Βουλευτής Π.Σαράκης για Κ.Βελόπουλο: «Αισθάνεται ότι είναι πολιτικά κατώτερος»
Ο γνωστός νομικός καταθέτει την τραυματική του εμπειρία από την «Ελληνική Λύση»
Συνέντευξη παραχώρησε ο γνωστός νομικός και ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Σαράκης αναφορικά με τα δρώμενα στο χώρο των πατριωτικών κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Π.Σαράκης εκλέχτηκε με την «Ελληνική Λύση» τον Μάιο του 2023, όπου και επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2023.
Στις 18 Ιουνίου 2024, όμως τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Ο Π.Σαράκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο BETTY DIRECT εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο, με αφορμή την διαγραφή του, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ο κ. Βελόπουλος οδηγήθηκε στη διαγραφή μου από κόμπλεξ κατωτερότητας.
Ο κ. Βελόπουλος δεν αντέχει να έχει δίπλα του πρόσωπα τα οποία έχουν ισχυρή προσωπικότητα έχουν καθαρή συνείδηση και έχουν ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα. Αισθάνεται ότι είναι πολιτικά κατώτερος από εμένα», είπε ο Π.Σαράκης για να συνεχίσει:
«Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ.Βελόπουλος έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι είναι ψεύτης, ότι είναι πολιτικός απατεώνας, ότι είναι γραφικός,. Εδώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει πει σε συνέντευξη του ότι στερείται ήθους και παιδείας».
Μάλιστα Π.Σαράκης αναφερόμενος στον Ηλία Κασιδιάρη είπε: «Τον σέβομαι και με σέβεται. Η σχέση μας αφορά εμάς τους δύο προς το παρόν», σημείωσε με νόημα.
[1]Εισαγωγή στο θέμα του συνδρόμου Hubris:
Το 2011 ο Λόρδος Όουεν συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση ενός φιλανθρωπικού καταπιστεύματος, του Daedalus Trust ( www.daedalustrust.com ) με στόχο την προώθηση της έρευνας για αλλαγές προσωπικότητας που σχετίζονται με την άσκηση εξουσίας μεταξύ ηγετών σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το όνομα για το Trust επιλέχθηκε λόγω του συνδυασμού του Daedalus για ανάληψη κινδύνων που μετριάζεται από σοφία.
Το Trust αύξησε την επίγνωση αυτού του σημαντικού ζητήματος ηγεσίας και διακυβέρνησης και υποστήριξε έρευνα που μελέτησε τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές συνέπειες της διαχείρισης κινδύνων συμπεριφοράς, δίνοντας προτεραιότητα σε καμία. Πραγματοποίησε μια σειρά από εργαστήρια και ετήσια συνέδρια και εξέδωσε βιβλία. Ο όρος «υβρισμός» είναι πλέον μια συνηθισμένη λέξη που σχετίζεται με εκείνους που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους με συχνά επιζήμιες επιπτώσεις στην άσκηση της εξουσίας τους.
Το Trust κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του διερεύνησε τρόπους με τους οποίους η εξουσία μπορεί να διαφθείρει, πώς η αλλαγή της προσωπικότητας μπορεί να πυροδοτηθεί από την εξουσία, πώς η ομαδική σκέψη μπορεί να ενθαρρύνει την εταιρική ύβρις και πώς το σύνδρομο ύβρεως μπορεί πολύ συχνά να βρίσκεται στην καρδιά των καταστροφικών αποτελεσμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Trust, μεταβείτε στον ιστότοπό του: www.daedalustrust.com , ο οποίος παραμένει ένας χώρος αποθήκευσης γνώσεων για το θέμα.
Το 2017 αποφασίστηκε να ενσωματωθεί το Trust σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον και να συγχωνευθεί με το Maudsley Philosophy Group (MPG) για να μπορέσει μια πολύ νεότερη ομάδα να συμμετάσχει στο έργο του Trust και ο οργανισμός να συμμετάσχει σε μια ευρύτερη ομάδα ομπρέλα που περιλαμβάνει κυρίως ψυχίατρους αλλά και ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες. Με τη σύνδεσή του με το King’s College, ελπίζαμε επίσης ότι το MPG θα μπορούσε να προσελκύσει ευκολότερα επιχορηγήσεις για ερευνητικές εργασίες. Ο Λόρδος Όουεν παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου, αλλά ένας ή δύο από τους Καταπιστευματοδόχους παρέχουν συνέχεια στο έργο του MPG.
Τον Ιούνιο του 2021,το Maudsley Philosophy Group πραγματοποίησε ένα διαδικτυακό συνέδριο με θέμα την εξουσία, την προσωπικότητα και τον λαϊκισμό. Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση μέσω του ακόλουθου συνδέσμου YouTube: Δύναμη, Προσωπικότητα και Λαϊκισμός.
Η προέλευση του Daedalus Trust εντοπίζεται το 2002 όταν ο Λόρδος Όουεν έδωσε μια διάλεξη στην Ετήσια Συνάντηση της Ένωσης Βρετανών Νευρολόγων και της Βρετανικής Ένωσης Νευροψυχιατρικής με θέμα «Η επίδραση της σοβαρής ασθένειας στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων». Αυτό δημοσιεύτηκε αργότερα ως περιστασιακή δημοσίευση στο QJM ( QJ Med 2003; 96:325-336 ) με τίτλο «Ασθενείς, άνοιες, κατάθλιψη: σοβαρή ασθένεια στους αρχηγούς κρατών».
Τον Φεβρουάριο του 2005, ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ο Λόρδος Όουεν παρέδωσε τη Διάλεξη Ιστορίας της Ιατρικής του Λόρδου Χένρι Κοέν με θέμα «Η επίδραση της ασθένειας του πρωθυπουργού Άντονι Ήντεν στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ». Αυτό επίσης δημοσιεύτηκε στη συνέχεια ως περιστασιακή εργασία στο QJM ( QJ Med 2005 98(6): 387-402 ).
Ο Λόρδος Όουεν ως νευρολόγος και στη συνέχεια ως πολιτικός είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για την αλληλεπίδραση της πολιτικής και της ιατρικής. Άρχισε να μελετά και να γράφει περισσότερα για τις ασθένειες σε αρχηγούς κυβερνήσεων, όχι μόνο για τη σωματική και καταθλιπτική ασθένεια, αλλά για αυτό που αντιλαμβανόταν ως αλλαγή στην προσωπικότητα ως αποτέλεσμα της κατοχής υψηλών αξιωμάτων ή αυτό που ο Μπέρτραντ Ράσελ αποκάλεσε «μέθη της εξουσίας» και το οποίο ο Λόρδος Όουεν έχει χαρακτηρίσει «σύνδρομο ύβρις».
Τον Νοέμβριο του 2006 ένα άρθρο σχετικά με το «Hubris and Nemesis in Heads of Government» δημοσιεύθηκε από το Journal of the Royal Society of Medicine ( JR Soc Med 2006, 99:548-551 ). Ένα μικρό χαρτόδετο με το όνομα Hubris Syndrome δημοσιεύτηκε το 2007 ακολουθούμενο από ένα πολύ μεγαλύτερο βιβλίο In Sickness and In Power το 2008, το οποίο έκτοτε ενημερώθηκε και επανεκδόθηκε το 2016 ως In Sickness and in Power: Illness in Heads of Government, Military and Business Leaders από τότε 1900.
Ο Λόρδος Όουεν έχει δώσει διαλέξεις στη Royal Society of Medicine, στο Royal College of Physicians, στο Maudsley Grand Round, στο Royal College of Psychiatrists Annual Meeting και στην Ένωση Βρετανών Νευρολόγων που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές από αυτά τα δύο βιβλία, τα κείμενα των οποίων είναι όλα διαθέσιμα σε αυτήν την ενότητα του ιστότοπου. Ένα άρθρο βασισμένο στη Διάλεξη του Samuel Gee που δόθηκε στο Royal College of Physicians δημοσιεύτηκε στο Clinical Medicine τον Αύγουστο του 2008. Μια στήλη Personal View «Ας δούμε τα ιατρικά αρχεία των μελλοντικών ηγετών του κόσμου» εμφανίστηκε επίσης στο BMJ τον Νοέμβριο του 2008 ( BMJ2008 ;337:a2486 ). Το 2009 ο Λόρδος Όουεν συνέγραψε μια εργασία για το BRAIN με θέμα «Σύνδρομο Hubris: Μια επίκτητη διαταραχή προσωπικότητας; Μια μελέτη των προέδρων των ΗΠΑ και των πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία 100 χρόνια». http://brain.oxfordjournals.org/content/132/5/1396.full
Ο πίνακας σε αυτό το άρθρο περιγράφει τα προτεινόμενα κριτήρια για το σύνδρομο Hubris και την αντιστοιχία τους με χαρακτηριστικά των διαταραχών προσωπικότητας Cluster B στο DSM-IV.
Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της περιγραφής του συνδρόμου ύβρης από τον Λόρδο Όουεν γράφτηκε από τον καθηγητή Gerald Russell, Ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο The Psychiatrist το 2011. ThePsychiatrist
Συμπερασματικά, ο καθηγητής Russell έγραψε: «Ο Όουεν έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στην ψυχιατρική πολιτικών και άλλων σε θέσεις εξουσίας, κάτι που πρέπει να χαιρετιστεί θερμά. Η περιγραφή του συνδρόμου hubris μπορεί να απαιτεί περαιτέρω βελτίωση πριν εισαχθεί στις αναγνωρισμένες ψυχιατρικές ταξινομήσεις».
Το In Sickness and In Power έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αμερική, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και σε πολλές άλλες χώρες. Έχει αναθεωρηθεί ευρέως και καλά.
Είναι σαφές από αυτό το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας και τις πολυάριθμες άλλες ιατρικές και λογοτεχνικές συναντήσεις που έχει μιλήσει ο Λόρδος Όουεν ότι και τα δύο βιβλία έχουν προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον, όχι μόνο στους πολιτικούς κύκλους αλλά πιο συγκεκριμένα στο ιατρικό επάγγελμα. Φαίνεται ότι η συζήτηση για το σύνδρομο ύβρεως θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη.
Το 2018 ο Λόρδος Όουεν δημοσίευσε το Hubris. Ο δρόμος προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Δύναμη, λαϊκισμός, ναρκισσισμός με μια έκδοση με χαρτόδετο χαρτί το 2020. Αυτό προκλήθηκε από τον Λόρδο Όουεν που επανεξέτασε όλα όσα είχε γράψει για τους προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ και τους Βρετανούς Πρωθυπουργούς σε σχέση με την ύβρη. Μεγάλο μέρος του υλικού αντλήθηκε από προηγούμενα βιβλία, αλλά περιλάμβανε νέα κεφάλαια για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπόρις Τζόνσον.
Το 2023 δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine ένα άρθρο του Jean-Paul Selten από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ με τίτλο «Σκεφτείτε το σύνδρομο ύβρεως για συμπερίληψη στα συστήματα ταξινόμησης μας».
Περισσότερα άρθρα και συνεντεύξεις από τον Λόρδο Όουεν σχετικά με το θέμα του συνδρόμου ύβρεως μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ενότητα του ιστότοπου. Μπορείτε να ζητήσετε παλαιότερα αντίγραφα των διαλέξεων επικοινωνώντας με το γραφείο του Λόρδου Όουεν.
ΠΗΓΗ:https://www-lorddavidowen-co-uk.translate.goog/introduction-to-the-topic-of-hubris-syndrome/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc
Πρόσφατα Σχόλια