Γιατί τις τελευταίες μέρες ακούμε συνέχεια για την κολχικίνη;
Η κολχικίνη αποτελεί αναμφίβολα, το πιο πολυσυζητημένο φάρμακο των ημερών. Προ ολίγων ημερών η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έπειτα από ενθαρρυντικά πορίσματα καναδικής μελέτης, πήρε ομόφωνα την απόφαση, να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Τι είναι;
Μπορεί οι περισσότεροι να την έμαθαν τώρα, ωστόσο χρησιμοποιείται εδώ και δεκάδες χρόνια, ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Συγκεκριμένα, η κολχικίνη είναι ένα παλαιό και φθηνό φάρμακο, που χορηγείται σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, ρευματικές παθήσεις και σε περικαρδίτιδες.
Κολχικίνη και COVID-19
Το Montreal Heart Institute, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε, σχετικά με την επίδραση της κολχικίνης στον κορωνοϊο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κολχικίνη μειώνει:
- τη νοσηλεία κατά 25%
- την ανάγκη διασωλήνωσης κατά 50%
- τη θνησιμότητα κατά 44%.
Αυτή η σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, την καθιστά το πρώτο στοματικό φάρμακο στον κόσμο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τις επιπλοκές του COVID-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καναδική έρευνα, έρχεται σε συνέχεια της Ελληνικής μελέτης GRECO-19, η οποία ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊο.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας:
- Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
- Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
- Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση
- Στην περίπτωση του Covid 19δέον να χορηγείται το σκεύασμα, κολχικίνης σε ασθενείς της ως άνω ίωσης σε δόση 0,5 mg δύο φορές ημερησίως τις 3 πρώτες ημέρες έναρξης της νόσου και 0,5mg τέσσερις φορές την ημέρα πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ για επί πλέον 27 ημέρες. Τα κριτήρια για αυτή τη δοσολογία είναι:1)Σακχαρώδης διαβήτης, 2)Βάρος σώματος >ή ίσο με 30Kg/m2, 3)υπέρταση μη καλά ελεγχόμενη, συστολική > ή ίση με 1mmHg, 4)Άσθμα ή XAΠ, 5)Καρδιακή ανεπάρκεια, 6)Στεφανιαία νόσος και 7)πυρετός > ή ίσος με 38.0 βαθμούς C τις τελευταίες 48 ώρες.
- Απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Υποκείμενα νοσήματα
Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει, ότι στα υποκείμενα νοσήματα που θα υπολογίζονται για τη χορήγηση της κολχικίνης, συγκαταλέγονται: ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Ανακοίνωση του ΕΟΦ
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε σχετική του ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή επισημαίνει τα εξής:
“Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.
Έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, συνεδρίασε το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης /ΕΟΦ και αποφάσισε ομόφωνα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».”
Η κολχικίνη δεν αποτελεί θεραπεία του COVID-19, αλλά ουσία που ενδέχεται να προστατεύσει τον ασθενή από σοβαρές επιπλοκές της νόσου.:
ΠΗΓΗ:https://www.pharmacy295.gr/blog/kolchikini-ti-einai-kai-poios-o-rolos-tis-ston-covid-19/
Πρόσφατα Σχόλια