Τι λέγει για τον ιατρικό συνδικαλισμό η ΕΛΕΥ.Σ.Ι. (ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ)

ΠΑΣΧΟΥΣΑ ΥΓΕΙΑ. Η αντιμετώπιση από τον ΙΣΑ και ο ρόλος της ΕΛΕΥ.Σ.Ι.

 

Οι εκπρόσωποι της παράταξης «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΚΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΛΕΥ.Σ.Ι,) σε συνεντεύξεις και σε δηλώσεις τους για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας, την στάση του ΙΣΑ και τον ρόλο της παράταξης ΕΛΕΥΣΙ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση της επαγγελματικής και κοινωνικής μας θέσης, κατόπιν των παρεμβάσεων τους μέσα και έξω από το ΔΣ του ΙΣΑ, ανέφεραν συμπερασματικά ότι:

Ο ΙΣΑ μονομερώς, επιλεκτικά και κατευθυνόμενα «ενημερώνει» τα μέλη του είτε κοινοποιώντας καθημερινά email και SMS, είτε αποστέλλοντας την έντυπη έκδοση του περιοδικού του ΙΣΑ, είτε ανεβάζοντας στο site του ΙΣΑ, φωτογραφίες και άρθρα που αποτυπώνουν και αναφέρονται μόνον στις δηλώσεις του Προέδρου Γ. Πατούλη και απαγορεύουν, μη δίνοντας βήμα, σε πολύπλευρη ενημέρωση των μελών από άλλες παρατάξεις.

Το δυστύχημα μάλιστα είναι ότι ενώ για διάφορα θέματα γίνονται πανηγυρικές εξαγγελίες από τον ΙΣΑ με δελτία τύπου που συνοδεύονται πάντα από δηλώσεις του προέδρου για ενέργειες που αφορούν πάγια αιτήματα των μελών του ΙΣΑ, στην συνέχεια εγκαταλείπονται και δεν τελεσφορούν., ενώ για την παράταξή μας το ζητούμενο είναι η ουσία και μετά η επικοινωνία. (βλ. κατωτέρω).

Έφτασε μάλιστα προεκλογικά να απαγορεύσει την χορήγηση των στοιχείων επικοινωνίας των ιατρών- μελών, που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους με την ετήσια δήλωση κατά την ανανέωση της εγγραφής τους, για κοινοποίηση τους σε παρατάξεις, για ζητήματα συναφή με τις αρχαιρεσίες, ισχυριζόμενος ότι «ανησυχεί και προστατεύει» τους γιατρούς από δήθεν «βομβαρδισμό από μηνύματα» των παρατάξεων (βλ. συνημμένο ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ-ΓΙΑ-ΤΑ-ΜΕΛΗ-ΤΟΥ-ΙΣΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ-ΤΟΥ-ΔΣ.pdf).

Όμως δεν είχε τις ίδιες ευαισθησίες όταν ενέκρινε και ανέθεσε με έξοδα του ΙΣΑ στην ιδιωτική εταιρεία MEDIATEL να προβεί σε επανειλημμένες και ενοχλητικές κλήσεις περί δήθεν ενημέρωσης των μελών ΙΣΑ για τις εκλογές, για τις οποίες ο ΙΣΑ είχε ήδη προβεί σε πλήρη ενημέρωση τους ποικιλοτρόπως (email, επιστολές, SMS, site ΙΣΑ, έντυπο περιοδικό ΙΣΑ), ενώ γινόταν αναφορά του ονόματός Γ. Πατούλης από την αρχή του τηλεφώνου, πριν καν δοθεί το δικαίωμα μη αποδοχής της επικοινωνίας.

Όλα αυτά χωρίς καν ο ιατρός να έχει δώσει την συναινέσει στον ΙΣΑ να χορηγεί και να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του κάποιος τρίτος (MEDIATEL) που δεν έχει καμία σχέση με τους ιατρούς και συνεπώς χωρίς να περιχαρακώνεται η διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων (βλ. συνημμένο MEDIATEL-για-να-μην-ενοχληθούν-οι-ιατροί-από-ιατρούς.pdf)

Προς επίρρωση όλων των ανωτέρω να προσθέσουμε και την αποφυγή των Γενικών Συνελεύσεων από τον ΙΣΑ για τον απλούστατο λόγο ότι αποφεύγει την πολύπλευρη ενημέρωση και τον έλεγχο του ΔΣ από τα μέλη του.

Ενώ λοιπόν λαμβάνουμε ως μέλη πληθώρα email και SMS που ακριβοπληρώνουμε, δεν αποστέλλει ποτέ email και SMS για την πρόσκληση σε σύγκληση των υποχρεωτικών από τον νόμο Ετησίων Γενικών Συνελεύσεων ΙΣΑ, με αποτέλεσμα επί σειρά ετών, ελλείψει ενημέρωσης, αυτές να μην λαμβάνουν χώρα.

Αποκορύφωμα ήταν φέτος να συγκαλέσει την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ του ΙΣΑ με αποτέλεσμα στην συνέλευση αυτή να παρουσιασθεί μόνον ένα από τα μέλη του ΔΣ μαζί με το μέλος της δικής μας παράταξης.

Παρεμβάσεις μας για τα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο και τα μέλη μας

Εμείς παρενέβημεν λεκτικά και με έγγραφά μας που κοινοποιήσαμε στο ΔΣ του ΙΣΑ, αλλά και σε συγκεντρώσεις μελών του ΙΣΑ που είμασταν επιμελημένα ακάλεστοι, για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το σύνολο του Ιατρικού κόσμου και όχι μόνον της Αθήνας, άλλα και τους ασθενείς, με σκοπό να ασχοληθεί επιτέλους ο ΙΣΑ. με τα αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο προβλήματα των γιατρών, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια τους και προασπίζοντας τα έννομα συμφέροντά τους.

Ποιο συγκεκριμένα:

Η επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ στις ιδιωτικές κλινικές, με την οποία ζητά να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές των ιατρών (Για την επιστολή πατήστε εδώ) είναι προϊόν και δική μας συμμετοχής στη σύνταξή της και πίεσης για να γνωστοποιηθεί στα μέλη του ΙΣΑ. Η επιστολή αυτή ήταν ήδη έτοιμη από το 2020 άλλα το ΔΣ του ΙΣΑ την είχε παγώσει πάρα τις επανειλημμένες προτροπές μας να αποσταλεί από τότε. Την «θυμήθηκαν» προεκλογικά, άλλα φρόντισαν να μην καλούν στις παρουσιάσεις ενώπιον των ιατρών των διαφόρων κλινικών το μέλος της επιτροπής ΠΦΥ και ΔΦΥ του ΙΣΑ που ανήκει στην παράταξή μας, ενώ στις προσκλήσεις που απέστειλαν στις ιδιωτικές κλινικές ανέγραφαν ότι για την ενημέρωση των μελών θα παραστούν και εκπρόσωποι από την επιτροπή ΔΦΥ. Όμως το μέλος της παράταξής μας ως καθ’ ύλην αρμόδιο εμφανίζονταν απρόσκλητο στις «μυστικές» αυτές συγκεντρώσεις και ενημέρωνε τα μέλη του ΙΣΑ στο θέμα αυτό με γεγονότα που χαλούσαν την «ωραία ατμόσφαιρα». Δηλαδή ότι το θέμα αυτό είχε επανειλημμένα ανακινηθεί στο παρελθόν από τον ΙΣΑ το 2015 όσο και προεκλογικά το 2018 (Δυναμική παρέμβαση του ΙΣΑ, για να σταματήσει η καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών των ιατρών, από τους ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης) άλλα μετά το εγκατέλειπε και «αναρωτιόταν» τι εμπόδιζε τον ΙΣΑ να ασχοληθεί επιταμένα και μεθοδικά, από το 2020 που ήταν έτοιμη η επιστολή, με το ζέον αυτό θέμα, έχοντας έτσι όλο το χρόνο να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία πίεσης προς τις κλινικές και τις ασφαλιστικές, ενώ έδινε προτεραιότητα σε άλλα δευτερεύοντα θέματα. Προέτρεψε δε τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, ο ΙΣΑ να ασχοληθεί και μετεκλογικά με την ίδια θέρμη που το παρουσίαζε προεκλογικά εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί όταν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ που μέλη του είναι και οι ιατροί που εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές είναι συγχρόνως και πρόεδρος της Elitour (https://www.elitour.org/) που μέλη της είναι οι ιδιωτικές κλινικές. Αναρωτήθηκε δηλαδή με ποιο τρόπο θα έρθει σε αντιπαράθεση με τις διοικήσεις τους.

Για τον νόμο 4931/2022 «Γιατρός για όλους» και το ΕΣΥ:

Κάναμε επανειλημμένες παρεμβάσεις πριν την ψήφισή του νόμου επισημαίνοντας για όλα τα δυσμενή και απίθανα που ανέφεραν τα άρθρα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου (προσωπικός ιατρός, ποιοτικά κριτήρια, διενέργεια ελέγχων ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές εταιρίες, clawback, επιστράτευση ιατρών ΕΟΠΥΥ, κλπ)  και το ΔΣ του ΙΣΑ μας δικαιολογήθηκε ότι δεν είχε «έγκαιρη πρόσκληση από τον υπουργό». Οι κινητοποιήσεις βέβαια και η αντίδραση δεν χρειάζεται πρόσκληση από τον υπουργό αλλά βούληση από την ηγεσία του ΙΣΑ να συγκρουστεί με ότι είναι αντίθετο με την χρηστή και ορθή άσκηση και δεοντολογία της ιατρικής και να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα μέλη του.

Αντίθετα μετά την ψήφισή του νόμου την 19/7/22 ο ΙΣΑ με δελτίο τύπου που απέστειλε στα μέλη του πανηγύριζε για την δικαίωση των παρεμβάσεών του για την ελεύθερη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού (https://www.isathens.gr/syndikal/10457-dikaiosh-isa-elef-simetoxi.html) ωσάν να ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ενώ ο νόμος 4931/2022 πέρασε αυτούσιος περιλαμβάνοντας όλα τα δυσμενή και επιζήμια για το ιατρικό σώμα και τους ασθενείς άρθρα για τα οποία ουδόλως αντέδρασε (βλ. συνημμένο ΓΙΑ-ΠΟΙΕΣ-ΚΟΚΚΙΝΕΣ-ΓΡΑΜΜΕΣ-ΜΙΛΑΜΕ.pdf).

Τελούμε εν αναμονή των αντιδράσεων του ΙΣΑ για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ΔΦΥ και ειδικότερα για το άρθρο περί «Εργασιακών σχέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ – Απασχόληση ιατρών κλάδου ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής» και να φροντίσει το ΥΥ οι μισθοί των ιατρών του ΕΣΥ να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Το άρθρο αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με το άρθρο 56 του Ν 4931/2022 περί «Ενίσχυσης των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες». Ενώ δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε τις χλιαρότατες αντιδράσεις του ΙΣΑ για την υπεράσπιση των ιατρών του ΕΣΥ (βλ. συνημμένο Η-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΤΟΥ-ΙΣΑ-ΚΑΙ-ΤΟ-ΕΣΥ.pdf)

Μέλη της παράταξής μας συνέδραμαν την ΣΥΔΕ που συνέταξε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τον νόμο 4931/2022 και τις ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του στους ιατρούς και στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών (βλ. συνημμένο Ν_4931_2022-5-13_ΠΦΥ-Υπόμνημα-ΣΥΔΕ.pdf)

ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΥ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ

Τον 12/2014, ο ΙΣΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά μετά την Έκθεση του  Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το Ε.Τ.Α.Α. -Τ.Σ.Α.Υ. που περιέγραφε όλες τις ατασθαλίες και τις  παράνομες πράξεις που οδήγησαν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση το  ταμείο. Όμως δεν την υποστήριξε καθόλου διότι πρότεινε για μάρτυρες  άτομα άσχετα με την υπόθεση ενώ τους ιατρούς που είχαν ασχοληθεί ενδελεχώς και είχαν αποκαλύψει την κακοδιαχείριση του ταμείου τους απέκλεισαν. Η πορεία της μήνυσης αυτής ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε, ούτε η έκβαση της παρ’ όλες τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και ερωτήσεις μας προς την διοίκηση του ΙΣΑ, ακόμη και πρόσφατα.

Για το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) δεν ήμαστε αντίθετοι στην περίπτωση που οι γιατροί αποφασίσουν ότι το θέλουν, αλλά δεν συμφωνήσαμε με την διαδικασία που τηρήθηκε, η οποία δεν ήταν ούτε νόμιμη ούτε ηθική.

Αυτό διότι έπρεπε καταρχήν να ενημερωθούν οι γιατροί από τον ΙΣΑ και κατόπιν ο ΙΣΑ να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών για να εξασφαλίσει την συναίνεση των γιατρών, ώστε νόμιμα πλέον να διατεθούν πόροι για την διαδικασία ίδρυσής του.

Αντ’ αυτού το Δ.Σ. του ΙΣΑ αποφάσισε ερήμην των γιατρών, ξοδεύοντας τα χρήματα τους για να χρηματοδοτήσει όλες τα απαραίτητα διαδικαστικά για την ίδρυση του ΤΕΑ και καταρτίζοντας ένα καταστατικό που είναι διάτρητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Δ.Σ. του ΤΕΑ αποτελείται από 7 μέλη εκ των οποίων τα τρία διορίζονται από το Δ.Σ. του ΙΣΑ το τέταρτο εκλέγεται αλλά είναι υπάλληλος του ΙΣΑ και μόνον τα άλλα τρία εκλέγονται από τα μέλη του ταμείου. Το δε καταστατικό δίνει υπερεξουσίες στο ΔΣ του ΤΕΑ με το οποίο το Δ.Σ. πλειοψηφικά μπορεί ακόμα και να αλλάζει τους όρους του καταστατικού. Να σημειωθεί ότι μόνο ηεκδήλωση παρουσίασης του ΤΕΑ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis, κόστισε στα μέλη του ΙΣΑ 24.800 € (ΑΔΑ 63Ω6469ΗΣΛ-ΛΩΖ.pdf & συνημμένο TEA-ISA_Paremvasi-gia-enimerosi.pdf).

Για τα οικονομικά του ΙΣΑ ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την σπατάλη των πόρων του ΙΣΑ που δεν έχουν καμία σχέση με τους σκοπούς του αλλά ξοδεύονται για το αφήγημα της «εξωστρέφειας» και φτάσαμε να έχει έλλειμα το 2020, 373.000 €, το 2021, 580.000 € και το πρώτο πεντάμηνο του 2022, 460.000 €.

Η επαγγελλόμενη «εξωστρέφεια» του ΙΣΑ αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί και για ποιους γίνεται και που μας οδηγεί, όταν αποδεδειγμένα και εκ του αποτελέσματος δεν ωφελεί εμάς τα μέλη, διότι η κατάσταση όλων μας βαίνει επιδεινούμενη συνεχώς.

Ένα εξόφθαλμο παράδειγμα της σπατάλης που επιχειρείται είναι η καλοκαιρινή εκδήλωση στην Βάρκιζα.

Η εκδήλωση έγινε δήθεν για να ευχαριστήσει τους ιατρούς για την συνδρομή τους στην αντιμετώπιση του Covid αλλά είχε όλη την χροιά προεκλογικής προβολής και μας στοίχισε 181.814 € (ΑΔΑ ΨΜΖ2469ΗΣΛ-4ΟΘ.pdf & ΑΔΑ 6ΥΔ1469ΗΣΛ-ΞΘΩ.pdf).

Αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό όταν κάποιοι από τους συναδέλφους έχουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και ο ΙΣΑ αντί να τους προσφέρει τη βοήθειά του προτιμάει να ξοδεύει τα χρήματα των μελών του με αυτόν τον τρόπο.

Πέραν των όσων αναφέρουμε στο άρθρο αυτό υπάρχει πληθώρα και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων μας και εγγράφων προς το ΔΣ.

Ο ρόλος μας και η βασική μας επιδίωξη είναι να σταματήσει πλέον η παρωδία περί δήθεν παρεμβάσεων του ΙΣΑ που συνοδεύεται από πανηγυρικά δελτία τύπου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, άλλα και η χρησιμοποίηση των οικονομικών του πόρων για σκοπούς ξένους με την λειτουργία του.

Θέλουμε και παλεύουμε έμπρακτά να ασχοληθεί επιτέλους ο ΙΣΑ. με τα αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο προβλήματα των γιατρών, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια τους και προασπίζοντας τα έννομα συμφέροντά τους και να απομακρυνθεί από την εξυπηρέτηση προσωπικών κομματικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων, κατά παράβαση των σκοπών ίδρυσής του.

Όσοι από εσάς έχετε το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες σας καλούμε όχι μόνον να μας ψηφίσετε άλλα και να ενωθείτε μαζί μας προσερχόμενοι στην παράταξη μας για να ενώσουμε την φωνή μας και να ακουστεί επιτέλους ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΣΑ, ΙΣΘ, ΙΣΠ ΚΑΙ ΠΙΣ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΛΕΥ.Σ.Ι

Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Εμείς δεν λέμε απλώς, ΚΑΝΟΥΜΕ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.