Για μια λίρα!!

H οικογένεια Προκοπίου και οι offshore με επαύλεις στο Λονδίνο

Η νέα διαρροή εγγράφων έφερε στο φως το ιδιοκτησιακό καθεστώς δύο πανάκριβων ακινήτων σε μία από τις πλουσιότερες γειτονιές της βρετανικής πρωτεύουσας

 

Τον Ιανουάριο του 2009, δικαστήριο του Λονδίνου διέταζε μία ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών να εγκαταλείψουν δύο πανάκριβες επαύλεις επί της οδού Park Lane, τις οποίες είχαν καταλάβει και έμεναν μέσα. Με θέα στο Hyde Park και γείτονα τη Μαντόνα και κάποιους από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, οι καταληψίες κατάφεραν να μείνουν μόλις ένα μήνα στα επταώροφα κτίρια, τα οποία χώριζε ένας τοίχος.

Έρευνα των ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ & ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ
Εικονογράφηση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Τα κτίρια ανήκαν στον Gerald Grosvenor, τον εκλιπών 6ο Δούκα του Westminster, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείτο ο πλουσιότερος κατασκευαστής ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της χώρας. Οι επαύλεις της Park Lane, είχαν εκμισθωθεί για μακροχρόνια χρήση (leasehold) σε δύο offshore εταιρείες, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Konzeo Ltd και Weleta Ltd.

«Πολύ συχνά οι υπεράκτιοι ιδιοκτήτες δείχνουν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για το ακίνητο [που κατέχουν] – είναι απλώς ένα περιουσιακό στοιχείο που θα εμπορευτούν όπως κρίνουν κατάλληλα» ανέφερε τον Οκτώβριο του 2009 σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ο Paul Palmer, υπάλληλος του δημοτικού συμβουλίου του Westminster και υπεύθυνος για τα άδεια ακίνητα της περιοχής. Στη συνέχεια σημείωνε ότι οι ιδιοκτήτες των offshore και κατά συνέπεια και των δύο συγκεκριμένων κτιρίων είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Χωρίς απάντηση

Ο Palmer έστειλε επανειλημμένα επιστολές στις δύο εταιρείες των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, ζητώντας τους να εξηγήσουν γιατί τα κτίρια είναι άδεια, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.Στο δικαστήριο για την έξωση των καταληψιών, οι δύο offshore εταιρείες, η Konzeo Ltd και Weleta Ltd. εκπροσωπήθηκαν από τον ίδιο δικηγόρο, ο οποίος είπε στον πρόεδρο ότι οι ενάγοντες κατέχουν το ακίνητο ως ιδιοκτήτες μακροχρόνιας μίσθωσης. Ένας από τους καταληψίες, που ήταν παρόν στη διαδικασία, ζήτησε από τον πρόεδρο να τους δοθούν λίγες ημέρες προθεσμία πριν εγκαταλείψουν το κτίριο, διότι κατοικούσαν εκεί περίπου 40 άτομα, και θα έμεναν άστεγοι. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε την άμεση εκκένωση των κτιρίων από τους καταληψίες.

Στη διαρροή των Paradise Papers εντοπίστηκε ότι πραγματικοί δικαιούχοι των offshore των δύο πανάκριβων ακινήτων είναι Έλληνες.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ

 

Τα 13,4 εκατομμύρια αρχεία της νέας διαρροής προέρχονται από δύο εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα που διατηρούνται από κυβερνήσεις σε χώρες-σταθμούς της παγκόσμιας σκιώδους οικονομίας. Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις αποκαλύψεις από τη διαρροή εγγράφων offshore και την βραβευμένη με Πούλιτζερ έρευνα των Panama Papers το 2016 από το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης. Τα νέα αρχεία φέρνουν στο φως ένα διαφορετικό σετ ανεξερεύνητων φορολογικών παραδείσων, συμπεριλαμβανομένων μερικών με καλύτερη φήμη και υψηλότερο κόστος για να διατηρεί κανείς offshore, όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν και οι Βερμούδες. Οι πιο λεπτομερείς αποκαλύψεις περιλαμβάνονται σε εταιρικά αρχεία που απλώνονται σε βάθος δεκαετιών και προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Appleby που ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στις Βερμούδες.

Όπως φαίνεται από τα αρχεία της Appleby, η Konzeo Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία έχει υπό την κατοχή της την έπαυλη της οδού Park Lane, είχε ως δικαιούχους μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Προκοπίου, ο πατριάρχης της οποίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές real estate στην Μεσόγειο. Σε μέλη της οικογενείας φαίνεται ότι ανήκει και η Weleta Limited, στην οποία ανήκει με μακρόχρονη μίσθωση το ακριβώς δίπλα δίδυμο κτίριο της ακριβότερης περιοχής του Λονδίνου.

Δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον κύριο Προκοπίου για να του θέσουμε τα ερωτήματά μας, παρά τα αιτήματά μας, μέσω τηλεφώνου, στο γραφείο του στην Ελλάδα, και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε στενό συνεργάτη του.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΙΡΑ

 

Στα έγγραφα της Appleby φαίνεται ότι το 2010 ανατέθηκαν από την Andco Nominees Limited, που φαίνεται ότι κατείχε όλες τις μετοχές της Konzeo εκείνη την περίοδο, «τα συμφέροντα 25.000 μετοχών» σε μέλος της οικογένειας Προκοπίου έναντι μίας λίρας. Άλλες 25.000 μετοχές της Konzeo φέρεται να μεταβιβάστηκαν σε άλλο μέλος της οικογένειας έναντι και πάλι μίας λίρας από την ίδια εταιρεία.

Το ίδιο φαίνεται ότι συνέβη και με το δίδυμο κτίριο υπό την κατοχή της Weleta. Για μία λίρα, την ίδια περίοδο το 2010, η Andco Nominees φέρεται να μεταφέρει τις 50.000 μετοχές της Weleta σε άλλα δύο μέλη της οικογένειας Προκοπίου, από 25.000 μετοχές στο καθένα. Ένα ακόμα έγγραφο δείχνει ότι «τα συμφέροντα» 25.000 μετοχών της Weleta μεταφέρονται από ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο και πάλι για μία λίρα. Από άλλα έγγραφα προέκυπτε ότι η Weleta και η Konzeo ήταν συνδεδεμένες. Η αξία των κτιρίων εκείνη την περίοδο εκτιμόταν στα 20 εκατομμύρια λίρες.

Και στις δύο offshore φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί ονομαστικός μέτοχος (nominee shareholder), η Darbara Limited που έδρευε στη Νήσο του Μαν, την δικαιοδοσία μυστικότητας ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με έγγραφα, το 2012 η Darbara Limited κατείχε το 100% των μετοχών των offshore από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που κατείχαν τα κτίρια, ενώ μέλη της οικογένειας Προκοπίου αναφέρονταν ως οι πραγματικοί δικαιούχοι.

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

 

Στα αρχεία της Appleby που αφορούν την υπόθεση των δύο ακινήτων της Park Lane εντοπίστηκαν και διάλογοι μεταξύ των συνεργαζόμενων δικηγόρων όπου περιγράφεται μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούσε το δικηγορικό γραφείο για να προσελκύει μεγάλους πελάτες.

Οι μετοχές των εταιρειών μεταβιβάστηκαν σε μέλη της οικογένειας για το ποσό της μιας λίρας.

«Είμαστε στη διαδικασία της προσφοράς για μία νέα δουλειά που συνδέεται με μία άλλη πολλή μεγάλη δουλειά, την οποία ελπίζει να κερδίσει το γραφείο μας στον Μαυρίκιο», έγραφε υπάλληλος της Appleby σε mail. «Πρόκειται για την ενδεχόμενη μεταφορά περίπου 250 εταιρειών. Ωστόσο, ο πελάτης θα ήθελε να δοκιμάσει τις υπηρεσίες της Appleby σε πρώτη φάση. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός τέλους για την ανάληψη τριών εταιρειών που έχουν περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο από τις εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, αλλά η διοίκηση πραγματοποιείται στη Νήσο του Μαν. Για να ενθαρρύνουμε τον πελάτη να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μας, έπρεπε να παραθέσουμε πολύ χαμηλά τέλη ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι προσδοκίες για την παροχή υπηρεσιών εγγεγραμμένου γραφείου, εγγεγραμμένου αντιπροσώπου και μετόχου στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους ανέρχονται σε 450 δολάρια ανά εταιρεία. Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν εξετάσετε αυτή την τιμή και επανέλθετε με μια πρόταση. Ευελπιστούμε για το όφελος του ομίλου στο σύνολό του, εάν το δείγμα αυτό (σ.σ. των τριών εταιρειών) ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα (σ.σ. της Appleby)», ανέφερε ο υπάλληλος. Τελικά η απάντηση ήρθε θετική, στα 450 δολάρια ανά εταιρεία. Από τα στοιχεία της διαρροής δεν φαίνεται ότι η Appleby πήρε τη δουλειά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.