«Νενικήκαμεν» βγήκαμε από τα μνημόνια και… πέφτουμε νεκροί!

Σύμφωνα με τους Times ο τερματισμός του τρίτου Μνημονίου παραλληλίζεται με το «νενικήκαμεν» του ημεροδρόμου Φειδιππίδη,[1] ο οποίος αναγγέλλοντας τη νίκη κατά των Περσών στο Μαραθώνα έπεσε νεκρός από την εξάντληση. Σ.γ.: Τώρα αν ο μαραθωνοδρόμος ήταν ο Ευκλής και όχι ο Φειδιπίδης δεν έχει σημασία, η ουσία είναι όλα τα παρακάτω δεινά μας που ξέρουν να μας τα φορτώνουν με ντελικάτη χάρα και διάκριση, σιγά-σιγά οι Ευρωπαίοι Σάϋλωκ.

Το ξεψύχισμα του Ευκλέους κι όχι του Φειδιπίδου

Το μόνο βέβαιο, μετά την εφαρμογή των τριών μνημονίων με αντίστοιχες παράνομες και άκυρες δανειακές συμβάσεις, είναι ότι η Ελλάδα και ο Λαός της έχουν υποστεί μια χωρίς προηγούμενο εκτεταμένη και μόνιμη καταστροφή, με δραματικό κοινωνικό κόστος, προς όφελος των απανταχού δανειστών και τοκογλύφων εταίρων. Με την δήθεν έξοδο δηλαδή θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ μετά τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, οι Έλληνες 9% φτωχότεροι από Πορτογάλους και Πολωνούς και σχεδόν 40% από τους Ισπανούς. Να φανταστεί κανείς, σύμφωνα το ΔΝΤ, ότι το ελληνικό ΑΕΠ το 2023 θα είναι 17% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2007. Κατά τούτο τόσο οι Financial Times όσο και New York Times, τονίζουν ότι το «τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κρατά σφιχτό το ζωνάρι για χρόνια, με τους δανειστές να παρακολουθούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και την πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στην εκποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Έτσι παραμένουν προς εφαρμογή :

 Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2-9% ως το 2060.

 Το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με διάρκεια ζωής 99 έτη, από το 2016 ως το 2115 (σ.γ.:εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα δω την Ακρόπολη, την Βεργίνα, την Ολυμπία να επανέρχεται στα χέρια των Ελλήνων και του ελληνικού Κράτους το 2115 όταν θα είμαι 169 χρονών)  και η εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν όπως :

Η μείωση συντάξεων ως 18% για τους υφιστάμενους συνταξιούχους (2019) σ.γ.:άλλο τι παρλαπίπες μας πουλάει ο Τσίπρας και δίνει προσχέδια στους δανειστές να τα εγκρίνουν μήπως κι επανεκλεγεί γιατί θα ψοφίσουν λιγότεροι από μας αν δεν κόψει άλλο τις συντάξεις (εννοείται προεκλογικά) μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

και

 Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.700 στα 5.700 ευρώ (2020). σ.γ.: υπολογίζω ότι θα έχω εγκαταλείψει τα εγκόσμια το 2020 γιατί η σύνταξή μου δεν θα υπερβαίνει τα 600 ευρώ και θα φορολογείται γιατί θα ξεπερνά το όριο των 5.700 ευρώ!

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στα προ μνημονίων χρόνια θεωρούσαν σημαντικό ότι με την εργασία τους θα έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό και το βασικό εισόδημα που δικαιούται ο καθένας σ’ αυτή τη ζωή για κείνον και για τα παιδιά του. Είχε δε, στέρεα συνείδηση και πεποίθηση ότι το κράτος, ένας σύγχρονος θεσμός, θα έχει την ικανότητα να του παρέχει στοιχειώδη φροντίδα στους τομείς της κοινωνικής ζωής όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τους New York Times «Τα οικογενειακά εισοδήματα έπεσαν κατά 30% και περισσότερο από το 20% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει βασικά έξοδα όπως το ενοίκιο του σπιτιού, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ή ένα δάνειο στην τράπεζα. Ένα τρίτο των οικογενειών έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος ενώ η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα φτώχειας για όσους έχουν εργασία (in-work poverty)».

Πέραν τούτων στους πολίτες έχει χαθεί απολύτως η εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα εξουσίας και όλα αυτά καθιστούν αστάθμητη τη συμπεριφορά τους που προσδιορίζει και εξελίξεις ανάλογες χωρίς βεβαιότητα, πράγμα το οποίο θα είναι ολέθριο.

Κατά συνέπεια, όλα τα παραπάνω, μπορεί μεν να έχουν φέρει τον Ελληνικό λαό και τη χώρα στην πιο άθλια κατάσταση, φανερώνουν όμως ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται ένα άλλο πεδίο πολιτικής, ένα νέο ραντεβού με την Ιστορία με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εκείνο της πολιτικής του μεταπολιτευτικού κύκλου όπως τον γνωρίσαμε. Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο πολιτικής ανάλογο, θα έλεγε κανείς, με εκείνο της πρώτης δεκαετίας του εικοστού Αιώνα. Τότε που η ιστορία ανέμενε και βρήκε τον ηγέτη στο πρόσωπο του Ελ Βενιζέλου, με τον οποίο η Ελλάδα και ο κόσμος της άλλαξε ριζικά σε όλους τους τομείς.

Έτσι, θεωρώ πως σήμερα τα μνημόνια διαμόρφωσαν στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα, συνθήκες τέτοιες, όπου αρκεί ο Ελληνικός λαός να μεγιστοποιήσει το ΟΧΙ στην αργόσυρτη παρακμή και στην εξαφάνιση του ως Λαού και ως Έθνους. Τα προβλήματα όλα όπως ξεδιπλώνονται μπροστά του διαμορφώνουν έναν άλλο ορίζοντα πολιτικής δράσης τόσο στον οικονομικό τομέα και στις σχέσεις μας με την ΕΕ όσο και στα εθνικής φύσης θέματα.

Σε τούτο πρώτο μέλημα ενός τέτοιου πολιτικού υποκειμένου είναι η εκπόνηση του σχεδίου βιωσιμότητας της Ελλάδας και των Ελλήνων. Αυτό μπορεί να λάβει χώρα με παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, σκληρός πυρήνας του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι η Βόρεια Ελλάδα στο σύνολότης. Ο διεθνής οικονομικός πόλεμος αλλά και η γεωπολιτική στρατηγική στην περιοχή της Μεσογείου και πέριξ αυτής φανερώνουν ότι για την Ελλάδα υπάρχει λαμπρή μελλοντική πορεία αρκεί να αντιληφθεί τον εαυτό της.

Εκείνο επομένως που θα πρέπει να αναζητηθεί σήμερα είναι το πολιτικό υποκείμενο ως φυσική ηγεσία του Ελληνικού Λαού το οποίο, με στρατηγική την ισχυρή οικονομία παραγωγικής βάσης και τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα οδηγήσει τα πολιτικά πράγματα και την Ελλάδα ψηλά. Θα κάνει τη χώρα του μείζονος γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ενδιαφέροντος, της ιστορίας και του πολιτισμού, υπερήφανο έθνος ξανά .

ΟΧΙ λοιπόν στην αργόσυρτη παρακμή

ΝΑΙ στο νέο ραντεβού με την Ιστορία .

Δυναμικά μπροστά με νέο Πολιτικό Υποκείμενο ..!

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου

Σ.γ.: Ποιο είναι αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο; Οφείλουν όλοι οι προβληματιζόμενοι Έλληνες να το αναζητήσουν μεταξύ τους, να το κτίσουν σιγά-σιγά με ταπείνωση, φιλοπατρία, ενότητα κι όχι με νεραϊδοπατήματα και φαντασιώσεις. Αν όχι, τότε “ας πεθάνουμε μετά των αλλοφύλων“, οι οποίοι άλλο που δεν θέλουν από μας. Να κατακτήσουν αμαχητί όσα με τόσα αίματα κι αγώνες οι πατεράδες μας διέσωσαν και μας έδωσαν σαν ιερή κληρονομιά!

Ευαγγελάτος Γεώργιος

[1]«Νενικήκαμεν», την ιστορική αυτή φράση, την είπε ο μαραθωνοδρόμος οπλίτης Ευκλής, και όχι ο Φειδιππίδης όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Ο Ευκλής ήταν ο οπλίτης, ο οποίος διένυσε με τον οπλισμό του 42 χλμ, για να ανακοινώσει τον νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. Αντίθετα ο Φειδιππίδης ήταν ένας διάσημος Αθηναίος δρομέας, ο οποίος στάλθηκε από τους Αθηναίους στην Σπάρτη για να ζητήσει την βοήθεια των Λακεδαιμονίων πριν την μάχη του Μαραθώνος. Ο Φειδιππίδης διένυσε την απόσταση των 200 χιλιομέτρων σε 2 ημέρες. Σε ανάμνηση του δρόμου του Φειδιππίδη, καθιερώθηκε ο αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων από την Αθήνα προς την Σπάρτη το Σπάρταθλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published.