Διχασμένοι εμφανίζονται οι Βούλγαροι, σε σχέση με την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από το κοινωνιολογικό ινστιτούτο Trend και μετέδωσε η βουλγαρική δημόσια ραδιοφωνία.

Ειδικότερα, το 50% των Βούλγαρων που συμμετείχαν στην έρευνα αντιτίθενται στην εισαγωγή του ευρώ. Το 19% δηλώνει πως η Βουλγαρία πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη και εγκρίνει την πορεία της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση, με πρώτο βήμα την ένταξη της Βουλγαρίας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II). Το 31% δηλώνει αναποφάσιστο σε σχέση με το αν θα έχει θετική ή όχι έκβαση η υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 54% των ερωτηθέντων επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ένα ερώτημα που να αφορά την υιοθέτηση ή όχι του ευρώ και την κατάργηση (της χρήσης) του βουλγαρικού νομίσματος, ενώ αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται το 20%.

Μια από τις ανησυχίες των πολιτών, σε σχέση με την υιοθέτηση του ευρώ, είναι η εμφάνιση κακών “σεναρίων” για την οικονομία, με πρώτο “σύμπτωμα” την αύξηση του εργατικού κόστους, το οποίο με τη σειρά του, θα οδηγήσει -όπως επισημαίνουν- σε “ντόμινο” εξελίξεων που θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την πορεία επιχειρήσεων που δίνουν ώθηση στη βουλγαρική οικονομία.

ΠΗΓΗ: https://slpress.gr/snews/29/1/2020