Έχουμε μπεi σε μια νέα εποχή που συνδυάζονται διάφορες πολύπλοκες καταστάσεις οι οποίες κινούνται με την ταχύτητα της ψηφιακής τεχνολογίας και της επιστήμης. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ταχύτητα της επιστήμης. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν στην οικονομική ελίτ αξιοποιούν τις καινοτομίες της νέας ταχύτατης ψηφιακής τεχνολογίας. Και εδώ αρχίζουν να κτυπούν οι καμπάνες των μεγάλων κινδύνων, όπως έγινε σαφές στο “Νταβός”.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προωθεί ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ιδέα των “περιττών” ή “άχρηστων” ανθρώπων. Εξάλλου, ο σύμβουλος του WEF Γιουβάλ Χαράρι διατυμπανίζει παντού με στεντόρια φωνή: «γιατί δεν χρειαζόμαστε τόσους πολλούς ανθρώπους». Μιλώντας ως εκπρόσωπος της ελίτ ο Χαράρι είπε ότι οι λεγόμενοι “κοινοί άνθρωποι” έχουν δίκιο να φοβούνται ένα μέλλον στο οποίο θα είναι “άχρηστοι” (περιττοί ή ανώφελοι).

Όπως τονίσαμε στο άρθρο μας “Υπερανθρωπισμός: ο οδικός χάρτης φόβων και σκοτεινών καιρών;” όλα αυτά έχουν σχέση με την φιλοσοφία του υπερανθρωπισμού (μετανθρωπισμού).
Με τον “υπερανθρωπισμό – μετανθρωπισμό” εννοούμε τον συνδυασμό ενός αριθμού επιστημονικών κλάδων όπως της Βιοτεχνολογίας, της Νανοτεχνολογίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Ρομποτικής και της Νευροεπιστήμης με στόχο την ενίσχυση και την επέκταση της ανθρώπινης ζωής καθώς και της βελτίωσης των γνωστικών ικανοτήτων.

Ο υπερανθρωπισμός (μετανθρωπισμός) θεωρεί ότι μέσα από τις εξελιγμένες τεχνολογικές παρεμβάσεις – εμφυτεύσεις τσiπ και του ελέγχου του μυαλού – μπορούν να ενισχυθούν βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνεται και ο προσδιορισμός του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Δηλαδή, ο υπερανθρωπισμός εννοείται ότι υπερβαίνει αυτό που σήμερα κατανοούμε ως ανθρώπινο όν, το υπερανθρώπινο άτομο μπορεί να είναι ένα cyborg. Επομένως, η χρήση και ο συνδυασμός όλων των επιστημονικών κλάδων που προαναφέραμε δεν είναι μόνο για εκπαιδευτικούς ή και πολιτισμικούς σκοπούς, αλλά για τη χρήση των τεχνολογιών στην βιοιατρική με σκοπό την υπέρβαση των βιολογικών ορίων της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρωπότητα σήμερα έχει αρχίσει να νιώθει την διαδικασία της ταχύτατης ψηφιοποίησης του κόσμου. Όπου και αν βρίσκεται ένα άτομο μπορεί όχι μόνο να παρακολουθείται αλλά και να αναλύεται η συμπεριφορά του.

Τι μας λέει ο Χαράρι αυτό το χαζάρικο μουλάρι

Εξάλλου, ο Χαράρι το διατύπωσε συνοπτικά: Η ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση έχει εξαφανιστεί. Η παγκόσμια ελίτ απλά δεν θέλει να μετατρέψει τον άνθρωπο σε ρομπότ αλλά να μπορεί να ελέγχει τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Ο Χαράρι μας δίνει ακριβώς τι σκέπτονται οι άνθρωποι της ελίτ για την ελεύθερη βούληση: «Η ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν ψυχή ή πνεύμα ή ελεύθερη βούληση και ότι κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει μέσα του και ότι είναι ελεύθερη η βούλησή του να επιλέξει είτε στις εκλογές είτε στο Σούπερ Μάρκετ …. Αυτό τελείωσε».

Τι σημαίνει αυτό; Μας το εξηγεί ο ίδιος ο Χαράρι, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: «Χακάροντας ανθρώπινους οργανισμούς, οι ελίτ θα μπορούσαν να αποκτήσουν τη δύναμη να αναδιαμορφώσουν οι ίδιες το μέλλον της ζωής, γιατί αν μπορείς να χακάρεις κάτι, συνήθως μπορείς και να το χειριστείς… Ορισμένες εταιρείες και κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να χακάρουν συστηματικά τους πάντες». Το γεγονός αυτό θεωρεί ο Χαράρι ως «τη μεγαλύτερη επανάσταση στην βιολογία, από τότε που ξεκίνησε η ζωή πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια».

Μήπως τελικά η ανθρωπότητα οδηγείται σε ένα Παγκόσμιο Γκουλάγκ των Εθνών; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει αγκαλιάσει την φιλοσοφία του υπερανθρωπισμού και της εκρηκτικής ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τεχνολογίας 6G. Η συμβολή του WEF είναι ότι όσοι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν θα πρέπει να υποταχθούν στις μηχανές και να γίνουν μπαταρίες για τη τεχνητή νοημοσύνη: Για τον WEF αυτοί που θα ελέγχουν την ψηφιακή τεχνολογία θα ελέγχουν τον κόσμο.