Το μέλι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες του παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστες, γνωρίζουμε όμως πως το μέλι είναι κυριολεκτικά… φάρμακο. Το μέλι είναι ποιοτικά καλύτερο όταν προέρχεται από περιοχές με ξηρό κλίμα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες δραστικών συστατικών ως αποτέλεσμα της μικρής περιεκτικότητας νερού. Σε μια γενική αναλογία, το μέλι περιέχει 16-17% νερό, 77-78% υδατάνθρακες (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και 6% όλα τα υπόλοιπα συστατικά (οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και διάφορες αρωματικές ουσίες).

      Θεραπευτικές ιδιότητες

      Το μέλι συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, διαθέτοντας σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες στην πλήρη έκτασή τους. Ας γνωρίσουμε τις κυριότερες:

      Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, στην υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και στην κατακράτηση νερού στους ιστούς.

      Καρδιά – κυκλοφορικό: η γλυκόζη, το βασικό σάκχαρο του μελιού, αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για την καρδιά. Επίσης, ρυθμίζει τις συστολές του μυοκαρδίου, ενισχύει τη διαστολή των αγγείων και μειώνει την αυξημένη πίεση.

      Αναιμία: η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας χωρίς να δημιουργεί προβλήματα δυσκοιλιότητας.

      Γαστρεντερικές παθήσεις: το μέλι θεωρείται αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει και τα οποία μειώνουν την οξύτητα του στομάχου. Επίσης, είναι πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου λόγω της αντιβακτηριδιακής και της επουλωτικής δράσης του. Τέλος, αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρκτικά.

      Συκώτι: το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού, όπου συντίθενται χρήσιμες ουσίες, ενώ αποδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες (π.χ. τοξίνες) κυρίως μέσω του γλυκουρονικού οξέως. Η γλυκόζη που περιέχει το μέλι αυξάνει της εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι, γεγονός που ενισχύει αυτές τις διεργασίες και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

      Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα με νεφρικές παθήσεις. Επιπλέον, έχει σαφή διουρητική δράση και περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του.

      Δέρμα: το μέλι έχει επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες, διεγείροντας την αύξηση και τη διαίρεση τον κυττάρων. Η συγκεκριμένη δράση του ως ελιξίριο ομορφιάς είναι που το καθιστά βασικό συστατικό κρεμών καλλυντικής φύσης με άριστα αποτελέσματα.

      Είδη : Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, άρωμα και αναλογία συστατικών.

      Ας γνωρίσουμε τις πιο γνωστές ποικιλίες:

Μέλι θυμαριού και ανθέων:

Καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης.

Μέλι θυμαριού:

Καταπολεμά τις φλεγμονές και τον βήχα, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων και παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Μέλι ανθέων:

Βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, δίνει ενέργεια και αντοχή, ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού.

Μέλι πορτοκαλιάς:

Μειώνει το άγχος, επουλώνει τις γαστρίτιδες και βοηθά στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Μέλι καστανιάς:

Ενισχύει την πνευματική διαύγεια, βοηθά στην εγκυμοσύνη και στη φλεβική ανεπάρκεια και έχει αντιμικροβιακή δράση για το έντερο.

Μέλι ελάτης:

Έχει αντισηπτική δράση όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα, ενώ επίσης δρα κατά της κακοσμίας του στόματος και ως εντερογαστρικός ισορροποιητής.

Μέλι πεύκου:

Έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα.

Μέλι ερεικής: Απολυμαίνει το ουροποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως αντιρρευματικό.

      Συνοψίζοντας, το μέλι είναι ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα διατροφής, ένα ανεκτίμητης αξίας προϊόν της φύσης και ένα πρωτότυπο δώρο προς εκείνους που αγαπάμε, χαρίζοντάς τους γλυκές στιγμές και το πολυπόθητο «ευ ζην»!

    Η συμβουλή του γιατρού σας: Η λήψη γλυκόζης με τη μορφή σάκχαρης είναι ολέθρια. Ιδιώς σε άτομα που είναι άρρωστα είτε από διαβήτη, είτε έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Πρέπει όλοι να μάθουμε επιτέλους ότι όλα τα κύτταρα του σώματός μας ακόμη και τα καρκινικά, αρέσκονται να προσλαμβάνουν γλυκόζη ώστε μέσω του μετραβολισμού να παράγουν ενέργεια και να διατηρούνται εν ζωή. Αν τώρα δεχτούμε ότι το ίδιο συμβαίνει αναμφισβήτητα με όλα τα αυτοκαταστροφικά κύτταρα των διαφόρων ειδών καρκίνου, αντιλαμβανόμαστε τι κακό κάνουμε στον εαυτό μας. Βοηθούμε τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν, τους όγκους να αναπτυχθούν και τελικά τον καρκίνο να επεκταθεί σε βαθμό μη ιάσιμο. Τούτο ισχύει ιδιαίτερα σε όσους δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνο. Φανταστείτε το κακό που κάνουν στον εαυτό τους καταναλίσκοντας σκέτη λευκή, επεξεργασμένη σάκχαρη, ούτε καν τη καφετιά και λιγότερο επεξεργασμένη. Πολύ περισσότερο όσοι χρησιμοποιούν την εθνοκτόνα, ανθρωποκτόνα Κόκα Κόλα. Τα παραπάνω ισχύουν ιδιαιτέρως για τους πάσχοντες από βουλημία για τους υδατάνθρακες μια μορφή διατροφικής αλλά και ψυχοσωματικής διαταραχής

    Προσπαθήστε λοιπόν να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με το μέλι, το οποίο είναι εξίσου γλυκό αλλά μικρότερης θερμιδικής αξίας. Άρα ακόμη κι αν υπερβάλλετε στην ποσότητα λήψης παχαίνετε λιγότερο. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση 1-2 κουταλιών σούπας μέλι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, ένα διάλυμα με νερό, λεμόνι και μέλι αντισταθμίζει την κατανάλωση αλκοόλ για όσους έχουν μικρού έως μετρίου βαθμού τάση να το τσούζουν λίγο παραπάνω. Φυσικά μην έχουμε αυταπάτες για τις περιπτώσεις αλκοολισμού. Δε κάνει τίποτα. Ο αλκοολισμός αντιμετωπίζεται με άλλους τρόπους βασικά δε όπως οι παντός είδους καταχρήσεις: με την εξάσκηση και ανάπτυξη του αυτοελέγχου, με την εγκράτεια ή αποχή από το οινόπνευμα αλλά και τις ψυχικές διασυνδέσεις που οδηγούν στην κατάχρηση οινοπνεύματος.

Ευαγγελάτος Γεώργιος Νευρολόγος-Ψυχίατρος Ενηλίκων, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, πάνω σε ένα άρθρο της αγαπητής φίλης Μαίρης Καρά. την Τετάρτη, 03 Ιούνη 2015

https://mail.hol.gr/rdomino5/mail/RE002770_17294.nsf?OpenDatabase

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.