ReclaimYourFace. Αποκατάστησε την αξιοπρέπειά σου σαν πρόσωπο.

Σε όλη την Ευρώπη, τοπικές αρχές και ιδιωτικές εταιρίες αναπτύσσουν κρυφά παρεμβατικές πειραματικές τεχνολογίες οι οποίες παρακολουθούν, αναλύουν και αντικειμενοποιούν τα πρόσωπά μας και τα σώματά μας όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους. Πρέπει να διεκδικήσουμε δημόσιους χώρους, στους οποίους τα δικαιώματα μας, οι ελευθερίες μας και οι κοινότητές μας προστατεύονται.

Οι δημόσιοι χώροι είναι τα μέρη στα οποία μοιραζόμαστε εμπειρίες από κοινού. Η συνάντηση με φίλους για να πούμε τα νέα μας. Ένας περίπατος στο πάρκο. Η οργάνωση μίας γιορτής στους δρόμους της πόλης μας. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απειλούνται όσο ευρωπαϊκές αρχές, αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές εταιρίες αναπτύσσουν τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου οι οποίες παρακολουθούν και στοχοποιούν καθημερινούς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους.

Δεν θα δεχόμασταν ποτέ ένα πρόσωπο να μας ακολουθεί συνεχώς, παρακολουθώντας και αναλύοντας ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, και πότε και που κινούμαστε. Ωστόσο η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση βιομετρικών δεδομένων και χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους, κάνουν ακριβώς αυτό – αντιμετωπίζουν κάθε έναν και κάθε μία από εμάς ως πιθανούς υπόπτους.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι τεχνολογίες εντείνουν τις διακρίσεις και χρησιμοποιούνται για να παρενοχλούν ανθρώπους οι οποίοι απλά ασκούν τα δικαιώματά τους. Ακόμη, τουλάχιστον 15 και πλέον Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πειραματιστεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η αναγνώριση προσώπου, σε δημόσιους χώρους. Τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 5 μεγάλες πόλεις έχουν τώρα απαγορεύσει τη χρήση αναγνώρισης προσώπου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιπόλαια εισαγωγή ακριβών τεχνολογιών παρακολούθησης που παρακολουθούν τα πρόσωπα και τα σώματά μας έλαβε χώρα χωρίς να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προκλήσεις που ανακύπτουν για τις κοινωνίες μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε την προστασία των δημοσίων χώρων που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας μας.

Απαιτούμε να υπάρχει διαύγεια αναφορικά με το που και πως αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται, και τη δυνατότητα να τονίσουμε την αντίθεσή μας σε σχέση με αυτές τις απολυταρχικές τεχνολογίες. Ως μία διευρωπαϊκή συμμαχία οργανώσεων και κοινού, καλούμε τις χώρες μας να αποκαλύψουν και να απορρίψουν τη χρήση τεχνολογιών βιομετρικής παρακολούθησης η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας σε δημόσιους χώρους. Μπορείς να δεις την επίσημη σελίδα της καμπάνιας ReclaimYourFace εδώ.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα η Homo Digitalis έχει ήδη προχωρήσει σε δύο σημαντικές δράσεις στον τομέα της επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων!

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020 η οργάνωσή μας κατέθεσε αίτηση γνωμοδότησης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αναφορικά με μία σύμβαση έξυπνης αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην χρήση συσκευών αναγνώρισης προσώπου κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων σε δημόσιους χώρους. Επίσης, τον Ιούνιο του 2020 καταθέσαμε 2 στρατηγικές καταγγελίες ενώπιον της ΑΠΔΠΧ, αναφορικά με μία κεντρική βάση δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία διατηρούνται βιομετρικά δεδομένων πολιτών χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις κατά την άποψη μας. Και οι δύο αυτές υποθέσεις δεν ήταν ευρέως γνωστές, αλλά μετά από τις δράσεις μας η ΑΠΔΠΧ ξεκίνησε επίσημα έρευνες τον Αύγουστο του 2020. Φυσικά, η Homo Digitalis παραμένει ενεργή και σε ζητήματα που αφορούν τη χρήση drones ή άλλων νέων τεχνολογιών στους τομείς της αστυνόμευσης και της διαχείρισης συνόρων. Τέλος, η οργάνωσή μας διοργάνωσε τον Σεπτέμβρη του 2020 μία σχετική ημερίδα αναφορικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως βιομετρικά δεδομένα, από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, μεταξύ άλλων. Μπορείς να δεις το βίντεο της ημερίδας και τα βίντεο των συμπερασμάτων αυτής στην ιστοσελίδα μας.

Θέλεις να στηρίξεις την καμπάνια ReclaimYourFace;

Υπόγραψε τώρα!

 

Σχεδόν τελειώσαμε! Ακολούθησε το επόμενο βήμα.

Τέλεια, έχεις υπογράψει επιτυχώς! 👍. Για να μεγεθύνεις τη συμβολή σου, κοινοποίησε την υπογραφή σου για να δουν όλοι αυτή την αναφορά 🙏.

ReclaimYourFace: Απαγόρευσε τη Μαζική Βιομετρική ΠαρακολούθησηHomo digitalis

Μόλις πήρα μέρος στην καμπάνια Reclaim Your Face που επιδιώκει να προστατεύσει τους δημόσιους χώρους από τη Μαζική Βιομετρική Παρακολούθηση – Εσύ, έχεις υπογράψει;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.