Αυτός είναι ο Βλαδίμηρος Πούτιν σύντροφοι!

Οι διαδηλωτές κατά του Πούτιν έχουν ένα νέο «όπλο» -Μία εφαρμογή στο κινητό, που βοηθά αν συλληφθούν

Φωτογραφία: AP/ Pavel Golovkin
Φωτογραφία: AP/ Pavel Golovkin

Οσοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης στη Ρωσία, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σύλληψης. Τώρα, έχουν ένα νέο «όπλο». Μία εφαρμογή στο κινητό, που τους επιτρέπει να ενημερώσουν απευθείας, όταν τελικά τους φορέσουν χειροπέδες.

Στη Ρωσία θα γίνουν προεδρικές εκλογές την επόμενη χρονιά, στις οποίες αναμένεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διεκδικήσει μία νέα θητεία. (Σ.γ.:Ισόβιος Τσάρος ο πρόεδρος αλλά Ερντογάν).Τον προηγούμενο μήνα, υπήρξαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις. Και αναμένονται περισσότερες, εκτιμά το Reuters.

Για αυτόν το λόγο, μία ρωσική εταιρεία, μία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα αντιπολιτευόμενο κίνημα συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του «Red Button». Αυτό, αυτόματα μεταδίδει την τοποθεσία και τις πληροφορίες για επαφές σε περίπτωση ανάγκης, ενός διαδηλωτή που έχει συλληφθεί.

Αυτό, θα επιτρέψει στους άλλους να σπεύσουν να πράξουν τα δέοντα, για την αποφυλάκιση του διαδηλωτή, καθώς μεταξύ των άλλων πληροφοριών η εφαρμογή αυτή ενημερώνει και σε ποιο αστυνομικό τμήμα έχει μεταφερθεί το άτομο που συνελήφθη.

«Με αυτές τις πληροφορίες, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να βοηθήσουν κατά κάποιο τρόπο το εν λόγω άτομο, για παράδειγμα στέλνοντας έναν δικηγόρο», εξήγησε στο Reuters ο δημιουργός της εφαρμογής, Αλεξάντερ Λιτρέεφ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι άνθρωποι συλλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται με βία από τις αρχές, ενώ οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι», πρόσθεσε ο ίδιος.  

Σύμφωνα με τον Λιτρέεφ, μέχρι τώρα ήδη 4.000 χρήστες έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους την εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν. Το σύστημα αναμένεται να αρχίσει να στέλνει live ενημερώσεις από τις 29 Απριλίου, ημέρα στην οποία η οργάνωση Open Russia έχει καλέσει σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, σε όλη τη Ρωσία.

 
Σ.γ.: Σε λίγο θα μας χρειάζεται η εφαρμογή και εδώ στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.