ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Ο συμβιβασμός της ζωής με το ροχαλητό δεν ωφελεί ούτε τον ρεγχάζοντα ούτε το περιβάλλον του

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι,κυρίως άντρες αλλά και γυναίκες ταλαιπωρούνται από το ροχαλητό και τις τραγικές του συνέπειες.Το χειρότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι έχουν συμβιβαστεί με αυτό.Ζουν μαζί με αυτό το πρόβλημα από λίγα χρόνια έως αρκετές δεκαετίες και έχουν μάθει να το θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό.Λες και κάποιος είναι καταδικασμένος να ζει για πάντα με το ροχαλητό και τις τραγικές συνέπειες αυτού.

Πιστεύουν ότι το ροχαλητό είναι απλώς μια ιδιαιτερότητά τους,που τους έτυχε και όχι ένα πραγματικό πρόβλημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες,συγκεκριμένες συνέπειες και συγκεκριμένη λύση.Έτσι καταλήγουν αρχικά να αγνοούν το πρόβλημα και να συμβιβάζονται με αυτό.Η ποιότητα ζωής τους όμως και η γενική κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνονται και κανένας δεν το συνδέει με το ροχαλητό.

Ποιες είναι οι συνέπειες του χρόνιου ροχαλητού;

Οι επιπτώσεις του ροχαλητού διαχέονται σε πάρα πολλά επίπεδα.Όταν μιλάμε για έντονο ροχαλητό,αυτό σχεδόν πάντα συνοδεύεται από το φαινόμενο της υπνικής άπνοιας.Είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει παύση της αναπνευστικής λειτουργίας.Μπορούν να περάσουν πάρα πολλά δευτερόλεπτα μεταξύ της εισπνοής – εκπνοής.Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για πολλούς λόγους.

1. Ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται επαρκώς.Σύμφωνα με μελέτες το χρόνιο ροχαλητό σχετίζεται με αλλοιώσεις στον εγκέφαλο,με το Αλτσχάϊμερ καθώς και με αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό.

2. Το συχνό ροχαλητό προκαλεί υπέρταση και και διαταράσσει το ρυθμό του καρδιακού παλμού,κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια

3.To έντονο ροχαλητό και η υπνική άπνοια κλέβουνε χρόνο από τη ζωή μας

Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες του ροχαλητού που επηρεάζουν την καθημερινότητα;

Υπάρχουν όμως και άμεσες συνέπειες,που μας επηρεάζουν άμεσα και πολλές φορές δεν τις συνδέουμε με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια

1.Η κακή ποιότητα ύπνου δε μας αφήνει να χορτάσουμε τον ύπνο.Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιος που υποφέρει από ροχαλητό και υπνική άπνοια,ενώ υποτίθεται έχει κοιμηθεί 8 ώρες το βράδυ,στην πορεία της μέρας αισθάνεται να του λείπει ύπνος.Έτσι νιώθει την ανάγκη να αναπληρώσει ύπνο το μεσημέρι

2.Μία άλλη άμεση συνέπεια είναι η καθημερινή κόπωση που στο τέλος γίνεται χρόνια.Μια φαινομενικά ανεξήγητη κόπωση που συνδέεται με μειωμένη όρεξη για εργασία και δραστηριότητες.

3.Οι πρωινοί πονοκεφάλοι τις περισσότερες φορές οφείλονται το ροχαλητό και στην υπνική άπνοια και όχι γιατί στραβοκοιμηθήκατε!

4. Η ξηροστομία και η κακή αναπνοή

5. Η ενόχληση που προκαλείται από το ροχαλητό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι ανυπόφορη.Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διαλυθεί γάμοι λόγω του ροχαλητού του συζύγου.

6.Η υπνική άπνοια γίνεται άμεση αντιληπτή από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τα οποία είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση.Είναι πραγματικά πολύ άσχημα τα μέλη της οικογένειας σου να σε ακούνε κάθε βράδυ να δίνεις “μάχη ζωής” για να πάρεις μια ανάσα.

Σχόλιο γράφοντος: Καλλίτερα να προσφύγει κάποιος ασθενής που αμφισβητεί τα πιο πάνω σε ειδικό ιατρό και σε εργαστήριο ύπνου, οπότε θα του δοθεί η δέουσα ενημέρωση και βοήθεια για να χορτάσει και τον ύπνο αλλά και  να εξασφαλίσει μια ακίνδυνη χωρίς απρόοπτα διάρκεια ζωής.

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.