Το αιώνιο ερώτημα

Για το θείο γράμμα θα μπορούσα να γράψω κι έχω γράψει, τόμους ολόκληρους. θα αρκεστώ μόνο σε τούτα τα παρακάτω λίγα κι ελάχιστα:

Πρόκειται για το αιώνιο ερώτημα που απασχολούσε, απασχολεί και θα απασχολεί την ανθρωπότητα, γιατί υπαρχουν άνθρωποι και ολόκληροι λαοί, που δεν πιστεύουν στον Ιησού και στον Πατέρα κι επομένως και στον Παράκλητο;

“Μαρία μη μου άπτου”.

Τόσα πολλά θαύματα, σημεία και τέρατα, αναστάσεις και προβλέψεις όσο και προφητείες έκανε για τον εαυτό του, τους μαθητές αλλά και το μέλλον του Ισραήλ, κι όμως η απιστία των ανθρώπων υπ’ηρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Ο χρόνος που έγιναν  τα δραματικά γεγονότα η αποσταση από το τότε, παίζει κάποιο ρόλο, οι σύγχρονες συνθήκες ζωής,  και άλλλοι λόγοι, δικαιολογίες άφθονες μπορούν να βρουν οι μη πιστεύοντες αλλά ο Θεός ου μυκτηρίζεται.

Πάνω από όλα υπερισχύει η ανωτερότητα της σκέψης, των λόγων, το μεγαλείο της καρδιακής αγάπης, το να δίνεις τη ζωή σου λύτρο αντι πολλών, να υποφέρεις φρικτούς πόνους, μαρτύρια ατέλειωτα και συσσωρευτικά μέχρι να ξεψυχήσεις κι όμως όπως αυτός να λες “Πατέρα μου συγχώρα τους, δεν ξέρουν τι κάνουν” και να το εννοείς είναι αμίμητο και κορυφαίο. Κυριολεκτικά υπεράνθρωπο, ξεφεύγει απ’ τ’ ανθρώπινα.

Κι όμως υπάρχουν εκατομμύρια που δυσπιστούν, αμφισβητούν, απιστούν ή πιστεύουν σε άλλους Θεούς και δαίμονες ως τα σήμερα και για αιώνες στο αύριο. Μόνο να άφηναν οι μη πιστεύοντες, την καρδιά τους να αφουγκραστεί τα ορατόρια, τους ψαλμούς, τις λειτουργίες, τις καντάτες, τα ρέκβιεμ που έγραψαν γι’ Αυτόν οι μεγαλύτερες μουσικές αυθεντίες στον πλανήτη δεν θάπρεπε να υπάρχει άνθρωπος άπιστος στις μέρες μας.

Και οι διασημότεροι ζωγράφοι κι αγιογράφοι, οι γλύπτες και οι αρχιτέκτονες, Αγιά Σοφιά, Νότρ Νταμ, η Παναγιά της Λούρδης, η Σάκρ Κερ, (Ιερή Καρδιά), Καθεδρικοί Ναοί, υπέροχες εκκλησίες μοναδικά μοναστήρια όπως το Άγιο Όρος, τα  Μετέωρα, η Ασίζη, είναι ικανά να συντρίψουν και την πιο σκληρή καρδιά αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς την μικρότητά του μπρος στην ιερότητα της σύλληψης της Τέχνης.

Ύστερα η ποίηση, η συγγραφή αθάνατων έργων ων ουκ έστι αριθμός, πως μπορεί να αφήσει και την πιο πέτρινη καρδιά ασυγκίνητη;

Κι όμως, πολλοί οι κλητοί κι ολίγοι οι εκλεκτοί. Γιατί Θεέ Παντοδύναμε; Επειδή σέβεσαι την ανθρώπινη βούληση κι ελευθερία. Αλλά και για να εκπληρωθεί και να συνεχίσει να εκπληρώνεται στους αιώνες ο λόγος του Ησαία 800 χρόνια προ Χριστού, ως τα σήμερα και στο αύριο. “Κύριε” είπε, “ποιος επίστευσε σε όσα του είπαμε; Και στη δύναμη του Θεού που ενέργησε τόσα θαύματα πολλά και μεγάλα σε ποιον έγιναν αντιληπτά και καταληπτά; Ο Θεός παραχώρησε να τυφλωθούν οι οφθαλμοί τους και να σκληρυνθεί μέχρι αναισθησίας και αναλγησίας η καρδιά τους, με αποτέλεσμα να μην δουν με τα μάτια τους και να μην εννοήσουν με το νου και τη λογική τους και να επιστρέψουν ταπεινά εν μετανοία σε μένα και να τους θεραπεύσω (σαν τον ληστή)”.

Αυτό τα ερμηνεύει όλα και στο παρελθόν και στο παρόν και στο μέλλον, όσο η αθεία και το κακό θα υπερισχύει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.