Πρόκειται για την κορύφωση του δράματος που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα μήνες τώρα.
Άνθρωποι ανάπηροι από τον πόλεμο, πάνω σε καροτσάκια, σκαμμένοι από τα βάσανα, παιδιά ορφανά και ασυνόδευτα που ξεκίνησαν από την Κόλαση του πολέμου για το άγνωστο, για το πουθενά, του προσφέρουν τις ζωγραφιές τους.
Μουσουλμάνες μανάδες, χαροκαμένες χήρες, με τις μαντήλες να σκύβουν και να φιλούν το χέρι του Ποντίφηκα, του Πατριάρχη και του Έλληνα Αρχιεπισκόπου.
Κορίτσια γονατισμένα μπρος στα πόδια του Πάπα Φραγκίκσκου να κλαίνε γοερά. Οι κινήσεις του σώματος, ο θρήνος της ψυχής τους ήταν αρκετές για να εκφράσουν αυτά που η γλώσσα τους χωρίς μετάφραση δεν έκανε κατανοητά.
Πιο πέρα ένας νεαρός άντρας γονατιστός να κλαίει με λυγμούς. Ο Πάπας Φραγκίοσκος τον ευλογεί. Σιμά του, μια Σύρια Χριστιανή προσπαθεί να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών και αφού με τιτάνια δύναμη το κατορθώνει να συρθεί μπρος του, γονατίζει και με ηχηρό κλάμα εξομολογείται τον πόνο της, τα πάθια της, το χαώδες του μέλλοντός της.
Πιο κάτω μια Σύρια μάνα του δίνει τη ζωγραφιά της κόρης της, του εξηγεί το μαράζι της να φύγει για μια ακτίδα φωτός σε άλλες βόρεις χώρες.
Μια πρόχειρη χορωδία παιδιών που σχηματίστηκε χτες, του τραγουδάει; του ψέλνει; το “καλώς ήλθες”.
Μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες να τους φιλούν τα χέρια, να δακρύζουν, να σκύβουν το κεφάλι τους ζητώντας την ευλογία τους, αιτούντες έλεος και σεβασμό από την χριστιανική ανθρωπότητα. Την ίδια ανθρωπότητα που εξ αιτίας των ανελέητων ηγετών της, έσπειρε το χάος και το αιματοκλύλισμα στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία,
Κάποιοι λόγοι μέσα από την καρδιά των τριών προκαθημένων:
“Αγαπητοί μου,
δεν χρειάζονται πολλά λόγια μόνον τα μάτια των μικρών παιδιών να δουν, είναι σε θέση να αντιληφθούν την χρεοκοπία του σημερινου πολιτισμένου κόσμου, την αποτυχία της αλληλεγγύης και της αδερφοσύνης. Η Εκκλησία της Ελλάδας θρηνεί για τις χιλιάδες των ψυχών που χάθηκαν στο Αιγαίο.
Ας αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να διεκπεραιώσει με την μεγάλη εμπειρία του, το δράμα αυτών των ανθρώπων και να μην ξαναδούμε παιδικά πτώματα παιδιών στις ακτές των νησιών μας”
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:
“Αγαπητοί αδερφοί μας ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας θυμίσουμε πως ακόμη κι αν εμείς δεν είμασταν εδώ ο Θεός δεν σας ξεχνά. Έρχεστε εδώ για να αποφύγετε το πόλεμο και το θάνατο. Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ο υγρός τάφος σας. Θρηνήσαμε για την σκληρότητα των αδερφών μας και των αδερφών σας.
Αυτοί που σας φοβούνται δεν σας έχουν κοιτάξει στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν τολμούν να σας αντικρίσουν.
Όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην Ημέρα της Κρίσης.
Προσευχόμαστε για σας, αλλά και για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Σας υποσχόμεθα ότι δεν θα σας ξεχάσουμε και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μποοιρούμε να ανοίξουμε τα μάτια των Ευρωπαίων λαών και ηγετών.
Ο Ιησούς και οι μαθητές τους όταν αντίκρισαν την καταιγίδα κατάφεραν να νικήσουν την κατραιγίδα και να της επιβληθούν αυτό επιχειρούμε συμβολικά να τονίσουμε”.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
“Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου,
σήμερα θέλησα να βρεθούμε δίπλα σας και να σας πούμε πως είμαστε δίπλα σας.
Πολλοί από σας κάνατε προσπάθειες να ξεφύγετε από τις συγκρόύσεις κυρίως για να σώσετε τα παιδιά σας. Αφήσατε ό,τι είχατε πίσω σας, κάνατε μεγάλες θυσίες, χωρίς να γνωρίζετε τι θα σας συμβεί στο μέλλον. Σκεπτόμενοι ότι θα αρχίσετε μια καλλίτερη καινιούργια ζωή.
Ήρθα εδώ με τους αδεφρούς μου Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο, για να ακούσουμε τις ιστορίες σας. Ήρθαμε να κάνουμε μια παράκληση στην ανθρωπότητα να λυθεί αυτή η κρίση.
Ελπίζουμε ο κόσμος να προσέξει αυτή την προσπάθειά μας για να τονίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που συναντάει η ανθρωπότητα.
Ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους να είναι μία οικογένεια. ‘Οταν πάσχει το ένα μέλος της τότε όλη η οικογένεια πάσχει.
Το είδατε στον εαυτό σας ο ελληνικός λαός σας συμπαραστάθηκε παρ’ όλο που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλη κρίση. Πάντοτε υπάρχει κάποιος να σς βοηθήσει στη δοκιμασία σας. Αυτή η κρίση βγάζει από πολλούς το καλλίτερο μέρος του εαυτού τους.
Αυτό είναι το μήνυμα που θα επιθυμούσα να στείλω σήμερα “μην χάνετε την ελπίδα”. Το μεγαλύτερο πράγμα είναι η αγάπη και η αλληλοκατανόηση.
Εμείς οι χριστιανοί συχνά αναφερόμαστε στον καλό Σαμαρείτη, έναν άνθρωπο άλλης πίστης, έναν ξένο, που φρόντισε έναν άνθρωπο πληγωμένο με πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ένα σπλαχνικό βλέμμα υψώνουμε και προς εσάς.
Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές μου σας αγκαλιάζω όλους και εσάς τους τραυματισμένους, τους πληγωμένους, αυτούς που πάσχουν και όσους σας ακολουθούν στο δρόμο σας αυτό, με πνεύμα αγάπης ελπίδας και ειρήνης.
Πάπας Φραγκίσκος.
Η σημερινή συνάντηση των τριών ηγετών της χριστιανοσύνης δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα στις ηγεσίες του κόσμου.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ της Μόριας.
Σήμερα η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ στήθηκε στη Λέσβο και έδωσε ένα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης και ειρήνης σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μια μαρτυρία στο δύστλημο μαρτύριο των προσφύγων αδερφών μας, πως η οιμώζουσα ανθρωπότητα δεν έχει άλλη αλτερνατίβα, (εναλλακτική λύση) Ή ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ Ή ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ.
5 σχόλια
Μετάβαση στη φόρμα σχολίων
“Ας αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να διεκπεραιώσει με την μεγάλη εμπειρία του, το δράμα αυτών των ανθρώπων.”
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
“Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ο υγρός τάφος σας. Θρηνήσαμε για την σκληρότητα των αδερφών μας και των αδερφών σας.”
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Ο ένας θρήνησε… Ο άλλος παρέπεμψε στον ΟΗΕ….
Συμπέρασμα ….Ηλίου φαεινότερο!
Συντάκτης
Τα λόγια δεν στοιχίζουν και πολύ. Εύκολα ξεστομίζονται και είναι τσάμπα. Τα έργα στοιχίζουν και από τα έργα μας κρινόμαστε.Όχι από τις ευχές που απλόχερα δίνουμε.
Πολλοί, όπως για παράδειγμα αυτοί που μας κυβερνούν, θέλουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Τότε συμβαίνει τα λόγια τους κόκαλα να μην έχουν και ψυχές να τσακίζουν. Θυμάμαι έχετε γράψει, “η αγάπη για τη ζωή είναι αγάπη για την αλήθεια. Και αλήθεια είναι να κάνεις αυτό που εσύ θέλεις και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι για να τους αρέσεις.”. Ο Ιησούς Χριστός μας αγάπησε μαζί με την ελευθερία μας.
Θα πρότεινα να εμβαθύνουμε όλοι στη Καινή Διαθήκη, στα βιβλία τα δικά σας αλλά και στα κείμενα του Λασκαράτου.
Και συγκεκριμένα το βιβλίο του Ανδρέα Λασκαράτου, “Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς”.
Ο Ιησούς Χριστός μας αγάπησε μαζί με την ελευθερία μας. “Όποιος θέλει πίσω μου ελθείν, ας πάρει το Σταυρό του και ας με ακολουθήσει”.