Τι θα συμβεί σε όλους εμάς τους ορθοδόξους μετά θάνατο.

Τι μας περιμένει και τι θα βιώσουμε μετά τον θάνατό μας κατά τον γέροντα Εφραίμ της σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Την ώρα του θανάτου μας η ψυχή μας βγαίνει με μια βαθιά εκπνοή ή με τρεις βαθιές εκπνοές. Αμέσως μετά την παραλαμβάνει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώ ο άγγελος φύλακάς μας παρακολουθεί τη διαδικασία του θανάτου του σώματος και την έξοδο της ψυχής μας.  Αυτό ισχύει μόνο για τους Ορθοδόξους και είναι μεγάλη τιμή για μας.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παραδίδει την ψυχή σε άλλους αγγέλους και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο εκτελωνισμός της. Τρεις μέρες διαρκεί ο εκτελωνισμός, οι δαίμονες δηλαδή θα μας πειράζουν ομολογούντες αυτοί τις αξομολόγητες αμαρτίες, όσες δεν εξομολογηθήκαμε, κρύψαμε από τον εξομολόγο και όσοι αν κι εξομολογήθηκαν τις αμαρτίες τους δεν είχαν αποφασίσει να μην τις επαναλάβουν και γνώριζαν ότι λόγω σαρκικής έλξης και γοητείας, για λόγους ηδονής όπως η χρηματολατρεία, η ηδονή του σεξ, ο δοξασμός και ο θαυμασμός του ΕΓΩ από τους άλλους ανθρώπους, θα τις επαναλάμβαναν σε ευθετότερο χρόνο ξανά και ξανά. Δηλαδή δεν έδειξαν μετάνοια κατά την εξομολόγησή τους. Αν η ψυχή έκανε μια βαριά αμαρτία και δεν την εξομολογήθηκε ώστε να συγχωρεθεί γκρεμίζεται κατευθείαν κάτω, δηλαδή κολάζεται. 
Όσοι από το κρεβάτι του πόνου, κυρίως λόγω επώδυνου θανάτου από καρκίνο ή άλλες αιτίες ή από βαθιά γεράματα πεθαίνουν εν γνώσει τους και όχι ξαφνικά, περνάνε τον εκτελωνισμό ταχύτατα σαν σφήνα, διότι είναι εξομολογημένοι και πανέτοιμοι. Αν υπάρχουν βαριά αμαρτήματα αξομολόγητα ζυγίζονται με τα καλά έργα κι αν υπερνικούν τα καλά τότε προχωράει στο επόμενο τελώνιο δαιμόνιο, και μετά στο επόμενο τελώνιο. Τα πιο βαριά αμαρτήματα είναι της Μαγείας, του Σατανισμού και της σαρκικής ανηθικότητας, Πορνείας. Την τρίτη ημέρα όπου έχουμε τα τριήμερα η ψυχή εμφανίζεται ενώπιον του Χριστού που έχει την ίδια εμφάνιση με αυτή που γνωρίζουμε από τις ιερές εικόνες. Τα τριήμερα κόλλυβα ευρίσκονται ενώπιον του Κυρίου όταν η ψυχή προσκυνάει τον Χριστό. Το κάθε σπυράκι σιτάρι από τα κόλλυβα είναι οι προσευχές των ζώντων που δέονται υπέρ της ψυχής.
Παρουσιαζόμενη η ψυχή μπροστά στον Χριστό ο οποίος δεν εκφράζεται και δεν μιλά θα Τον προσκυνήσει και ο Χριστός την ευλογεί αλλά δεν αποφαίνεται. Η ψυχή ήδη ξέρει ότι αφού πέρασε τα τελώνια είναι σωσμένη αλλά περιμένει την επικύρωση της σωτηρίας της. Στη συνέχεια ο άγγελος φύλακάς της την παίρνει και την οδηγεί μέχρι την 9η ημέρα να επιστρέψει σε όλα τα μέρη και όλες τις εμπειρίες που έζησε καλές ή κακές και όσα ή ίδια έπραξε καλά ή κακά έργα. Θα δει όλες τις αμαρτίες της εξομολογημένες και μη, όσες προφανώς ξέχασε να εξομολογηθεί ή απέφυγε να τις αναφέρει κατά την εξομολόγηση από ντροπή ή και απλή λησμοσύνη. Ακόμη και λεπτομέρειες θα αναβιώσει, όλες τις πράξεις και συμπεριφορές της. Τότε είναι που η ψυχή αναγνωρίζει-διαπιστώνει ότι ο Χριστός είναι πανταχού παρών και γνωρίζει τα πάντα όσα την αφορούν.
Την ένατη ημέρα έχουμε τα εννιάμερα όπου με τα κόλλυβα δεόμαστε υπέρ της ψυχής αυτής. Εκεί βλέπει ξανά τον τον Χριστό, βάνει μετάνοια στον Χριστό.  Ύστερα την παίρνει ο άγγελος και την πηγαίνει στον παράδεισο όπου παρατηρεί τι συμβαίνει εκεί σαν μέσα από ένα διαφανές γυαλί. Τούτο μέχρι την 24η ημέρα. Κατόπιν την 25η την πηγαίνει στον Άδη όπου βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί με τους κολασμένους, πάλι σαν μέσα από ένα αδιαπέραστο διαφανές γυαλί. Το λυπηρό είναι αν δει δικούς της ανθρώπους συγγενείς της να είναι χαμένοι μέσα στην αιωνιότητα.
Μετά την 40η ημέρα έχουμε τα σαραντάημερα, τότε έρχεται και η πιο αποφασιστική ημέρα. Εκεί η ψυχή βάζει  πάλι μετάνοια μπρος στο Χριστό και Αυτός αποφαίνεται που θα πάει οριστικά η ψυχή. Από εκεί και στο εξής η ψυχή έχει γνώση και προαισθάνεται τι θα της συμβεί στην τελική Κρίση που περιμένει όλους μας.

Κατά τον γέροντα Εφραίμ της σκήτης του Αγίου Ανδρέα αυτή θα είναι η κατάληξη για τον καθένα και την καθεμιά μας. Ο Θεός να μας λυπηθεί και αξιώσει να ζήσουμε κοντά του, έστω και από μακριά!

Γεώργιος Ευαγγελάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.