Λόγια ενός παππού στην εγγονή του.

Ήταν ανήμερα του Σταυρού, κι ένας παππούς ετοίμαζε την πεντάχρονη εγγονή του για την εκκλησιά. Εκεί που της κτένιζε τα μακριά, καστανά μαλλιά της, της σιγοψιθύριζε σε γλυκούς, ήπιους τόνους: «Σ’ όλη μου τη ζωή δούλευα κοριτσάκι μου, κι αυτό που κάνω τώρα, να σου κτενίζω τα μαλλιά, δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω στις δικές μου κόρες αν και το ήθελα πολύ. Να έχω τον χρόνο να τους χαδεύω τα μαλλιά, να τις κτενίζω, να τις πηγαίνω στην εκκλησιά και βόλτες στην γειτονική παιδική χαρά. Την ευκαιρία τούτη, την ηρεμία και τις μοναδικές στιγμές να τις ντύνει, να τις κτενίζει και να τις συμβουλεύει την είχε η προγιαγιά σας η Παναγιώτα. Δεν την πρόλαβες την προγιαγιά έτσι δεν είναι; Αλλά την ξέρεις από τη φωτογραφία της στο σαλόνι…».

Το κοριτσάκι έκλινε αμίλητο, καταφατικά το κεφαλάκι του. Ναι, την ήξερε την προγιαγιά από τη φωτογραφία με το βυσσινί πλαίσιο στο σαλόνι.

Κι ο παππούς πήρε το κουράγιο να συνεχίσει τον μονόλογό του: «Πρέπει να θυμόμαστε χρυσή μου τους παλιούς που φύγανε. Γιατί παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες που συνάντησαν στη ζωή τους συμβούλευαν σωστά και τα έδιναν όλα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Πρέπει να τους μνημονεύουμε και να ζούμε με την ανάμνησή τους γιατί έτσι κι αλλιώς μια μέρα θα τους συναντήσουμε εκεί ψηλά στον ουρανό, όπου μια μέρα θα συναχθούμε όλοι. Έτσι δεν είναι;»

Πάλι το κοριτσάκι έγνεψε καταφατικά το χαριτωμένο κεφαλάκι της.

Κι ο παππούς συνέχισε: «Εκεί πάνω θα τους βρούμε και θα μας ρωτήσουν, τι κάνατε όταν εμείς φύγαμε και σας  αφήσαμε μόνους, ελεύθερους κι ανεξάρτητους να συνεχίσετε να ζείτε και να ευδοκιμείτε στην πατρίδα; Την πουλήσατε ρε στους Φράγκους για τεσσαράκοντα αργύρια! Ντροπή σας! Μια Ελλάδα ελεύθερη, την κάνατε υπόδουλη και ζητιάνα! Αλίμονό σας αν δεν ξεσηκωθείτε να την πάρετε πίσω. Συμφωνείς αγαπούλα μου;»

Το κοριτσάκι ίσιωσε το βλέμμα του και κοίταξε κατάματα τον παππού με το αθώο μουτράκι του. Κι αυθόρμητα, με απροσχημάτιστο τρόπο, του είπε σαν ώριμη, συγκροτημένη από το αίμα και την ιστορία της φυλής, ελληνίδα γέννα: «Δεν θα προλάβουν οι παλιοί να τους ρωτήσουν αυτοί, εμείς πρώτοι, τα  παιδιά τους θα τους ρωτήσουμε και θα γίνουμε οι δικαστές τους παππού!»

Ευαγγελάτος Γεώργιος   

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.