«Πόλεμος πατήρ πάντων» και Covid-19
Τι γέννησε η πανδημία, αναφορικώς με την παραπάνω ρήση του Ηράκλειτου;
Αποτελεσματικά και ασφαλή θεραπευτικά μέσα. Διότι η ταχύτητα της ανάπτυξης εμβολίου με τέτοια υπερκαινοφανή τεχνολογία προκάλεσε εύλογες, αλλά και παράλογες αντιδράσεις Δημήτριος Κούβελας
Δημήτριος Κούβελας 26 Δεκεμβρίου 2020, 21:30 facebook twitter email
Από την αρχή της επιδημίας μού ζητήθηκε πολλές φορές να τοποθετηθώ, φυσικά κυρίως γύρω από το στενό γνωστικό αντικείμενό μου, το οποίο είναι τα φάρμακα (χημικά μέσα για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία νόσου).
Τα δεδομένα σε σχέση με τα φάρμακα για την «εξουδετέρωση» του ιού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου, αποτελεσματικού και ασφαλούς, φάνταζαν μέχρι και το καλοκαίρι του 2020, όνειρο για τη φαρμακολογία, ενώ οι προσπάθειες για off label χρήση διαφόρων μέσων ήταν περισσότερο επικίνδυνες, παρά επωφελείς.
Η απάντησή μου λοιπόν, πάντα και απαρέγκλιτα, ήταν να σταματήσουν τα ΜΜΕ να αναφέρονται σε φάρμακα και εμβόλια, πρώτον διότι δεν είναι σωστό να αναφέρονται φάρμακα και φαρμακοβιομηχανίες, αλλά κυρίως δεν υπήρχε προηγούμενο ανάπτυξης τέτοιου προϊόντος, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το πλέον δύσκολο ήταν ότι οι διαδικασίες των Ρυθμιστικών Οργανισμών χρειάζονται ένα περίπου έτος για να καταλήξουν.
Η πρότασή μου ήταν και παραμένει να δομηθεί ταχύτατα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο φράγμα για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών.
Σήμερα όμως, τελείως και πέρα από κάθε προσδοκία, αλλά όχι χωρίς λόγο, η έρευνα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να προκύψουν αποτελεσματικά και ασφαλή θεραπευτικά μέσα, (εξουδετερωτικά αντισώματα του SARS-COV-2), και εξαιρετικά εμβόλια (mRNA, αλλά και παλαιότερης τεχνολογίας).
Όσον αφορά στα εμβόλια, αυτό που φαίνεται ότι πήρε σαφές προβάδισμα ήταν το mRNA εμβόλιο της συνεργασίας της κολοσσιαίας φαρμακοβιομηχανίας Pfizer και της νέας γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech.
To mRNA είναι ένα μόριο που μεταφέρει την πληροφορία του DNA από τον πυρήνα του κυττάρου μας στο κυτταρόπλασμα, προκειμένου να αποτελέσει το «καλούπι» σύνθεσης των πρωτεϊνών.
Η ταχύτητα της ανάπτυξης εμβολίου με τέτοια υπερκαινοφανή τεχνολογία προκάλεσε εύλογες, αλλά και παράλογες αντιδράσεις. Στις εύλογες περιλαμβάνονται απορίες του τύπου προστασίας και εισόδου του μορίου στο κύτταρο, ο έλεγχος της πρωτεϊνοσύνθεσης, η παρουσίαση των αντιγόνων, η ειδικότητα και εκλεκτικότητα των νέων αντισωμάτων κλπ. Στις παράλογες αντιδράσεις συγκαταλέγονται οι φόβοι αλλοίωσης του DNA, η εμπλοκή με το 5G δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, η είσοδος μικροκυκλωμάτων στον οργανισμό μας και άλλα υπερβολικά, ενώ δεν λείπουν και κάποιες θρησκευτικές, τελεολογικές ανησυχίες, οι οποίες όμως χαρακτηρίζουν κάθε έκθεση της ανθρωπότητας σε αόρατο κίνδυνο.
Ασφάλεια και δραστικότητα
Ο ενδελεχής έλεγχος που έλαβε χώρα όμως, από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και η εξαιρετικά εκτενής παράθεση των δεδομένων ανάπτυξης και ελέγχου του εμβολίου, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για την ασφάλεια και για την μέχρι τώρα μελετημένη δραστικότητά του. Η δυνατότητα, που μας δίδεται για πρώτη φορά, ανάπτυξης εμβολίων βασισμένων στην τεχνολογία mRNA, είναι μια νέα τεράστια ελπίδα για την θεραπεία και πρόληψη πάρα πολλών καταστάσεων για τις οποίες μέχρι σήμερα αδυνατούσαμε να φανταστούμε φαρμακευτική θεραπεία. Τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν και αδειοδοτήθηκαν, τα αντισώματα εξουδετέρωσης του ιού, επίσης είναι δύο εξαιρετικής σημασίας προϊόντα, διότι πρώτη φορά αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ένας ιός.
Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε στη θεραπεία, όχι μόνον όσων νοσούν με ήπια και μέσης βαρύτητας συμπτωματολογία της λοίμωξης COVID-19, αλλά και σε χιλιάδες άλλες ιώσεις και βακτηριακές, μυκητιασικές ή και παρασιτικές λοιμώξεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν θεραπεία και αποτελούν τεράστια πληγή για την ανθρωπότητα.
Έτσι λοιπόν, παρ’ όλους τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις των ειδικών στα φάρμακα, και παρά το ότι η χώρα μας δεν προέβη στην θεσμοθέτηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που να βασίζεται στον οικογενειακό γιατρό, και στις ομάδες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το αποτέλεσμα του εν λόγω πολέμου ήταν δύο τεράστιας σημασίας ερευνητικά αποτελέσματα, όπως τα αδρανοποιητικά αντισώματα και τα φαρμακευτικά προϊόντα που βασίζουν το μηχανισμό δράσης τους στην τεχνολογία mRNA.
Ελπίζω ότι σύντομα και παράλληλα με την πρόοδο του εμβολιασμού θα γίνει και εισαγωγή των αντισωμάτων προκειμένου να ανασταλεί η καθημερινή εκατόμβη θυμάτων του κορονοϊού.
O Δημήτριος Κούβελας είναι καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πηγή:https://www.protagon.gr/apopseis/polemos-patir-pantwn-44342194060
Σχόλιο του Καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρου Κοτσούκου
Επανήλθε ο συνάδελφος στην τάξη…Κάποιος θα του τράβηξε το αυτί…να είναι περισσότερο πολιτικά ορθός…Ωστόσο, προσεκτική ανάγνωση των γραφομένων του δείχνουν, ότι δεν υποστηρίζει ακριβώς τα εμβόλια:
Προσέξετε τι λέει:
«….Η ταχύτητα της ανάπτυξης εμβολίου με τέτοια υπερκαινοφανή τεχνολογία προκάλεσε εύλογες, αλλά και παράλογες αντιδράσεις. Στις εύλογες περιλαμβάνονται απορίες του τύπου προστασίας και εισόδου του μορίου στο κύτταρο, ο έλεγχος της πρωτεϊνοσύνθεσης, η παρουσίαση των αντιγόνων, η ειδικότητα και εκλεκτικότητα των νέων αντισωμάτων (*) κλπ. Στις παράλογες αντιδράσεις συγκαταλέγονται οι φόβοι αλλοίωσης του DNA, η εμπλοκή με το 5G δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, η είσοδος μικροκυκλωμάτων στον οργανισμό μας και άλλα υπερβολικά, ενώ δεν λείπουν και κάποιες θρησκευτικές, τελεολογικές ανησυχίες, οι οποίες όμως χαρακτηρίζουν κάθε έκθεση της ανθρωπότητας σε αόρατο κίνδυνο (**)»
- Στις «εύλογες αντιδράσεις» συνοψίζει τις λογικές αμφιβολίες όπως και όλοι όσοι ξέρουμε στοιχειώδη βιοχημεία (Biochem101). Και φυσικά δεν τις μηδενίζει ούτε τις αναιρεί ούτε καθησυχάζει. Ακριβώς όπως τα λέει και ο Μοντανιέ κλπ. Λοιμοξιωλόγοι των οποίων η γνώμη θάπτεται επιμελώς ενώ προωθείται το τρελό ότι «η επιστήμη» έχει αποφανθεί, «έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς» …να θυμίσω ότι για την «ψυχρή σύντηξη», τη δεκαετία του 80, οι «ειδικοί» ήσαν διθυραμβικοί και ενθουσιώδεις. Υπήρχαν πάντα και οι σκεπτικιστές, ευτυχώς (έτσι πάει μπροστά η επιστήμη). Και μετά από 7 χρόνια (!) αποδείχθηκε η πλάνη. Δεν πιστεύω ότι ήταν απάτη…Οι αμφισβητίες, λοιδωρήθηκαν στην αρχή χαρακτηρίσθηκαν ως φθονεροί κτλ. Ποιος τα θυμάται αυτά τα γεγονότα, που έφτασαν ωστόσο να συνταράξουν τα χρηματιστήρια εκτοξεύοντας τις τιμές του παλλαδίου στα ύψη…..
- Οι «παράλογες» είναι τω όντι χονδροειδώς παράλογες και δε χρειάζονται καθόλου επιχειρηματολογία. Η πρώτη που αναφέρεται στο DNA είναι τω όντι απίθανη, πλην όχι αδύνατη, και οι άλλες είναι ψιλοπαρανοϊκές και όποιον τις λέει τον χτυπάς με συμπάθεια και κατανόηση στην πλάτη….
Και συνεχίζει το κείμενο «Ασφάλεια και δραστικότητα: Ο ενδελεχής έλεγχος που έλαβε χώρα όμως, από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και η εξαιρετικά εκτενής παράθεση των δεδομένων ανάπτυξης και ελέγχου του εμβολίου, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για την ασφάλεια και για την μέχρι τώρα μελετημένη δραστικότητά του…»
το κλειδί εδώ είναι αυτό που κοκκίνισα. Το μέχρι τώρα είναι ότι με όσα ξέρουμε.. Θα μάθουμε περισσότερα όταν… εφαρμοσθεί στα ινδικά χοιρίδια (κατά Μοντανιέ)…Για να μη μνημονεύσουμε τους CEO Pfizer, Oxford που λένε ότι θα δούμε και αναλόγως θα κάνουμε προσαρμογές (αναφερόμενοι στις μεταλλάξεις και παρενέργειες….). Όποιος -αν θέλει να συμμετάσχει στο μεγάλο ανθρώπινο πείραμα, ας πάει… μέχρι τώρα όλα καλά! Αφού οι εταιρείες μάλιστα δεν έχουν liability για τυχόν προβλήματα…
Θυμάμαι στα 60s μια γελοιογραφία τότε που έγινε το ναυάγιο στη Φαλκονέρα του πλοίου γραμμής για Κρήτη και πνίγηκαν άνθρωποι, το επόμενο πλοίο που έβαλαν στη γραμμή ελέγχθηκε αυστηρά ως προς τους κανόνες ασφαλείας και είχε τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας που απευθυνόταν σε μια πυρά φοβισμένων υποψήφιων επιβατών τους οποίους καθησυχάζει: Περάστε, περάστε, και αν ναυαγήσει θα διεξαχθούν έρευνες και θα καταλογισθούν ευθύνες…
Αυτές τις ολίγες σκέψεις στο κείμενο.
Πρόσφατα Σχόλια