Τι οδήγησε τον Απόστολο Μπουρνέλη σε ένα τέτοιο διάβημα. Χάσαμε μια μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της θεολογίας

 

Mπουρνέλης Απόστολος

• Έτος Γεννήσεως: 1959
• Επάγγελμα: Kαθηγητής
• Τόπος Καταγωγής: Ιεράπετρα, Νομός Λασιθίου, Κρήτη
• Τόπος Διαμονής: Κόκκινη Χάνη

O Απόστολος Μπουρνέλης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα, το 1959. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής τον Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει υπηρετήσει ως Καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση επί δεκαετία και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επί διετία. Από το 1995 έως το 2007 εδίδαξε στην Ανώτερα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Από το 2007 διδάσκει στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Αντιπρόεδρος από το έτος 2013. Το 2004 με τον Πατριάρχη Θεόδωρο ίδρυσαν τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Γέφυρα της Αγάπης». Έχει παρουσιάσει σημαντικό συγγραφικό έργο και έχει δώσει σειρά διαλέξεων και ομιλιών. Είναι νυμφευμένος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Το επίθετο της οικογένειας έχει την κατάληξη -έλης και δεν συνηθίζεται στη μεγαλόνησο Κρήτη. Πιστεύεται ότι κάποιοι πρόγονοί τους από τη Μυτιλήνη πριν από πολλά χρόνια ήρθαν στην Κρήτη. Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Απόστολος Μπουρνέλης και γεννήθηκε στη Μακρυλιά Ιεράπετρας. Η Μακρυλιά Ιεράπετρας είναι μικρό χωριό, βόρεια της Ιεράπετρας σε υψόμετρο 212 μ. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε την ονομασία του από μια μεγάλη αυτοφυή ελιά. Έβγαζε τουλάχιστον 10 τσουβάλια ελιές και προκαλούσε τον θαυμασμό από το μέγεθος, και κυρίως το μάκρος της. Το χωριό είναι παλιό παραδοσιακό με πρωτότυπα και αναλλοίωτα στον χρόνο σπίτια Κρητικού ρυθμού. Σε ωραίο και υγιεινό περιβάλλον, με θέα τον κατάφυτο από ελιές κάμπο, με πλούσια ιστορία και φιλόξενους ανθρώπους. Εντυπωσιάζει το εσωτερικό του χωριού με τις παλιές Φάμπρικες, το σπίτι γέφυρα στο σοκάκι, η αρχιτεκτονική και η καλαισθησία του χωριού. Σημεία αρχαίας κατοίκισης αναφέρονται από τους ντόπιους κατοίκους. Στη θέση «Ελληνικά» νοτιοανατολικά του χωριού στο ύψωμα
«Πετράς» υπάρχουν ίχνη αρχαίας Ακροπόλεως. Στη θέση επίσης «Κεφαλοβρύση» υπάρχει ανεξερεύνητο σπήλαιο όπου βρέθηκαν αρχαίοι σκελετοί και θραύσματα αγγείων. Σε αυτό το σπήλαιο κατέφευγαν οι Χριστιανοί την Τουρκοκρατία για να προφυλαχθούν γιατί η είσοδος του είναι ψηλά και είναι αθέατη από κάτω. Στην ίδια περιοχή στη θέση «Ελιών ρίζα» υπάρχουν ίχνη αρχαίων αντικειμένων οικιακής χρήσεως, γουδιά λαξευμένα στους βράχους. Φυσικές σπηλιές υπάρχουν κάτω στην θέση «Κουτσουνάρι» πάνω από το χωριό που και σε αυτές κρύβονταν οι κάτοικοι σε περίπτωση κινδύνου από επιδρομές κατακτητών και πειρατών. Στον πύργο της Μακρυλιάς, που αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές, βρισκόταν το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου με τα κελιά του. Ήταν ιστορικό Μοναστήρι που σύμφωνα με την παράδοση εκεί συναθροίζονταν και κατέφευγαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής. Θέση οχυρή με τον πύργο και τα χονδρά τείχη που προστάτευαν τους εγκλείστους της Μονής. Ο θρύλος της «Άβολης Μερθιάς», της Μυρτιάς δηλαδή, που δεν περνούσαν τα βόλια πέρα από αυτήν για να πλήξουν τους υπερασπιστές της. Στην Μονή που το καθολικό της αναστηλώθηκε, και αφιερώθηκε στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο υπήρχε η χρυσή καμπάνα. Στην περιφέρεια του χωριού στη περίοδο της τουρκοκρατίας έγιναν πολλές μάχες και είναι καταγεγραμμένος ο ηρωισμός των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Πλούσιο χωριό, καταφύγιο των Ιεραπετριτών κατά την γερμανική κατοχή. Στο παρελθόν παρήγαγε λάδι, χαρούπια, δημητριακά, είχε 3 φάμπρικες, και 150 αλώνια, στα σποροχώραφά του. Αξιοθέατο της Μακρυλιάς είναι ο τόπος κάτω από το χωριό που διακρίνονται τα πετρώματα των γεωλογικών περιόδων, απολιθώματα ζώων και ψαριών. Σήμερα η Μακρυλιά είναι ένα μικρό ζωντανό χωριό, η φυσιογνωμία του αναδεικνύεται με τις αναπαλαιώσεις των πετρόχτιστων οικιών, και δέχεται πλήθος επισκεπτών στα αξιοθέατα του. Ιστορία, παράδοση, πολιτισμός ήθη και έθιμα καλά κρατούν στην Μακρυλιά Ιεραπέτρας.

Ο Απόστολος Μπουρνέλης νυμφεύτηκε την Ελένη Σκουλούδη, γεννημένη στη Μακρυλιά Ιεράπετρας. Από το γάμο τους απέκτησαν επτά παιδιά: το Νικόλαο, πατέρα του βιογραφούμενου, τη Μαρία, την Ανδρονίκη, την Καλλιόπη, το Νικόλαο, το Γιώργο και τον Ιωάννη. Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλαος Μπουρνέλης, γεννήθηκε στη Μακρυλιά Ιεράπετρας, το 1925 και εκοιμήθη το 2001. Η μητέρα του βιογραφούμενου, Μαρίνα Τσικαλουδάκη- Μπουρνέλη, γεννήθηκε στις Μάλες Ιεράπετρας το 1941 και απέκτησε με το σύζυγό της τρία παιδιά. Τον Απόστολο, την Ελένη και τον Ιωάννη. Σήμερα χαίρεται όχι μόνο τα παιδιά της, αλλά και τα εννέα εγγόνια της και τα επτά δισέγγονά της.

Ο βιογραφούμενος, Απόστολος Μπουρνέλης, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1959, στην Ιεράπετρα Κρήτης. Η Ιεράπετρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Είναι επίσης η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο, 242 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 34 χιλιόμετρα νότια από τον Άγιο Νικόλαο. Την τελευταία δεκαετία η Ιεράπετρα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, εξαιτίας των βραβευμένων παραλιών της (2ο Ευρωπαϊκό βραβείο παραλιών). Τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κύρβεια», με πληθώρα συναυλιών και παραστάσεις θεάτρου. Σήμερα η πόλη είναι το μοναδικό αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη και αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη.
Στην περιοχή της ανήκουν μερικά από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου, όπως η νήσος Χρυσή, το δάσος του Σελάκανου που είναι το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο στην Κρήτη, και τα όρη της Θρυπτής. Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή πρώιμων κηπευτικών σε θερμοκήπια και δευτερευόντως στον τουρισμό. Η ίδρυση της πόλεως χάνεται στα μυθικά χρόνια, όταν την ίδρυσαν οι Κορύβαντες. Η πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλεως Ιεράπυτνας στη νοτιοανατολική Κρήτη. Παλαιότερες ονομασίες της Ιεράπυτνας ήταν Κύρβα, Κάμιρος, Πύτνα και ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Κατά τα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια, η Ιεράπετρα είχε δικό της νόμισμα. Ένα αργυρό δίδραχμο της εποχής του 2ου – 1ου αι. π.Χ. φυλάγεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Βενετοκρατία διήρκεσε στην Ιεράπετρα από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα. Το κάστρο «Καλές» χτίστηκε τα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας και ισχυροποιήθηκε από τον Φραντζέσκο Μοροζίνι (τον καταστροφέα της Ακρόπολης) το 1626 για να προστατεύει τον μικρό λιμένα, παρόλο που σύμφωνα με ντόπια παράδοση χτίστηκε από τον Γενοβέζο πειρατή Πεσκατόρε το 1212. Τον Ιούλιο του 1798 η Ιεράπετρα συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια ιστορία. Ο Μέγας Ναπολέων μετά την μάχη των Πυραμίδων στην Αίγυπτο, εγκαταλείπει τον ηττημένο στρατό του και διανυκτερεύει μια νύχτα στην Ιεράπετρα. Το σπίτι που τον φιλοξένησε υπάρχει ακόμα. Την εποχή της Τουρκικής κατοχής χτίστηκε ένα τζαμί το οποίο υπάρχει ακόμη. Ανάμεσα στα κτίρια εκείνης της εποχής διακρίνεται και το Τουρκικό σχολείο που τώρα στεγάζει το Μουσείο Αρχαιοτήτων.
Ξεχωριστή θέση σε αυτό έχει το άγαλμα της Περσεφόνης. Η Ιεράπετρα έχει μερικές από τις ομορφότερες και πιο καθαρές παραλίες στην Κρήτη. Γι’ αυτό το λόγο έχει βραβευτεί από την Ένωση Θαλασσίων και Παρακτίων Περιοχών (EUCC), που εδρεύει στην Ολλανδία, με το Διεθνές Βραβείο Υψηλής Ποιότητας παραλιών. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιεράπετρα και με διεθνή πλέον αναγνώριση, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 50 πιο ελκυστικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Στην περιοχή της Ιεράπετρας καθώς και λίγο έξω από αυτήν, υπάρχουν πολλά φαράγγια τα οποία είναι από τα ομορφότερα της Κρήτης και πραγματικά αξίζει να τα διασχίσει κανείς. Είναι το φαράγγι με τις κόκκινες πεταλούδες ή φαράγγι Ορεινό, το φαράγγι Μυλωνά, το φαράγγι Σαρακίνας, το φαράγγι Μέσωνα, το φαράγγι Χαυγά. Τα περισσότερα είναι εύκολες διαδρομές μέσα από μονοπάτια, με εξαίρεση το φαράγγι του Χαυγά που χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να προχωρήσει κανείς από την εντυπωσιακή είσοδο. Στην Ιεράπετρα κάθε καλοκαίρι διεξάγονται τα «Κύρβεια», κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Πρόσφατα ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας, με σκοπό την προαγωγή του θεάτρου στην πόλη, ενώ δραστηριοποιούνται και ο Θεατρικός Σύλλογος Μικρασιατών και η θεατρική ομάδα του Δήμου.

Ο βιογραφούμενος, Απόστολος Μπουρνέλης, τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της Ιεράπετρας το 1977. Έναν χρόνο αργότερα το 1978, εισάγεται στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα τέσσερα χρόνια των σπουδών του έλαβε τέσσερις υποτροφίες. Του έγιναν τρεις προτάσεις για συνέχιση των σπουδών του από τρία αξιόλογα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά τα οικονομικά της οικογένειας δεν του επέτρεψαν να τις δεχθεί.

Ο Απόστολος Μπουρνέλης ακολούθησε τη θεολογία για τρεις λόγους. Ο πρώτος ήταν γιατί γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γεγονός που ο πατέρας του βιογραφούμενου το θεώρησε ως «σημάδι Θεού». Ο δεύτερος λόγος ήταν, γιατί όταν ο βιογραφούμενος βαφτιζόταν στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, τη στιγμή που τον σήκωσε ο ιερέας ψηλά βγάζοντάς τον από την κολυμπήθρα, στο νερό σχηματίστηκε από το λάδι ένας σταυρός. Τότε ο πατέρας του βιογραφούμενου έκανε τάμα λέγοντας «εάν ο γιος μου θέλει να σπουδάσει θεολογία θα τον υποστηρίξω όπως μπορώ και να κάνει το πρώτο του κήρυγμα την ημέρα της γιορτής της Παναγίας στις 15 Αυγούστου», πράγμα το οποίον και εκπληρώθηκε το έτος 1984. Ο τρίτος γιατί είχε άσχημες θύμησες, μνήμες και εικόνες από τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο του, που χτυπούσαν τα παιδιά και γενικά τους συμπεριφέρονταν με άσχημο τρόπο. Ο βιογραφούμενος, ως εκπαιδευτικός, ακολούθησε το θεολόγο καθηγητή του εκείνης της εποχής, που όχι μόνο δεν χτυπούσε τους μαθητές του, αλλά όταν ο ίδιος εισερχόταν στην τάξη, τους έβαζε να ακούσουν έναν ύμνο για να χαλαρώσουν μετά τα μαθήματα των Μαθηματικών, της Χημείας κ.α. Το 1978 ο βιογραφούμενος, στις εξετάσεις που έδωσε για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, επέτυχε σε σειρά έβδομος μεταξύ των συνυποψήφιων του.

Για τον βιογραφούμενο, η θεολογία ήταν υψηλή επιστήμη, χωρίς αυτό να σημαίνει υποτίμηση των υπολοίπων. Με τους μαθητές-φοιτητές του προσπάθησε να είναι δίκαιος και αληθινός. Μαζί τους ήταν λιγότερο αυστηρός, σε αντίθεση με τα παιδιά του. Ο ίδιος πιστεύει «ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν είναι ο Τουρισμός, αλλά ο Πολιτισμός». Ο βιογραφούμενος ώφειλε τα πλείστα στους Καθηγητές του, που τον ενέπνευσαν και τον μύησαν στην Πατερική Θεολογία. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «σέβομαι και αναφέρω, τα ονόματά τους, ως ελάχιστο χρέος προς το πολυσχιδές έργο και τα πεφιλημένα πρόσωπά τους. Ο Μακαριστός Παναγιώτης Χρήστου, ο κ. Θεόδωρος Ζήσης (νυν Πρωτ/ρος), ο κ. Βασίλειος Φανουργάκης, ο κ. Χρίστος Κρικώνης, ο κοιμηθείς Δημήτριος Τσάμης, ο κ. Βασίλειος Ψευτογκάς και ο κ. Γεώργιος Θεοδωρούδης». Εδώ και πολλά έτη το παράδειγμα και τα συγγράμματά τους αποτελούν δείκτη πορείας πολλών λαϊκών και ιερωμένων στελεχών της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Απόστολο Μπουρνέλη, «ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει τα εξής χαρίσματα: εργατικότητα, ήθος, κατάρτιση, υπευθυνότητα και συνέπεια. Τη συμπάθεια και την ειλικρίνεια των μαθητών-φοιτητών την κερδίζεις, από την πρώτη στιγμή και τα πρώτα λεπτά που βρίσκεσαι στην αίθουσα διδασκαλίας. Ή προσελκύεις ή απωθείς».

Από το 1982-1984, ο βιογραφούμενος υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του. Τη χρονιά 1984-85 υπηρέτησε ως αναπληρωτής Καθηγητής στο Νομό Λασιθίου, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Τζερμιάδων. Το 1985-1987 υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Αττικής με απόσπαση και στα Σχολεία 3° Γυμνάσιο και 9° Γυμνάσιο Κορυδαλλού. Το 1985-86, ο βιογραφούμενος υπηρετούσε στο 3ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού Δυτικής Αττικής. Κάλυπτε τη θέση συναδέλφου του, η οποία ήταν έγκυος. Την επόμενη χρονιά, όταν η συνάδελφος επέστρεψε στη θέση της, ο βιογραφούμενος πήρε απόσπαση για το 9ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου να διαμαρτυρηθούν στη Διεύθυνση του σχολείου τους, ζητώντας την επιστροφή του. Μάλιστα όταν βρέθηκαν έξω από το ως άνω Σχολείο κατά την ημερήσια εκδρομή τους, φώναζαν κατά ομάδες το όνομα του θεολόγου καθηγητού τους θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ασκήσουν πίεση και να διεκδικήσουν την επιστροφή του, διότι είχαν  αναπτύξει μαζί του άριστες παιδαγωγικές σχέσεις. Τα ίδια έτη ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογική Σχολή και το ολοκλήρωσε με «Άριστα», το 1987. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την εκπόνηση της Διδακτορικής του Διατριβής, την οποία ολοκλήρωσε το 1994, γιατί ο επιβλέπων Καθηγητής του απουσίασε από το Πανεπιστήμιο επί μία τριετία για προσωπικούς λόγους. Παράλληλα με τις σπουδές του, επί μία δεκαετία, υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, ο βιογραφούμενος, κατά τα έτη 1996-1999 εδίδαξε δύο μαθήματα επιλογής, Εκκλησιαστική Γραμματολογία και Θρησκειολογία. Άγνωστος εν μέσω καθηγητών με όνομα στο εξωτερικό και εσωτερικό. Εδήλωναν 200 φοιτητές κάθε μάθημά του και παρακολουθούσαν 80 πρόσωπα ανελλιπώς. Τούτο δείχνει την ιδιαίτερη παιδαγωγική σχέση που καλλιέργησε με τους φοιτητές του.

Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του, διορίζεται στην Ανώτερη εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Από το 1998 – 2007 διετέλεσε Υποδιευθυντής στην ως άνω Σχολή και από το έτος 2007 μέχρι το έτος 2013 ήταν μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και από το έτος 2013 ήταν Αντιπρόεδρος αυτής. Από 28 Δεκεμβρίου 2020 έγινε Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (ΦΕΚ 1076/28-12-2020/ΤΕΥΧΟΣ Υ.Ο.Δ.Δ). Η Ακαδημία απαρτίζεται από δέκα Καθηγητές Ανωτάτης Εκπαίδευσης και τρεις προσοντούχους Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απεσπασμένους. Η Σχολή απαριθμεί 250 ενεργούς φοιτητές στα Τμήματα Ιερατικών Σπουδών, Εξομοίωσης Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών φοιτούν μόνο άρρενες, ενώ στο Πρόγραμμα Μουσικής φοιτούν και θήλεις. Τα παραπάνω Τμήματα της Ακαδημίας βρίσκονται σε Κρήτη και Ιωάννινα, ενώ υπάρχει Τμήμα Συντήρησης Κειμηλίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τριάντα επτά χρόνια Δημόσιας Υπηρεσίας και σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

Ο Απόστολος Μπουρνέλης έχει συγγράψει τις παρακάτω επιστημονικές εργασίες και δημοσιεύσεις:

Α) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

  1. Η γνώση του Θεού κατά τον Μέγα Αθανάσιο, Ηράκλειο Κρήτης, 1989 (Διπλωματική, Μεταπτυχιακή Εργασία, σσ. 85).
  2. Η Θεοτόκος μπροστά στο μυστήριο του θανάτου, Αθήνα, 1991 (Μεταπτυχιακή Εργασία, σσ. 55)
  3. Εκκλησιαστική Γραμματολογία – Πατρολογία, Τομ. Α’, Ηράκλειο Κρήτης, 2000 (Εισαγωγική εργασία για φοιτητές Α.Ε.Ι. ή σπουδαστές Α.Ε.Α., σσ. 135).
  4. Η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, Ηράκλειο Κρήτης 2004 (σσ. 330). Διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1994. Εκδόθηκε εμπλουτισμένη και συμπληρωμένη σε κείμενα και βιβλιογραφία δέκα έτη αργότερα.
  5. Εκκλησιαστική Γραμματολογία-Πατρολογία, Τομ. Β’, Ηράκλειο Κρήτης, 2007 (Ειδικήεπιστημονική εργασία για φοιτητές Α.Ε.Ι. ή σπουδαστές Α.Ε.Α., σσ. 240).
  6. «Πατέρων Λόγος Α’, Β’» Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, Διαπαιδαγώγηση Συζύγων, Ιωάννου Χρυσοστόμου, Παιδαγωγία τέκνων, Ηράκλειο Κρήτης 2008 (σσ. 214).
  7. Ο ανθρώπινος πόνος (βραχεία πατερική προσέγγιση), έκδ. Ν. Παναγόπουλος, Αθήνα, 2009, (σσ. 107).
  8. Η αρετή στη διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εκδ. Ν. Παναγόπουλος, Αθήνα, 2010 (σσ. 184).
  9. Το κύριο όνομά μας, ο μεγάλος άγνωστος (ερμηνευτική-πατερική προσέγγιση), έκδ. ΣΤ’, Ηράκλειο Κρήτης, 2019 (σσ. 263).
  10. Πατέρες και Εκκλησιαστικοί Συγγραφείς, ως ερμηνευτές της Αγίας Γραφής, έκδ. Ν.Παναγόπουλος, Αθήνα, 2012 (σσ. 68).
  11. Επί τας Πηγάς των Υδάτων , Ηράκλειο Κρήτης 2013, (σσ. 464).
  12. Η διαχρονική και ατίμητη προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αθήνα 2020, (σσ. 119).

Β) ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  1. «Μέσα και παράγοντες ανάπτυξης της ηθικότητος και της θρησκευτικότητος των παιδιών κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον», Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ηθική και θρησκευτική ανάπτυξη και αγωγή του παιδιού». Οργάνωση Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, 14-15 Νοεμβρίου 2003, Ρέθυμνο 2004, σσ. 559-575.
  2. «Γάμος και μοναχισμός στον Ιερό Χρυσόστομο», Επιστημονικό Θεολογικό Συμπόσιο με θέμα «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο διαχρονικό παρών της Εκκλησίας», Οργάνωση Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σέλινου, 12-14 Οκτωβρίου 2007, Γρηγόριος Παλαμάς 91 (2008)1-12.
  3. «Κύρια στοιχεία αγωγής των νέων κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον και η πρόσληψη, μετάγγισή τους στη φοιτητιώσα νεολαία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως», Επιστημονικό Συνέδριο, 6-9 Οκτωβρίου 2011. Οργάνωση Α.Ε.Α., Βελλά Ιωαννίνων. Επιστημονική Επετηρίδα Π.Α.Ε.Α. Κρήτης, Τόμ. Β’ Ηράκλειο Κρήτης, (σσ. 59-83).
  4. «Οι αρετές της ειρήνης και της δικαιοσύνης κατά τον Ιερό Χρυσόστομο», Επιστημονικό Συνέδριο 12-13 Νοεμβρίου 2013. Οργάνωση Α.Ε.Α.Η.Κρήτης, Επιστημονική Επετηρίδα Π.Α.Ε.Α.Κρήτης Τόμ. Τ’ Ηράκλειο Κρήτης 2014, σσ.451 460.

Γ) ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

  1. «Η σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας», Κοινωνία 42 (1999), 391-398.
  2. «Κοινωνική ασπλαχνία και εκκλησιαστική φιλαδέλφια κατά τους χρόνους των τριών Ιεραρχών», Κοινωνία 43 (2000), 144-153.
  3. «Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου μέσα από τους Πατέρες της Εκκλησίας». Γρηγόριος Παλαμάς 84 (2001), 53-59.
  4. «Οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι στην Πατερική Γραμματεία». Επιστημονική Επετηρίδα Α.Ε.Σ. Θεσ/νίκης, Θεσσαλονίκη 2002, σσ. 151-189.
  5. «Θρησκευτικός φανατισμός και μισαλλοδοξία», Κοινωνία 45 (2002), 41-17.
  6. «Η σελήνη κατά τον Μέγα Βασίλειο και άλλους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας», Κοινωνία 45 (2002) 363-370.
  7. «Η γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία ως εθνικό σύμβολο», Κοινωνία 47 (2004) 261-266.
  8. «Η αρετή της πραότητας κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον», Επιστημονική Επετηρίδα Βελλά, Τομ. Ε’. Βελλά Ιωαννίνων 2009, σσ. 279-292.
  9. «Ο θεοπαγής προμαχών Μέγας Φώτιος», Επιστημονική Επετηρίδα της Α.Ε.Α.Η. Κρήτης, Ηράκλειο 2011, σσ. 65-80.
  10. «Η μετάνοια ως τρόπος ζωής κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον». Επιστημονική Επετηρίς Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, τομ. Α’ Θεσσαλονίκη 2011, σσ. 455-464.
  11. «Η αρετή της υπομονής κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον», Επιστημονική Επετηρίδα Βελλά, Τομ. ΣΤ’, Βελλά Ιωαννίνων 2011, σσ. 403-413.
  12. «Μάρτυρες και Νεομάρτυρες της Εκκλησίας. Ο εν Κρήτη αθλήσας Ιερομάρτυς Μελχισεδέκ», Νέα Χριστιανική Κρήτη, Περίοδος Γ’, Τεύχη 30 31, Ρέθυμνο 2011 2012, σσ. 413-430
  13. «Η νόσος του σώματος στην Πατερική Γραμματεία», Επιστημονική Επετηρίδα Α.Ε.Α.Β. Τόμ. Ζ’, Τεύχ. Β’, Βελλά Ιωαννίνων 2013-2015, σσ. 603-613
  14. «Αντιμετώπιση του θανάτου βάσει της Αγιοπατερικής Γραμματείας», Επιστημονική Επετηρίδα της Π.Α.Ε.Α. Κρήτης, Τόμ. Ε΄, Ηράκλειο Κρήτης 2016, σσ. 329-351

Δ) ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (Εκλαϊκευμένος Πατερικός Λόγος)

  1. Πατέρων Λόγος 3, Λουτρόν Αναγεννήσεως, Ηράκλειο Κρήτης 2001, (σσ.71).
  2. Πατέρων Λόγος 4, Οδός Σωτηρίας, Ηράκλειο Κρήτης 2002, (σσ.77).
  3. Πατέρων Λόγος 5, Ιερά μνημόσυνα, Ηράκλειο Κρήτης 2002, (σσ. 47).
  4. Πατέρων Λόγος 6, Θυσίαν αινέσεως, Ηράκλειο Κρήτης 2003, (σσ. 84).
  5. Πατέρων Λόγος 8, Θύρα ελέους, Ηράκλειο Κρήτης 2006, (σσ. 67).
  6. Γνωρίζω την Ορθόδοξη πίστη, Λ’ δια των ιερών συμβόλων, Ηράκλειο Κρήτης 2012 (σσ. 70).

6α. Learning about the Orthodox Faith, part One, The Sacred Symbols (A short patristic approach), Iraklio Crete 2012, (p. 63).

  1. E) ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ-ΕΝΟΡΙΕΣ-ΑΓΙΟΥΣ-ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  2. Η πολυσήμαντη διακονία της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας. Οροπέδιο Λασιθίου, 1993, (σσ. 119).
  3. Το Δεύτερο Βάπτισμα (Η εξομολόγηση) εκδ. Ενορία Κάτω Βάθειας Ηράκλειο Κρήτης, 1994 (σσ. 63).
  4. Της Κρήτης Ιερά Θρέμματα, εν Κρητών Άγιοι, έκδ. Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, Ηράκλειο Κρήτης, 1995, (σσ. 43-104).
  5. Η Ορθόδοξη Μαρτυρία της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Ρουστίκων Ρεθύμνης, έκδ. Γ’ Ρέθυμνο, 1999 (σσ. 149).
  6. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Άνω Λιοσίων (Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον), Άνω Λιόσια Αττικής, 2005.
  7. Ο Γέρων Γρηγόριος, Ηράκλειο Κρήτης, 2009, (σσ. 119)

Ο βιογραφούμενος, Απόστολος Μπουρνέλης υπήρξε εισηγητής σε Συνέδρια Ημερίδες-
Σεμινάρια και έχει αρθρογραφήσει περισσότερο από 270 φορές σε πολλά περιοδικά ανά την
Ελλάδα. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά κανάλια της Κρήτης περισσότερο από 60 φορές. Έχει κάνει 170 ραδιοφωνικές εκπομπές. Πραγματοποίησε περισσότερες από 85 διαλέξεις και περισσότερες από 1200 ομιλίες σε Μητροπόλεις της Κρήτης.

Το 2004, ο Απόστολος Μπουρνέλης με τον Πατριάρχη Θεόδωρο δημιούργησαν έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, με την ονομασία «Γέφυρα της Αγάπης», με σκοπό να δώσουν έμπρακτη απάντηση στα υψωμένα χέρια των πεινασμένων παιδιών της Αφρικής, ένα χαμόγελο στα χείλη τους και μία λάμψη στα μάτια τους. Την περίοδο 2004-2007, η «Γέφυρα της Αγάπης» πραγματοποίησε τα παρακάτω ανθρωπιστικά έργα:

  1. Συμπαραστάθηκε οικονομικά στους πληγέντες από τον σεισμό της Νοτιοανατολικής
    Ασίας.
  2. Υλοποίησε την αναδοχή 250 παιδιών σε τρεις χώρες της Αφρικής (Τανζανία, Ζιμπάμπουε και Γκάνα).
  3. Ενίσχυσε το κέντρο σίτισης για 43 ορφανά παιδιά στη Ζιμπάμπουε.
  4. Ανέλαβε τα έξοδα σχολικής εκπαίδευσης 40 παιδιών από την Γκάνα.
  5. Συνέβαλε στην Γκάνα και στην περιοχή Αμπετσέκουα για διάνοιξη πηγαδιού με σκοπό την άντληση καθαρού πόσιμου νερού.
  6. Θεμελίωσε και ανέγειρε τριτάξιο Δημοτικό Σχολείο-Τεχνική Σχολή, στο Νότιο Καμερούν, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
  7. Προσέφερε ένα σημαντικό ποσό για το λαό της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μοζαμβίκης.
  8. Υποστήριξε χρηματικά τις σπουδές του πρεσβυτέρου Νικολάου Φάνους από το Κάιρο, που φοίτησε στην Α.Ε.Σ. Κρήτης.
  9. Στήριξε οικονομικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, στο Ηράκλειο Κρήτης.
  10. Εξόπλισε ιατρείο στην περιοχή Ikondo της Τανζανίας και παράλληλα απέστειλε
    φαρμακευτικό υλικό.
  11. Συνεισέφερε στην ανακαίνιση της κεντρικής βιβλιοθήκης του Ελληνορθόδοξου
    Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  12. Χρηματοδότησε 3 υποτροφίες σε αντίστοιχους μεταπτυχιακούς φοιτητές, στη Νιγηρία.

Από το 2007 έως το έτος 2013, ο βιογραφούμενος ήταν μέλος του Τμήματος Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης με αντίστοιχες δραστηριότητες.

Στο έργο του, ο Απόστολος Μπουρνέλης, εμπνεύστηκε από τις διδαχές των Πατρολόγων Καθηγητών (Πατερική Θεολογία) και των Πατέρων της Εκκλησίας για τη γυναίκα, τις σχέσεις των δύο φύλων και την κοινωνία. Η Πατερική Θεολογία ήταν το όραμα για το βιογραφούμενο.

Ο βιογραφούμενος είναι νυμφευμένος με την Άννα και από το γάμο τους έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τον Νικόλαο, την Μαρία και το Θεόδωρο.

Ο Νικόλαος Μπουρνέλης έχει τελειώσει Α.Τ.Ε.Ι. Λογιστικής Ηρακλείου και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος σε τομέα της ως άνω επιστήμης. Έχει υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία του και σήμερα υπηρετεί το αντικείμενο των σπουδών του.

Η Μαρία Μπουρνέλη σπούδασε Φιλολογία στο Ρέθυμνο και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος σε τομέα της ως άνω επιστήμης.

Ο Θεόδωρος Μπουρνέλης εισήχθη πρώτος στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πέμπτος Πανελλαδικά. Για τη διάκρισή του αυτή βραβεύτηκε. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος και σήμερα εκπονεί τη Διδακτορική του Διατριβή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η σύζυγος Άννα Σμυρνάκη-Μπουρνέλη δεν εργάζεται, γιατί θέλει να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της. Παλαιότερα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Η στήριξη που προσέφερε στο βιογραφούμενο ήταν και είναι ανυπολόγιστη. Ο βιογραφούμενος αναγνώριζε την υπέρμετρη βοήθειά της, καθώς επί τριάντα επτά έτη αποτελούσε την ισχυρή βακτηρία, την ανύστακτη αρωγό η οποία ενισχύει την προσπάθειά του παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως. Σήμερα η ίδια χαίρεται για τους κόπους της και δοξάζει το Θεό για τις αναρίθμητες ευεργεσίες του, μεταξύ των οποίων τα τρία πρόσχαρα παιδιά της και τα τρία εγγόνια της.

ΠΗΓΗ:https://ellinismos.gr/biografia/mpoyrnelis-apostolos/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.