Τα μετά covid-19 ψυχικά συμπτώματα μήνες μετά τη νόσηση άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μακροχρόνια ψυχικά προβλήματα που αυξάνει τον κίνδυνο η νόσηση με covid-19

Πως η νόσηση συνδέεται με ψυχικά προβλήματα

Mία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει πως η βαριά νόσηση με κορωνοϊό συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για μακρόχρονα ψυχικά προβλήματα, έως και 16 μήνες μετά τη νόσηση.

Είναι η πρώτη που μελετά σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των ασθενών που είχαν αρρωστήσει από κορωνοϊό και είχαν μείνει στο κρεβάτι πάνω από μία εβδομάδα λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων τους.

Τα περισσότερα ψυχικά συμπτώματα υποχώρησαν μέσα στους δύο μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς που πέρασαν πιο βαριά την Covid-19 (ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν), είναι πιθανότερο -σε σχέση με όσους δεν έμειναν καθόλου στο κρεβάτι- να εμφανίζουν κατάθλιψη, στρες και αϋπνία για πολλούς μήνες μετά την ανάρρωση τους από τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ουνούρ Άνα Βαλντιμαρσντοτίρ του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «The Lancet Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για έξι χώρες (Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Εσθονία), περιλαμβάνοντας συνολικά 247.249 ανθρώπους, από τους οποίους οι 9.979 (ποσοστό 4%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19 το 2020 ή το 2021.

Οι τελευταίοι είχαν υψηλότερα ποσοστό κατάθλιψης και αϋπνίας (20,2% και 29,4%) σε σχέση με όσους δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με Covid-19 (11,3% και 23,8% αντίστοιχα).

Η μελέτη βρήκε μία σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο καιρό είχε μείνει στο κρεβάτι ένας ασθενής με Covid-19 και στο πόσο καιρό μετά εμφάνιζε ακόμη κατάθλιψη ή αϋπνία.

Μετά από 16 μήνες, όσοι είχαν μείνει στο κρεβάτι για περισσότερες από επτά ημέρες, συνέχιζαν να έχουν 50 έως 60% μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει με Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αρρώστησαν ήπια από την Covid-19 έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Μία εξήγηση των ερευνητών γι’ αυτό είναι ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή αποτέλεσε μία μεγάλη ανακούφιση για τους πρώτους, ενώ όσοι ποτέ δεν μολύνθηκαν από κορωνοϊό συνέχισαν να έχουν άγχος μήπως αρρωστήσουν εξαιτίας του.
ΠΗΓΗ:https://www.pronews.gr/ygeia/koronoios-ayta-einai-ta-makroxronia-psyxika-provlimata-pou-ayksanei-ton-kindyno-i-nosisi-me-covid-19/

1 σχόλιο

    • Μαρία Κ. στο 17 Μαρτίου, 2022 στις 6:28 πμ
    • Απάντηση

    Χθες βράδυ ήμουν ξαπλωμενη στο κρεβάτι με 38,6
    πυρετό και ανορεξία, για αυτό και δεν άνοιξα καθόλου τον υπολογιστή μου και δεν σχολιασα
    Τίποτα από τα άρθρα σας.. Τώρα είμαι πάλι ξαπλωμενη στο κρεβάτι και σας γράφω από το κινητό μου, τώρα είμαι ελαφρώς καλύτερα από χθες.. Πριν μια ώρα είχα 38 πυρετό, τώρα νιώθω ανορεξία και σαν να έχω ιωση.. Ο άντρας μου είναι από χθες μια χαρά.. Έγινε εντελώς καλά από χθες.. Χθες βράδυ δεν ήμουν σε θέση ούτε από το κινητό μου να σας γράψω ενώ ήμουν στο κρεβάτι.. Ευτυχώς τώρα υποχώρησε ο βηχας
    Κι ο πονολαιμος
    Που είχα και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με το αναπνευστικο
    Μου.. Πρέπει να προσβληθηκα
    Από τη καινούργια μετάλλαξη την ομικρον2,που καλπαζει
    Στην Κρήτη.. Διότι την πρώτη μέρα είχα φαγούρα κι ερεθισμο
    Στις παλάμες μου, αίσθημα ζαλης
    Κι απώλεια ισορροπίας στο βαδισμα
    Καθώς επίσης και ανακατωσουρα
    Στο στομάχι και σαν να είχα πάθει ψύξη σε κάποια σημεία του σώματος μου.. Α, είχα και ελαφρες μυαλγιες
    Στα μπρατσα
    Μου… Στην Κρήτη βρίσκεται διασωληνωμενος
    Ένας που προβλήθηκε από την ομικρον2…οκτώ στα δέκα άτομα περνάνε την ομικρον2,στο Σπίτι τους, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεια
    Σε νοσοκομείο…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.