Οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί τα είχαν πει όλα!

Οι σύγχρονοι απόγονοί τους όμως τα διαλύουν όλα ουραγοί των εξελίξεων, προσηλωμένοι στον αστικό υλισμό, στον καπιταλισμό των νεοβάρβαρων δυτικών παγανιστών και δήθεν χριστιανών.

Ας ακούσουμε ποιες είναι οι απόψεις των Επτά Σοφών της Αρχαιότητας για την ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ όπου μ’ όλη την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας, δεν έχει κατακτηθεί ενώ είναι εντελώς δυνατό και κατορθωτό να φτιάξουμε μια τέτοια ιδανική πόλη όχι κράτος, γιατί εκεί χάνονται τα όρια ελέγχου του πολίτη προς τους ηγέτες του.

Δίας ο Πριανεύς: Ιδανική πολιτεία είναι εκείνη όπου οι νόμοι δεν έχουν άλλον ανώτερο από αυτούς

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Εκείνη όπου η αρετή τιμάται και η κακία μισείται

Θαλής ο Μιλήσιος: Εκείνη η πολιτεία όπου οι κάτοικοι δεν είναι ούτε πολύ πλούσιοι, ούτε πολύ φτωχοί

 Πιττακός ο Μυτιληναίος: Εκείνη όπου τα αξιώματα δίνονται πάντα στους ενάρετους και ποτέ στους κακούς

Κλεόβουλος ο Ρόδιος: Εκείνη που οι πολίτες φοβούνται περισσότερο την κατηγορία παρά την τιμωρία

Χείλων ο Λακεδαιμόνιος: Εκείνη όπου οι νόμοι τιμώνται περισσότερο από τους ρήτορες

Σόλων ο Αθηναίος: Εκείνη όπου το αδίκημα προς έναν πολίτη θεωρείται αδίκημα προς όλη την πολιτεία

Αν ρωτάτε γιατί δεν μπορούμε να ιδρύσουμε μια τέτοια πόλη πρότυπο η απάντηση είναι πολύ απλή. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ μεταξύ των ανθρώπων.

Η ατομοκεντρικότης, η φιλοσοφία του Διαφωτισμού που επικρά

τησε πλανητικά στα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά δρώμενα και θεμελιώθηκε στη φυσιοκρατία δεν αποδέχεται άλλον Ηθικό Νόμο πλην τον φυσικό της ορμής για αυτοσυντήρηση και της ηδονής για την συνέχιση της ζωής, αλλά και για να γεμίζει ο άνθρωπος μέσα από την απόλαυση τις μπαταρίες του και να έχει κίνητρα για να δημιουργήσει ατομικά, στενά ναρκισσιστικά, αποκλειστικά για τον εαυτό του και μόνο.

Η χριστιανική αγάπη να αγαπάς τον διπλανό σου σαν τον εαυτό σου, να θυσιάζεσαι γι’ αυτόν, να μαρτυρήσεις για να σωθεί αυτός, θεωρούνται ηλίθιες, ουτοπικές αξίες. Πολύ δεν περισσότερο το ιδανικό της κοινοκτημοσύνης για το οποίο έχουμε αναφερθεί πολλάκις και θα συνεχίσουμε με κάθε ευκαιρία να το υπενθυμίζουμε ευχόμενοι κάποια στιγμή η πλειοψηφία των «θέλω» των πολιτών να το εφαρμόσει…

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.