Το πραγματικό νόημα της νηστείας

«Νηστεύεις; Απόδειξέ μου το δια μέσου των ίδιων των έργων σου. Ποια έργα εννοεί;

Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και νηστευτής αν τον προσέξετε θα δείτε αίμα να τρέχει από το αριστερό του χείλος

Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Αν δεις εχθρό να συμφιλιωθείς μαζί του. Αν δεις μια όμορφη γυναίκα, να την αντιπαρέλθεις. Ας μη νηστεύει λοιπόν, λοιπόν, μόνο το στόμα, αλλά και το μάτι και η ακοή, και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματος μας (εννοεί τα σεξουαλικά όργανα όταν χρησιμοποιούνται για προσπορισμό απόλαυσης και μόνο).

Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από την αρπαγή και την πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας  από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. (Night clubs, επιθεωρήσεις, κέντρα με τύπου burlesque γυμνά θεάματα κ.λπ.). Να νηστεύουν τα μάτια, εξασκούμενα να μην πέφτουν ποτέ λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα, ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη των άλλων… (εννοεί την πάσης φύσεως οφθαλμοπορνεία και δη τη μόδα της εποχής μας στριπτήζ, πορνοβίντεο, εικόνες πορνό κυρίως από τον σύγχρονο διάολο της εποχής μας το κομπιούτερ).

Ας νηστεύει και η ακοή. Και η νηστεία της ακοής είναι να μη δέχεται κακολογίες και διαβολές… Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και λοιδορίες, Διότι τι όφελος έχουμε, όταν απέχουμε από πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώμε τους αδελφούς μας;»   (Ξεκάθαρη αναφορά στην σημερινή καπιταλιστική οικονομία «ο θάνατός σου ζωή μου»).

Από τον λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου «Πως οφείλουμε να νηστεύουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.