«Ματαιότης ματαιοτήτων», αλλά μολαταύτα, ας είναι ελαφρύς ο βούρκος που τους σκεπάζει!

Η ωραία κοιμωμένη του Χαλεπά

Η ωραία κοιμωμένη του Χαλεπά

Στο Α΄ Νεκροταφείο, εκεί όπου το οικόπεδο ενός τάφου –χωρίς τους μαρμάρινους τζερτζελέδες- κοστίζει όσο μια διώροφη μεζονέτα στον Γέρακα Αττικής, εκεί όπου είναι ενταφιασμένη ολόκληρη η σύγχρονη κοινωνική, οικονομική και πολιτική Ελληνική Ιστορία, εκεί λοιπόν αποφασίσθηκε να γίνει η κηδεία.

Ήταν γείτονας και έπρεπε να πάω.

Σε χώρο αντάξιο της ιστορίας του Κύριου Κώστα.

Ήταν ο επίτροπος στην ενορία που ξεκίνησε φτωχόπαιδο από την επαρχία και πέθανε, αφήνοντας σε τρία παιδιά -που ποτέ δεν δούλεψαν- μια σημαντική περιουσία .

Δεν έχει πια σημασία ούτε ότι μπλέχτηκε με την χούντα και μια μικρή ξυλουργική βιοτεχνία έγινε μεγάλη βιομηχανία, ούτε ότι κατέρρευσε αρχές του ’80, μπαίνοντας στις περίφημες προβληματικές με δάνεια που ποτέ δεν ξοφλήθηκαν.

Έγινε εργολάβος οικοδομών στα πενήντα του και σήκωσε πολλές οικοδομές.

Στην ενορία, τον είχαν πάντα σε υπόληψη κι ας διώξανε τον παπά που αποκάλυψε ότι τα χρήματα για τον μεγάλο έρανο του ξυλόγλυπτου του ναού και της ανακαίνισης πήγαν σε ένα υπεργολάβο του, με τον οποίο μαζί κάνανε την δουλειά.

Στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο όλα συγχωρούνται.

Η οικογένεια, άγνωστο πώς, είχε καταφέρει και είχε αποκτήσει κάποιο τάφο στο Α΄.

Δεν αποκλείεται μέσω κάποιας αγγελίας πώλησης από μεσίτη η κάποιου πλειστηριασμού, ή ακόμη και κάποιας ανταλλαγής, αφού οικόπεδα, αγροτεμάχια και τάφοι διαπραγματεύονται στην ελληνική επικράτεια με την ίδια συναλλακτική πρακτική.

Περπάτησα μόνος μετά την μνημόσυνο τελετή. Και είδα ονόματα πολλά.

Εάν κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας, σε ένα περίπατό του σε αυτό το Νεκροταφείο, αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει τα ονόματα των πεθαμένων -ορισμένων μάλιστα θυμίζουν γνωστούς δρόμους και πλατείες- και τα επιτύμβια αφιερώματα, θα βεβαιωθεί ότι η πατρίδα μας είναι γεμάτη από πατριώτες πολιτικούς, εθνικούς αγωνιστές και ιδιώτες ευεργέτες.

Αλλά, εάν κάποιος που γνωρίζει Ιστορία σας πει τον βίο και την πολιτεία αρκετών από τα ιστορικά πρόσωπα που ανήκουν σε αυτές τις σημαντικές οικογένειες με τους οικογενειακούς τάφους, τότε θα καταλάβετε γιατί το έθνος -από την δημιουργία του και μετά- εμπλέκεται σε συνεχείς πολέμους, σπαράσσεται από εμφύλιους, υφίσταται εθνικές καταστροφές, χρωστάει παντού, και έχει κηρύξει τέσσερεις-πέντε πτωχεύσεις.

Βασιλιάδες, Πρωθυπουργοί, στρατηγοί, τραπεζίτες, έμποροι και εφοπλιστές ευεργέτες, όλοι εκεί βρίσκονται.

Και φυσικά, δεν απουσιάζουν ονόματα από πρώην ιδρυτές η ιδιοκτήτες από βιομηχανικά ερείπια του οικονομικού παρελθόντος η μεγάλων πτωχευμένων επιχειρήσεων η επιχειρήσεων του άρθρου 99, για να συμπληρώσουν το πάνθεον των ιστορικών αυτών οικογενειακών ταφών του συγκεκριμένου Κοιμητηρίου.

Δικαιώθηκαν όλοι όσοι εκφωνούσαν τους επικήδειους για αυτούς τους αποθανόντες ευπατρίδες και κατέληγαν με την μόνιμη επωδό ότι η Ελλάδα με τον θάνατό τους θα γίνει φτωχότερη.

Γιατί, πράγματι, οι συνέπειες των έργων και των πράξεων αρκετών από τους μακαρίτες, όταν ήταν εν ζωή, δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά φτωχή χώρα.

Ας είναι όμως ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει!

Γ.Κ.

Το pitsirikos.net είναι ανεξάρτητο και βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του. Υποστηρίξτε. Ευχαριστώ.
Read more: http://pitsirikos.net/2016/04/%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%86%cf%81%cf%8d%cf%82-%ce%bf-%ce%b2%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%b5/#ixzz468GHbD1J

Σ.γ.: Αν γνώριζε κάποιος τι κρύβεται κάτω από το μάρμαρο, στο υγρό χώμα θα φρικιούσε. Η επιφάνεια και το στημένο πάνω από τον τάφο, πάντα εξαπατά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.