Τι είναι ο γνωστικός πόλεμος (Cognitive Warfare) στα χέρια μιας υπερφίαλης εξουσίας που αυτοθεωρείται αήττητη

Πυρπόληση του ανθρώπινου εγκεφάλου από το πλήθος των πληροφοριών

Ο Γνωστικός Πόλεμος περιλαμβάνει δραστηριότητες που διεξάγονται σε συγχρονισμό με άλλα Όργανα Δύναμης, για να επηρεάσουν στάσεις και συμπεριφορές, επηρεάζοντας, προστατεύοντας ή διαταράσσοντας τη γνώση σε επίπεδο ατόμου, ομάδας ή πληθυσμού, για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι ενός αντιπάλου. Σχεδιασμένη για να τροποποιεί τις αντιλήψεις της πραγματικότητας, η χειραγώγηση ολόκληρης της κοινωνίας έχει γίνει ένας νέος κανόνας, με την ανθρώπινη γνώση να διαμορφώνεται σε ένα κρίσιμο βασίλειο του πολέμου.

Ο Γνωστικό Πόλεμος εστιάζει στην επίθεση και την υποβάθμιση της ορθής λογικής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκμετάλλευση των τρωτών σημείων και συστημική αποδυνάμωση του ατόμου ή των ομάδων. Ωστόσο, αυτό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο καθώς εμπλέκονται μη στρατιωτικοί στόχοι. Ένα παράδειγμα: Οι ρωσικές επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης του κοινού στόχευσαν μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας σε μια προσπάθεια να χαρακτηρίσουν την Ουκρανία ως υπαίτια. Μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογιών επικοινωνίας, ψευδών ειδήσεων και χειραγώγησης αντιλήψεων, η Ρωσία στοχεύει στο να επηρεάσει την κοινή γνώμη, καθώς και να μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις ανοιχτές πηγές πληροφοριών. Αυτές οι αφηγήσεις έχουν εκτεταμένη εμβέλεια και συχνά περιλαμβάνουν τόσο επιθετική όσο και αμυντική στάση.

Η Κίνα, ως στρατηγικός ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ, περιγράφει τον Γνωστικό Πόλεμο ως τη χρησιμοποίηση της κοινής γνώμης, των ψυχολογικών επιχειρήσεων και της νομικής επιρροής για την επίτευξη της νίκης. Η ψυχολογία μάχης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του πολεμιστή να λειτουργεί. Το Έξυπνο Ψυχολογικό Σύστημα Παρακολούθησης, ένα πρόσφατο έξυπνο σύστημα βραχιόλια με αισθητήρα που αναπτύχθηκε από την Κίνα, εστιάζει στην καταγραφή πληροφοριών προσώπου, συναισθηματικών αλλαγών και ψυχολογικών καταστάσεων των στρατιωτών για να καθορίσει την κατάσταση του ηθικού τους και την ετοιμότητά τους κατά τη μάχη.

Εκτός του πεδίου της μάχης, η επίδραση του γνωστικού πολέμου μπορεί επίσης να επηρεάσει το νόμο, τον κανόνα της τάξης και τις πολιτικές κατασκευές.

Αυτή η συμπερίληψη του «Lawfare» και η στόχευση του ευρύτερου κοινωνικού συναισθήματος έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς τόσοι πολλοί πολίτες και μη μάχιμοι είναι δυνητικά εκτεθειμένοι.

Το Allied Command Transformation διαχειρίζεται το Cognitive Warfare Exploratory Concept, το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης Ατζέντας Ανάπτυξης Πολέμου. Ο συγχρονισμός των αντίθετων επιπτώσεων σε συναισθηματικούς και υποσυνείδητους τομείς αυξάνεται. Η κατανόηση των πλαισίων, των ορισμών, των επιπτώσεων και των κινδύνων επιτρέπει την καλύτερη λήψη πολιτικών αποφάσεων, την ανάπτυξη στρατιωτικών δραστηριοτήτων και τη συνολική ασφάλεια σε ολόκληρη τη Συμμαχία.

Η Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού ή αλλιώς Allied Command Transformation εκπαιδεύει, συνεργάζεται, προστατεύει και διαμορφώνει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο θέμα του Γνωστικού Πολέμου, παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με την ευαισθητοποίηση, την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, την κοινωνική ανθεκτικότητα και την ανταλλαγή δεδομένων για τις τρέχουσες και μελλοντικές εκτιμήσεις ασφαλείας της Συμμαχίας.

ΠΗΓΗ:https://www.act.nato.int/activities/cognitive-warfare/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.