Θανάσης Ασκητής: « Ο γάμος είναι ένας παρωχημένος, πεπαλαιωμένος θεσμός που βαδίζει προς εξαφάνιση».

Αυτά τα λόγια ήσαν απ’ όσο θυμόμαστε, οι σεξουαλικοί μύδροι ανάμεσα σε πολλούς άλλους που εξαπόλυσε ο «ειδικός επί των σεξουαλικών θεμάτων» Ψυχίατρος Θανάσης Ασκητής, στη μεταμεσονύκτια εκπομπή του ΑΝΤ1 «Βινύλιο». Την εκπομπή δεν την παρακολουθήσαμε εξ αρχής, πλην τυχαία πέσαμε στο σημείο όπου ανάφερε τα πιο πάνω καυτά και βέβηλα κατά μας λόγια σε ένα ακροατήριο το οποίο τον παρακολουθούσε με ευλάβεια και απόλυτο σεβασμό…  

«Σήμερα οι νέοι έχουν κατανοήσει ότι ο δεσμός του γάμου είναι πεπερασμένος, δημιουργεί νομικά προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά  και γι’ αυτό πιστεύω πως βαδίζει προς κατάργησή του. Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπως οι σημερινές».

Γάμος η αλησμόνητη μέρα της ζωής μας

Κατά τη γνώμη μας δεν  υπάρχει καλλίτερη υπεράσπιση της παγκοσμιοποίησης η οποία βασισμένη πάνω στην ιερή λειτουργία του σεξ οδηγεί  στην περιθωριοποίηση του προαιρετικού μεν, αλλά ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ του Γάμου. Φυσικά ο Ασκητής, δεν πιστεύει, ούτε δέχεται τον Γάμο σαν κάτι ιερό και αιώνιο το οποίο έχει σαν σκοπό να πάρει τους δυο νεόνυμφους από το χέρι και να τους βαδίσει μέσω της αγιαστικής χάριτος  με την επέμβαση της Αγίας Τριάδας στην κορύφωση της σχέσης, που είναι η τεκνογονία και υπεράνω όλων η ηθική και πνευματική τελείωση, η κατάκτηση της ουράνιας βασιλείας. Ο Ασκητής ξέρουμε και από το πλήθος των εκπομπών που παλαιότερα έκανε, στα γνωστά κανάλια της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ψευτιάς και της πολιτικής ρεμούλας (συμπεριλαμβανομένης της προσαμαρικής ΕΡΤ όσο και της μετασυριζικής ΕΡΤ), είναι οπαδός του αγγλοσαξωνικού τρόπου σκέψης η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προτεσταντοκαθολική εξέλιξη της καπιταλιστικής υλιστικής, ορθολογιστικής σκέψης η οποία από τον Διαφωτισμό μέχρι σήμερα διατείνεται ότι η επιστήμη είναι αντικειμενική και ξεκομμένη, ανεξάρτητη από τα οποιαδήποτε ηθικά και θρησκευτικά standards.

 Έτσι εξαπέλυσε τον επόμενο μύδρο… «ξέρετε η Ψυχιατρική όπως και η κάθε επιστήμη έχει τη δική της νομοτέλεια!» Είναι με λίγα λόγια ανεξάρτητη και αντικειμενική επιστήμη και βασισμένη πάνω στην παρατήρηση, τη θεωρία, το πείραμα και  την έρευνα, οδηγείται σε αντικειμενικά συμπεράσματα κατόπιν επιβεβαίωσης της παρατήρησης και του πειράματος το οποίο όσο κι αν επαναλαμβάνεται, δίνει τα ίδια αποτελέσματα.   Καμία αντίρρηση για την αντικειμενικότητα της επιστήμης, αλλά πως μπορείς να συνδυάζεις την καπιταλιστική αντίληψη της φιλελεύθερης αστικής οικονομίας που έχει θεμελιωθεί  στον νόμο της ζούγκλας «άνθρωπος ανθρώπου λύκος» και «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», η οποία θέλει τον ισχυρό να υποτάσσει και να εκμεταλλεύεται  τον αδύναμο, με την θεμελιώδη πυρηνική σχέση των δυο φύλων, (θυμηθείτε τις αναφορές και δημοσιεύσεις μας στην ιστοσελίδα τούτη: « Η λειτουργία του οργασμού μέσω κυριαρχίας και υποταγής») την οποία και ο ίδιος ο Ψυχίατρος αποδέχεται ότι επηρεάζει  η οικονομική κρίση,  οδηγεί το ζευγάρι να αποφεύγει το γάμο και να μην κάνει παιδιά με αποτέλεσμα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα για την πατρίδα μας.

Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν έχει καμιά σχέση η ανεξάρτητη επιστήμη με το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα το οποίο μετά την κατάρρευση του μαρξισμού έχει επιβληθεί πλανητικά και ασφαλώς υιοθετηθεί από την παγκοσμιοποίηση. Μάλλον συγχέει ο Ψυχίατρός μας την επιστήμη με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί ο άθεος, αστικός υλισμός. Ή τα χρησιμοποιεί και τα δυο για να δώσει κύρος στις προσωπικές του απόψεις οι οποίες ασφαλώς προέρχονται από τη σχολή η οποία τον διαμόρφωσε και τον εξειδίκευσε.

Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε πως έχει σε πολλά σωστές απόψεις και έδωσε σωστές απαντήσεις όσον αφορά την απενοχοποίηση του σεξ και τον τρόπο όπου οι σύζυγοι-σύντροφοι μπορούν να απολαμβάνουν μαζί τη σεξουαλικότητα σε πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού. Καταφέρθηκε πχ εναντίον του αυνανισμού κατά μόνας, γεγονός που δείχνει πως αυτή η εγωκεντρική, ναρκισσιστική συμπεριφορά πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στη σχέση του ζευγαριού. Τα περί αυνανισμού μας θυμίζουν τα λόγια του Κώστα Ζουράρι όταν κάποτε του αφιερώσαμε  το βιβλίο μας «Θρησκείες και Σεξουαλικότητα. Η Δαιμονοποίηση της Γυναίκας και ο Αγώνας για την Καταξίωσή της».

-Ξέρεις ο πατέρας μου, είχε πει τότε ο νυν απερίγραπτος βουλευτής, ήταν ο διάσημος σεξολόγος Γιώργος Ζουράρις ο πρώτος που είχε διακηρύξει την απελευθέρωση της μαλακίας σαν μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία!

Αυτά και άλλα σοβαρά κι ευτράπελα από τον πατέρα γνωστό ως σεξολόγο την περίοδο 1945-60 και γιο, σπουδαγμένους εν Βερολίνω o πρώτος και εν Παρισίοις ο δεύτερος.[1]     

Δεν συμφωνούμε όμως στην έναρξη της ερωτικής ζωής από τα 15 χρόνια του αγοριού και του κοριτσιού γιατί το κορμί σ’ αυτή την ηλικία έχει σωματική ωριμότητα. Έχει όμως την ψυχική; Ασφαλώς όχι. Έτσι έχουμε μικρά κοριτσάκια ν’ αρχίζουν την ερωτική-σεξουαλική τους ζωή με εκτρώσεις και τεράστιες ψυχικές επιπτώσεις στο αγόρι, στο κορίτσι, στους γονείς τους.

Όσον αφορά την άποψη που εξέφρασε για την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια και λεσβίες ότι το θέμα ερευνάται και σε 10 χρόνια θα έχουμε απαντήσεις για τις συνέπειες συμφωνούμε, αλλά εκ πείρας μπορούμε να εικάσουμε ότι αν δεν επιχειρήσει το ομοφυλόφιλο ζευγάρι να προτείνει τον εαυτό του σαν πρότυπο, το αγόρι και το κορίτσι θα βρει τον τρόπο να ταυτιστεί από τους συγγενείς του ζευγαριού και να ταυτιστεί σωστά. Αν υπάρξουν όμως απορρίψεις και αναθέματα από τους γονείς του ζευγαριού, ή φανατισμός στο θέμα της ομοφυλοφιλίας από πλευράς λεσβιών και αντρικής ομοφυλοφιλίας τα πράγματα γίνοινται επικίνδυνα.          

Ευαγγελάτος Γεώργιος Ψυχίατρος Παίδων Ενηλίκων, Ψυχαναλυτής της Χορναϊκής Σχολής Ψυχανάλυσης.

[1] Ο Γεώργιος Ζουράρις ήταν ένας από τους πρώτους που συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Σεξουαλικών Ερευνών του Βερολίνου την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Για το έργο του “Ο Αυνανισμός, το πάθος εις το φως της επιστήμης” παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο και απειλήθηκε με θάνατο στο εκτελεστικό απόσπασμα το 1947.  

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.