Πώς ένα CBDC δημιούργησε χάος και φτώχεια στη Νιγηρία. Αν δεν βγούμε από την Ε.Ε. είμαστε χαμένοι

Πεινασμένα κι εμβολιασμένα, τι μέλλον τα περιμένει κι αυτά και τα δικά μας;

Δεν είναι τυχαίο ότι η Νιγηρία, με πληθυσμό άνω των διακοσίων εκατομμυρίων κατοίκων, έγινε το πρώτο σοβαρό παγκόσμιο πεδίο δοκιμών για την εφαρμογή ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC). Δεν είναι μόνο η πλουσιότερη χώρα της ηπείρου όπου οι παγκοσμιοποιητές κάνουν σχέδια, αλλά η Νιγηρία διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων και μετάλλων και ταλαντούχους πολίτες. (Σ.γ.:Από αυτούς που σαν μεταναστεύσουν στην Ελλάδα κατά τον αμερικανό πρέσβη Γ.Τσούνη θα γίνουν Γεραπετρίτηδες και Βενιζέλοι). Για τους λόγους αυτούς, μπορεί να χρησιμεύσει ως σχετικά καλό παράδειγμα για τις υπόλοιπες φτωχότερες ηπείρους.

Οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις δεν είναι ασήμαντες. Οι παγκοσμιοποιητές του Νταβός, οι οποίοι είναι παρόντες στη Νιγηρία εδώ και αρκετό καιρό, αισθάνονται ότι αν δεν φροντίσουν αυτοί για τη Νιγηρία, θα το κάνουν οι Ρώσοι, που είναι παρόντες εκεί από τη σοβιετική εποχή. Πολιτικά συμφέροντα στη Νιγηρία επιδιώκουν επίσης οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει σιδηροδρόμους, δρόμους, αεροδρόμια και εταιρείες εξόρυξης στη Νιγηρία, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν καλές σχέσεις με φυλετικούς και πολιτικούς ηγέτες.

Ένα ημερολόγιο

Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της ίδρυσης του eNaira, του CBDC της Νιγηρίας. Αν και η προσπάθεια ψηφιοποίησης του νιγηριανού νομίσματος κατέληξε σε αποτυχία, φέρει ένα μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Βλ.- Η μεγαλύτερη δοκιμή CBDC στον κόσμο

Στις 25 Οκτωβρίου 2022, ένα χρόνο μετά το εθνικό δημοψήφισμα για την ίδρυση CBDC στη Νιγηρία, στο οποίο το 99,5% των πολιτών ψήφισε κατά της ψηφιοποίησης του νομίσματος, ο τότε πρόεδρος της χώρας, Muhammadu Buhari από τη φυλή Fulani, εξέδωσε διάταγμα ότι παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του έθνους, η οικονομική επανάσταση θα πραγματοποιηθεί. Σ.γ.: Όπως έκανε και στο δικό μας δημοψήφισμα ο Τσίπρας, μας έγραψε στα από τέτοια του το παλιόπαιδο!

Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση στην Αμπούτζα εξαπέλυσε συνολική επίθεση στα μετρητά. Η κατάσταση έμοιαζε με τα γεγονότα του 2016 στην Ινδία, όταν η κυβέρνηση απονομιμοποίησε τα τραπεζογραμμάτια με την υψηλότερη ονομαστική αξία. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας (CBN) ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023 (αργότερα παρατάθηκε για τις 10 Φεβρουαρίου), η Νιγηρία θα μεταπηδούσε πλήρως από τα φυσικά μετρητά (νάιρα) στο eNaira, το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας.

Οι πολίτες έπρεπε να μεταφέρουν τα μετρητά τους στην CBN, η οποία θα τα εξυπηρετούσε στο πλαίσιο του νέου νομισματικού καθεστώτος. Η εκτελεστική εντολή εκτελέστηκε από τον τότε διοικητή της CBN, Godwin Emefiele από τη φυλή Ibo, στρατηγό και τον μοναδικό χριστιανό στην ισλαμική άρχουσα ελίτ της χώρας.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές, τόσο στην τεχνογνωσία όσο και στην εποπτεία της ψηφιοποίησης, δόθηκαν από κύκλους που πρόσκεινται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ακόμη και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας.

Όταν έφτασε η 10η Φεβρουαρίου 2023 και περίπου το 80% των 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προηγουμένως βρίσκονταν σε ιδιωτικά χέρια, κατέληξε σε ψηφιακούς λογαριασμούς ως CBDC, το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού (πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού) εξακολουθούσε να μην έχει τραπεζικούς λογαριασμούς. Παρά τις διαβεβαιώσεις του CBN ότι τα φυσικά μετρητά δεν θα καταργούνταν μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το CBDC, το μισό έθνος έμεινε με παλιά, άχρηστα χαρτονομίσματα!

Οι μετακινούμενοι από και προς την πρωτεύουσα έμειναν χωρίς μετρητά για να πληρώσουν για τη μεταφορά της επιστροφής τους. Πολλές μικρές επιχειρήσεις, ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας που βασίζεται στις πληρωμές με μετρητά, έκλεισαν επειδή οι πελάτες τους δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ξέσπασαν βίαιες ταραχές στη χώρα στις 16 Φεβρουαρίου 2023, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε θύματα. Φυσικά οι απλοί πολίτες δολοφονούνταν από την αστυνομία για να επέλθει η Τάξη και η Ηρεμία στη χώρα που διαταράχθηκε από τους <<γνωστούς>> τρομοκράτες.

Στερημένοι από το σύνολο του πλούτου τους, απελπισμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας την αποκατάσταση της ισχύος του παλιού χάρτινου νομίσματος. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι η κυβέρνηση Μπουχάρι είχε εκδώσει ένα νέο χάρτινο νόμισμα, το “νέο νάιρα”, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν προσωρινά.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023, οι συναλλαγές με τη χρήση του eNaira λειτουργούσαν ομαλά, αλλά περιορίζονταν σε εκπροσώπους της μεσαίας τάξης - συνολικά περίπου τριάντα πέντε με σαράντα εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία. 
Η συντριπτική πλειονότητα των Νιγηριανών που χρησιμοποιούσαν μετρητά στην καθημερινή τους ζωή έτρεχαν μάταια να ψάξουν να ανταλλάξουν τα παλιά τους χρήματα με οτιδήποτε μπορούσαν να φάνε... Η φήμη ότι η κυβέρνηση του Μπουχάρι εξέδωσε νέο νόμισμα επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου 2023.

Το πρόβλημα ήταν ότι τα νέα μετρητά δεν υπήρχαν πουθενά. Ακόμη και σήμερα, που η κεντρική τράπεζα αποσύρθηκε από το πείραμα, η προσφορά του νέου χρήματος δεν έφτανε ούτε το 10% του συνολικού εφοδιασμού σε νιγηριανό νόμισμα. Δεν υπάρχουν πουθενά νέα χρήματα- ακόμη και αν υπήρχαν, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής ανταλλαγής των παλαιών, ακυρωμένων νάιρα με τα νέα. Παρά τα γεγονότα της 16ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι “το νεοεκδοθέν νόμισμα έχει σκοπό να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και να αποκαταστήσει την αγοραστική τους δύναμη”.

Ακόμη και οι πιο έξυπνοι Νιγηριανοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πώς η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταργήσει τα υπάρχοντα μετρητά και να εκδώσει νέα χρήματα λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2023.

Δεν διακινδύνευσε η κυβέρνηση μια προφανή ήττα μέσα στο χάος; Λοιπόν, όχι!

Τα νέα μετρητά ήταν η εγγύηση της εκλογικής νίκης: προορίζονταν να διανεμηθούν στη φτωχή αλλά σημαντική πλειοψηφία, ώστε να γνωρίζει ποιον να ψηφίσει “δημοκρατικά”.

Όπως είχε προβλεφθεί, ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας είναι εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, του ίδιου που ευθύνεται για το χάος. Σ.γ.:Περίπου όπως ο Μητσοτάκης επανεκλέχτηκε στην Ελλάδα από το 20,5% (στα ψέματα 41%) παρ’ όλο που η χώρα πνέει οικονομικά τα λοίσθια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μιλάμε για μια χώρα που ήδη πάλευε με νομισματική κρίση, ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και ελλείψεις καυσίμων (παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική), όπου επικρατούσε εδώ και χρόνια σοβαρή έλλειψη χρημάτων και ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ. Ακόμη και τα δολάρια ήταν ελάχιστα, παρά τις πριμοδοτήσεις της μαύρης αγοράς.

Τέλος του πειράματος

Η κατάσταση αβεβαιότητας και κινδύνου διατηρήθηκε για τρεισήμισι μήνες μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου, του Μπόλα Αχμέντ Τινουμπού από τη φυλή Γιορούμπα, πρώην πολιτικού κυβερνήτη της πολιτείας Λάγος. Στις 29 Μαΐου 2023, περίπου 108 ημέρες μετά την πραγματική κατάργηση των μετρητών, ο πρόεδρος Tinubu επανέφερε την ισχύ του παλαιού νομίσματος, μαζί με τα νέα naira και eNaira.

Τι οδήγησε τον Tinubu σε μια τέτοια χειρονομία; Τον ανάγκασαν να το κάνει οι επιτηρητές του πειράματος από το ΔΝΤ, τη Fed ή το WEF; Αν ναι, γιατί τους πήρε τρεισήμισι μήνες για να καταδικάσουν εκατό εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα; Σιγά μη νοιάζονταν γι' αυτούς!

Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αμπούτζα πιστεύουν ότι κανείς δεν παρενέβη. Ο πρόεδρος Bola Tinubu έβαλε τέλος στο πείραμα και επέμεινε στη θέση του. Μόλις ακύρωσε το CBDC, διέταξε έρευνα στην CBN, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή κράτηση του πρώην διοικητή της CBN, Godwin Emefiele, στις 10 Ιουνίου 2023. Στα τέλη Ιουλίου το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο, αλλά η υπηρεσία ασφαλείας τον συνέλαβε εκ νέου και εξακολουθεί να τον διατηρεί υπό κράτηση. Η έρευνα συνεχίζεται. Οι σημαίνοντες προστάτες από το ΔΝΤ, τη Fed, ακόμη και τον Λευκό Οίκο, ο οποίος ξεχώρισε τη Νιγηρία ως τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της ψηφιοποίησης του νομίσματος, σιωπούν.

Από την άποψη της έναρξης του νομισματικού πειράματος στη Νιγηρία, φαίνεται ότι η κυβέρνηση στην Αμπούτζα δεν είχε ούτε την όρεξη ούτε ένα σαφές σχέδιο για αυτή την ψηφιοποίηση. Οι σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του ΔΝΤ ή ίσως ακόμη και του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας δεν είχαν επίσης σχέδιο, παρά την έντονη προσήλωσή τους στις στρατηγικές ψηφιοποίησης.

Γιατί αυτοί οι επόπτες δεν αντέδρασαν και δεν σταμάτησαν την ψηφιοποίηση; Υπήρχε κάποιος άλλος σκοπός γι' αυτό; Η στέρηση εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων (100.000.000) από τα μέσα διαβίωσής τους για τρεισήμισι μήνες αγγίζει τα όρια μιας πράξης γενοκτονίας.

Επιβίωση

Ωστόσο, δεν προκλήθηκε τραγωδία. Πώς επιβίωσαν οι φτωχοί Νιγηριανοί για τρεισήμισι μήνες χωρίς χρήματα, αποθέματα ή οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος; Οι Νιγηριανοί, σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους των χωρών της Ομάδας των Επτά, δεν πιστεύουν λέξη από όσα λένε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησής τους. Νιώθοντας εξαπατημένοι για άλλη μια φορά, όταν έγινε σαφές ότι ούτε το παλιό ούτε το νέο νάιρα λειτουργούσαν, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Έπεσαν πυροβολισμοί και μερικοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σε απάντηση στις αρνήσεις να δεχτούν τα παλιά τους μετρητά, που ακυρώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, οι άνθρωποι χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς, νόμιμα μετρητά ή οποιεσδήποτε αποταμιεύσεις κατέφυγαν σε παραδοσιακές μεθόδους: ανταλλαγές και εμπορικές πιστώσεις. Οι κάτοχοι σπίρτων τα αντάλλασσαν με γλυκοπατάτες με αγρότες. Οι παραγωγοί σαπουνιού το αντάλλασσαν με καύσιμα και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων παρέτειναν τους όρους πίστωσης στους εργολάβους τους. Οι δάσκαλοι και οι καθαρίστριες των τοπικών σχολείων ζητούσαν βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, από τις οικογένειες των μαθητών τους.

Η φυσική έλλειψη πίστης των Νιγηριανών στον κρατισμό, κάτι που οι πλούσιοι πολίτες της Γερμανίας ή του Καναδά θα μπορούσαν να θεωρήσουν απερίσκεπτο, απέτρεψε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του καναδικού Freedom Convoy. Είναι, άλλωστε, λόγω της νομισματικής πολιτικής της χώρας τους που οι Γερμανοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σύμφωνα με τους Νιγηριανούς, ένα αδύναμο, μικρό κράτος μπορεί να μην τους βοηθάει, αλλά τουλάχιστον ο φόρος προστιθέμενης αξίας στη Νιγηρία είναι το πολύ 5% και η είσπραξη φόρων δεν υπερβαίνει το 25%. Η υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι ελλιπής, αλλά οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τους σαμάνους τους παρά τους βαριεστημένους και διεφθαρμένους από τη Μεγάλη Φαρμακοβιομηχανία γιατρούς. Τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα είναι σπάνια λόγω έλλειψης αστυνομικών, αλλά δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας και κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να κάνει ένα πειραματικό εμβόλιο.

Ομάδες φυλών, αγροτικές αρχές και γείτονες παρείχαν βοήθεια. Οι οικογένειες, που στην αφρικανική ζωή είναι το απόλυτο στήριγμα, βοήθησαν. Η αυτοβοήθεια ήταν η βάση της επιβίωσης για τους Νιγηριανούς που στερούνταν οποιασδήποτε βοήθειας.

Το γράφω αυτό επειδή σύντομα πολύ περισσότερα κρατικοδίαιτα έθνη θα υποστούν παρόμοια ψηφιοποίηση του νομίσματος. Πρώτο πειραματόζωο της Ε.Ε. οι ψοφοδεείς Έλληνες της παθητικότητας και του ντιβανιού.

Επίλογος

Η κατάσταση στο Λάγος, την Αμπούτζα και το Πορτ Χαρκούρτ επανέρχεται στην κανονικότητα και το eNaira είναι ένα από τα πολλά νόμιμα νομίσματα. Μετά την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ, οι τιμές στη μαύρη αγορά έπεσαν στο επίσημο επίπεδο. Η Νιγηριανή Ομάδα Ανταλλαγής, εκφρασμένη σε δολάρια ΗΠΑ, έχει αυξηθεί κατά 37% μέχρι στιγμής το 2023. Ο πληθωρισμός της Νάιρα μειώνεται ταχύτερα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Μετά τη σύλληψη του Emefiele, το φάντασμα του μονοπωλίου της CBDC έχει εξαφανιστεί. Όσοι βρίσκουν το ηλεκτρονικό χρήμα πιο βολικό το χρησιμοποιούν. Όταν αυτή η ευκολία χαθεί, θα στραφούν στα μετρητά ή στην ψηφιακή εναλλακτική τους μορφή. Ο κόσμος γνωρίζει πλέον ότι δεν θα υπήρχε τέτοιο χάος αν η ψηφιοποίηση του νομίσματος ήταν εθελοντική και δεν συνοδευόταν από την απονομιμοποίηση των μετρητών.

 

Θα …………βοηθήσει η περίπτωση της Νιγηρίας άλλους παγκόσμιους κεντρικούς τραπεζίτες και πολίτες να καταλήξουν σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα;

Μάλλον όχι, οπότε περιμένουμε την επόμενη οικονομική καταστροφή.

*Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ. – Συγγραφέας: Jan M. Fijor

Ο Jan M. Fijor είναι Πολωνός δημοσιογράφος και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Fijorr Publishing, του μεγαλύτερου πολωνικού εκδοτικού οίκου αφιερωμένου στην Αυστριακή Σχολή Οικονομικών, ο οποίος έχει εκδώσει σχεδόν 200 σημαντικούς τίτλους.

Σ.γ.: Η λύση; Λαϊκή τράπεζα, κλείσιμο της ΕΚΤ, της CBN και των άλλων χαζαροτραπεζών, ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ για όλους με ίσο κατά κεφαλήν εισόδημα. Να ζούμε φτωχά, αλλά να ζούμε…

Γ.Ε.

CBDC’s : Η εξέλιξη της πολεμικής τέχνης

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ   ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΘΟΥΝ

 


Οι άνθρωποι δεν θα σκοτώνονται απλά θα εκτελούνται αθορύβως με την πείνα, την ασιτεία τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μιλώντας στο WEF, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος Κίνας του ΔΝΤ, Eswar Prasad :

CBDC θα είναι προγραμματιζόμενα, με τρόπο που θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να υπαγορεύουν πώς, πότε, πού, σε τι και από ποιον θα μπορούν να δαπανηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ημερομηνιών λήξης.

Τα CBDC είναι το υγρό όνειρο ενός ολοκληρωτικού συστήματος και θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν κεντρικά τυραννικές πολιτικές σε βιομηχανική κλίμακα – με το πάτημα ενός διακόπτη – χωρίς την ανάγκη επιβολής ανθρώπινων παραγόντων.

Δεν είστε “ενημερωμένοι” με τις ενέσεις σας; Υπερβήκατε το εβδομαδιαίο σας επίδομα διοξειδίου του άνθρακα; Βγήκατε έξω από την καθορισμένη περιοχή των “15 λεπτών”;

Ουπς, 🍌δεν υπάρχουν χρήματα για εσάς!

H EΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ


Εσείς φυσικά νεοέλληνες, δήθεν Χριστιανοί του τύπου, δεν πιστεύετε τέτοιες απαρχαιωμένες απόψεις ψεκασμένων, κι όμως…

Φως στο Τούνελ: Μαύρη μαγεία και σατανισμός για τον 19χρονο στα Σπάτα – «Τι κάνετε όλοι εσείς οι ιθύνοντες;» ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΚΑΡΕΙ!!!

25 Νοεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Δεκαέξι μήνες ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ το παιδί και Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ… ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΥ…
Και αν αυτό και μόνο δεν είναι ένα συγκλονιστικό στοιχείο, για το οποίο θα έπρεπε να έχει επέμβει η “δικαιοσύνη”, τότε ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ…
Και αυτό, θα το διαπιστώσετε στην συνέχεια της ανάρτησης, όπου έχω αναρτησει μια είδηση ΣΟΚ που αν ισχύει, εξηγεί όχι μόνο τι γίνεται στο κωλοχανείο της Αστυνομίας, αλλά μήπως και στο κωλοχανείο της “Δικαιοσύνης”;;;
Και μια ερώτηση κρίσεως:ΓΙΑΤΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΕ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ;;;
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ…
ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΠΑΔΟΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ, ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ…
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ…
ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ…
Καλλιόπη Σουφλή

LIVE Φως στο τούνελ: Με την Αγγελική Νικολούλη 24/11/2023 #LIVE #νικολουλη #φωςστοτουνελ

Πηγή:https://attikanea.info/%CF%86%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9/

Σατανικές τελετές μαύρης μαγείας σε Αστυνομικά Τμήματα και Νοσοκομεία.. – Βίντεο

Σατανικές τελετές μαύρης μαγείας σε Αστυνομικά Τμήματα και Νοσοκομεία. Ακούστε πως οι πλούσιοι αγοράζουν ψυχές δεν πεθαίνουν ποτέ μεταφέρουν αρρώστιες σε άλλα σώματα καπάκια θυσιάζουν το σώμα του θύματος που αγόρασαν την ψυχή. Ακολουθεί ένα βίντεο καταγγελία ενός ανθρώπου που ισχυρίζεται πως έχει όλες τις αποδείξεις των λεγόμενων του και μάλιστα τις έχει θέση και υπόψιν της αστυνομίας στο ανθρωποκτονιών…

Σ.γ.:Που είσαι Βαγγέλη Κουτρουμπέλη να ξυπνήσεις τους νέους μας που χάνονται παρασυρμένοι από πλήθος λεγεώνων του Εωσφόρου. Τους δαίμονες του σεξ, τους δαίμονες της πορνείας, της μαλακίας, της μοιχείας, της ομοφυλοφιλίας, της αποχαύνωσης του φατσοβιβλίου, του κινητού, των tablets, της άθλιας τηλεόρασης, των ναρκωτικών και χιλιάδων άλλων βέβηλων δαιμονικών γονιδίων της φανταστικής αυτοθέωσης των παιδιών μας.

Ως ιστολόγιο δεν θα λάβουμε καμία θέση επάνω σε αυτές τις συγκλονιστικές καταγγελίες, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναδείξουμε, περιμένοντας να δούμε τη συνέχεια όσων ισχυρίζεται αυτός ο άνθρωπος... Κρατάμε λοιπόν τις επιφυλάξεις μας και περιμένουμε το αυτονόητο.. Να ασχοληθεί δηλαδή κάποιος εισαγγελέας με αυτό... 

Πάμε να δούμε το βίντεο με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες/καταγγελίες

Ακούσατε τι μας είπε αυτός ο άνθρωπος… Δυστυχώς, όσο υποψιασμένοι και αν είμαστε, όσο και αν νομίζουμε ότι τα έχουμε δει και καταλάβει όλα, κάθε στιγμή βγαίνουν νέα δεδομένα που μας προβληματίζουν και γιατί όχι μας κάνουν να βγούμε από τα ρούχα μας… Αν λοιπόν έχουν έστω και κάποια δόση αλήθειας όσα καταγγέλλει αυτός ο άνθρωπος, τα πράγματα δεν είναι απλώς πολύ σοβαρά, αλλά βιώνουμε την ίδια την κόλαση…

Όπως τονίσαμε και νωρίτερα, περιμένουμε την άμεση επέμβαση ενός εισαγγελέα, ο οποίος θα λάβει τα στοιχεία που ισχυρίζεται πως έχει ο καταγγέλλων και θα προχωρήσει στην έρευνα που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα…

Και κάτι άλλο που περνάει από το μυαλό μας είναι πως αν λέει την αλήθεια αυτός ο νέος, το πιο πιθανό είναι να κινδυνεύει και η ίδια η ζωή του.. Γιατί αν υπάρχουν αυτά τα κυκλώματα, το μόνο που δεν λογαριάζουν είναι η ανθρώπινη ζωή…

Βέβαια από την άλλη ο οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από φαντασιώσεις και μια προσπάθεια του καταγγέλλοντος να λάβει τη δημοσιότητα που θέλει να λάβει… Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι πραγματικά θέλει… Εμείς τονίσαμε ότι δεν θα λάβουμε καμία θέση επάνω σε αυτό, αλλά απλά κάνουμε το καθήκον μας ως ενημερωτικό ιστολόγιο να το αναδείξουμε…

Αυτοί λοιπόν που έχουν τα γένια και τα χτένια(εισαγγελείς) ας πράξουν το αυτονόητο… Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις γιατί είναι όντως πολύ σοβαρό ως θέμα.. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν…

Πηγή βίντεο

Πηγή:https://attikanea.info/%CF%86%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9/

O ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

“O ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ Η ΑΦΘΟΝΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΨΕΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ”.

28 Νοεμβρίου, 2023  Από Καλλιόπη Σουφλή

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟ…[1]

“Ατζέντα 21 και Μεγάλη Επανεκκίνηση.

Η πτώση από την ελευθερισμό στην τεχνοκρατία και τον διανθρωπισμό”

Στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2023 διεξήχθη στο Κισινάου της Μολδαβίας το διεθνές φόρουμ “Ατζέντα 21 και Μεγάλη Επανεκκίνηση.

 

Η πτώση από την ελευθερισμό στην τεχνοκρατία και τον διανθρωπισμό” όπου και συμμετείχα με την ομιλία “Ο Άρχων του κόσμου τούτου και η άφθονη εκτύπωση ψευτοχρήματος” .

Στις 9 του μηνός έλαβε χώρα ένας μαραθώνιος ομιλιών 32 σε αριθμό που μεταδόθηκε ζωντανά.

 

Υπήρξαν παρευρισκόμενοι φυσικά, όπως εγώ, και υπήρχαν και προβιντεοσκοπημένες ομιλίες που είχαν σταλεί.

 

Πηγή  και  https://attikanea.info/o-%CE%B1%CF%81%CF%87%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%86%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%B7/

Μοίρασέ το:

[1]

2.506 προβολές μέχρι 16 Σεπ 2023

Στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2023 διεξήχθη στο Κισινάου της Μολδαβίας το διεθνές φόρουμ “Ατζέντα 21 και Μεγάλη Επανεκκίνηση. Η πτώση από την ελευθερισμό στην τεχνοκρατία και τον διανθρωπισμό” όπου και συμμετείχα με την ομιλία “Ο Άρχων του κόσμου τούτου και η άφθονη εκτύπωση ψευτοχρήματος” Στις 9 του μηνός έλαβε χώρα ένας μαραθώνιος ομιλιών 32 σε αριθμό που μεταδόθηκε ζωντανά. Υπήρξαν παρευρισκόμενοι φυσικά, όπως εγώ, και υπήρχαν και προβιντεοσκοπημένες ομιλίες που είχαν σταλεί. Τον επόμενο καιρό θα μεταφράζεται στα Ελληνικά το περιεχόμενο τους και θα υπάρχουν εδώ σύνδεσμοι https://angelokarageorgos.gr/diethnes… ένας προς ένας με το όνομα του ομιλητή και τον τίτλο. Επικοινωνία: contact@angelokarageorgos.gr Ιστολόγιο: https://angelokarageorgos.gr Προφίλ στο Twitter:   / angelokrg   Γκρουπ στο Telegram: https://t.me/joinchat/TfYwsWAbj53KKzel Γκρουπ στο Viber: https://invite.viber.com/?g=ti5xMtOGx… Φίλοι εκπομπών Άγγελου Καραγεώργου Facebook Group   / 478441460227303   Κανάλι Telegram: https://t.me/angelokar Προφιλ Facebook:   / angelo.karageorgos   Κανάλι στο Odysee. com: https://odysee.com/@AngeloKar:6 Κανάλι Brighteon: https://www.brighteon.com/channels/an… Κανάλι στο Rumble: https://rumble.com/user/AngeloKar Κανάλι στο Bitchute: https://www.bitchute.com/channel/Nxq2… Kανάλι στο Soundcloud:   / angelo-karageorgos   Λογαριασμός Mewe: https://mewe.com/i/angelokarageorgos Spotify: https://open.spotify.com/show/5IXXuUo…

Σκλαβάκια της Υφηλίου καταλαβαίνετε ότι αν δεν εξεγερθείτε το ψηφιακό χρήμα θα ορίζει τις ψυχές και τα σώματά σας;

Το 2024 έρχεται ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΗΤΑ!!!!!!!!!!!!! Οι χαζαροτράπεζες θα ορίζουν τη ζωή μας.

27 Νοεμβρίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή

Διαβάζω, οργίζομαι αλλά… ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ!!!

Από το 2024 αρχίζει η κατάργηση των μετρητών – Πώς οι πολίτες θα χάσουν τον έλεγχο στις ζωές τους και θα γίνουν σκλαβάκια των τοκογλύφων, των χαζάρων και των εξουσιαστών αρχιαστών

Στην Αυστραλία όταν κάποιος «σηκώνει» χρήματα από τον λογαριασμό του τον ρωτάνε «τι τα θέλει»! Και στην Ελλάδα  παρομοίως. Ακούς φίλε να σε ρωτάνε τι θα κάνεις με τα χρήματά σου;

Σηκώστε άμεσα όλα τα χρήματά σας από τις τράπεζες… όσοι έχετε, γιατί θα σας ελέγχουν και στο ένα ευρώ… Αφήστε τους με ένα ευρώ στο λογαριασμό σας.

ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ…

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!!!

ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ…

ΚΑΝΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΛΑΒΩΣΕΙ…

ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΙΑΣ ΚΑΣΤΑΣ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ!!!

Καλλιόπη Σουφλή

Σας κατασχέσαμε τις καταθέσεις σας γιατί κρίναμε ότι δεν είστε άξιος να τα χειριστείτε σωστά.

Η οριστική απόσυρση των μετρητών πλησιάζει και η αρχή στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα με το «στοπ» στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ που θα βάλει η κυβέρνηση, με δικαιολογία την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν κατανοήσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις ζωές τους, οι οποίες θα είναι άμεσες και εν πολλοίς τραγικές καθώς θα περιοριστεί η ελευθερία τους και η προσωπική τους ζωή.

Ο λόγος που η προσωπική ζωή ονομάζεται έτσι είναι γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να την γνωρίζει η κοινωνία και το κράτος, εκτός ίσως από τον στενό τους κύκλος (πολλές φορές ούτε αυτός).

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από τις αρχές του 2024, έρχεται η πλήρης απαγόρευση χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για το πρώτο στάδιο από μία σειρά ενεργειών που θα επιβάλει το τέλος της χρήσης τους και την αντικατάστασή τους με το ψηφιακό χρήμα

Όπως δήλωσε  η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα μετρητά.

Χωρίς μετρητά εξαλείφονται οι όποιες επιλογές έχουν οι άνθρωποι να διαχειριστούν από μόνοι τους τα έστω και τα λίγα χρήματα που βγάζουν.

Στο τέλος κανείς δεν θα μπορεί ακόμα και να δώσει μία βοήθεια στον ανήμπορο συνάνθρωπό του, επειδή θα είναι…παράνομη οποιαδήποτε διακίνηση χρήματος.

Ακόμα και το χαρτζιλίκι στο παιδί, εφόσον είναι… αδήλωτο, αποτελεί τυπικά μία ποινική πράξη.

«Λεπτομέρειες» που κανείς δεν έχει σκεφτεί μέχρι τώρα, καθώς τα ΜΜΕ φρόντισαν να μην γίνουν κατανοητές.

Στην Αυστραλία, ένας απλός πολίτης και συγκεκριμένα ο κωμικός, Τζον Μπέρναρντ Καϊρούζ, πηγαίνει σε τράπεζες παριστάνοντας πως θέλει να σηκώσει τα μετρητά του και τον ρωτούν τι θέλει να τα κάνει!

Δηλαδή πρέπει να δώσει αναφορά για το τι θέλει να αγοράσει με τα χρήματά του και αυτό στην Αυστραλία θεωρείται φυσιολογικό!

Εκείνος δίνει «καυστικές» απαντήσεις, που μπορεί να φαίνονται υπερβολικές, όπως ότι απάτησε την γυναίκα του και θέλει να της αγοράσει ένα ακριβό δώρο για να τον συγχωρήσει, αλλά είναι ακριβώς αυτό: Προσωπική ζωή.

 

 

Πηγή:https://attikanea.info/%CE%B5-%CF%81%CE%B5-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2024-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81/

Η λύση; Μόνο μία Λαϊκή Τράπεζα από το λαό για το λαό, με προοπτική κοινού ταμείου.Ίσο κατά κεφαλή εισόδημα. 800 με 1000 ευρώ για κάθε πολίτη, πολίτισσα, παιδί και τελειώσαμε! Αυτό υπαγορεύει η λογική και το Ευαγγέλιο. Τα υπόλοιπα είναι εκ διαβόλου και μας οδηγούν στην απώλεια και τον πνευματικόμ θάνατο.

Μοίρασέ το:

Ετικέτες: ,


Τι ελκύει τα άτομα διαφορετικού φύλου να συνδεθούν μεταξύ τους:

Το πραγματικό μυστικό της έλξης: Η επιστήμη έχει την απάντηση

Είναι πιθανό το μυστικό της έλξης να βρίσκεται στο εγκεφαλικό μας κύκλωμα. Αυτό καθορίζει αν τα συναισθηματικά σήματα είναι αποτελεσματικά ή όχι.
Το πραγματικό μυστικό της έλξης: Η επιστήμη έχει την απάντηση

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα άτομο ελκυστικό αποτελούν θέμα συζήτησης εδώ και αιώνες. Ποιο είναι όμως το πραγματικό μυστικό της έλξης;

Αν και έχει αποδειχτεί ότι η έλξη είναι σχετική ανάλογα με το πλαίσιο, τις πολιτισμικές αξίες και τον τρόπο ζωής, μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ελκυστική εμφάνιση αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Αν και τα σωματικά χαρακτηριστικά παίζουν όντως ρόλο στην έλξη, έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν τους μοναδικούς παράγοντες που καθορίζουν πόσο ελκυστικός είναι κάποιος για τους άλλους.

Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι διαβεβαιώνουν ότι η έλξη που ασκεί κάποιο άτομο συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητά του και με τις ιδιότητες που βλέπουν σε αυτό οι θαυμαστές του.

Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της έλξης βρίσκεται στον εγκέφαλο και στην ικανότητά του να κατανοεί τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων. Εκεί κρύβεται και το πραγματικό μυστικό της έλξης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lübeck στη Γερμανία διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS. Στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι, όσο πιο ικανοί είμαστε να αποκωδικοποιούμε τα συναισθήματα των άλλων, τόσο πιο ελκυστικοί είμαστε γι’αυτούς.

Το πραγματικό μυστικό της έλξης βρίσκεται στον εγκέφαλο

Το πραγματικό μυστικό της έλξης - Νευρώνες

Αναλύοντας τους νευρωνικούς μηχανισμούς που διεγείρονται από την έλξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει τα συναισθήματα των άλλων έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην έλξη.

Η Silke Anders, καθηγήτρια κοινωνικής και συγκινησιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Lübeck και σχεδιάστρια της μελέτης, λέει τα εξής:

“Το να είμαστε ικανοί να κατανοούμε τις προθέσεις και τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου είναι ουσιαστικό για μια επιτυχημένη κοινωνική αλληλεπίδραση.

Για να υπάρχει αμοιβαία επιτυχία, οι άνθρωποι πρέπει να καταλαβαίνουν και να αναλύουν συνεχώς τις προθέσεις και τα συναισθήματα των συνανθρώπων τους, να προβλέπουν τη συμπεριφορά των άλλων και να προσαρμόζουν ανάλογα τη δική τους”.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, συμπεριέλαβε στο πείραμα 90 ανθρώπους από τους οποίους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν βίντεο γυναικών που εξέφραζαν είτε φόβο είτε λύπη.

Αφού παρακολούθησαν τα βίντεο, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν τα συναισθήματα των γυναικών και το επίπεδο της σιγουριάς τους όσον αφορά στις αξιολογήσεις τους.

Ενώ τα υποκείμενα επιδίδονταν στη ζητούμενη δραστηριότητα, οι ερευνητές ανέλυαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους για να μετρήσουν το επίπεδο έλξης τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσο πιο ακριβής ήταν η αξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασης της γυναίκας, τόσο πιο ελκυστικός φαινόταν ο συμμετέχων.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, όσο πιο εύκολα ερμηνεύει κάποιος τα συναισθήματα των άλλων, τόσο πιο ελκυστικός είναι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου προκαλώντας ευχάριστες αισθήσεις.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον αναφορικά με τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι ο ρόλος που παίζουν ο πομπός και ο δέκτης.

Η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τους άλλους και να αναγνωρίζουμε αυτό ακριβώς που αισθάνονται εξαρτάται από το επίπεδο της νευρωνικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει η έλξη.

Για παράδειγμα, όταν το πρόσωπο ενός ατόμου έχει μια έκφραση φόβου ή λύπης, ο παρατηρητής την επεξεργάζεται αποτελεσματικά στο δικό του εγκέφαλο, πυροδοτώντας το σύστημα ανταμοιβής και αυξάνοντας την ελκυστικότητά του για το άτομο που βιώνει το συναίσθημα.

Το πραγματικό μυστικό της έλξης - Εγκεφαλική επικοινωνία ανθρώπων

Σε προηγούμενες μελέτες είχε βρεθεί μια διαφορά στο νευρωνικό κύκλωμα εκείνων που δεν διαθέτουν την ικανότητα να “διαβάζουν” τα συναισθήματα των άλλων. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και στην έλξη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης το άρθρο: Πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας με επιτυχία.

Για το λόγο αυτό μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη επικοινωνίας δεν υποδηλώνει απαραίτητα έλλειψη ενδιαφέροντος. Απλώς το νευρωνικό κύκλωμα του συγκεκριμένου ατόμου δεν του επιτρέπει να εκφράζεται ολοκληρωμένα.

Παρόλο που αυτό φαίνεται να είναι το πραγματικό μυστικό της έλξης, η Anders αναγνωρίζει ότι η μελέτη είναι πολύ μικρή για να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Ωστόσο επιβεβαιώνει την επιθυμία της να αναλύσει περαιτέρω το πώς αλλάζει η ικανότητά μας να ερμηνεύουμε τα συναισθήματα καθώς μεγαλώνουμε, ενώ είναι δυνατόν να αυξήσουμε την ικανότητα αυτή με εξάσκηση.

Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε αν η ικανότητα να “διαβάζουμε” τους άλλους προέρχεται από δικά μας έμφυτα χαρακτηριστικά ή αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω συμπεράσματα προσφέρουν μια καινούργια εξήγηση για το τι κάνει τους ανθρώπους ελκυστικούς ή γιατί μερικοί είναι πιο ελκυστικοί από άλλους.

ΠΗΓΗ:https://meygeia.gr/elxi-pio-ine-pragmatiko-mistiko-epistimi-echi-tin-apantisi/?utm_content=buffer3ffe7&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer#google_vignette

Οι ολιγάρχες είναι τόσο ηθικά βρώμικοι όσο και οι κυβερνήσεις που τους υποστηρίζουν

Οι κυρώσεις, η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα, οι φόροι, είναι για τους χαζολαούς όχι για το κεφάλαιο.

Πόλεμο στους Έλληνες εφοπλιστές κήρυξαν ΗΠΑ & ΕΕ: «Ή σταματάτε να μεταφέρετε ρωσικό πετρέλαιο ή πάτε φυλακή» – Πώς αντέδρασαν (upd)

Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει η κυβέρνηση

Πόλεμο στους Έλληνες εφοπλιστές κήρυξαν ΗΠΑ & ΕΕ: «Ή σταματάτε να μεταφέρετε ρωσικό πετρέλαιο ή πάτε φυλακή» – Πώς αντέδρασαν (upd)

(Aνανέωση από αρχική δημοσίευση: 26/11/2023, 22:23): Τελεσίγραφο από ΗΠΑ και ΕΕ στον Κ.Μητσοτάκη να σταματήσει να στηρίζει τις εφοπλιστικές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν στενές., κοινωνικές, σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το αίτημα της κυβέρνησης να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο, από τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ μάλλον δεν εισακούστηκαν και όχι μόνο αυτό: Ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) της Ουάσιγκτον, που είναι think tank της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν»!

Τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με την απειλή της black list. δεν δέχθηκαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο: Πρόκειται για τις Minerva Marine των Μαρτίνων, Thenamaris, επίσης των Μαρτίνων  και TMS Tankers του Οικονόμου οι οποίοι απέρριψαν ρωσικά αιτήματα για φόρτωση πλοίων, ενώ έχουν σταλεί μηνύματα ότι θα διακόψουν την φορτώσεις και οι όμιλοι Μαρινάκη και Αλαφούζου, καθώς δέχθηκαν σαφή απειλή από ΗΠΑ.

Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Οκτώβριο γιατί μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή υψηλότερη από το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που είχαν ορίσει τα δυτικά κράτη.

Στη συνέχεια άλλα τρία πλοία τέθηκαν υπό κυρώσεις.

Πώς αντέδρασαν οι Έλληνες εφοπλιστές και αυτοί που έκοψαν τα συμβόλαια και οι άλλοι;

Πουλάνε στην Ρωσία απ’ευθείας τα τάνκερ τους, με μυστικές ρήτρες που προβλέπουν επαναγορά, αν αρθούν οι κυρώσεις!

«Καθημερινά οι Έλληνες ολιγάρχες του εφοπλισμού πουλάνε δεξαμενόπλοια στον ρωσικό “σκιώδη” στόλο του Πούτιν, με την ΕΕ να κάνει τα “στραβά μάτια”», όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα.

Το αποθηκευμένο λίπος είναι ενδοκρινικό όργανο. Να παχαίνουν ή όχι;

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να παχαίνουν μετά τα 40…

Σ’ έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν, οι θεωρίες για την υγεία δεν θα μπορούσαν να μείνουν ίδιες.

Η αλήθεια είναι πως ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθούμε και να υψώσουμε το παράστημά μας μπροστά στο ψυγείο. Τα παραπανίσια κιλά είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της ευεξίας και της ομορφιάς.

Μέχρι πέντε έως δέκα πάνω από το βάρος που αντιστοιχεί στο ύψος μας μπορούν να εγγυηθούν την καλή λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος, του εργοστασίου δηλαδή των ορμονών που ευθύνονται για ό,τι μας συμβαίνει.

Το πλεονέκτημα των οιστρογόνων

Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στις ευτραφείς και τις ισχνές γυναίκες είναι η ποσότητα των οιστρογόνων που κυκλοφορεί στο σώμα τους. Οι ορμόνες του φύλλου, αυτές που ευθύνονται για τη διαμόρφωση των θηλυκών χαρακτηριστικών, επηρεάζουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες.

Ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τις επιδόσεις των ιστών, τον τρόπο που το σώμα αφομοιώνει την τροφή, τον αναπαραγωγικό κύκλο, την άμυνα στον έξω κόσμο, ακόμη και τη διάθεση. Το κυρίαρχο όργανο παραγωγής των οιστρογόνων είναι οι ωοθήκες, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν, τα επίπεδα των θηλυκών ορμονών μειώνονται δραματικά.

Τα καλά νέα είναι ότι τα οιστρογόνα παράγονται και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος, με πρώτο το λιπώδη ιστό. Κάτω από το δέρμα, εκεί όπου στοιβάζονται τα λιποκύτταρα, συντίθενται το οιστρογόνα, γνωστά και ως ελιξίριο της νεότητας! Τα σωστά επίπεδά τους στον οργανισμό μπορούν να εγγυηθούν την βέλτιστη συμπεριφορά του σε διάφορες απειλές της υγείας.

Εμμηνόπαυση

Στην πιο κρίσιμη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, το λίπος είναι η μόνη εγγύηση για τη διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής της ισορροπίας. «Ο λιπώδης ιστός συνθέτει οιστρογόνα» γράφει στο βιβλίο της «Γυναίκα, μία Εσωτερική Γεωγραφία» η Νάταλι Άντζιρ (εκδόσεις Πατάκη).

«Οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε πιο ήπια μορφή, από τα εμφανή όπως οι εξάψεις μέχρι τα πιο καλυμμένα όπως η λέπτυνση των οστών.

Ακόμη και όταν οι ωοθήκες παύουν τη μηνιαία έκκριση οιστραδιόλης (ένα είδος οιστρογόνου), ο περιφερικός ιστός αποζημιώνει τις γυναίκες συνθέτοντας οιστρόνη (ένα άλλο οιστρογόνο)». Έτσι, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων γίνεται λιγότερο οδυνηρή. Οι απότομες αλλαγές στη διάθεση, οι διαταραχές του ύπνου, η ξηρότητα του κόλπου ακόμη και η αύξηση του βάρους, συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είναι πιο ελαφριές για τις πιο ευτραφείς από μας.

Οστεοπόρωση

Μετά τα πενήντα, οι μισές από εμάς θα αποκτήσουν ένα κάταγμα σχετικό με την οστεοπόρωση. Σε ποιο ήμισυ θέλετε να ανήκετε; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αδύνατη σιλουέτα αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουμε από την ασθένεια.

Δεν είναι μόνο η φτωχή διατροφή, που κάνουν συχνά οι ισχνές γυναίκες, η οποία δεν καταφέρνει να καλύψει το ένα γραμμάριο ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά. Είναι κυρίως τα χαμηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων που κάνουν τη διαφορά. Οι θηλυκές ορμόνες εργάζονται σε όλη μας τη ζωή μαζί με το ασβέστιο και τα άλλα ιχνοστοιχεία για να χτίσουν τα οστά.

Το σώμα μας διαρκώς σχηματίζει και ανανεώνει τα κόκκαλα. Μέχρι την ηλικία των τριάντα, δημιουργεί περισσότερη οστική μάζα απ’ όση καταναλώνει. Από τη στιγμή όμως που τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να πέφτουν, η διαδικασία της ανανέωσης επιβραδύνεται.

Όταν φτάνουμε στην εμμηνόπαυση, το σώμα αρχίζει να καταστρέφει περισσότερη οστική μάζα απ’ όση δημιουργεί. Στα πρώτα χρόνια μετά την κλιμακτήριο, μερικές γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και 20% της οστικής τους μάζας. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με πολλούς τρόπους που αφορούν τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Ωστόσο, ο πιο ενδεδειγμένος από αυτούς είναι σίγουρα η διατήρηση του βάρους μας σε επίπεδα που βρίσκονται κοντά στο φυσιολογικά και όχι κάτω από αυτό.

Δέρμα

Μία επιδερμίδα σφριγηλή και τεντωμένη μέχρι τα βαθιά γεράματα; Ναι, η πλαστική χειρουργική μπορεί να κάνει πολλά για εσάς, είναι βέβαιο όμως πως ένα δύο περιττά κιλά μπορούν να φανούν ακόμη πιο χρήσιμα για την ομορφιά σας. Οι θηλυκές ορμόνες που δημιουργούνται στο λιπώδη ιστό είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές της υγείας και της εμφάνισης της επιδερμίδας.

Τα οιστρογόνα ρυθμίζουν την έκκριση του παντοδύναμου κολλαγόνου, προστατεύουν από τη λεπτή ρυτίδωση, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και χαρίζουν λάμψη. Τα αυξημένα τους επίπεδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο βασικός λόγος που κάνει το πρόσωπο των εγκύων να ακτινοβολεί και τα μαλλιά τους να είναι στιλπνά. Πολλές γυναίκες που εργάζονται στο χώρο του θεάματος κάνουν θεραπεία με οιστρογόνα προκείμενου να επαναφέρουν στο δέρμα τους τη λάμψη της πρώτης νιότης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο, αφού η ορμονική υποκατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών και του καρκίνου του μαστού.

Γ.Δ

ΠΗΓΗ:https://www.newsitamea.gr/2017/11/24/giati-oi-gynaikes-prepei-na-pachainoun/

Ανατριχιαστικό: Οι προφητείες του Αγίου Παϊσίου που βγήκαν αληθινές!

Kάποια πράγματα δεν έχουν έρθει ακόμη…

10 Σεπτεμβρίου 2021 09:50
Ανατριχιαστικό: Οι προφητείες του Αγίου Παϊσίου που βγήκαν αληθινές!
×

Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Άγιος Παϊσιος είχε προβλέψει όσα βιώνουμε σήμερα, από την πολιτική αστάθεια και τους φόρους μέχρι την εξάρτηση από τις τραπεζικές κάρτες, ενώ είχε μιλήσει για πείνα χειρότερη της Κατοχής και πόλεμο με την Τουρκία.

«…Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σα να μην έχετε».

«…θα σας δώσουν πολλά λεφτά και μετά θα σας βάλουν δυσβάσταχτους φόρους, αλλά δεν θα προλάβουν να τους πάρουν». «…ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς και θα τους πάρει με τις πέτρες» …«…θα γίνει κάτι και θα φανεί πως φταίει η Ελλάδα, τότε η Τουρκία θα το εκμεταλλευτεί…».

”Καρφώνουν” τα αμυντικά προγράμματα της χώρας Τούρκοι στρατιωτικοί

Η παρακάτω περιγραφή είναι μια πραγματική μαρτυρία προσκυνητή από το βιβλίο «Μαρτυρίες Προσκυνητών»:

Ο Γέροντας το 1983 στη Σουρωτή είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Θα έρθει καιρός που θα ανεβαινοκατεβαίνουν κυβερνήσεις, θα εναλλάσσονται τα κόμματα, θα ανακαλούνται διατάγματα, θα ψηφίζονται νόμοι και θα καταργούνται άλλοι, και θα επικρατεί σύγχυση και ταραχή. Τότε, όμως, θα αντιδράσουν λίγοι πιστοί Χριστιανοί αλλά και το Κ.Κ.Ε..» (τον ΣΥΡΙΖΑ θα εννοούσε).

Μας έκανε πολλή εντύπωση εκείνο που είπε για το Κ.Κ.Ε. και γελάσαμε, θυμάμαι. Είπε, επίσης, ότι εμείς θα τα βλέπαμε όλα αυτά ενώ εκείνος όχι. Και ακολουθούν τα γεγονότα.

Παγκόσμια δικτατορία

«Μα πώς είναι δυνατόν παππούλη να γίνει μια παγκόσμια δικτατορία με τα σημερινά δεδομένα, όπως λες και όπως έλεγε κι ο Γέροντας Παΐσιος;» ρωτούσα με περισσή απορία, μιας και η στενομυαλιά μου δε με άφηνε να σκεφτώ πιο καθαρά, πιο ξάστερα.

Ο παππούλης χαμογελούσε, με ένα χαμόγελο όλο γαλήνη αλλά και συμπόνια απέναντι σε έναν νεαρό, που επειδή ήξερε πέντε γράμματα παραπάνω, νόμιζε πως μπορούσε και να διυλίσει και τον …κώνωπα.

«Μα δεν καταλαβαίνεις τις προθέσεις του; Δεν θα αναγκάσει κανέναν να δεχτεί κανένα σφράγισμα παιδί μου! Τίποτε τρομαχτικό από αυτά που φαντάζεσαι. Θα το κάνει μέσω του χρήματος. Το χρήμα θα εκλείψει από τον κόσμο. Τα κράτη όλης της γης θα χρεοκοπήσουν και δεν θα έχουν χρήματα για να ταΐσουν τους λαούς τους. Και τότε, οι τράπεζες που είναι όργανά του, θα δώσουν χρήματα στα κράτη και αυτά θα τον προσκυνήσουν ως μεγάλο ευεργέτη. Μέσω της τεχνολογίας θα σκλαβώσει τον κόσμο. Και δεν θα το κάνει με εξαναγκασμό. Εσύ μόνος σου θα πας να σκλαβωθείς. Θα πάρεις τις διάφορες τραπεζικές κάρτες για να κάνεις – υποτίθεται – τη δουλειά σου, ενώ θα κάνεις αυτό που θέλει αυτός. Θα σκλαβωθείς μόνος σου, για να εξακολουθείς να απολαμβάνεις τη ζωή που έχεις τώρα. Κατάλαβες;»

Όλα αυτά μου φαινόταν τρομερά υπερβολικά. Δηλαδή δεν μπορούσα να κατανοήσω ακόμη το πώς θα μπορούσε κάποιος να σκλαβωθεί με τη …θέλησή του!

«Να πώς θα γίνει… Σήμερα μαρκάρει όλα τα τρόφιμα που βλέπεις με το γραμμωτό κώδικα. Αυτός ο γραμμωτός κώδικας, που έχει και τους αριθμούς το ονόματός του, χωράει πολλές πληροφορίες για τα προϊόντα. Πού κατασκευάστηκαν, από ποιόν, από ποιό κράτος, ποια παρτίδα, όλα όσα αφορούν το προϊόν. Το ίδιο θα κάνει και για τον άνθρωπο. Θα τον καταντήσει έναν αριθμό. Έναν μοναδικό αριθμό, που να τον αναγνωρίζουν όλα τα κομπιούτερ της γης. Η Αγία Γραφή μάς λέει πώς θα «αναγκάσει».

«Δεν είναι έτσι ακριβώς. Εσένα σε ανάγκασε κανείς να βγάλεις αυτή τη τραπεζική κάρτα που έχεις; Όχι βέβαια! Μόνος σου πήγες και την έβγαλες, επειδή σε διευκολύνει για να βγάζεις τα λεφτά σου από τη τράπεζα! Απλό δεν είναι; Ε, αύριο-μεθαύριο, αυτό που σου φαίνεται εσένα ως απλοϊκό, θα είναι αναπόφευκτο. Δεν θα σε υποχρεώνει κανείς να το κάνεις, αλλά αν δεν το κάνεις, δεν θα μπορείς να πάρεις εύκολα τα λεφτά σου, θα χρειάζεσαι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και βδομάδες!

 

 Ανατριχιαστικό: Οι προφητείες του Αγίου Παϊσίου που βγήκαν αληθινές!

 

Γιατί όλα θα είναι αυτοματοποιημένα! Μέσω κομπιούτερ! Δεν θα υπάρχουν χαρτιά παρά μόνον αυτές οι κάρτες. Εκεί μέσα θα σε έχουν μαρκάρει. Και μετά σιγά-σιγά, θα τις εξαφανίσουν τις κάρτες με τη δικαιολογία ότι μπορεί κάποιος να σου τις κλέψει και να σηκώσει τα λεφτά σου. Τότε, θα σου βάλουν το μαρκάρισμα στο χέρι σου ή στο μέτωπο. Το κεφάλι σου και το χέρι σου αποκλείεται να στο κλέψουν. Κι αυτό θα είναι η ταυτότητά σου, ο αριθμός σου και ο λογαριασμός στην τράπεζά σου. Αυτό θα είναι όμως και το τέλος σου».

Ναι, ήταν ένα σενάριο που μπορούσα να το καταλάβω. Ένα σενάριο που «έστεκε». Αλλά και πάλι μου φάνταζε πολύ μακρινό, πέρα δηλαδή κι απ τον ίδιο ίσως τον 21ο Αιώνα, μιας και προϋπόθετε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τέτοιες, που θα απαιτούσαν πολλά χρόνια για να αφομοιωθούν από τις κοινωνίες των κρατών. Ένα σενάριο, που δεν έμοιαζε και τόσο σαν επιστημονική ή μεταφυσική φαντασία.

Και για την Ελλάδα;

«Την Ελλάδα παιδί μου την περιμένουν πολλά. Καλά και άσχημα. Όπως έλεγε κι ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος, η πατρίδα θα πεινάσει… Θα πέσει πείνα στην Ελλάδα, θα την εκβιάζουν για να προσκυνήσει… Εκείνες τις μέρες, θα της βάλουν φόρους τόσο δυσβάχταχτους, που δεν θα μπορεί να τους πληρώσει ο κόσμος… Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μάς λέει ότι θα βάλουν φόρους και στα παράθυρα!

Αλλά δε θα προλάβουν να τους πάρουν…

Και μετά, το κεφάλαιο θα αποσυρθεί και θα πέσει πείνα στον κόσμο, χειρότερη απο αυτή που ζήσαμε στη Κατοχή…

Ο Άγιος Παΐσιος μας λέει πως για όλα θα φταίνε οι πολιτικοί και η ασέβεια που έχουν σε όλα …

«Ο κόσμος θα τους πάρει με τις πέτρες… Θα τους κυνηγάει κι αυτοί θα κρύβονται, γιατί αυτοί θα παραδώσουν τη πατρίδα μας στον Αντίχριστο…»

Ο κόσμος θα υποφέρει πολλά, αλλά δε θα κρατήσει για πολύ αυτό… Κάποιους μήνες… Μετά θα ξεκινήσει ο πόλεμος με την Τουρκία που θα γίνει Παγκόσμιος… Και η Ελλάδα θα μεγαλουργήσει!

Όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα… Θα τα δεί η δική σου γενιά… Γι΄ αυτό να προσεύχεσαι και να ζεις όπως πρέπει, ενάρετα…»

Τον άκουγα αμίλητος, συγκλονισμένος. Μα το μυαλό μου δεν μπορούσε να δεχτεί ότι όλα αυτά που μου έλεγε, θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα, τόσο γρήγορα που η δική μου γενιά θα τα ζούσε κιόλας!

Η Ελλάδα ήταν μέλος της Ε.Ε., με ισχυρή οικονομία, παρ όλο που οι διεφθαρμένοι πολιτικοί την απομυζούσαν! Πώς ήταν δυνατόν να ζήσει τέτοιες εφιαλτικές στιγμές στα καλά καθούμενα; Θα έπρεπε να μεσολαβήσουν κατακλυσμιαία γεγονότα, ανατροπές που θα θύμιζαν τη ρήση «Θα κατέβει ο ουρανός κάτω και η γη θα ανέβει επάνω»! Μπορούσαν να γίνουν τέτοια πράγματα;;

Να γιατί με ηγεσία το ψευτορωμαίϊκο οι Έλληνες δεν θα ξυπνήσουν, ούτε θα ωριμάσουν αλλά θα είναι ορντινάτσες της Δύσης

Να γιατί ο Έλληνας μίσησε το διάβασμα, να γιατί εμείς οι Έλληνες τα ξέρουμε όλα…

09.07.2017

Να γιατί ο Έλληνας μίσησε το διάβασμα, να γιατί τα ξέρουμε όλα...

Η σχολική μάθηση είναι μια σκόπιμη ενέργεια και αποβλέπει στο να παράγει ανθρώπους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δοσμένης κοινωνικής οργάνωσης, μα πρώτα από όλα να εξυπηρετεί το συμφέρον των ανθρώπων που έχουν το επάνω χέρι σε αυτή την κοινωνία.

Το σχολείο μπορεί να προσφέρει γνώσεις που να έχουν σχέση με την παραγωγή υλικών αγαθών, γνώσεις που να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας, να παράγει στελέχη για να διοικούν την δοσμένη κοινωνία, ποιητές να την υμνούν, παπάδες να την ευλογούν. Αλλά πουθενά και ποτέ σχολείο δεν έθεσε ως στόχο του να παράγει νεκροθάφτες της κοινωνίας που το συντηρεί και θα αποτελούσε παραλογισμό να ισχυριστούμε πως το σχολείο δεν είναι πιστός υπηρέτης αυτής της κοινωνίας.

Παίρνοντας αυτό ως δοσμένο, γίνεται φανερό πως τίποτα δε μπορεί να ειπωθεί για το σχολείο, χωρίς να γίνει πρώτα ανάλυση των οικονομικών αναγκών της κοινωνίας μέσα στην οποία αυτό λειτουργεί. Και αντιστρόφως, μελετώντας το σχολείο και τον άνθρωπο που αυτό θέλει να φτιάξει, πολλά μπορούμε να καταλάβουμε για την κοινωνία όπου λειτουργεί το σχολείο. Για όλα αυτά, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τούτη την περίοδο και τον κάτοικο του τόπου μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλύσουμε παράλληλα την οικονομία, την κοινωνία και το σχολείο της.

Η μορφολογία του ελληνικού εδάφους ευνοεί την ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών και ανέκαθεν οι Έλληνες ήταν επιδέξιοι ναυτικοί και έμποροι. Επί τουρκοκρατίας ενα μεγάλο μέρος του εμπορίου που γινόταν στη Μεσόγειο πέρασε στα χέρια των Ελλήνων και τα μικρά μας ξερονήσια γίνανε Μικρές Αγγλίες. Το ελληνικό εμπορικό κεφάλαιο αναπτύχθηκε συγχρόνως με το διεθνές εμπορικό κεφάλαιο, γι ’ αυτό και ήταν εξίσου ανταγωνιστικό με αυτό και μεγάλωνε τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό που αυξανόταν το διεθνές εμπόριο.

Όμως, εδώ θα πρέπει να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις σχετικά με τούτο το εμπορικό κεφάλαιο.

  • α) Όλοι τούτοι οι πάμπλουτοι έμποροι δεν βρίσκονταν μέσα στον ελληνικό χώρο, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την Επανάσταση. Στην πραγματικότητα μόνον ένα μικρό μέρος από αυτούς βρισκόταν μέσα στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη τους πλειοψηφία βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, της Μαύρης θάλασσας, στην Αίγυπτο και αλλού.
  • β) Το ελληνικό εμπορικό κεφάλαιο είχε δέσει την προκοπή του με τις οικονομικές δραστηριότητες άλλων λαών και έτσι κάθε οικονομική κρίση στη διεθνή οικονομία είχε άμεσο αντίκτυπο σε αυτό.
  • γ) Το εμπορικό κεφάλαιο, από τη φύση του, δεν επηρεάζει αποφασιστικά την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί, δε δένεται μαζί της, συμβιώνει σχεδόν παράλληλα με αυτή χωρίς να της επιφέρει ριζικές αλλαγές.

Εκείνο που φέρνει ριζικές αλλαγές μέσα σε μια κοινωνία είναι το βιομηχανικό κεφάλαιο. Μα αυτό, αν και έπιασε μαγιά σχετικά νωρίς, άργησε απελπιστικά να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, διότι, όταν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ξεφύτρωναν οι πρώτες βιοτεχνίες, η Αγγλία είχε ήδη γίνει «το εργαστήρι του κόσμου» και με τις φθηνές τιμές της έκλεινε κάθε βιοτεχνία ανά τον κόσμο πριν προλάβει να ριζώσει. Επίσης σ’ αυτή την περίοδο κυβερνούν την Ελλάδα πότε το γαλλικό και πότε το αγγλικό κόμα, άρα είναι φυσικό να ανακόπτουν με κάθε τρόπο τη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έτσι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως εκατό χρόνια μετά την Απελευθέρωση, μέχρι το 1920, η Ελλάδα δεν είχε αποκτήσει αξιόλογη βιομηχανία, πως η ελληνική κοινωνία του 1920 δε διέφερε και τόσο από αυτή του 1830.

Η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας ήταν περίπου η εξής: Τα κτήματα που πριν από την απελευθέρωση τα είχαν οι Τούρκοι, τώρα τα πήρε το ελληνικό κράτος, ονομάστηκαν «εθνικαί γαίαι» και αποτελούσαν περίπου το 50% της καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ συμπεριλάμβαναν αναγκαστικά τις πιο εύπορες περιοχές διότι αυτές κατείχαν οι Τούρκοι(1). Τα υπόλοιπα 50% ήταν τσιφλίκια, κύρια μοναστηριακά, αλλά και λίγα ιδιωτικά. Οι ανεξάρτητοι μικροκαλλιεργητές ήταν λίγοι και σίγουρα δεν είχαν καμιά οικονομική και κατά συνέπεια πολιτική δύναμη. Εργάτες και τεχνίτες σχεδόν δεν υπήρχαν, αφού δεν υπήρχε βιομηχανία και βιοτεχνία.

Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε τεράστιες διαφορές από τα τότε ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ευρώπη η αστική τάξη αναπτύχθηκε, μπήκε μπροστά, πάλεψε ενάντια στη φεουδαρχία, ενάντια στο εκκλησιαστικό κράτος και νίκησε. Μετά τη νίκη της, για να εξασφαλίσει όσο γινόταν καλύτερα τα συμφέροντά της, έφτιαξε το κράτος της έτσι ώστε να βοηθηθεί από αυτό να απλωθεί στην εθνική και στην παγκόσμια αγορά. Έφτιαξε το σχολείο της, νομοθέτησε. Εδώ στην Ελλάδα η ιστορία κινήθηκε τελείως διαφορετικά. Ποτέ οι Έλληνες αστοί δεν ωρίμασαν, δεν μπήκαν επικεφαλείς του ελληνικού λαού για να πολεμήσουν ενάντια στη φεουδαρχική, εκκλησιαστική εξουσία. Εδώ ο αγώνας ενάντια στους Τούρκους ήταν εθνικοαπελευθερωτικός. Σίγουρα οι Έλληνες αστοί, έμποροι και εφοπλιστές πολέμησαν τον Τούρκο, αλλά, αφού έφυγε ο Τούρκος, αυτοί δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία. Γι ’ αυτό και εδώ δε φτιάξαμε κράτος αστικό και μοντέρνο.

Η μόνη οργανωμένη δύναμη που μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά την Παιδεία των Ελλήνων ήταν η Εκκλησία της Ελλάδας, διότι αυτή διέθετε:

  • α) οικονομική δύναμη σχετικά μεγάλη χάρη στα απέραντα τσιφλίκια της και,
  • β) τεράστια διοικητική εμπειρία που είχε αποκτήσει στα χρόνια της σκλαβιάς, κυρίως, χάρη στα προνόμια που της παραχώρησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής (2 3 4), τρεις μέρες, μετά την πτώση της Πόλης* *.

Έτσι η Εκκλησία έκανε κουμάντο στο ελληνικό σχολείο από την απελευθέρωση και δώθε και «κατόρθωσε να έχει αυτή το βέτο (veto) σε όλες τις πνευματικές επιδιώξεις της αστικής τάξης»(5). Το αρμόδιο υπουργείο για τα σχολεία ονομάστηκε μετά την απελευθέρωση Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Παιδείας, αργότερα ονομάστηκε Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και της Παιδείας, τώρα ονομάζεται Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μα ο ρόλος της Εκκλησίας στην εκπαίδευση των Ελλήνων, για την εποχή που μιλάμε φαίνεται ακόμα πιο καθαρά από τούτα τα δυο παραδείγματα:

  • α) Όποιος ήθελε να γίνει δάσκαλος θα έπρεπε, σύμφωνα με το ψήφισμα στις 25-11-1864, να πάρει «… απόδειξιν της οικίας εκκλησιαστικής και δημοτικής αρχής ότι είναι θρησκευτικώς άξιος του επαγγέλματος του δημοδιδασκάλου»6·
  • β) Το 1874 η Ιερά Σύνοδος έστειλε γράμμα στον ελληνικό Διδασκαλικό Σύλλογο, που μόλις είχε ιδρυθεί, με τον τίτλο: «Το έργον της εκπαιδεύσεως ουδενί άλλω αρμόζει ή τοις ιερεύσι» (7).

Harisiadis

Μελετώντας το ελληνικό σχολείο από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα το πρωί, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αυτό είχε τρία χαρακτηριστικά:

  • α) Την περιφρόνηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης,
  • β) Την επιμονή να μη μιλάμε στο σχολείο τη γλώσσα που μιλάμε στο σπίτι και
  • γ) Τη συστηματική σιωπή του απέναντι στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή τις μισές αλήθειες και τα κούφια λόγια σχετικά με αυτόν.

Η πρακτική και επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα έμεινε περιθωριακή, τουλάχιστον, μέχρι το 1930. Ενώ στη Δύση τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε πρακτικά και θεωρητικά, στην Ελλάδα αυτός ο χωρισμός ήρθε με καθυστέρηση πάνω από εκατό χρόνια και μάλιστα διαστρεβλωμένος. Στην Ελλάδα το δημοτικό ετοιμάζει, το παιδί για το γυμνάσιο, το γυμνάσιο το ετοιμάζει για το πανεπιστήμιο και κανένα για τη ζωή. Ο Έλληνας ποτέ μα ποτέ δεν έμαθε στο σχολείο να φτιάχνει κάτι με τα χέρια του. Και δεν έμαθε γιατί ποτέ δεν έφτιαξε τεχνική εκπαίδευση. Και δεν έφτιαξε επαγγελματική εκπαίδευση, διότι εξ αιτίας διεθνών συγκυριών αλλά και λόγω εθνικών πολιτικών χειρισμών, ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, αν και έπιασε μαγιά πάρα πολύ γρήγορα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν μπόρεσε να ριζώσει.

Οι μόνες σχεδόν «τεχνικές» σχολές που οργανώθηκαν στην Ελλάδα ήταν: Με το διάταγμα στις 26-1-1837 «… αποφασίζομεν και διατάττομεν τα ακόλουθα. Συσταίνεται εις Αθήνας σχολείον ψαλτικής εις το οποίον εμπορούν να διδάσκονται ανεξόδως όσοι έχουν κλίσιν εις την ψαλτικήν» (8).

Δεύτερον, με το διάταγμα στις 8-4-1867 συσταίνονται ναυτικές σχολές εις Ερμούπολιν, εις Ύδρα, εις Σπέτσες, εις Γαλαξείδιον εις Αργοστόλιον(9).

Επίσης, με το διάταγμα 22-2-1882 ιδρύονται ναυτικές σχολές όπου θα εκπαιδεύονται οι νέοι για το επάγγελμα του εμποροπλοιάρχου(10). Όπως βλέπουμε, τα μόνα σχολεία που φτιάχνονται είναι αυτά που εξυπηρετούν την Εκκλησία και το εμπορικό κεφάλαιο. Κανένα σχολείο για το βιομηχανικό κεφάλαιο.

Φτάνουμε στα 1857 και η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να φτιάξει ούτε ένα σουγιά (11). Και όμως στην Αγγλία κυκλοφορούν τρένα από το 1823. Η παραγωγή του κάρβουνου στην Αγγλία, ενώ το 1825 ήταν 20 εκατομμύρια τόνοι, το 1850 ήταν 65 εκατομμύρια (12). Η βιομηχανική παραγωγή της Αγγλίας εξαπλασιάστηκε από το 1820 μέχρι το 1880. Και η παραγωγή κάρβουνου στην Γαλλία από το 1815 μέχρι το 1845·εφταπλα-σιάστηκε, ενώ οι εισαγωγές της σε κάρβουνο την ίδια εποχή δεκαπλασιάστηκαν13. Την εποχή που μιλάμε το εργοστάσιο στη Δύση ήταν ό,τι ήταν τα μοναστήρια το μεσαίω-να: Κέντρα οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής εξουσίας(14). Στη Δύση υπάρχουν στρατιές εργατών και είναι σε τούτες τις στρατιές ακριβώς που απευθύνεται ο Μαρξ το 1848 με το Κουμουνιστικό Μανιφέστο και τους καλεί να πάρουν την εξουσία(15), ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε και δεν είχαμε έναν εργάτη σε κάθε εκατό κατοίκους και το κράτος το επίσημο, το 1854 κυνηγούσε το λήσταρχο Νταβέλη στον Παρνασσό.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού σχολείου τούτης της περιόδου, όπως είπαμε, ήταν η επιμονή του στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Έχει ειπωθεί και είναι πέρα για πέρα αλήθεια, πως το όνειρο της ζωής του κάθε γονιού ήταν να ακούσει μια φορά το γιο του να μιλά και να μην καταλαβαίνει ούτε λέξη16, και τούτο γιατί εδώ στην Ελλάδα ποτέ δε μιλήσαμε για να συνεννοηθούμε. Πάντα μιλούσαμε για να ξεχωρίσουμε, για να δείξουμε την κοινωνική μας θέση. Την ίδια εποχή που άλλοι λαοί έδιναν κοινωνικούς αγώνες για να αποφασίσουν τι θα διδάξουν τα παιδιά τους και με ποια μέθοδο, εμείς εδώ τσακωνόμασταν για 150 χρόνια για να αποφασίσουμε σε ποια γλώσσα θα μιλάμε στα δικά μας παιδιά. Έτσι δε βρήκαμε την ευκαιρία να τα διδάξουμε το παραμικρό.

Ακούστε τι λέει ο Βιζυηνός στα 1860:

Βρισκόμαστε σε κάποια επαρχιακή πόλη που είχε πολλές μηλιές. Κάποιος πιτσιρικάς που του άρεσαν πολύ τα μήλα, κάθονταν ώρες και παρατηρούσε τις μηλιές. Ειδικά την εποχή της ανθοφορίας τις θαύμαζε περισσότερο και αναρωτιόταν: Τι πράγμα είναι αυτή η μηλιά; Πώς φυτρώνει; Πώς πολλαπλασιάζεται, κ.τλ., κ.τ.λ… Κάποτε ήρθε στο σχολείο ένας δάσκαλος καινούριος και αφού πήγε τα παιδιά για αγγαρεία στον κήπο της μητρόπολης, που κι εκεί είχε πολλές μηλιές, ο πιτσιρικάς πλησιάζει το δάσκαλο και το ρωτά: Τι πράγμα είναι τούτη η μηλιά, δάσκαλε; Και ο δάσκαλος απαντά: Δεν είναι μηλιά, είναι μηλέα. Μηλέα τη λένε, όχι μηλιά. Και συνεχίζει ο Βιζυηνός: Δεν είναι καθόλου τιμητικό για το γένος των δασκάλων, να σας διηγηθώ πόσες φορές τιμωρήθηκα για να πω σώνει και καλά πως η μηλιά είναι μηλέα. Και προσθέτεμο Βιζυηνός: Πάντως η μηλιά δεν έγινε μηλέα και εγώ με όλους εκείνους τους δαρμούς και τα μαλώματα έμεινα χωρίς να μάθω στο σχολείο τι πράγμα είναι η μηλιά(17).

Και φθάνουμε στα 1864 και βλέπουμε πως στην πρώτη δημοτικού οι 16 από τις 24 ώρες του σχολείου αφιερώνονται στα αρχαία ελληνικά και στα θρησκευτικά(18). Από το 1867 μέχρι το 1884 τα 55% του χρόνου τα αφιέρωναν στα αρχαία και στα λατινικά, ενώ η καθαρεύουσα, η επίσημη γλώσσα του κράτους, δε διδασκόταν καθόλου μέχρι το 1884 (19).

Και μη νομίσουμε πως οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν. Ήδη στα 1823 διαβάζουμε: Ποια είναι το όντι τα καλά μαθήματα; Τις η καλή μέθοδος; «… πρώτον δίδουν εις τας χείρας των παιδιών βιβλία γραμμένα εις την αρχαίαν ελληνικήν γλώσσαν, τα οποία δεν καταλαβαίνουν ουδ’ οι παλαιότεροι παιδαγωγοί. Και τούτα τα βιβλία είναι Οκτάηχος, Ψαλτήριον, Απόστολος, βιβλία λέγω υψηλά και θεολογικά τα οποία, αν και καθ’ υπόθεσιν τα εννοεί ο δάσκαλος, εις τα πνεύματα, όμως των παιδιών είναι ακατάληπτα. Εξοδεύουν τα δυστυχή παιδία δυο και τρεις χρόνους, χωρίς να μάθωσι άλλω παρά μηχανικώς ν’ αναγιγνώσκουσι και τούτο στραβά και διεστραμμένα. Δεν αποκτούν σε όλον τούτον τον καιρόν καμίαν αλήθειαν ούτε ηθικήν ούτε φυσικήν και από τοιούτους πολυχρονίους και άκαρπους κόπους ταπεινώνεται ο νους, συνηθίζει εις την ακρισίαν και το φοβερότερον ακόμα, λαμβάνει μίσος και απέχθεια εις την μάθησιν (20).

Τα Ελληνόπουλα, λοιπόν, μάθαιναν «μηχανικώς να αναγιγνώσκουσι». Και για να καταλάβουμε τι ακριβώς θα πει αυτό θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, που είναι παρμένο από το βιβλίο του Παπαδιαμάντη. «Η ΔΑΣΚΑΛΟΜΑΝΑ»:

Ο δάσκαλος εξετάζει εις την γεωγραφίαν και ερωτά έναν μαθητήν: Εκ πόσων νήσων αποτελείται η Επτάνησος; Και ο μαθητής του απαντά: Επτά. Ειπέ μου κι ονόματα των επτάν νήσων. Και ο μαθητής του απαντά με μιαν ανάσα: Κέρκυρα Κορφοί Λεύκάς Αγία Μαΰρα Παξοί Ιθάκη Κεφαλληνία Ζάκυνθος και Κύθηρα Τσερίγιον. Πολύ καλά, του λέγει ο δάσκαλος. Τότε, ένας μαθητής σηκώνει το χέρι και ρωτάει το δάσκαλο: Αφού είπαμε πως τα Εφτάνησα είναι εφτά γιατί βγαίνουν δέκα; Και άρχισε να μετράει: Κέρκυρα, Κορφοί, Κύθηρα, Τσερίγιον…

Και όλοι οι μαθητές γελούσαν με την πολυμάθειαν του συμμαθητή τους. Και παρατηρεί ο Παπαδιαμάντης: «Το βέβαιον είναι πως οι μαθητές ουδέποτε είχαν υποπτευθεί ότι είχαν οιανδήποτε έννοια αι λέξεις, όσαι ήταν τυπωμένοι εντός των βιβλίων των»(21). (Η υπογράμμιση είναι δική μου). «Οι μαθηταί, ουδόλως εγίγνωσκον νά ανεγίγνωσκον» (22). Με άλλα λόγια θα μπορούσαν οι μαθητές να διαβάσουν πως μέσα σε μια αίθουσα υπάρχουν είκοσι μαθητές και μετά να τους ρωτήσεις να σου πούνε πόσοι μαθητές λέει το βιβλίο πως υπάρχουν μέσα στην αίθουσα και να μην ξέρει κανείς να απαντήσει. Αυτό θα πει να αναγιγνώσει κανείς μηχανικώς και έτσι μάθαιναν τα Ελληνόπουλα για 150 χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Να γιατί ο Έλληνας μίσησε το διάβασμα, να γιατί τα ξέρουμε όλα, να γιατί η νοικοκυρά αντί να διαβάσει τις οδηγίες χρήσης για το καινούριο της πλυντήριο τηλεφωνεί στην κουμπάρα της να της τα εξηγήσει. Να γιατί ο αγρότης, αν και τέλειωσε κάποτε το γυμνάσιο, αντί να διαβάσει τις οδηγίες χρήσης για το καινούριο μηχάνημα που αγόρασε προσπαθεί να το βάλει αμέσως μπρος και, επειδή αυτό δεν υπακούει, αρχίζει και βρίζει θεούς και δαίμονες.

*** 

1.            Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Εξάρτηση και Αναπαραγωγή, ε’ έκδοση. Μετάφραση Ιωάννα Πετροπούλου (Αθήνα: Θεμέλιο, 1987), σελίδα 72.

2.            Γ. Κορδάτος, Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας (Αθήναι: 20ος Αιώνας, 1960), Τόμος VIII, σελίδα 546.

* Η Εκκλησία μετά το 1453 απόχτησε μεγαλύτερη ισχύ από εκείνη που είχε πριν παραδοθεί η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, διότι «Της δόθηκαν πολυάριθμες αρμοδιότητες και υπευθυνότητες που ξεπερ-νούσαν κατά πολύ τις προηγούμενες δικαιοδοσίες της…»2, «… θέλοντας (ο Μωάμεθ) μέσω της θρησκείας να έχει τους Έλληνες περισσότερο υποταγμένους»^.

3.            Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Εξάρτηση και αναπαραγωγή, σελίδα 33.

4.            Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Στα Νεότερα Χρόνια (Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων, Έκδοση Ε’ 1993), σελίδα 34.

5.            Γιάννης Κορδάτος, Εισαγωγή εις την Ιστορίαν της Ελληνικής κεφαλαιοκρατίας (Αθήνα: Εκδόσεις Επικαιρότητα, 1977), σελίδα 37.

6.            Αλέξης Δημαράς, Η Μεταρρύθμιση που δεν Έγινε (Αθήνα: Εκδοτική Ερμής, Τόμος πρώτος, 1973), σελίδα 183.

7.            Στο ίδιο σελίδα 218.

8.            Στο ίδιο σελίδα 90.

9.            Στο ίδιο σελίδα 205.

10.          Στο ίδιο σελίδα 245.

11.          Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Εξάρτηση και αναπαραγωγή, σελίδα

12.          Maurice Dobb, Studies in the Development of Capitalism (New York: International Publishers, Co., Inc., 1976), page 295.

13.          Robert Heibroner, The Economic Problem, Ibid., page 81.

14.          Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Στροφή προς τους Ταξικούς Εχθρούς, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 13-1-83, σελίδα 4.

15.          Karl Marx, Frederick Engels, Manifesto of the Communist Party. (Peking: Foreign Language press. 1968) p. 76.

16.          Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σελίδα 541.

17.          Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Η Γλώσσα μου, για την Ε’ Δημοτικού (Αθήναι: ‘Εκδοση ΙΒ’ 1995) Τεύχος Β’, σελίδα 31.

18.          Δημαράς, Τόμος I, σελίδα 191.

19.          Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σελίδα 556.

20.          Δημαράς, Τόμος I, σελίδα 8.

21.          Ιστορία της ΣΤ’, Στα Νεότερα Χρόνια, που έχει γίνει αναφορά παραπάνω, σελίδα 241.

22.          Γιάννης Κορδάτος, Ιστορία του Γλωσσικού μας Ζητήματος (Αθήνα: Εκδόσεις Μπουκουμάνη, Ε’ έκδοση, 1973), σελίδα 48.

 “Πορεία προς τον άνθρωπο” – Πούλος Παν. Πούλος