Μοναδική εμπειρία από το συλλαλητήριο της 20ης Γενάρη του 2019

Η ημέρα ξεκίνησε όμορφα με στιγμές έντονης συγκίνησης και πατριωτικής έξαρσης ας είναι καλά και ο παπα-Θανάσης που στο «δι’ ευχών» τα έψαλλε καλά και στη Διοικούσα Εκκλησία και φυσικά στα λαμόγια που μας κυβερνούν. Εντύπωση έκανε στο εκκλησίασμα το γεγονός ότι αναφέρθηκε συγκρίνοντας τις ταλαιπωρίες μας σαν λαός με τις ταλαιπωρίες του εβραϊκού έθνους 40 χρόνια στην έρημο και μόνο οι τριαντάρηδες και κάτω επέζησαν. Τούτο διότι οι άνω των τριάντα ετών είχαν κάνει τόσες αμαρτίες, ασέβειες, ασέλγειες και παρασπονδίες απέναντι στον Θεό ώστε η τιμωρία τους να μην δουν ούτε από μακριά τη γη της Χαναάν σαν τον Μωυσή, λίγο τους έπεφτε.

«Δικαίως παθαίνουμε ότι παθαίνουμε αγαπητοί και οι περισσότεροι από μας έχουμε κάνει τα ίδια και χειρότερα  από τους Ισραηλίτες».

Στο σημείο αυτό δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη σκέψη μου από το να πετάξει μακριά στους 300.000 φόνους-εκτρώσεις ετησίως των ελληνικών ζευγαριών μέχρι το 2010. Από την εποχή της οικονομικής κρίσης μέχρι αυτή τη στιγμή λέγεται πως οι εκτρώσεις έχουν περάσει σ’ αυτό το ρημαγμένο έθνος των Απολωλότων, τις 500.000 το χρόνο.

«Φωνή λαού, οργή Θεού! Φωνή προγονική, φωνή αρχαία ελληνική από το 808 π.Χ. που ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό κρατίδιο της Μακεδονίας.

Με το τέλος της λειτουργίας ξεκινήσαμε δύο πούλμαν μαζί για την Αθήνα. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, κάθε φορά που βλέπαμε ένα πούλμαν με σημαία να μας προσπερνάει ακόμη και μικρά ΙΧ να φέρνουν την γαλανόλευκη, χειροκροτούσαμε και παίρναμε θάρρος και κουράγιο. Από την ηχητική εγκατάσταση του πούλμαν ο Μίκης και τα δημοτικά τραγούδια έδιναν και έπαιρναν. Από τις 10.00 το πρωί με μια στάση μόνο, φτάσαμε στη Συγγρού γύρω στις 13.45μμ. Με τον παπά- Θανάση μπροστά με ντουντούκα να φωνάζει στεντόρεια, συνθήματα,  με τις σημαίες ν’ ανεμίζουν στον μουντό καιρό και τα πανό μας, αρχίσαμε την πορεία προς τη Βουλή. Εγώ κράταγα ένα που έγραφε: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ: «Ό,τι γράφεται με αίματα δε σβήνει με ψέματα». Άλλοι κράδαιναν παρόμοια συνθήματα. Γύρω στις 14.30μ.μ. φτάσαμε στη Βουλή, πατείς με πατώ σε.

Μακεδονία είναι ελληνική

Στα μεγάφωνα ακούσαμε ότι ήρθε η σειρά του Πατέρα Θεολόγου του Κουτλουμουσιανού να μας μιλήσει εκ μέρους της Ιεράς Εποπτείας των μονών του Αγίου Όρους. Μετά ήρθε η σειρά της Ερμιόνης της αδερφής του Κώστα Κατσίφα: «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» φώναζε ξανά και ξανά και μας έκανε η τρεμάμενη φωνή της να ριγήσουμε. «Νιώθω φοβερά συγκινημένη απόταν είδα τη σημαία που είχε φτιάξει ο ίδιος ο αδερφός μου να την κουβαλάνε 8 παλληκάρια».

Από αυτό καταλαβαίνετε το μέγεθός της. Έδωσε έναν μισθό για να την κατασκευάσει.  

Λίγα ληγμένα δηλητήρια δεν είναι δα και μεγάλο πρόβλημα ούτε η πρώτη φορά που τα εισπνέουμε

Γύρω στις 15.00μ.μ. άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες  βομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα. Φύσαγε νοτιάς κι εμείς όπως βρισκόμασταν μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη δεν μας άγγιζαν. Βέβαια το πλήθος ήταν τόσο και το δάσος των σημαιών τεράστιο ώστε να μην βλέπουμε τι γινόταν στα δεξιά και αριστερά σκαλοπάτια της Βουλής, πολύ περισσότερο στις άλλες εισόδους. Λόγω ύψους ήμουν προνομιούχος και μπορούσα να βλέπω κάπως καλλίτερα τι γινόταν. Αριστερά του μνημείου ένας μασκοφόρος ήταν προκλητικά ανεβασμένος στο ύψος των ΜΑΤ και κυμάτιζε μια μεγάλη σημαία. Δεξιά στην αρχή της σκάλας, υπήρχε συγκεντρωμένη μια ομάδα ιερέων από όλη την Ελλάδα. Οι βομβίδες κρότου λάμψης και τα καπνογόνα έπεσαν αρχικά αριστερά μας. Όπως ακούσαμε από τον εισηγητή, η βροχή που άρχισε να πέφτει και ο αέρας ήταν με το μέρος της συγκέντρωσης απομάκρυνε τον μολυσμένο αέρα γρήγορα και δεν άγγιζε το πλήθος.

Ύστερα ξεκίνησαν τα επεισόδια από τη δεξιά κλίμακα. Μια  δράκα κουκουλοφόρων επιχείρησε ν’ ανέβη στη Βουλή κτυπώντας τα ΜΑΤ αλλά εξ αποστάσεως. Κάποια μολότοφ προκάλεσε ακίνδυνη πυρκαγιά περιορισμένης έκτασης στο προαύλιο της Βουλής. Τα ΜΑΤ ανταποκρίθηκαν με βιαιότητα και ανάγκασαν τους ιερείς και τον κόσμο να αδειάσει το χώρο μπρος από τον άγνωστο στρατιώτη. Φαινόταν ότι αστυνομία και κουκουλοφόροι «έπαιζαν» πόλεμο ενώ το σχέδιό τους ήταν να τρομάξουν τον κόσμο.

«Μη φοβάστε, μείνετε στις θέσεις σας!» φώναζε ο εισηγητής.

Τώρα τα δακρυγόνα άρχισαν να πέφτουν βροχή. Στα ρουθούνια μου μια έντονη μυρουδιά πιπεριού έγινε αισθητή. Τα δάκρυα άρχισαν να τρέχουν. Κάποιοι δυσπνοούντες άρχισαν να κινούνται δεξιά προς την Πύλη του Αδριανού. Άλλο ρωτούσαν· «πως θα σταματήσουμε τα δάκρυα;»

«Αφήστε τα δάκρυα να κυλούν, είναι φυσιολογική αντίδραση και μην τα σκουπίζετε. Τα δάκρυα σας προστατεύουν», τους απάντησα.

Κάποιοι προνοητικοί, είχαν φέρει Maalox  και Riopan σε υγρή μορφή. Μια φίλη που είχαμε ρθει μαζί από την Πάτρα  ζήτησε από κάποιον λίγο Riopan και το έριξε με τα χούφτα στα μάτια της. «με ανακούφισε αμέσως» μου διηγήθηκε αργότερα.

Εκείνη την ώρα ακούστηκε η φωνή του εισηγητή: «Ανοίξτε δρόμο δεξιά να έρθει το ΕΚΑΒ, ένα παιδάκι 2 ετών έχει εμφανίσει δύσπνοια, κα Όλγα Γεροβασίλη αυτό που κάνετε για να διαλύσετε μια ειρηνική διαμαρτυρία δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Μέσα στους ομιλητές ήταν και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης ο οποίος επανέλαβε κι αυτός τα περί μηνύσεως για τα δακρυγόνα εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Σιγά μπρε, μήπως η μήνυση θα οδηγούσε πουθενά ή θα φόβιζε τον Αρχηγό της αστυνομίας που ο Σύριζα τον προώθησε στο πόστο αυτό. Πρώην διοικητής στη Γενική Ασφάλεια Πατρών τον ήξερα και προσωπικά. Από το 2010 όταν μπήκαν στο σπίτι κλέφτες. «Ρομά μας είπαν» και δεν έκαναν τον κόπο ούτε δακτυλικά αποτυπώματα να πάρουν. Ο διοικητής τότε μου έδωσε φρούδες ελπίδες. «Αν τους πιάσουμε θα σας ειδοποιήσουμε να πάρετε πίσω τα πράγματά σας». Ήξερε ότι τα ηλεκτρονικά που μου κλέψανε είχαν ήδη πουληθεί στο Ζεφύρι αλλά έκανε τον ανήξερο. Φυσικά ποτέ δεν ειδοποιήθηκα. Πρόκειται για ένα νομοταγές ανθρωπάκι χωρίς ισχυρή προσωπικότητα, με άφθονη μνησικακία και πολύ διπλωματικότητα. Είχε τα προσόντα να ανελιχθεί.

Αν και δεν είχαμε οπτική εικόνα από το βήμα που μιλούσαν οι ομιλητές, η εξέδρα είχε τοποθετηθεί στο ίδιο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, εκεί ακριβώς που χρόνια πριν είχε κατεβάσει μυριάδες κόσμο συγκεντρώνοντας υπογραφές για τις ταυτότητες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Αξέχαστες μέρες, ηρωικές μέρες, όπως η 20 Γενάρη του 2019. Όχι βέβαια ότι δεν θα περάσει των εθνοπροδοτών. Αλίμονο τέτοιες πατριωτικές και δημοκρατικές ευαισθησίες ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΙΡΑΚΙΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΣΙΠΡΑΛΕΞ και μια κυβέρνηση που χρόνια αγωνιζότανε να γευτεί τους κυβερνητικούς θώκους και τα οικονομικά τους οφέλη. Κάνοντας χιλιάδες συμβιβασμούς στην ιδεολογία της όσο και στις υποσχέσεις της στο λαό που την πίστεψε για να γλυτώσει από το άγος της Νέας Δημοκρατίας..

Εντωμεταξύ η ώρα πλησίαζε 16 και 30, στις 5 είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε στα λεωφορεία για την επιστροφή. Η βροχή συνέχιζε να πέφτει κάπως άτονα. Εγώ και η φίλη μου, αρχίσαμε να βαδίζουμε τη Συγγρού, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής. Εκατοντάδες τα λεωφορεία  παραταγμένα και στις δυο πλευρές της Συγγρού.

Ξεκινήσαμε γύρω στις 17.45 το ταξίδι της επιστροφής. Κουρασμένοι, ελαφρά ταλαιπωρημένοι από τα ληγμένα ραντίσματα με τα δηλητήρια των ΜΑΤ, αλλά τώρα νιώθαμε πολύ μεγαλύτερη οικειότητα ο ένας για τον άλλο από ότι το πρωί. Είμασταν μια γροθιά, μια ψυχή. Για ένα είμασταν σίγουροι ότι το παρακράτος παίζοντας το ρόλο του αναρχικού, αριστερού αντιφασίστα και του δεξιού χρυσαυγίτη ένα σκοπό είχε· να διαλύσει τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και να μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων όπως και το έκανε «κάτι μεταξύ 60.000 της αστυνομίας και 200.000 του πανάθλιου, αργυρώνητου καναλιού SKY». Φυσικά τα κρατικά ΜΜΕ έκαναν και αυτά την πάπια.

Ευτυχώς ο Νίκος Λυγερός έσωσε την κατάσταση δείχνοντας με τα drones του το απέραντο πλήθος που συνωστιζόταν από το Βυζαντινό Μουσείο ολόκληρη την Κηφισίας, την Συγγρού από πολύ πιο κάτω από την Πύλη του Αδριανού, την Ερμού, την Φιλελλήνων, την Καραγιώργη Σερβίας, την Σταδίου και άλλα.

Επιστροφή στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου κάτω από τον ήχο του  «Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» και τον Εθνικό μας Ύμνο που οι ηλεκτρικές καμπάνες του Ναού σάλπιζαν υπενθυμίζοντάς μας ότι το κακό και οι διαούλοι όλοι μπορεί να κερδίζουν μάχες αλλά τελικά χάνουν τον πόλεμο».

«Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς» από το Πάνθεον των αναρίθμητων ηρώων που μπήκες πρόσφατα και συ!

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Leave a Reply

Your email address will not be published.