ομοφυλοφιλία χωρίς φραγμούς και προκαταλήψεις από την ψυχαναλυτική άποψη Μάθημα 4ον

Για να κατανοήσουμε την προέλευση της ομοφυλoφιλίας από ψυχαναλυτικής πλευράς χρειάζεται να εξηγήσουμε τη βασική αιτία που προκαλεί γενικά μια διαστροφή καθώς και να περιγράψουμε τα τρία είδη της ομοφυλοφιλίας όπως τα ταξινομεί ο ειδικός στην ψυχαναλυτική έρευνα επί των διαστροφών Κάρολος Σοκαρίδης.[1]

Κάρολος Σοκαρίδης ο ψυχαναλυτής που απέδωσε την ομοφυλοφιλία σε διαστροφική συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά τους.

Ο Σοκαρίδης έχει αναπτύξει μια ενοποιημένη θεωρία για την προέλευση, ανάπτυξη και εγκατάσταση όλων των σεξουαλικών διαστροφών. Αρχικά υπάρχει ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της διαστροφής βάσει του οποίου την ξεχωρίζουμε από τη σεξουαλική ποικιλία και διαφορετικότητα που εφαρμόζεται μεταξύ των φυσιολογικών σεξουαλικά συντρόφων. Κι αυτό το θεμελιώδες χαρακτηριστικό είναι απαραίτητο να ενυπάρχει σε οποιαδήποτε διαστροφική πράξη. Ποιο είναι; Η ασυνείδητη και προστακτική ανάγκη για επιδίωξη και γεύσιμο της εμπειρίας της σεξουαλικής ευχαρίστησης και της οργασμικής εκτόνωσης με έναν ιδιαίτερο τρόπο (το σεξουαλικό στόχο) ή με ένα ειδικό και ξεχωριστό αντικείμενο . Όσον αφορά τώρα την ομοφυλοφιλία τη διακρίνει στον προοιδιπόδειο τύπο Ι, τον προοιδιπόδειο τύπο ΙΙ, την οιδιπόδεια ομοφυλοφιλία και τη σχίζοομοφυλοφιλία .

Αυτή η κατηγοριοποίηση κατά τον Σοκαρίδη, μας δίνει ένα πολύτιμο πλαίσιο αναφοράς το οποίο μας διευκολύνει να ερμηνεύσουμε κάθε μορφή διαστροφής . Έτσι όχι μόνο η ομοφυλοφιλία, αλλά και ο σαδομαζοχισμός, ο φετιχισμός, η παιδεραστία, η επιδειξιμανία, η παρενδυσία, ο τρανσεξουαλισμός, η κοπρολαγνεία η ουρολαγνεία κ.λπ. μπορούν να εξηγηθούν σαν διαστροφές προοιδιπόδειας προέλευσης . Αυτές είναι σοβαρότερης μορφής, πρωτόγονες διαστροφές, με στοιχεία μόνιμης παλινδρόμισης του εαυτού, πολύ δύσκολες στην αποκατάστασή τους και πολύ πιο ανθεκτικές στην ψυχαναλυτική θεραπεία από τις διαστροφές οιδιπόδειας προέλευσης οι οποίες επέρχονται δευτερογενώς οφειλόμενες σε προσωρινή παλινδρόμηση.Τούτο σημαίνει ότι ένας προοιδιποδιακά ομοφυλόφιλος είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπευτεί. Το πρόσωπο που από τόσο μικρή ηλικία (κάτω των 5 ετών) εκδηλώνει ομοφυλόφιλη προτίμηση ελάχιστες δυνατότητες έχει να μεταβάλει την ομοφυλική του συμπεριφορά.

Οι τελευταίες μορφές δεν αποτελούν οριστική αναστολή της ανάπτυξης και ωρίμανσης του εαυτού και μπορούν να θεραπευτούν με όμοιο τρόπο προς τη νεύρωση .

Tέλος υπάρχουν οι σχιζοδιαστροφές, αποτέλεσμα ενός αρχαϊκού και πρωτόγονου επίπεδου λειτουργίας, μια μανιασμένη και χαοτική προσπάθεια να κατασκευάσει ο ψυχωσικός αντικειμενικές σχέσεις .

Τα λεπτομερή χαρακτηριστικά κάθε μορφής διαστροφής μας δίνουν μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα του βαθμού σοβαρότητας ή μη της κάθε διαστροφής. Ο αναγνώστης όταν έχει γνώση των χαρακτηριστικών των δύο προοιδιπόδειων μορφών, της οιδιπόδειας, της λανθάνουσας και της σχιζοδιαστροφικής μορφής της ομοφυλοφιλίας, κατανοεί καλύτερα το βάθος και το πλάτος της ανωμαλίας στην οποία βυθίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες, τα παιδιά και οι γέροντες, όταν χάσουν το μέτρο και την πειθαρχία και καταλήξουν στην αυτοκατάχρηση της σεξουαλικότητας. Μπορεί επίσης να κατανοήσει γιατί η δυσκολία για την αντιμετώπιση μιας τόσο βαθιά ριζωμένης διαστροφής είναι δεδομένη και αν καθηλωθεί στα πιο πρόωρα και πλησιέστερα προς την αρχική φάση της ζωής στάδια όπως του πρωτογενούς αυτισμού (the primary autism) γίνεται αθεράπευτη. Βέβαια από τη φάση αυτοί όλοι μας περνάμε κατά τη Margaret Mahler, την θεωρεί απόλυτα φυσιολογική, είναι διάρκειας δύο το πολύ μηνών, αρχίζει στο τέλος της εμβρυικής ζωής, αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά δεν κολλάμε σ’ αυτή. Ο αθεράπευτα διαστροφικός έχει για κάποιο σοβαρό λόγο, που παρεμβαίνει δυστυχώς, κολλήσει.

[1] Στο βιβλίο του «The Preoedipal Origin and Psychoanalytic Therapy of Sexual Perversions» o Charles W. Socarides αν και αναφέρεται σε μια πολυδιάστατη προσέγγιση από πλευράς ερμηνείας, προέλευσης και δημιουργίας των διαστροφών, εν τούτοις αναπτύσσει μια ενιαία θεωρία για την προέλευση τους, την αναπτύσσει δε στο ως άνω βιβλίο. Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει: «Από τις παρατηρήσεις σε νήπια και παιδιά, καθώς και τις προσπάθειες ψυχαναλυτικής θεραπείας ασθενών μου που έπασχαν από διαστροφές, οδηγήθηκα στην υπόθεση ότι όλες οι διαστροφές ξεκινούν από ένα κοινό κέντρο διαταραχής.»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.