμησία δεν είναι τόσο ιδανική όσο ακούγεται καθώς ο ασθενής εκτός από τα ευχάριστα θυμάται και τα δυσάρεστα βιώνοντας μάλιστα τον ίδιο πόνο, που είχε όταν συνέβη το γεγονός.

«Ως νεογέννητο ήμουν περίεργο πλάσμα. Θυμάμαι το κάλυμμα στη θέση του αυτοκινήτου αν και σε εκείνη την ηλικία δεν είχα αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να σηκώνομαι και να εξερευνώ τα αντικείμενα» λέει η Ρεμπέκα.

Η Ρεμπέκα θυμάται τα παιχνίδια που είχε πάνω από την κούνια της και έναν ανεμιστήρα δίπλα από το κρεβάτι της, το σατέν φόρεμα που της είχαν φορέσει οι δικοί της στα πρώτα της γενέθλια αλλά και τα όνειρά της, όταν ξεκίνησε να βλέπει σε ηλικία μόλις 18 μηνών.

Για να αντιληφθεί καλύτερα την ανθρώπινη μνήμη, η Ρεμπέκα, συμμετέχει σε δύο επιστημονικές σε ΗΠΑ και Αυστραλία και ελπίζει ότι με τη δική της βοήθεια, η ιατρική κοινότητα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προβλήματα μνήμης, μεταξύ των οποίων και της άνοιας.

Όπως η Ρεμπέκα έτσι και η 25χρονη Αλεξάντρα Γουλφ, από το Μέριλαντ, είπε σε συνέντευξη στο NPR, ότι η ασθένειά της είναι σα να ταξιδεύεις στο χρόνο.

Και αυτή θυμάται τι άκουσε και πώς ένιωθε κάθε στιγμή της ζωής της, είτε αυτό ήταν κάποιος πόνος στο στομάχι, είτε ένας πονοκέφαλος.

Αυτό σημαίνει ότι η Γουλφ μπορεί να αναβιώσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια τόσο την κάθε ευχάριστη στιγμή, όσο και την πιο δυσάρεστη.

«Είναι μεγάλη πρόκληση. Θα μπορούσα, αν δεν ήμουν απασχολημένη με άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ξαναζήσω κάθε δευτερόλεπτο από το παρελθόν μου» λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Η 27χρονη Αυστραλή που θυμάται τα πάντα από τη μέρα που γεννήθηκε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/333507/i-27hroniaystralipoythymataitapantaapotimerapoygennithike#ixzz4fMWSROU7

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε συνέντευξη της ίδιας και της μητέρας της

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.