Όπως είναι γνωστό Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπραγματεύονται μεταξύ τους την επίλυση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Πολλοί συνέκριναν αυτή την πρακτική, του να μην επιτρέπεται στον άμεσα εμπλεκόμενο, δηλαδή στην η Ουκρανία να συμμετάσχει, με τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, στην οποία η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αγνόησαν το ενδιαφερόμενο μέρος, την Τσεχοσλοβακία, και υπέγραψαν τη προσάρτηση της Σουδητίας από τη Γερμανία.
Όσον αφορά την ιστορία του 1938, η κοινή συνισταμένη είναι: πρώτον, η πολιτική κατευνασμού δεν μπορεί να αποτρέψει την επιθετικότητα και τις επεκτατικές φιλοδοξίες. Δεύτερον, οι μεγάλες και ισχυρές χώρες ικανοποιούν τις δικές τους «εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες» ξεπουλώντας τα συμφέροντα μικρών και αδύναμων χωρών.
Συνήθως όλοι επικεντρώνονται στην καταδίκη του Χίτλερ για τη προσάρτηση του «ζωτικού χώρου», αλλά το πιο τραγικό είναι ότι η Βρετανία και η Γαλλία, δύο χώρες που ανήκαν στις τότε Μεγάλες Δυνάμεις, στην πραγματικότητα ανέλαβαν την πρωτοβουλία να θυσιάσουν την Πράγα, τον σύμμαχό τους, στους Ναζί. Η Πολωνία και η Ουγγαρία εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και συμμετείχαν στη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1945, ένα παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε στη Διάσκεψη της Γιάλτας. Ο Ρούσβελτ, ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν πρόδωσαν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Κίνας κατά τη Διάσκεψη της Γιάλτας.
Με βάση τη «Συμφωνία για τη Συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον Πόλεμο κατά της Ιαπωνίας» που υπογράφηκε από τα τρία μέρη, οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι εντός δύο ή τριών μηνών μετά την παράδοση της Γερμανίας και το τέλος του ευρωπαϊκού πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θα συμμετείχε με τους Συμμάχους στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας, αλλά υπό τις κάποιες προϋποθέσεις. Μια από αυτές αφορούσε τη διατήρηση του σημερινού status quo στην Εξωτερική Μογγολία.
Για την Κίνα, το «σημερινό καθεστώς της Εξωτερικής Μογγολίας» σήμαινε αναμφίβολα ότι ανήκει στην Κίνα, αλλά το «σημερινό καθεστώς» που κατανοούσε η Σοβιετική Ένωση ήταν ότι η Εξωτερική Μογγολία είναι χωρισμένη από την Κίνα και αυτή ήταν η προϋπόθεση για να στείλει στρατεύματα για να αντιμετωπίσει την Ιαπωνία.
Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ, πρόεδρος της Εθνικής Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας, δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση. Εκείνη την εποχή, οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι η Συμφωνία της Γιάλτας θα παραμείνει μυστική από τον Τσιάνγκ Κάι Σεκ για ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά ο τελευταίος είχε ήδη μια αόριστη γνώση της συμφωνίας.
Η Σοβιετική Ένωση εξέφρασε την ετοιμότητά της να υπογράψει μια «Σινο-Σοβιετική Συμφωνία Φιλίας και Συμμαχίας» με την Κινεζική Εθνικιστική Κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να βοηθήσει την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της, να απελευθερώσει την Κίνα από τον ιαπωνικό ζυγό.
Ο Τσιάνγκ Τσιν Κούο ο οποίος πήγε στη Μόσχα, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας μαζί με τον Σουνγκ Τσι Βεν, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, είχε διπλή ταυτότητα: ήταν ο γιος και ο προσωπικός γραμματέας του Τσιάνγκ Κάι Σεκ.
Σύμφωνα με τις μεταγενέστερες αναμνήσεις του Τσιάνγκ Τσιν Κούο, κατά τη διάρκεια των επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Στάλιν «με αλαζονεία» πέταξε το κείμενο της Συμφωνίας της Γιάλτας στον Σουνγκ Τσι Βεν, κούνησε την πίπα του και είπε: «Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το έγγραφο ως κύρια βάση για τις διαπραγματεύσεις». Το έγγραφο δηλαδή που είχαν υπογράψει οι 3 Μεγάλες Δυνάμεις, ερήμην της Κίνας.
Ο Τσιάνγκ Τσι Βεν διαφώνησε και είπε στα ρωσικά: «Είναι καλό για την Κίνα που η Σοβιετική Ένωση είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα για να αντιμετωπίσει την Ιαπωνία. Ωστόσο, εάν η Κίνα παραιτηθεί από την κυριαρχία της στην Εξωτερική Μογγολία λόγω της αποστολής στρατευμάτων από τη Σοβιετική Ένωση, ειλικρινά μιλώντας, θα χάσει την Εξωτερική Μογγολία. Είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να απαντήσει σε αυτό το ζήτημα κυριαρχίας».
Ο Στάλιν απάντησε: «Πρέπει να καταλάβεις ότι σήμερα δεν σου ζητάω βοήθεια, αλλά μου ζητάς βοήθεια. Η Ιαπωνία έχει καταλάβει την Κίνα. Αφού θέλεις να βοηθήσει η Σοβιετική Ένωση, να αποδεχτείς το αίτημά μας. Εάν η χώρα σας έχει τη δύναμη, μπορείτε να συντρίψετε μόνοι σας τους Ιάπωνες και να διατηρήσετε μόνοι σας την επικράτειά σας, τότε φυσικά δεν έχω δικαίωμα να προβάλω απαιτήσεις. Αλλά δεν έχετε τέτοια δύναμη, οπότε αυτό που λέτε τώρα είναι ανοησία».
Αυτή η σκηνή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Και όπως έλεγαν οι Αθηναίοι στους Μηλίους, χιλιάδες χρόνια πριν, « …Έχουμε τη γνώμη για τους θεούς και τη βεβαιότητα για τους ανθρώπους, ότι, αναγκασμένοι από ένα φυσικό νόμο επιβάλλουν πάντα την εξουσία τους όποιοι είναι πιο δυνατοί …Το νόμο αυτό ούτε εμείς τον θεσπίσαμε ούτε θεσπισμένο πρώτοι εμείς τον εφαρμόσαμε, αλλά τον βρήκαμε να υπάρχει και θα τον αφήσουμε να υπάρχει παντοτινά, και τον εφαρμόζουμε ξέροντας ότι κι εσείς και άλλοι, αν αποκτούσατε την ίδια δύναμη με μας, θα κάνατε τα ίδια».
ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: και ο φαύλος κύκλος αδικίας του ανίσχυρου και επιβολής της δύναμης του ισχυροτέρου, θα ισχύει μέχρι οι ηγέτες και οι λαοί να καταλάβουν ότι η σωστή και δίκαιη εξουσία μόνο τότε θα αλλάξει αν υπάρξει ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΦΩΤΙΣΗ και οι εξουσιαστές των λαών θα γίνουν υπηρέτες των κι όχι τύραννοί τους!
Γ.Ε.
Πρόσφατα Σχόλια