Το αγαθό πανίσχυρο πάντοτε εκπλήττει, το κακό ανίσχυρο, πάντα αναμενόμενη η πορεία του

Πλύσου στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και θα δεις

Μέγα παράδειγμα η θεραπεία του τυφλού. Λίγο πριν τον θεραπεύσει ο Ιησούς είχε εκπλήξει τους μαθητές του και όσους τον άκουγαν με τα εξής λόγια:

«Εγώ ειμί το φως του κόσμου».

Η πρώτη ασθενής μου στο Dunlap Manhattan State Hospital της Νέας Υόρκης ήταν μια μαύρη γύρω στα 35 χρόνια κι επέμενε, «Είμαι ο Μωυσής», το έλεγε με τόση φυσικότητα και απλότητα που αν δεν είχε μπει με ακούσια εισαγωγή, οι έχοντες άγνοια θα έλεγαν «τι στην ευχή συμβαίνει εδώ; Έχουμε μετενσάρκωση κάποιου προφήτη στη δύστυχη μαυρούλα;»

Από έργα όμως η κυρία αυτή χωρισμένη όσο θυμάμαι, μηδέν. Δεν είχε τίποτα να επικαλεστεί. Ο Ιησούς όμως, τον οποίο αν τον ακούγαμε να λέει τέτοιες μεγαλοστομίες σήμερα θα τον νοσηλεύαμε, είχε έργα να το αποδείξει εκπληκτικά και μοναδικά. Πανίσχυρα και σε απόλυτο βαθμό αγαθά.

Για να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του έφτυσε χάμω και έφτιαξε πηλό από το φτύμα κι άλειψε τα μάτια του τυφλού ο οποίος έπασχε από συγγενή ανοφθαλμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι τυφλοί αυτοί δεν έχουν οφθαλμικούς βολβούς και ο Χριστός απέδειξε δι’ έργων πως είναι ο Δημιουργός του σύμπαντος χωρίς να το επιδεικνύει. Το αγαθό ατόφιο χρυσάφι, δεν υπάρχει ανάγκη να το διαφημίζεις. Είναι πανίσχυρη απόδειξη από μόνο του.

Το κακό τώρα, βρίσκεται παντού, κατακλύζει τα πάντα και ψάχνει να βρει τρόπους για αποδείξει την τερατώδη αλήθεια που δεν αποδεικνύεται με όσες προσπάθειες κι αν κάνουν αυτοί που το εκφράζουν και το διαπράττουν.   Όσα επιχειρήματα κι αν παρατάξουν, το ψεύδος, η απάτη μένει ανοιχτή και ακάλυπτη. Χαίνει σαν πληγή. Σ’ αυτή την παγίδα έπεσαν και πάλι οι Φαρισαίοι.

Ως συνήθως ανέκριναν τον προ ολίγου τυφλό σαν να διέπραξε έγκλημα. Ο βαθύτερος σκοπός να αποδείξουν ότι ένας αμαρτωλός και δαιμονισμένος άνθρωπος  ποιεί τέτοια έργα εν τω άρχοντι των δαιμονίων και μάλιστα σε ημέρα Σάββατο, όπου είναι καταραμένος όποιος κάνει κοινωφελή έργα αντί να κάθεται αμέτοχος και να προσεύχεται στο ταμείο του σπιτιού του.

Όμως ο πρώην τυφλός ξέρει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό βάζοντας απλή λογική και τους αποστομώνει: «Εδώ είναι το απίθανο και  εκπληκτικό, πως εσείς δεν ξέρετε οι μορφωμένοι και γνώστες των γραφών που τις παίζετε στα δάχτυλα, από πού είναι αυτός ο άνθρωπος που μου άνοιξε τα μάτια. Όλοι ξέρουμε το αυτονόητο, πως ο Θεός τους αμαρτωλούς δεν τους ακούει αλλά αν κάποιος τον σέβεται και εκτελεί το θέλημά του, αυτόν ακούει. Από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος δεν ακούστηκε ν’ ανοίξει κανείς τα μάτια εκ γενετής τυφλού. Αν δεν ήταν από τον Θεό δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα.»

Φυσικά αυτά τα λόγια έκαναν έξαλλους τους Φαρισαίους. Το σκότος, η προκατάληψη και η μεροληψία δεν αντέχουν την παντοδυναμία της αλήθειας. «Ποιος είσαι ρε συ που θα μας κάνεις μάθημα; Βουτηγμένος στην αμαρτία γι’ αυτό και γεννήθηκες τυφλός από τα γεννοφάσκια σου καταραμένος  και εξαθλιωμένος, και ήρθες να μας κάνεις το δάσκαλο». 

Και φυσικά τον πέταξαν έξω με τις κλωτσιές.

Παρόμοια γεγονότα  έγιναν και με τον παραλυτικό που σήκωσε ο ατυχής ημέρα Σάββατο το κρεβάτι του θεραπευθείς μέχρι την ανάσταση του Χριστού, όπου ακόμη διαλαλούν οι Γραμματείς, οι Φαρισαίοι και οι Ραβίνοι τη δική τους αλήθεια: «Ψέματα τα περί ανάστασης του Χριστού. Έκλεψαν το σώμα του οι μαθητές και είπαν οι ψεύτες, οι λαοπλάνοι  και απατεώνες, πως αναστήθηκε ο Χριστός», κι αυτή η άποψη επικρατεί από τους ανθρώπους του σκότους μέχρι σήμερα.

Εγώ ο ίδιος έχω ακούσει από πολλούς Ελληνολάτρες, αλλά και παλιούς αριστερούς, οι οποίοι είχαν φάει εξορίες για το πιστεύω τους και  πέρασαν διωγμούς και βασανιστήρια από τους άλλους φαρισαίους και υποκριτές τους δήθεν εθνικόφρονες και πατριδοκάπηλους αρχικαπιταλίστες, να χρησιμοποιούν τα ίδια εωσφορικά επιχειρήματα:  «Οι μαθητές κλέψανε το σώμα του Χριστού».  

Όλα αυτά έχουν μια βάση και αρχή· την εκούσια την τυφλότητα η οποία θεμελιώνεται στον εωσφορικό εγωισμό ο οποίος αναπτύσσεται σχεδόν από τον πρώτο χρόνο ζωής όταν οι γονείς νταντεύουν τον γιο και την κόρη τους χωρίς ταπείνωση αλλά με την αλαζονεία πως είναι το πιο έξυπνο και μοναδικό παιδί στον κόσμο, ο “απεσταλμένος” που αύριο θα γίνει ο νέος Αϊνστάιν.   

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.