Ας μη γελοιοποιηθεί περισσότερο η Σουηδική Ακαδημία και με τούτο.

Κατά διαστήματα έχουν βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης σφαγείς, εγκληματίες του διεθνούς και πανανθρώπινου ποινικού δικαίου γιατί ανάμεσα στα εγκλήματά τους έκαναν και μια χειρονομία ειρήνης ή μια συμφωνία μεταξύ δυο λαών, όπως για παράδειγμα το 1978 βραβεύτηκε ο Μεναχέμ Μπεγκίν με τον αργότερα δολοφονηθέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουάρ Αλ Σαντάτ για μια ειρήνη μεταξύ δύο εμπολέμων που λίγα χρόνια νωρίτερα έστειλαν τους λαούς τους Ισραήλ και Αίγυπτο, να σφαγιαστούν μεταξύ τους.

Ας μην λησμονούμε ότι βραβείο Νόμπελ πήρε το 1973 ο  Χένρι Κίσσιντζερ υποκινητής της πτώσης του Αλλιέντε από τη Χούντα του Πινοσέτ στην Χιλή, αλλά και της εισβολής της Τουρκίας με πρωτοστάτη τον ποιητή(!) πρωθυπουργό Ετσεβίτ, στην Κύπρο το 1974.  Τα θύματα, οι νεκροί, από τον άμαχο πληθυσμό, οι αγνοούμενοι, οι γυναίκες που βιάστηκαν, χιλιάδες.

Φαίνεται ότι οι αθάνατοι της Σουδικής Ακαδημίας έχουν άλλες νόρμες, διαφορετική οπτική αντίληψη αλλά και κριτήρια γι’ αυτούς που βραβεύουν και  μάλλον είναι κουφοί στις οιμωγές των απλών ανθρώπων που φονεύονται και υποφέρουν από την βαναυσότητα των ηγετών τους. Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνοι να κάνουν άλλο ένα ατόπημα για μια συμφωνία που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες σφαγές και πολεμικές συγκρούσεις την Βαλκανική Χερσόνησο κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

(Υπενθυμίζουμε ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε από συμμαχική χώρα την Τουρκία, ενταγμένη στο ΝΑΤΟ το οποίο απαγόρευσε στην καθημαγμένη Ελλάδα των συνταγματαρχών να αντιδράσει μέσω του δόγματος Καραμανλή:”Η Κύπρος κείται μακράν” σε μυστική συμφωνία Καραμανλή με Κίοσσιγκερ”). 

Γεώργιος Ευαγγελάτος

Η είδηση για την οποία δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάει ή να κλαίει:

Η Τυνήσια Wided Bouchamaoui

H Τυνήσια Wided Bouchamaoui, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2015, διατύπωσε κι επίσημα σήμερα την πρόταση της να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2019 στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η κ. Bouchamaoui βρέθηκε στα Σκόπια και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο μιας ειδικής εκδήλωσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο τοπικό Πανεπιστήμιο Fon.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην παρουσίαση της πρότασης.

Η κ. Bouchamaoui βρέθηκε στα Σκόπια και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο μιας ειδικής εκδήλωσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο τοπικό Πανεπιστήμιο Fon.

«Εδώ στη μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων έχουμε την μακρόχρονη συνήθεια να κοιτάμε προς τα πίσω. Με τη συμφωνία των Πρεσπών κοιτάμε προς τα μπροστά. Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατά την συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «αν υπήρχε βραβείο Νόμπελ Πολέμου, τα Βαλκάνια θα το είχαν διεκδικήσει πολλές φορές στην ιστορία τους. Η περιοχή μας είναι διαβόητη για τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τα εθνικά μίση». Επίσης σχολίασε ότι η συμφωνία «είναι το μόνο καλό νέο» σε μια Ευρώπη, που κλυδωνίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς, τις φυγόκεντρες τάσεις και την αδυναμία της ηγεσίας της να στρέψει την ΕΕ μακριά από την λιτότητα, που προκαλεί οργή και ανασφάλεια στους πολίτες. «Σε έναν κόσμο όπου οι ένοπλες συγκρούσεις κάθε άλλο παρά μειώνονται, αποτελεί πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών, όπως επανέλαβε προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», είπε.

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε, δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι που «χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές που συχνά βρέθηκαν αντιμέτωπες για λάθος λόγους και μικρές αφορμές. Αλλά κυρίως το χρωστάμε στις νεότερες, στα παιδιά μας, που πρέπει να ζήσουν σε μια περιοχή ειρηνική, με σταθερότητα και ευημερία».

Η Wided Bouchamaoui όπως και οι κ.κ. Κούλογλου και Ρούζιν έγιναν τη Δευτέρα δεκτοί από τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα συναντηθούν και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι αύριο, η Τυνήσια κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου FON, Νάνο Ρουζίν, θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσουν για την πρωτοβουλία.

Η κυρία Wided Bouchamaoui κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ως μέλος του «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», το οποίο παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την κρίσιμη περίοδο 2013-2014, όταν η χώρα δεχόταν τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπεν Αλί.

tvx news 18/12/2018


Leave a Reply

Your email address will not be published.