Μάθετε πως να πλουτίσετε εσείς και τα παιδιά σας. Οφείλετε να γνωρίζετε πως εξελίχθηκε η τεχνική του πολέμου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να στον φέρουν στη γειτονιά σου οι πιο προσφιλείς φίλοι σου! Μέρος 6ο

Καντάφι ο διασυρμός ενος νεκρού δείχνει την μανία των εχθρών του ντόπιων και ξένων. Στη θέση του μπορεί να βρεθεί όποιος τα βάλει με τους μεγάλους. Οράτε το δράμα της Βενεζουέλας τώρα, της Αργεντινής αλλά και της όλης Λατινικής Αμερικής παλιότερα. Μόνο η Κούβα την έχει προς το παρόν γλυτώσει αλλ’ ως πότε;.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι στη σύγχρονη εποχή ο πόλεμος είναι η πιο επικερδής επιχείρηση. Τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών είναι ευθέως ανάλογα της έκτασης, της διάρκειας και της καταστροφής που προκαλεί ένας πόλεμος.

Και όταν αυτός τελειώνει, ακολουθεί μια μακρά περίοδος ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών, δηλαδή ο χορός των κερδών για τις εταιρείες που θα την αναλάβουν. Κάπως έτσι κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρες οικονομίες κρατών, κυρίως των πιο ισχυρών.

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ίσως εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουμε, ο ακριβότερος, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ εκτιμά ότι μεταξύ 2001 και 2010 το συνολικό κόστος αυτού του πολέμου έφτασε το 1,14 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και με υπολογισμό περισσότερων δεδομένων, το συνολικό κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας προσεγγίζει τα 4-6 τρισ. δολάρια. Μπορούμε να υποθέσουμε επομένως ότι ανάλογου μεγέθους είναι και τα κέρδη που αυτός ο πόλεμος αποφέρει σε όσους επενδύουν σ’ αυτόν.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι υπαρκτό. Εξίσου αναμφισβήτητο όμως είναι το γεγονός πως, πέρα από την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το φαινόμενο αυτό είναι και ένα θαυμάσιο πρόσχημα (βλέπε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.) για να ξεκινήσει ένας πόλεμος και για επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών από τις ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη.

Επιπλέον η τρομοκρατία αλλάζει όλα τα δεδομένα κήρυξης πολέμου που ίσχυαν στο παρελθόν, καθώς δεν αναζητούνται πλέον συνοριακές ή άλλες διαφορές και δεν απαιτείται κάποια γειτνίαση συμφερόντων. Ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί έναν εχθρό που να βρίσκεται οπουδήποτε και με αυτή την έννοια είναι πιο άμεσος και πιο επικίνδυνος από όλους τους προηγούμενους.

Μια μεγάλη δύναμη μπορεί να βρι ευκαιρίες να κηρύξει με το έτσι θέλω έναν πόλεμο εις βάρος ενός μικρού και αδύναμου ¨κράτους με το έτσι θέλω. Δεν πρόκειται να ρωτήσει κανέναν ούτε αν κάποιοι το πάνε στο διεθνές δικαστήριο πρόκειται να σεβαστεί τις αποφάσεις του. παράδειγμα η εισβολή στο Ιράκ και η γελοία δικαιολογία των Μπους και Μπλαιρ ότι ο Σαντάμ Χουσείν κατέχει όπλα χημικού και μικροβιακού πολέμου. Όμοια η εισβολή των συμμάχων με πρωτοπόρο δράστη τοω Μπιλ Κλίντον, στη Γιουγκοσλαβία και η κατάτμησή της σε μικρά κρατίδια με δικαιολογίες που δεν ευσταθούσαν, ότι ήταν αιμοσταγής δικτάτορας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Απεδείχθη τελικά μετά θάνατον (τον σκότωσαν στη φυλακή; Πέθανε από ανακοπής κσνείς δεν ξέρει.) ότι ήταν αθώος. Σκοπός ήταν να συντριβεί η Σερβία που αντιστεκόταν. 

Άρα ο πόλεμος αφορά όλους μας, όλη την ανθρώπινη κοινότητα και μόνο αν ξυπνήσουν οι λαοί μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αύριο αν η Ελλάδα αλλάξει και ανέλθουν άξιοι πολίτες στη διακυβέρνηση της χώρας ποιος μας λέγει ότι δεν θα υποστούμε τα ίδια; Υπάρχουν αγαστοί “φίλοι-γείτονες” ολόγυρα που θα τρίβανε τα χέρια τους αν εμείς ερχόμαστε σε ρήξη με το πλανητικό κατεστημένο.

Και ακριβώς γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε την αξία, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης στις σύγχρονες συνθήκες, των φιλειρηνικών κινημάτων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Δεν νοείται πολίτης αυτού του πλανήτη που να μην συμμετέχει σε έναν φιλειρινικό πυρήνα στη χώρα του καθώς και να μην φροντίζει να τον επεκτείνει και να τον κάνει γνωστό στους συμπολίτες του.

http://www.efsyn.gr/arthro/o-syghronos-polemos

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.